Råd / Släkten, arter och hybrider / Dendrobium /

Skriv början av artikeln om Dendrobium Florida Twist

Nyckelord: Dendrobium Florida Twist

Inlägg med Dendrobium Florida Twist som nyckelord.

Hej allihop!

Jag har lagt in en bild i mitt bildgalleri med texten keiki med frågetecken. Det är en dendrobium florida twist där bladverk växer ut på en överblommad bulb. Är det en keiki? Om ja, hur gör jag för att plantera den i kruka?

Jessika

Nyckelord: Dendrobium, Dendrobium Florida Twist, keikei

19/2 -06

+ 11/3 -06

Det är säkerligen en keiki. Du behöver låta den få ett par rötter som var är ett par cm före du separerar den från moderplantan. Att Dendrobium får keikis kommer sig ibland av att plantan ej getts vila / temperatur som helt passar. Du kan eventuellt fundera på om din planta behöver lite andra förhållanden än vad den nu har. D. Florida Twist är en hybrid av Antilop-typ. Antilop-Dendrobier innefattar exempelvis Dendrobium stratiotes och fram för allt Dendrobium antennatum.

Jag har inte än odlat någon av dessa. Har någon annan medlem möjligen odlat en Antilop/Dendrobium och kan ge råd?

Hej,
De odlas varmt med hög luftfuktighet ( det regnar mest hela tiden där de växer) och jag har inte kännt att de har stora ljuskrav. De har ingen utpräglad viloperiod. Jag tror inte gruppen är den bästa för fönsterbänk, men hybriderna har kanske blivit mer tama.
Hälsn P-G

19/2 -06

Tack .
Jag provar med att flytta på den. Nu har den stått varmt - fönsterbräda av marmor ovanför element - så jag ställer den lite svalare. Jag köpte den mycket billigt på orkiderea när den var nästan överblommad. Den har stått utomhus om somrarna och duschas flitigt men några andra förhållanden kan jag inte ge den. Några rötter har inte tillkommit på den än så jag väntar.

Jessika

Hej Jessika,
Antilopgruppen är trevlig på det sättet att flertalet av dem blommar om många gånger på gamla bulber, så det kan bli riktigt grannt när plantan blir större. Plantan bör skjuta minst ett nytt skott varje år och då kommer samtidigt nya rötter. Att den inte gjort det har medfört att den bildar keiki på bulben istället. Jag tror att detta beror på att den har det för torrt. Jag skulle planterat den i något fukthållande material t.ex vitmossa istället för barken, för om den inte bryter så kommer den sakta att tyna bort.
Hälsn P-G

20/2 -06

Jag byter idag. Jag har flera dendrobium nobile som blommar om på gamla bulber. Tillhör de samma släkt (frågar hon som är renons på botanik )
Ser fram emot när postordersäsongen kan ta sin början för övrigt .
Jessika

20/2 -06

Japp, både nobile och antiloperna tillhör det stora släktet Dendrobium.

Hej Jessika,,
Släktet Dendrobium innehåller ca 2000 arter och för att få lite ordning så har man delat in dem i undergrupper. Nobilen och föräldrarna till din Twist tillhör inte samma grupp. Nobilen vill ha kyla och blommar normalt inte om på äldre bulber. Det blir alltså helt skilda odlingsbetingelser.

Även jag ser fram emot postordersäsongen. Jag har snitslad bana för att komma fram i växthusen.

Hälsn P-G

21/2 -06

Jag var otydlig i min fråga. Jag vet att alla är dendrobier, en art som jag är alltmer förtjust i. Vad jag undrade var snarare om de tillhörde samma undergrupp och det gjorde de alltså inte.
Det faktum att mina nobile vid två tillfällen har blommat om, tre till fyra blommar per överblommad bulb en gång om året sisådär, betyder det något?
Jag har haft lite problem med röta och annat elände, P-G, så jag har fyra hål och mer att fylla .

Hej Jessika,
Visst händer det att där kommer några enstaka blommor på en tidigare blommad bulb, men jag har aldrig upplevt full blomning. Nobilen är trevlig och jag har samlat på mig en del varianter, Wallichiana, Cooksoniae, Sanderiana och Alba och är mycket intresserad att få tag på fler.
Hälsn P-G

19/3 -06

Jag har en D.anosmum var. delacourii som jag köpte för ca. 9 månader sedan. Jag tror den ska blomma i april-maj. Under året har jag fått några keikis från den. Jag har läst att om man vattnar för mycket så utvecklar den skott istället. Det är lite svårt att avgöra hur mycket vatten man ska ge. Moderplantan har fått växa i vitmossa och har fått ett ordentligt rotsystem, den har tappat de flesta bladen men tyvärr verkar det som det håller på att utvecklas ännu en ny keikis. Kanske jag borde byta ut mossa mot fin bark med bara lite mossa? Men den ska ju ha mycket vatten under sommaren
så jag vet inte hur jag ska göra

Ge ditt svar


Annonsen här nedanför hjälper till med OrkidéPrats serverkostnad.