Råd / Släkten, arter och hybrider / Cypripedium /

Nyckelord: Cypripedium macranthos

Denna art är minst sagt trevlig. Det är därför inte konstigt att den är en av de allra mest odlade arterna i släktet. C. macranthum är ganska lik C. calceolus, men den är kraftigare, och blir inte sällan 40-50 cm hög. Stjälken bär 3-4 blad som blir upp till 15 cm långa...

Läs hela artikeln

Inlägg med Cypripedium macranthos som nyckelord.

Odlas på balkongen, i fuktigt och genomsläppligt substrat. Blommorna doftar sött och lite svamp.
Mvh
Mikael

Nyckelord: Cypripedium macranthos

4/6 -19

Flotta krukväxter. Bra jobbat.

4/6 -19

Wow!

5/6 -19

Grandios, du är en makalös odlare

5/6 -19

Mina absoluta favoriter är Paphiopedilum, Phragmipedium och Cypripedium.........man förstår varför
Vackert

5/6 -19

Törs man be om receptet på kompostblandningen? Jag har ju ett utrymme som skulle passa för att odla cypripedium i. Tornrummet har ingen värmekälla men är ljust och bra. Du har ju sett det så vad tror du?

5/6 -19

Underbar Cypripedium

5/6 -19

Tack!
Bolebo: Jo det funkar nog med tornet eller ute på en bänk om man har problem med sniglar. Jag odlar i ca 80 % seramis ( som krossad lerkruka) men det torde gå bra med vulkangrus/sand samt 15% bark och lite kalkkross. Det måste vara mycket genomsläppligt. Vattnar mycket och står ofta i 0.5 cm vatten. Vintrar vid fryspunkten med krukan täckt med plastpåse. Jag tror britterna har problem med denna eftersom en mild vila inte ger riktig vintervila heter väl vernulation. Göder under tillväxt.
Mvh
Mikael

5/6 -19

Vill man fördjupa sig så kan man titta in på www.lidaforsgarden.com/orchids/cypripedium_sv_art.htm och där är många vackra bilder

Vilken skönhet! : Jag blir bara lycklig när jag ser dessa underbara blommor

6/6 -19

Ståtliga

Ge din åsikt
Cypripedium macranthos. Från Björn.
Cypripedium macranthos. Från Björn.
Cypripedium macranthos. Från Björn.

Antal: Slutsåld. Pris: 495 kr per styck. Frakt: 89 kr per paket.

Denna art är minst sagt trevlig. Det är därför inte konstigt att den är en av de allra mest odlade arterna i släktet.

C. macranthum är ganska lik C. calceolus, men den är kraftigare, och blir inte sällan 40-50 cm hög. Stjälken bär 3-4 blad som blir upp till 15 cm långa och 6-8 cm breda. Blomman blir upp till 8 cm i diameter, och har en djupt lilaröd, röd eller rosa färg. Blomman är mycket 'välfylld', med breda blomblad och stor läpp. Hela blomman är markerad med mörkare vener.

Hela artikeln om arten.

Plantorna är planterade i 11 cm kruka och har blommat eller kan blomma nästa säsong. De börjar levereras i september och är sedan tillgängliga så länge det är säkert att skicka dem. Plantorna packas av Peter Göttfert och fakturan ställs ut av Orchidéhuset.

Nyckelord: Cypripedium macranthos

Köp, diskutera och läs villkor
Cypripedium macranthos. Från Björn.

 

Nyckelord: Cypripedium macranthos

Prata om bilden
Cypripedium macranthos. Från Björn.

 

Nyckelord: Cypripedium macranthos

Prata om bilden
Cypripedium macranthos. Från Björn.

 

Nyckelord: Cypripedium macranthos

Prata om bilden

På balkongen blommar nu Cypripedium macranthos, Orchis mascula och Serapias lingua. Serapias lingua odlas som andra medelhavsorkideer i sval omgivning med extraljus under vintern. De andra två arterna är nordliga och vilar vid någon/några få plusgrader och får sedan flytta ut på balkongen i mars.
C. macranthos växer i Ryssland och öster ut i Sibirien till Kina och Japan.
Mvh
Mikael

Nyckelord: Cypripedium macranthos, Serapias lingua, Orchis mascula, balkong

1/5 -11

Härlig färg!

2/5 -11

Har du lyckats få Cypripedium i blom så här tidigt!
Inte illa, mina dröjer nog en månad till.

2/5 -11

Va snygg!! Grattis!

2/5 -11

Himla snygg. Min Cypr. reginae kommer med ett litet skott

2/5 -11

Kjempelekker!
Mine Cypripedium har så vidt begynt titte opp av jorda, men jeg er fornøyd med at de har overlevd sprengkulden i vinter

2/5 -11

Hej,
westgothia: C. macranthos gick inte att hålla tillbaka när värmen kom. I fjol då våren var senare så blommade C. macranthos 2-3 veckor senare. De mer senblommande C. reginae och faktiskt även C. flavum är bara en/två centimeter höga.
Kan bara intyga att färgen är riktigt härlig!
Mvh
Mikael

2/5 -11

Häftigt Mikael! Blomman på macranthos ser ut att sväva fritt ovan bladen!
Sådana krukor skulle jag gärna vilja ha. Väntar ivrigt på min provodling av cypripedium i rabatt. Än syns inga livstecken och jag befarar att den inte heller kommer. Om så blir fallet kan ingen bli gladare än jag.
Tack för en fin bild och ett bra inlägg med lite upplysning i.

3/5 -11

Amatör: om det är en Cyp. Ulla Silkens du har så har de precis börjat växa, hoppet är därmed inte ute.
Mvh
Mikael

4/5 -11

Jag måste nog ge mig i kast med att fröföröka macranthos nån gång. Det påstås att de inte är helt lätta att lyckas med.

4/5 -11

Vilken härlig blomma! Blir glad av att se den och lite avundsjuk, här har vi minusgrader på nätterna och snö på marken 2 ggr igår...

4/5 -11

Väääldigt fina! Blir sugen att prova några trädgårdsorkidéer när jag ser de här.... om man nu vågar.

4/5 -11

Grandiost tjusigt!!

4/5 -11

Det är oerhört roligt att se hur bra det fungerar med trädgårdsorkidéer. Jag har blivit alldeles tokig i dem och har anlagt en stor rabatt som jag
kommer att återkomma med hur det ser ut till er. Sedan får vi se om man kan lyckas lika bra som Mikael! Ett stort antal arter lät jag stå kvar i sina 11 cm krukor för att se om de skulle övervintra. Arter från släkten av Cypripedium, Dactylorhiza och Epipactus. Alla klarade även denna stränga vinter. Så det är bara för oss att ta information av alla som lyckas bra här på OP och börja att odla.

5/5 -11

MotvallsGubbe: jag funderade på att självpollinera min C. macranthos men läste (på Lidaforsgarden) att den är känslig för inavel, så det är bäst skaffa en annan klon att korspollinera med.
Kajsan: prova Cypripedium reginae den är tacksam eller hybriden Cyp. Ulla Silkens.
Peter Göttfert: Visst är det spännande med trädgårdsorkideer, de fyller sommaren med blommor och utmaningar, men stör inte på vintern när det är fullt upp med de tropiska orkideernas blomning.
Mvh
Mikael

6/5 -11

Mikael Gustafsson: Till vilken zon är Cypripedium reginae och hybriden Cyp. Ulla Silkens härdiga? Man kanske måste täcka dem på vintern oavsett eller?

6/5 -11

Om jag får sticka in en kommentar, Kajsan. Jag tror inte att det är kylan i sig som utgör ett problem. 30 minusgrader är inget problem, speciellt inte om det finns ett täcke av torr snö som isolerar, men vårar och höstar när det fryser och töar om vartannat så att plantorna får det alldeles för blött kan vara förödande. Jag odlar reginae och flavum, alltså föräldrarna till Ulla Silkens, i Norrbotten.

6/5 -11

Aha, motvallsgubbe, då förstår jag. Man måste alltså ha bra dränering, det har vi verkligen inte. Det är rena lerjorden i vår trädgård. Då måste man kanske blanda ut det med ngt, sand kanske?

6/5 -11

Exakt. så, Kajsan. Bra dränering måste man ha. Hälften grov sand och hälften "trädgårdsjord" är en hyfsad riktlinje.
Poängen är, om jag förstått det rätt, att när vårvärmen kommer och celldelningen i skottspetsen tar fart så får inte rötterna på plantan vara infrusna i ett isblock. Då kan de inte ta upp vatten och då dör plantan. Det måste alltså vara så mycket luft i jorden att den snabbt tinar på våren.
Ett bra sätt, speciellt om man har små plantor, är annars att odla i kruka och förvara krukan på ett skyddat ställe vid en temperatur nära noll under vintern. På en vind, i en jordkällare, i kylskåpet om det finns plats etc.
Men Mikael vet säkert mer om att odla i kruka.

6/5 -11

Jo jag odlar ju mest i kruka men även på friland (då Cyp. reginae och några unga Cyp Ulla Silkens) i båda fallen är det som MotvallsGubbe skriver, att det är viktigt med dränering. När man odlar i kruka är det viktigt att plantorna inte torkar till under vintern, de skall vara fuktiga inte blöta. Jag kan ha hållit min Cyp. formosanum och Cyp. guttatum något torra vid uppvaknandet för de hoppar över blomningen i år, hos båda plantorna ser jag små intorkade blomanlag. Mina frilandplanterade brukar jag lägga ett tegelfat över när det är vinter, det skyddar mot eventuell vinterblöta.
Mvh
Mikael

11/5 -11

Hmm, det låter inte som ett projekt för en småbarnsförälder. Jag har nog med att ta hand om lilltösen, men så småningom kanske jag får mer tid åt växter i mitt liv. ska bli spännande!

Ge din åsikt

Cypripedium flavum kommer från Kina, en liten trevlig art som korsats med C. reginae för att få fram C. Ulla Silkens som odlas inom projekt "Ulla" här på forumet. Köpte denna planta vilande i höstas så jag kan inte ta åt mig äran att den blommar.

Guckusko, Cypripedium calceolus blommar nu med en härligt citrondoftande blomma. Arten finns i större delarna av norra och centrala Europa, genom N Asien till Kina.

Cypripedium macranthos finns från Ryssland bort till Kina. Doftar sött kryddigt.

Odlas halvskuggigt och relativt fuktigt på balkongen mellan mars och november, förvaras sedan lätt fuktig vid någon plusgrad under vintern.

Mvh
Mikael

Nyckelord: Cypripedium calceolus, Cypripedium macranthos, Cypripedium flavum

1/6 -10

Cypripedium flavum

1/6 -10

Så söta och knubbiga dom är

1/6 -10

Grattis Mikael, fin samling du har.

1/6 -10

Så fina dom är. Grattis.

1/6 -10

Et fint firkløver!
Jeg har bare noen få Cypripedium, men de står ute i bakken hele året. I vinter var det nærmere -30 og den første blomsten som slår ut i dag ser ut til å være lik din flavum Dessuten ser det ut til at Iberia'n er svært glad i Cyp.er...

1/6 -10

Härliga! Du får det att låta så lätt att odla Cypripedium

2/6 -10

Vilka läckerheter, grattis till blomningen!

Grattis Mikael!

2/6 -10

Vackra blomningar - men först och främst grattis till en kul bild Mikael!! Det ser ut som den stora rosa (Mamman) läxar up de små Påminner mig om en av mina favorita bilder på Flickr, nämligen denna Det finns några fler här

2/6 -10

Visst är de härliga!
Kamila, jo du har rätt, C. flavum ser kanske lite olydig ut, hi hi!
Heidi, -30C ! med ett snötäcke är de verkligen tåliga.
Felixan, de säljer Cypripedium reginae (rosa sko och vita petaler) på Blomsterlandet Jönköping till bra pris nu, 199kr ! Gräv upp en grop och blanda upp med sand och eventuellt en del bark på en halvskuggig plats och ser till att plantan inte blir torr.

Mvh
Mikael

3/6 -10

Frestande Mikael - kanske kan bli en tur till Blomsterlandet i morgon. Bättre med grop än kruka?

3/6 -10

Absolut Felixan! Mikael har några gropar hos sin bror och sin pappa med olika klimatzoner, annars är det ju kruka pga balkong.

4/6 -10

Grattis till ett så fint litet gäng!

5/6 -10

Underbart charmiga "Mumintroll", och jag håller med Kamila, och flavum ser ut att säga "det var inte jag!" medan den främre ser mer skuldmedvedten ut
Vilken fin samling, Mikael!

Ge din åsikt

Blommar nu med 2st härliga blommor. Köpte den för ett drygt år sedan, då med en stängel. Arten förekommer naturligt i Ryssland bort till Kina. Jag övervinter den något fuktig vid någon plusgrad. Mellan april och till frosten står den på balkongen.
mvh
Mikael

Nyckelord: Cypripedium macranthos

20/5 -10

Skulle jag gärna vilja ha...:)

20/5 -10

Bedårande

21/5 -10

Väldigt vacker.

21/5 -10

Gud viken fin

Ge din åsikt

Nu blommar den andra plantan som jag skickade efter för 1,5 månader sedan. Det är en C. calceolus med två citrondoftande blommor. Blommorna är relativt små (skon är 3cm lång), vilket kan bero på klonen ifråga/omvärldsfaktorer eller bero på att rotstocken fallit ur sin kruka under transporten(=stress). Hur som helst är jag jätteglad över att den ville blomma efter detta.
mvh
Mikael

Nyckelord: Cypripedium macranthos, Cypripedium calceolus

Mikael.Grattis .Den kommer säkert att bli större nästa år.Det tråkiga är att man enligt experterna inte kan dela plantan av calceolus.
Jag har en planta med ca30 stjälkar som behövde delas.Har delat en tibeticum med framgång.Ger du kalk ?

17/5 -09

Bletilla: jo jag kommer att kalka C. calceolus och C. macranthos som jag även gjort med C. reginae. Cypripedium formosanum kalkar jag inte. Din C. calceolus med 30 stjälkar låter som en härlig planta!
mvh
Mikael

18/5 -09

Vilken sötnos!

18/5 -09

Jättefin Mikael! Hur kalkar du? Det verkar rätt olika hur folk gör, många verkar inte kalka alls... Jag har inte gjort det än på min (C. reginae och pubescens)
/Gordon

Grattis Mikael, lilla calceolus är väldigt vacker den också. I din vård kommer den säkert att växa och frodas!

18/5 -09

giemersma
C. reginae ska inte ha någon kalk då den växer i surjord!

18/5 -09

Mikael, vilken härlig skoavdelning du har där på balkongen! Citrondoft minsann, det var inte fy skam. Måste komma ihåg att lukta på guckuskorna här omkring, får bara hoppas att de inte luktar träningsskor...

18/5 -09

Magic - jo, det var något jag tänkte på också, men Mikael skrev att han kalkade den...

18/5 -09

Jäklar va fina!! Får bli några sådana till hösten.
griemersma-sambeställning???

18/5 -09

Säluttern: så fort man ser någon form av text typ addidas på skon så kan man vara beredd på icke citrondoft....
Magicboy och griemersma: Enligt Cribb "The genus Cypripedium" (2000) så växer C. reginae i organiskt material sphagnum men med rötterna ner i kalkrik mineraljord. Det är mycket möjligt att den inte behöver kalk men jag ger mina lite krossade musselskal. Ett annat exempel som Cribb tar upp är C. calceolus som i Europa växer på kalkrik grund medan den längst i öster i Kina växer på ställen med granit berggrund som är kalkfattig. Det kan vara så att olika populationer har något olika krav, men sedan påverkar säkert klimatet en hel del. Europa är ju relativt nederbördsrikt, varvid näringsämnen och mineraljoner spolas ur jorden i högre grad än i ett något torrare klimat.
Mig veterligen är det bara en art som är direkt kalkskyende, C. acaule, som dör om den inte får sur omgivning och surt vatten.

Det verkar finnas ett tämligen rejält Cypripediumintresse, vad roligt!
mvh
Mikael

19/5 -09

Tack Mikael. Jo, det där med kalk eller inte verkar vara lite olika. Vissa ger, andra inte. Och både de som ger och de som inte ger lyckas....! Det kanske säger mer om plantorna än odlarna?
De här är ju fantastisk sköna orchideer, och att kunna låta dem vara ute året runt (jag har min i kruka som jag gräver ner vintertid, och täcker mot vinterregn) är ju bonus.

Masdevallia - sambeställning till hösten? Absolut! Rareplants.co.uk eller finns det annat bra?

19/5 -09

griemersma-det kan ju funka. annars så skickade Mikael en adress til nån tysk odlare. Gespannen!!!

19/5 -09

Jo japp, jag skickade efter från "Garten & Orchideen" addressen dit och fler odlare finner ni på www.orchideenforum.de kolla på bezugstellen.
mvh
Mikael

Ge din åsikt

Slog ut idag på balkongen. Skon är 5cm lång.
Köpte plantan från Tyskland för 1,5 månader sedan.
Arten kommer från Ryssland, Sibirien och Kina.
Färgen är härlig!
mvh
Mikael

Nyckelord: Cypripedium macranthos

11/5 -09

Ursnygg Mikael - min lilla macranthos är lite hängig men Ulla Silken ser kanonfin ut.

11/5 -09

Det var en färggrann Cypripedium !
Klarar dom av att övervintra ute även om temperaturen går ner en bra bit under noll gradersstreckte.

11/5 -09

Åh, gammelrosa, välpumpad och helt oemotståndlig Grattis Mikael!
Steffe, det låter lovande med att de klarar Sibirien, då finns det nog hopp för Skellefte å

11/5 -09

Ja det var just det jag funderade kring Sälis Sibirien eller Norrlänsk taiga, sak samma !

12/5 -09

Wow, vilka häftiga saker växer hos dig på balkongen!
Inte några Pelargoner eller Lobelior direkt
Grattis - kul blomma, med kul läpp!

12/5 -09

Vilken maffig färgklick!

12/5 -09

Helt otrolig!!

12/5 -09

Nej men! Wow! Kan man odla sånt på balkongen?? Varför gör inte jag det också? Trodde de var tvungna att stå i jorden..
Grattis till snyggaste balkongblomman!!

12/5 -09

Oj vilken härligt "bulling" blomma! Jätteläcker färg dessutom. Vackert Mikael!

12/5 -09

Det här med att odla Cypripedium ute i rabatt eller tex kruka tycker jag låter så intressant att man kanske skulle våga sig på att prova på det !

Finns det fler här på OP som odlar Cypripedium på det här sättet !?

12/5 -09

steffe: ja kylan är inga problem. Här i S Sverige kan det myckna regnandet vara ett problem eftersom de inte gillar att vara blöta på vintern, täck gärna med ett fat el dyl på vintern.
Så gör jag med den C. reginae som växer i min broders trädgård.
Övriga C. reginae, C. formosanum och C. Ulla Silkens vintras i sina krukor på vinden (kall & oisolerad= 0-5C) och flyttas ut på balkongen i mars. C. reginae skotten är 3-5 cm, de blommar om cirka en månad.
C. macranthos vill ha en mycket genomsläpplig kompost (mkt sand), medan C. reginae vill ha mer organiskt material.
Alla Cypripedium ställer dock stora krav på en genomsläpplig kompost, annars ruttnar de.
Ja den är så jättehärlig!! Tänk er att gå ute i den Sibiriska Taigan och se ett bestånd C. macranthos......milda himmel!
mvh
Mikael

Ai ai, for en flott blomst å ikke minst farge. Grattis Mikael.

12/5 -09

UNDERBAR!!!! Grattis till blomningen.

12/5 -09

Tack Mikael för informationen !
Cypripedium, ska jag eller ska jag in... eller sen ! hmm, något att fundera på !

Guuud vilken pärla, grattis Mikael!

12/5 -09

Urläcker!

13/5 -09

Fantastisk! Väntar själv på C. reginae, som varit ute hela vintern. C. pubescens blommar nog inte i år, men så höll den på att dö i fjol... Bra att den kommer med 2 skott då!
/Gordon

13/5 -09

Trevligt att det finns så många Cypripediumentusiaster!
Gordon, jag håller tummarna för dina plantor, må de blomma!
mvh
Mikael

15/5 -09

Jag tycker om dem för mycket är jag rädd, speciellt nu när min dotter flyttar till en lägenhet med en stor ouppvärmd inglasad balkong Hjälp mig! Säg att inte jag klarar någon av dem där

15/5 -09

Mikael, dessa bilder har tagits i skogen nära Vladivostok av en orkidéfantast vid namn Valeria i fjor:






15/5 -09

Vad vacker, Svetlana! Att se dessa i naturen vore ju häftigt... Och visst var det C guttulatum som är i den andra och den näst sista bilden, den skulle jag vilja försöka odla!

15/5 -09

Svetlana, det är nog så att det går utmärkt att använda din dotters vind för övervintring, så se till att gå in i ett rejält Cypripediumberoende nu!
Fantastiska bilder, tungan hänger som en röd slipps!!!!!!!!
Bilden: uppvänster=C. macranthos alba, upphöger=C. macranthos, uppmitten=bakgrund C. macranthos fram C. guttatum, nervänster=C. macranthos , nermitten=C. guttatum, nerhöger=bakgrund C. macranthos fram sannolikt C.Ventricosum (C.calceolusXC.macranthos) eller möjligen en mycket ljus C. calceolus.
Jättekul att få se dessa bilder.
mvh
Mikael

16/5 -09

Det var värst vilken lust jag fick att åka till Vladivostok helt plötsligt! Helt underbara bilder!
Tyvärr, Svetlana, är du nog redan bortom all hjälp, jag är nämligen tvärsäker på att du skulle klara släktet Cypripedium med glans eftersom du redan är så skicklig med andra skönheter! Det är bara att leasa någon kvadratmeter på den där balkongen, att försöka kämpa emot vore slöseri med energi

Ge din åsikt