Skriv början av artikeln om Digital systemkamera

Nyckelord: Digital systemkamera

Inlägg med Digital systemkamera som nyckelord.

Är det någon som har en digital systemkamera som ni vill rekommendera och som ni absolut inte skulle vilja byta bort
Inte så fruktansvärt dyr...inte över 7000:- iaf.
Ska ta fina närbilder på blommorna och ta upp den rätta färgen.
Måste man alltid köpa till objektiv för närbilder eller följer de med kameran ?

Har tittat på Nikon och Canon men svårt att veta vad man direkt ska titta efter.

Nyckelord: Digital systemkamera

19/9 -10

Jag funderar också på att köpa en digital systemkamera.. men jag har inte börjat kolla på någon ännu..
Så jag skulle också vara intresserad av svaret på denna fråga!

19/9 -10

De flesta digitalkameror idag har bra förmåga att ta närbilder, köper Du
en kamera i prisklassen 3-4000 kr. får Du en bra kamera.
Jag har en Canon Powershot, en hyggligt bra och okomplicerad kamera,
men för riktigt bra närbilder ska Du ha ett stativ.
Nästan ingen kamera i de lägre prisklasserna klarar att återge färger korrekt,
vissa färger blir alltid fel, men med t.ex. Adobe.s olika program kan man korrigera
dessa fel.

19/9 -10

Anders : Jag har en Canon IXUS 800 IS som kostade 5500:- , men den är inte ett dugg bra på närbilder ....den vill ha mycket ljus för att bli skarpa bilder och då blir vitt t.ex inte alls skarpt. och färgen på närbild blir blålila rosa eller väldigt blått ( som bilden på Vandafinetian som både särbon och jag höll på halva dan för att fota och då blev den rosa ändå iaf. ) och vitt går inte få skarpt...får den mycket ljus som i skåpet så blir allt vitt . Den är perfekt på bilder ut och i miljöer inne...men inte närbild.
Tycker inte man ska behöva göra om bilderna i fotoprogram när man fotar sina blommor.

Jag vill ha en Digital systemkamera....är det någon som har någon att rekommendera ??

19/9 -10

Canon 1000D Systemkamera har jag och kan köpas för ca 4000:- (ny) Det finns massor med begagnade objektiv för några 100 lappar med den gamla fattningen men kan köpa en adapter till EF. Klart om man vill lägga lite extra på en kamera så finns det så klart dem med mer finesser

19/9 -10

jag har en canon eos 1000d som jag tycker om mycket. Jag har ett objektiv som igentligen är ett zoom objektiv (75-300) men om man ställer sig på några meters avstånd och sedan zoomar in blomman så blir det fin effekt med suddig bakgrund. Stativ är att färedra när man zoomar in mycket eftersom små rörelser blir stora på håll. Sen finns det så klart närbildsobjektiv att köpa till. Min kamera tog ca 6000 bilder på 2 månader när jag var utomlands och jag kände inte att färger blev fel då, sen är vissa färger svårare än andra så klart. kostar ny 4-5000kr med ett objektiv. kolla netonnet t ex. .

19/9 -10

Monroe85: Nä några färgproblem har jag inte känt av på min 1000D som skulle behöva fixas

20/9 -10

Brittmarie: Om du har en IXUS 800 så tror jag inte du kommer uppleva någon enorm förbättring om du byter kamera, såvida du inte köper systemkamera med makroobjektiv. Din kamera har alla förutsättningar för att skapa bra närbilder. Det du måste göra är att skippa all automatik när det gäller vitbalans och ISO samt skaffa ett stativ. Jag har en Nikon D80 men även för mig blir det skit om jag bara fotar rätt in i skåpet utan att manuellt ställa in flera saker. Det du måste göra är att först och främst ställa in rätt vitbalans. Ibland fungerar det med snabbprogrammet (Flourescent), men ofta får man pröva sig fram genom att manuellt ställa in färgtemperaturen i vitbalansen. Här kan färgtemperaturen på din belysning ge dig en fingervisning (t.ex. 6000 K för dagljusrör). Om du fotar vita blommor så måste man ofta justera exponeringen så att man överexponerar lite (mellan EV +0.3 och +1.0), annars upplevs ofta det vita som grått. Har du väldigt ljust bakom objektet så är det ganska hopplöst att fota. Antingen blir objektet mörkt, eller så blir det ljusa partiet överexponerat. Då får du helt enkelt fota blomman på en annan plats (jämför med att du aldrig skulle ta bilder i motljus ute).

Har du sen ett stativ så behöver du inte bry dig så jättemycket om ljuset eftersom du kan tillåta väldigt långa exponeringstider. Använd självutlösaren på kameran så för du ingen skakningsoskärpa.

20/9 -10

Tack för upplysningarna Merwic ..jättebra ! Ska skriva ut det du tipsat om och testa. Har stativ men är för bekväm för att rigga plus att jag har problem att stå för min hemska rygg.
Brukar flytta plantan runt lägenheten och ibland blir det bra , jo motljus vet jag inte går så bra...blir mörka plantor.

Jag hade nog tänkt köpa systemkamera med macroobjektiv i såfall...var därför jag frågade vad som brukar följa med när man köper..
Problemet när jag tittade på en systemkamera var att den var så tung för min strokearm men kör man med stativet så funkar det ju förstås.
Man får rigga en fotostudio med stativ , lampa osv .

20/9 -10

Skal du kjøpe speilrefleks kan jeg anbefale Nikon D60. Er så fornøyd med kvaliteten på bildene, selv om jeg ikke har investert i et macroobjektiv enda.

Får med alle detaljer og bildene blir skarpe uten at jeg gjør noe annet enn å trykke på knappen

20/9 -10

Det låter ju perfekt Ingse

20/9 -10

Ett tips är att titta på vad ett objektiv kostar först. Ett makro ligger runt 7000 kr. Sedan kan du få ett vettigt kamerahus för en 4-5000, med ett standard objektiv. Hur du än gör så hamnar du runt 12 000 för de båda delarna.
Jag har ett makrotele som är kanon, då kan jag stå på marken och ta närbilder i träden, men även fånga små Lepanthes. Men det är som Merwic säger, allt handlar om att lära sig kameran och dess inställningar. Man kan ha en fantastisk utrustning, men om man inte lär sig ställa in bländare, vitbalans och exponeringstider så kan man lika gärna ha en billigare digitalkamera med mycket zoom.
Jag har en canon, men skulle idag ha köpt en nikon då det är lite mer metall i den och den känns mer robust.

21/9 -10

Jag tror precis som andra varit inne på att det är bäst att först lära sig den kamera man har ordentligt - om den inte är helkass. Att lära sig ställa in den manuellt och använda stativ. Först då kan man veta om man behöver en ny kamera eller inte.

21/9 -10

Låter bra det där Linda jag får svar på det jag undrar och Nikon ska jag nog ha. Ska ta kontakt med Fotoaffär´n han har jag köpt alla kameror av och han är fotograf. På min kamera så var det nån som varit klåfingrig , men nu funkar den som förr, vill ändå ha en rejälare kamera.

19/11 -10

Hej Britt-Marie
Satsa på en Nikon D90 och med ett makroobjektiv.

20/11 -10

Hej! Går just nu en kvällskurs " Foto som hobby" ( att hantera sina foton i datorn via, i synnerhet "Gratis"-program, typ Picasa). Läraren är en etablerad fotograf och han tipsade oss elever, om några bra nätsidor till hjälp, om och när man vill köpa kamera och tillbehör: 1. Fotosidan. se 2. D70 Sverige.se (Nikon), 3. cyberphoto.se ( butik i Umeå sedan 15 år), scandinavianphoto.se (Huvudkontor/ butik i Bankeryd, men även butiker i Stockholm, Göteborg och Malmö). Tänker själv "byta upp mig" från kompaktkamera till systemkamera och på Fotosidan. se, kan man jämföra olika märken och läsa om för- resp. nackdelar, om olika kameror, tillbehör, priser etc. M.v.h. L8!

20/11 -10

Fot som hobby ! !

20/11 -10

Det finns mycket fina kameror man lätt skulle kunna tänka sig att ha.
Ännu så länge klarar mej med den förhållandevis enkla kamera jag använder till mina orkidebilder.. SONY Cyber-shot, en enkel liten Kompaktkamera.
Med lite trixande kan man ändå få till hyfsade bilder.. (tycker jag.. kanske.. .

20/11 -10

Jaha du, Blomtjuven, ett gott skratt förlänger ju livet....! Nu har, både du och jag, fått några extra minuter eller..??
Steffe, jag har sagt det förr och säger det igen: du har glatt mig ( och säkert fler OP-are!!??) många gånger, med JÄTTEFINA bilder på dina härliga orkidéer! - Trots "enbart" digital kompaktkamera!! M.v.h. L8!

20/11 -10

Tusen Tack och Kram, L8 .. !
Nu växte jag nog en halvmeter till, bara så där !!

/Stefan mitt i natten.

20/11 -10

Kram på dig själv! Den är välförtjänt! Från en "Nattuggla" till en annan dito!

20/11 -10

Jajjemensan L8! Det var en bra slutkläm på kvällen

Ge ditt svar


Annonsen här nedanför hjälper till med OrkidéPrats serverkostnad.