Råd / Släkten, arter och hybrider / Coelogyne /

Skriv början av artikeln om Coelogyne speciosa var. salmonicolor

Nyckelord: Coelogyne speciosa var. salmonicolor

Inlägg med Coelogyne speciosa var. salmonicolor som nyckelord.

Mindre kul rötter från schwerter... =(. Från crystal.
Kommer månne rötterna i ett eget paket från schwerter? Plantan hade skakat om under frakten så när jag hämtade den nu ikväll var den rätt vinglig i krukan, försökte stabilisera med substratet som trillat ut, men det räckte inte. Hämtade då ny bark och stoppade i, hjälpte inte heller, så jag beslutade mig för att plantera om trots tre nya blomskott... Usch vad ledsen jag blev, inte konstigt om inte plantan kunde stå stadigt, inga utav rötterna visade sig leva när jag började rensa bland dem. Å plantan som såg så extremt stor och fin ut... Som det är nu står hoppet till ett mycket få antal nya rotskott på G från de nya skotten som kommer. Får klippa blommorna när de växer till så bulberna som kommer efter har en chans att orka fram utan att blommorna tar knäcken på plantan, om den inte redan är dömd. Omplanterad igen såg den ut så här:

Min Polystaschya var dessutom oroväckande svart nertill, har pillat bort det som var ruttet i bladen och hoppas att jag med det stoppar rötan... Just nu är jag inte så nöjd med Schwerter får jag säga... Går det höra med dem om reklamation av Coelogynen i alla fall tror ni?
//Åsa

Nyckelord: rotdöd, Coelogyne speciosa var. salmonicolor, schwerter sambeställning

Det är helt klart värt ett försök.
Skicka mail till mig så vidarebefodrar jag det.
Eller skicka direkt själv och hänvisa till mitt namn.
Det funkade förra gången.
Pia Liljenberg

13/7 -09

Oki, knåpar ihop ett mail. Skickar även med bilder på Polystaschyan, även om jag inte tror det ger något i det fallet. Mest sur över Coelogynen som sagt, den har jag lääääängtat efter sedan jag fick hiva förra plantan för ett år sedan pga virus...
Ingen annan som hade några fel på sina plantor om allt ska skickas samtidigt?
//Åsa

13/7 -09

Ja ett tips är att särskilt kolla rötter, rhizom och nederdel av skott och bulber; plantan upptill och nertill kan ibland vara i väldigt olika status rent hälsomässigt. Odlare skickar sällan plantor som är fula där det syns, d v s upptill, men i andra änden kan det ibland se riktigt illa ut.

14/7 -09

Jag har samma erfarenhet av köp från Schwerter. Tycker att det är så underligt att de (schwerter) ändå kunnat hålla liv i sina orkidéer, de är ju bevisligen gröna och frodiga ovanför de ruttna rötterna när de kommer . Hälften av mina köp, Cattleyor - hade totalruttna rötter.

14/7 -09

Monica, de odlar i växthus med ideal luftfuktighet för orkidèer (80-90%), då behöver
plantorna inte så bra rötter eftersom avdunstningen från bladen är betydligt
mindre än i en lokal med luftfuktighet på 30-40%.
Men att det inte är så kul att få hem plantor utan rötter håller jag med om, jag
har själv fått ett antal sådana plantor.

14/7 -09

letherneck: Luftfuktigheten i växthusen är säkert bra, men materialet i krukan är inte anpassat till den fuktighet som plantorna får. Jag tror inte att ruttna rötter kan vara ett tecken på ideala förhållanden. Möjligen är förhållandena ideala för snabb framdrivning av frodiga plantor för försäljning, men inte för långsiktigt välmående plantor. Sådana måste ha friska rötter.

Usch vad mycket tråkigheter! Tur att det fanns en sån härlig katt som lättar upp stämningen på bilden! Lycka till med reklamationen!

14/7 -09

Trösten för tillfället är att plantan var nedsatt i pris på deras sommar rea, så det var inte mer än kanske 7€ det handlar om, men ändå?
Katterna hjälper gärna till så gott de kan här hemma, speciellt om det finns paket att packa upp. Saca (katten på bilden) hjälper gärna matte med att äta upp... förlåt, dra upp, tejpen...
Medan Sacas dotter (har ännu inte hittat något hem till tösen) gärna undersöker salladen som kom istället. "Lilltösen" heter för övrigt Aerangis Biloba, men går under smeknamnet Babba hemma. :p

14/7 -09

Vilka söta katter du har

14/7 -09

Fina katter ... då har du kanske två Aerangis biloba då? En Babba på tass och en på rot?

Underbara missar! Måste säga att jag föredrar Babba på tass!

14/7 -09

Lassse, vad jag menade var att plantan klarar sig i schwerters växthus även
med dåliga rötter på grund AV den höga luftfuktigheten. Avdunstning från bladen
är så låg att även dåliga rötter hinner förse plantan med den fukt den behöver
för att överleva.

14/7 -09

letherneck, då är vi överens, jag inbillade mig under några svettiga sekunder att jag hörde ett försvarstal för odlare som säljer rotlösa plantor

14/7 -09

Kan säkert vara som så att växthusmiljön gör att plantorna klarar sig bättre, min har fått åka in i stora skåpet i alla fall tills jag ser den hämtar sig (om den gör det). Annars hade jag helst haft den ute, det trivdes förra plantan jag hade mycket bra med.
Lasse: Japp jag har två Aerangis biloba. En på kork och en lite överallt... =p Hon är bara 6 månader så hon testar hela tiden nya material att klättra på... Har även hennes broders name i lilla skåpet (brodern har för länge sedan flyttat) en Aerangis mystacidii (katten blev kallad Mysco vilket passade honom rätt bra...). Om någon har en A. kirkii och en A. segeeri att sälja mig är kullen komplett här hemma i växtväg i alla fall.
//Åsa

Det var den gosigaste Aerangis biloba jag sett...

14/7 -09

Det är bra med uppackningshjälp Även en testpanel för kartongernas bekvämlighet brukar infinna sig när det kommer paket här, och jag ser att du oxå har assistans med ett första dofttest av innehållet. Man kunde säkert träna upp tull-katter

14/7 -09

Ja, vad är det med katter och kartonger!

Vilken otur med plantan... Jag har också haft liknande exempel. Denna och förra gången hade jag tur och alla plantor hade fina rötter...

Prata om bilden

23/7 -08

Coelogyne salmonicolor

Coelogyne salmonicolor. Från A G.

syn: Coelogyne speciosa var. salmonicolor

Nyckelord: Coelogyne salmonicolor, Coelogyne speciosa var. salmonicolor

23/7 -08

Snygg!

23/7 -08

Oh, nu saknar jag min som jag fick slänga i våras pga virusinfektion...
//Åsa

23/7 -08

Oh, måste andas djupt och sansat, samt hämta stänkskyddet för allt dreglande... oh, så väldigt i min smak, tänk det visste jag inte tidigare att den var Vågar knappt fråga om den dessutom doftar..?

23/7 -08

Kollade precis.....tyvärr doftar inte, har ej heller känt någon doft.

Prata om bilden


Annonsen här nedanför hjälper till med OrkidéPrats serverkostnad.