Råd / Släkten, arter och hybrider / Cattleya /

Skriv början av artikeln om Cattleya 'Gold Nugget'

Nyckelord: Cattleya 'Gold Nugget'

Inlägg med Cattleya 'Gold Nugget' som nyckelord.

Jag erkänner. På trädgårdsmässan i våras köpte jag en Cattleya. Den är märkt 'Gold Nugget' och blommar med orangea blommor. Mycket vacker.

MEN!

Jag har ingen aning om hur jag ska ta hand om den. Nu håller blommorna på att vissna ner (2 st). Har förstått att Cattleyor vill ha mycket ljus, så den har bästa (enda) fönsterplatsen här hemma.
Har ni några tips? Cattleya for dummies? Eller borde jag göra mig av med den till någon som vet bättre?

Nyckelord: Cattleya 'Gold Nugget'

4/5 -11

Kan inte mkt om Cattleyor så jag vågar inte ge råd, men man ska inte ha dem nära frukt då de blommar. Frukten avger gas som får blommorna att vissna snabbare.

4/5 -11

Haha, vilken avslöjande bild.. :P
Normalt står den i fönstret, och normalt ligger inte frukten framme på bordet Så det är nog ite därför.. Bulberna börjar bli lite rynkiga nu också.

4/5 -11

I princip kan man bara ta livet av en Cattley om man vattnar för mycket. Självklart kan den ha fått typ ullös eller annat, det får du kolla. Är rotsystemet skadat?

4/5 -11

Okej, det låter ju lovande. Jag har inte tittat på rötterna, men så länge den har bott här har den inte fått så mycket vatten. Får ta upp och titta på den någon dag.
Hu lättblommade är cattleyor generellt? Kan jag förvänta mig att det ska komma nya blommor inom en rimlig framtid?

4/5 -11

Hybrider brukar vara hysad lätta att få att blomma om men bara om dom får mycket ljus. Har du möjlighet så ha den skuggit utomhus

4/5 -11

Vad bra! Nu känns det som att jag kanske kan komma överens med den. Nu har jag ingenstans att ha den ute, men i sommar flyttar jag och får en balkong i västerläge, då ska den få vara ute.. Hur låga temperaturer tål den?

5/5 -11

Tumregel är väl sådär 8-10 grader men tror nog att den klara lägre temperaturer också, men jo inte värd att chansa. Jag tror att du skall se det stadiet den befinner sig som viloperiod, alltså ingen gödning och sparsam vattning, men mycket ljus. Om du ser nya rötter eller bub mm så kan du börja vattna mer, lycka till!

Ge din åsikt

4/5 -11

Cattleya

 

Nyckelord: Cattleya 'Gold Nugget'

Prata om bilden


Annonsen här nedanför hjälper till med OrkidéPrats serverkostnad.