Råd / Släkten, arter och hybrider / Dendrobium /

Skriv början av artikeln om Dendrobium Stardust 'Firebird'

Nyckelord: Dendrobium Stardust 'Firebird'

Inlägg med Dendrobium Stardust 'Firebird' som nyckelord.

Hade plantan ute så länge jag vågade i höstas. Den har tappat alla blad under den torra vintern. Nu har den fullständigt exploderat i keikis. Någon som har erfarenhet om att få den att blomma istället för att bara göra keikis?

Nyckelord: Dendrobium Stardust 'firebird'

27/2 -14

Fick den stå torr då den stod ute?

27/2 -14

Vattnade rikligt hela sommaren. Den hängde rejält soligt i ett äppelträd

28/2 -14

Jag har inte så bra koll på detta, men för vissa andra Dendrobium hänger väl keikiproduktionen ihop med temperatur? Alltså, att den haft för varmt, eller om det var för kallt..? Detta kan andra säkert bättre än jag...

28/2 -14

Mitt eget observasjon av mine Dendrobium tyder på at for høy temperatur og mye vann, gjødsel og lys vil føre til keiki produksjon. Når jeg hadde mine nobile og unicum hybrider og arter inne i en leilighet så dannet de mye flere keiki. Ifjår sommer hadde jeg de ute og tok de inn i september og da blomstret de. Nå vokser de vegetativt og ser på noen antydning til knopper igjenn! Men betraktelig færre keiki...

28/2 -14

Tack
Jag anar att den blir svårodlad för mig i lägenhet utan tillgång till svalt utrymme. Trodde och hoppades att jag hade den ute tillräckligt länge i höstas men var väl för varmt inne när den kom in tyvärr. Får väl se den som en "grön växt".

25/3 -14

vet inte om det är lite sent svar men jag tycker det ser ut som skott? Men det kanske det inte är ?

25/3 -14

Keiki=skott

25/3 -14

ja men i så fall är allt i sin ordning, efter torka perioden ska man börja ge vatten när nya skott kommer så bara bra att det kommer nya skott som jag förstått

25/3 -14

Stella, på denna sorten så kommer skotten från marken och keiki kommer från ett skott eller?

25/3 -14

Keiki (Hawaiiska, betyder barn) kommer från vuxna bulber. På Dendrobium kan skott även växa från basen. Phalaenopsis tex producerar sina keikis på blomstänglar även sidoskott.

25/3 -14

Ahaaa för lästa just att keikis kommer från skott på Dendobium Stardust firebird. Men då hade den texten fel då, just köpt en så därför jag är nyfiken!

25/3 -14

Problemet med denna är att den inte får några blommor. Det kommer keikis (Skott / nya plantor) längs med bulberna istället. Visst det kommer riktiga skott också men dom kommer från basen på plantan

26/3 -14

Utebliven blomning kan bero på för lite ljus och för hög temperatur (natt med lägre temperatur bruka stimulera blomning) och då har de för vana att sätta keiki

26/3 -14

ett annat tips är att ofta stimulerar gödning framförallt tillväxt på växten och ibland kan det ta energi från blomningen. Ibland kan det även vara så att en för stor kruka missgynnar blomningen eftersom den då lägger väldigt mycket energi på tillväxt och bygger på samma princip som med gödningen. Men din ser ut att ha en lagom stor kruka så frågan är då om du kanske göder den mycket? Men som föregående säger stimulerar ofta temperatur skillnader orkidéers blomning, vet ej just med denna sorten men tror det vill ha det svalare under vintern dock inte som vissa andra dendrobium.

26/3 -14

Är ganska säker på att det är brist på både kyla och ljus som är orsaken. Odlar den i vanligt fönster. Därför funderade jag på om det ens är möjligt att få sorten att blomma i vanlig lägenhet. Hade den ute i höstas tills nästan frosten kom och lät den torka under vintern men när den ändå började skjuta skott började jag vattna

26/3 -14

Min har blommat nu på senvintern, men den stod iof relativt svalt tills knopparna var stora.
Fotot är från förra året, nu blev det inte lika riklig blomning.

26/3 -14

Har du möjlighet att ha den ute på sommarn? Då borde det fungera

26/3 -14

+ 3/4 -14

tror den kommer blomma jätte vackert när de nya skotten är blommogna dvs om ett år

Ge ditt svar

Ifall någon har keikis/planta som de kan tänka sig att sälja. Eller någon kanske vet var jag kan få tag på en?

Nyckelord: Dendrobium Stardust 'firebird'

Peter Göttfert uppfyllde önskningen!

22/4 -12

Hej!
Jag ha en planta som håller på att slå ut. Fint exemplar. Maila mig om du är intresserad. Peter

Diskutera eller uppfyll önskningen

Jag köpte en liten LC Love Knot i våras i Göteborg. Nu blommar den om så fint och luktar gott! yay Samtidigt så sätter den 4 nya bulber så den verkar må riktigt bra!

Dessutom så verkar en av mina favoriter D. Stardust 'firebird' (orange) återhämta sig! Den har varit döende i flera månader och jag trodde säkert den skulle dö. Det var nära att den åkte i soporna men jag stte om den i ren vitmossa som jag håller blöt/fuktig och nu börjar bulberna tjocka på sig iallafall lite grann och keikis har börjat växa på den. Bulberna är alldeles förvridna fortfarande men är lite tjockare iallafall. Om inte moderplantan överlever så har jag åtminstonde keikis så jag klarar att behålla hybriden.

Nyckelord: Dendrobium Stardust 'firebird', LC Love Knot

11/10 -09

Grattis Martina LC Love Knot är en säker blommare.

11/10 -09

Tack tack!

11/10 -09

Grattis! Alltid roligt när man får dem till att blomma - speciellt första gången.

13/10 -09

Härligt Martina, med omblomning och kurerade plantor Bra omskött!

13/10 -09

Ja det ska vi fira!

13/10 -09

Tack tack!

Upptäckte dessutom imorse att den enda blomman på LC Love Knot doftar kraftigt av liljekonvalj/syrén!! Den lilla lyckades få hela köket att dofta!

Ge din åsikt
Aliens. Från Martina.

Hjälp! Jag fick hem en Den. Stardust "firebird" från Sofiero förut. Nu har blommorna börjat vissna ner och plantan och blombrädan är full av små, millimeterstora, knallröda kulor!

Jag skulle borsta bort kulorna från blombrädan men vissa satt som berg så jag fick skrapa av dem med en kniv och ändå var det orangea märken kvar efter dem.

Dem på plantan sitter lösare och går att borsta bort ganska lätt.

Men vad sjutton är det för ngt?!

Nyckelord: Dendrobium Stardust 'Firebird'

27/5 -08

Ja herregud! Vad kan det vara för täckt du har fått?Nyfiken, hoppas nån som vet svarar snart

27/5 -08

Ingen bild på alien?

Att det är rött låter lite oroväckande. Kan vara spinn! Du kan kan köpa såpsprit på apoteket. Blanda 2 msk. med 1liter vatten och spraya eller badda hela växten. Upprepa efter en vecka. Detta är mitt förslag men det är svårt att ställa diagnos utan bild.
Lycka till!
AJ

27/5 -08

Jag tror att det är ett slags kvalster som är ofarliga för orkidéerna. Det finns flera såna runda, hårda små krabater (t ex Oribatida). Dom lever av svamp, alger och multnande växtdelar.

27/5 -08

Mer aliens. Från Martina.

En till bild.

27/5 -08

Från Martina.

Ännu en.

27/5 -08

Ja spinn är det ju inte, dom syns knappt med blotta ögat. Lasse har säkert rätt.

27/5 -08

De verkar inte ha spritt sig till de andra plantorna bredvid. pustar ut lite Inte än iallafall, mina småplantor av D. x delicatum och en fin P. equestris är det som delat bräda med den. Jag skulle gråta blod om de fick nå sk*t på sig.

27/5 -08

Uppäten. Från Martina.

Fast nu när jag kolla närmare så finns det flera blommor som ser halvuppätna ut...

Men det kanske inte är av de små röda odjuren?

27/5 -08

Förmodligen är det larven/larverna Du har på den, som äter upp blommorna.
Det ser i alla fall ut som en larv på bladet bredvid fingret?

27/5 -08

Den såg jag inte!!! 'så uppmärksam är jag' Å fy *%¤# vad äckligt!!! Den ska dö!!

Ursäkta mig, jag måste gå och millimeterstudera alla mina orkidéer... Kan ta ett tag...

27/5 -08

Martina, förstora upp bilden där du håller i blomman, så ser du, precis som letherneck säger en grön elak larv, alien

27/5 -08

Usch, känner verkligen med dig Martina:(

27/5 -08

Jo, jag såg den nu. Den är bortpetad och uppbränd! Hoppas det var den enda. Tror ni några av äggen kan ha kläckts? Måste jag plantera om alla mina plantor på den blombrädan? Utifall det hamnat något ägg i krukan på dem?

Hoppas de inte har börjat kläckas... Får skräckbilder på hundratals små larver härhemma.

Det satt "ägg" utanpå krukan på min Ph. equestris. Sen fanns det ju massor på blombrädan, golvet och på byrån bredvid blombrädan. Finns nog fler larver i så fall elelr kan den enda ha lagt alla de äggen?

Många frågor... Tack alla ni som svarar så snällt...

27/5 -08

Tack Monica...

27/5 -08

Det är nog säkrast att plantera om dem, och spola av rötter och blad
grundligt. Det är nog inte larven som lagt äggen, den har bara kläckts
på plantan. Kolla efter puppor också. Det är inte alls kul att ha sådana
där odjur på plantorna, jag har själv en 5 cm. orange tusenfoting som
huserar bland mina plantor, snabb som attan så jag hinner aldrig få tag
i den, men den får avkomlingar med jämna mellanrum som inte är lika
kvicka när de är små, så de är lättare att mörda.
Den kanske inte gör någon skada, men den är obehaglig att få på sig
när man flyttar om plantorna.

27/5 -08

Uj, Martina, vilken invasion! Har du klämt sönder nåt "ägg" så du ser vad det blir? Jag skulle ta bort alla synliga pluttar/ägg och ställa plantan i en hög hink för sig själv och sedan hålla noggrann koll på vad som händer. Är det ägg behöver man ju bara trycka sönder dem och kan spara på ev. gifttillsatser. Du kan ta på diskhandskar om du tycker det är äckligt! Jag fick oxå med en larv med en planta en gång och den hann äta upp halva blombeståndet innan jag upptäckte den, så skickligt gömde den sig. Men några röda pluttar följde inte med. Det brukar i alla fall vara lättare att bli av med sånt som är så pass stort, om det kan vara till nån tröst, för då ser man ju om de ökar eller minskar Hys hopp, Martina - det var ju väl att du upptäckte detta innan det spritt sig ordentligt!

27/5 -08

Vilken hemsk kväll Martina, lider med dig

27/5 -08

leatherneck

Japp, jag ska planera om imorgon. Hinner/orkar inte ikväll. Den får stå på köksbänken så länge. Läskigt att du har en tusenfoting, är jätterädd för insekter jag så jag skulle nog ha satt om alla mina plantor i panikjakt på den.

Säluttern

Jag har inte klämt sönder ngt ägg än men de är små och stenhårda. Det är omöjligt att trycka sönder alla pluttar, de är hundratals... Jo, ska dammsuga och städa hela sovrummet imorgon för säkerhets skull. Tror nog jag planterar om min equestris också imorgon för säkerhets skull! Den har stått närmast och jag hittade ju röda pluttar på utsidan av dens kruka! Vill inte tänka på om den hade börjat tugga i sig mina småplantor av D. x delicatum!!

Fattar inte att jag inte såg den tidigare... Fast du såg ju inte din larv heller så.. De är väl duktiga på att gömma sig somsagt.

Kamila

Tack!

Du måste nog ändå se det som "tur i oturen" för spinn är det ju som sagt inte eftersom pluttarna var alldeles för stora. Hoppas du får bukt med fulingarna!
AJ

Ge ditt svar


Annonsen här nedanför hjälper till med OrkidéPrats serverkostnad.