Skriv början av artikeln om Epi-Web rör

Nyckelord: Epi-Web rör

Inlägg med Epi-Web rör som nyckelord.

Jag undrar om någon mer stött på detta, jag har börjat fått "stalagmit" formationer, inte av salter då vattnet är avjoniserat, men som det ni ser på bilden som ser ut som vattendroppar är "slem" Vad kan ha gått snett?
Eller är det normal och försvinner när mossan växer över det?

Nyckelord: Epi-Web rör

24/3 -11

Mitt rör ser väldigt besynnerligt ut också Det luktar mögel och någon mossa växer det inte Behöver också goda råd!

24/3 -11

Oj, intressant den översta ser ut som alger ...

Sommarbo jag tror våra rör kombinerade hade varit perfekt! Jag tror att ditt rör fått för lite vatten och eller Ljus. Jag tvivlar starkt på att du kommer få en mosstillväxt på det om du inte köper ny mossmix och penslar på. Jag har mina misstankar om mitt med som jag tror lutar åt att jag övervattnar. Men jag tar gärna emot tips! Precis som du säger Maria så tycker jag också det ser ut som alger! frågan är om dem kväver mossan eller om mossan kan få fäste i dem.

24/3 -11

Mitt rör vattnas 5 ggr/dygn i 15 minuter vid varje tillfälle. Jag har extrabelysning till röret men är lite dålig på att använda det. Hur ofta vattnas ditt rör? Jag har extra mossmix så det kanske är dags att använda den!

Sommarbo skall jag vara ärlig så har jag inte riktigt koll på hur ofta det vattnas idag, får kolla det senare, men jag vet att jag har 10 minuter vattning per gång utom innan kvällen när belysningen slås av då har jag en 20 min intervall.

Det bör noteras att jag har en fläkt 1 meter fdärifrån som "sveper" över röret mellan kl 10-22 alla dagar. Det kan inte vara så att du har haft för mycket näring eller använder vanligt kranvatten? din bild är lite lågupplöst och svårt att avgöra men det kan ju också vara en bidragande faktor.

Är det en Lockhartia asom sitter nere till vänster?

25/3 -11

Att inte mossa vill ta sig tror jag beror på för lite ljus, om möjligt ha rörer ute i sommar eller som en bakant gör att hänga upp LE lamport runt om med alufolie som reflektor. När val mossa börjar ettablera sig kan man dra ned på belysning. Själv har jag samma problem så mitt rör åker ut i trädgården när värmen kommer

25/3 -11

Har väl ingen direkt förklaring till slemmet men fundera på om det kan ha att göra med för lite salter mm i vattnet. Du kan jo tästa att ha i lite gödning, men se upp för mycket dödar mossan.

Jag kör vattning 4 ggr per dag ca 15 minuter

25/3 -11

Sommarbo, du har definitivt inte problem med för lite vatten, snarare tvärt om. För mycket vatten och inte tillräckligt med ljus och kanske även lite dåligt med luft cirkulation = mögel (det vita du ser, och du säger ju att det även luktar mögel). Mossan är död så jag skulle nog börja om i fall jag var du... Fråga Dusk vad de rekommenderar att du gör. Slemmet är alger vilket kväver mossan, men jag vet inte varför ni får problem med detta men min gissning är även där för mycket vatten. Tricket är att alltid ha mossan lätt fuktig, men inte plaskblöt. Enklast om man vattnar regelbundet med korta intervaller och låter det torka lite (men inte helt) mellan vattningen. Mossor behöver JÄTTE mycket ljus!! Mer än era orkidéer... generellt. Det är därför det inte funkar optimalt för er.

25/3 -11

Tack för alla råd Då får jag börja om från början igen! Röret och lampan får nog flytta in i orkidérummet där det finns fläkt.
Sway: Det är en Lockhartia lunifera
Oled: Vilken temperatur ska det vara utomhus innan man flyttar ut röret. Tar du in röret på kvällen?

Karma: Om jag drar ner på vattningen borde inte algerna dö och mossan ta över?

För att ta uopp ljus så tvivlar jag starkt på att mitt får för lite, alger kräver väl en hel del ljus för sin fotosyntes mer än mossa eller?

25/3 -11

Sommerbo: Beror jo helt på vad du har för orkidé. Men jag ställer inte ut mitt för än att det inte är under 8-10 grader på natten. Tänk på att inte ha det på ett dragit ställe och ingen direkt sol.

25/3 -11

sway307: Ja att dra ner på vattningen bör hjälpa mot algerna (men jag vet inte om det räcker nu när du "har" dem), mossan sprider sig väl till det området så småningom - antar jag(?). Vattningen får du ställa in genom observation, det skall aldrig bli helt torrt - extra viktigt innan mossan har etablerat sig. Blir det torrt stannar utvecklingen av och är då svårstartad igen. Men förslagsvis börjar du med mycket kortare perioder med vattnet på (= bara tills hela ytan har blivit våt, typ 0,5 till 2 minuter eller något), sedan ställa in intervallerna under dagen efter behov (= innan mossan torkat upp helt alltså). Mossor är inte det lättaste att odla, de kräver lite pill med nivåerna. Det kan vara något som fattas dem varför algerna tar över. Men jag vill poäntera att jag inte har erfarenhet själv av dessa alger - kolla med Dusk.

kollade min vattning nu, den ligger på 4ggr per dygn, på 20 30 min vardera, Jag måste nog köpa en ny timer......

25/3 -11

Som jag förstått så kan mossan ha ett alg-liknande stadie när den växer.

25/3 -11

På tal om mossodling... Så här ser det ut i flera av mina småkrukor Orkidéerna verkar inte ha nåt emot mosskompisen i krukan, inte jag heller, tvärtom

Ge ditt svar


Annonsen här nedanför hjälper till med OrkidéPrats serverkostnad.