Råd / Släkten, arter och hybrider / Encyclia /

Skriv början av artikeln om Encyclia polybulbon

Nyckelord: Encyclia polybulbon

Inlägg med Encyclia polybulbon som nyckelord.

7/12 -07

Dinema polybulbon

Dinema polybulbon. Från crystal.

En liten söt rackare som blommar i skåpet nu den oxå. Den har flera namn, Dinema Polybulbon (som enligt Kew är det rätta), Encyclia polybulbon eller Epidendrum polybulbon. Har haft 5 nya skott på den i år, tre av den skickar blommor.

Plantan växer monterad på en korkgren i mitt lilla vivarium, längst ned i skåpet... Får ungefär 80-90 fc (800-900 lux) i ljusväg, runt 60-80% luftfuktighet och en tempväxling på 18 grader vintertid och 25 grader på sommaren, verkar nöjd med det. =p

Nyckelord: Epidendrum polybulbon, Encyclia polybulbon, Dinema polybulbon

7/12 -07

Jag har också en sådan i mitt skåp, fast jag har inte sådan stenkoll som du på lux och luftfuktighet men "en gör så gott en kan" Jag har belysning och dimmer på under dagtid, fast ingen extra värme utan det är så varmt som det är i rummet, dvs dagtid ca 22 grader, nattetid ca 18. Nu håller jag tummarna för att den vill belöna mig med så vackra blommor som din!

7/12 -07

Liten goding - Hur stor är den?

Jag har oxå en sådan i mitt skåp men inet blommar den !Fast min bor högt upp i skåpet ,det kanske inte är rätt ?Hur ofta vattnar Du din ?
Grattis till blomningen

8/12 -07

Det är en liten rackare, blomman är ca 3cm i diameter, från botten på bulben och ut till yttersta bladspetsen är den kanske 7 cm. En liten sötnos alltså. Plantan växer som ogräs om den trivs, något som den kallas för i det vilda - ogräs alltså, då den sprider ut sig över ytorna ganska fort.
Den får vatten när jag kommer ihåg ungefär. Låter dock inte bulberna någonsin skrumpna. Har ju lite högre luftfuktighet i skåpet än vad man har i ett vanligt rum å det gör att den inte torkar ut så fort även om den är monterad. Plantan gillar lite högre luftfuktihetsnivå. Den vill inte ha så mkt ljus, utan lite mer skugga. Därför har jag satt den på samma ljusnivå som jag brukar hålla mina phalaenopsisar. Verkar duga för den. Normalt tror jag den ska blomma på våren, den är lite tidig alltså. Men min Ascocentrum ampullaceum är oxå i farten med stängel och den ska oxå blomma på våren, så jag tror något är lite ur spår när det gäller tidsuppfattningen i skåpet för tillfället.
//Åsa

8/12 -07

Min ampullaceum har också en stängel på G, fast det dröjer nog innan den blommar. Men om jag lyckas få den hela vägen fram, så blir det första gången jag lyckas få den att blomma om.

Prata om bilden
Encyclia polybulbon planta. Från En person som inte är medlem längre.

Encyclian växer frimonterad på en barkgren. Ovanför syns en bit abv en Barbosella tenuifolia som egentligen är svalväxande men den tycks trivas ändå för den har blommat en gång med så små blommor att jag nästan missade den.

Nyckelord: Encyclia polybulbon, Encyclia

Åh en sån måste jag skaffa mej! Så otroligt söt!

Ja visst är den söt..blommorna är 1cm stora.

Har den någon doft?

14/12 -06

Hej plumeria, kan det vara min gamla planta, tycker mig känna igen de där små blomsterna Mitt exemplar är bara i knopp än, kanske beroende på att den står på fönsterbänken och har det lite svalt. Dessutom sitter den i kruka men passar ju mycket bättre som du har den, klättrare som den är.

14/12 -06

Mycket stiligt.

Hej, den här köpte jag som delning av PG Röjner och det är första gången den blommar, jag har haft den i ett år. Jag har inte känt någon egentlig doft, bara anat något som svagt liknar en typisk encycliadoft..och det har bara hänt en gång.
Den har haft några knoppar tidigare, men dom torkade in och nu får den mera vatten, kanske det är därför den blommar nu?

Och inne på sin sjätte vecka nu så har ena blomman lagt av men inte den andra.

8/1 -07

Har också köpt av Röjner. Har min monterad med mossa på en sån där lervas man har vatten i.
Min har knoppar men inte slagit ut än. Den är så himla söt!
Ann

Ja visst är den söt..funderar faktiskt på att köpa fler..

Prata om bilden
encyclia polybulbon. Från En person som inte är medlem längre.

Encyclia polybulbon.

Nyckelord: Encyclia, Encyclia polybulbon

14/12 -06

Åh vad den tilltalar mig!

14/12 -06

En fin liten miniatyr. Blommar den när skottet är utvuxet, delvis när som på året.
mvh
Mikael

Å så flott den er.
Hvordan dyrker du den, har du den under tilleggslys, i skap eller i vinduskarmen? Jeg har også en og den vokser som bare det men den har ikke vist tegn til å blomstre. Har du noen tips?

Mina har knoppar, men dom slår inte ut, dom små kräken... får hoppas dom växer sig monsterstora...

Det samme her også.
Det kommer knopper men så snart de beg. å vokse litt tørker de inn og vissner. Kanskje den ikke får nok fuktighet?
Min er montert på kork som henger i vinduet. Jeg dusjer den godt en gang for dag samt gir den en dusj el. to med sprayflasken i løpet av dagen.

Min sitter i 80-100% luftfuktighet, 20-25 grader...
å andra sidan är det delningar jag köpt in mig på, dom kanske inte gillade det där med att bli avklippta och skickade över halva landet, och är lite kinkiga...

Hej! Jag odlar den i skåp. den får ca 60% luftfuktighet på dan och 90% på natten och vatten varje dag, ca 2ggr per dag.
Blommorna kom efter att bulberna blev färdiga.

15/12 -06

Söt rackare... Önskar att min oxå ville blomma, men det gör den kanske så småning om, den har precis "tjockat" till sig i bulberna...

Har Du den monterad eller i kruka ?
Den måste upp högt på önskelistan
Monika

Den växer frimonterad på en barkgren.

Prata om bilden


Annonsen här nedanför hjälper till med OrkidéPrats serverkostnad.