Skriv början av artikeln om Bulb. claptonense

Nyckelord: Bulb. claptonense

Inlägg med Bulb. claptonense som nyckelord.

5 jun

+ 27 jun

5/6: Några bulbisar.

Bulbophyllum claptonense. Från GöranÅ.
Bulb. pulchellum. Från GöranÅ.
Bulbophyllum lobbii. Från GöranÅ.

Var ute å kollade i växthuset, så att befuktning, fläktar och vädring fungerade idag. Idag har vi 32 grader så vill till att grejorna fungerar. Bulbophyllum claptonense och sumatrana har så fräcka läppar, som de var upphängda på gångjärn, å vippade till varje gång fläkten blåste förbi. Såg faktiskt riktigt läckert ut.

Nyckelord: Bulb. claptonense, Bulb. pulchellum, Bulb. lobbii

5 jun

Vackra alla tre

5 jun

Håller med anitta. Gillar också bulbisar!

5 jun

De har förvisso en viss charm med sina bisarra former.

5 jun

Bulbophyllum är så speciella. Egendomligt formade blommor, en del med tveksam doft men alltid Intressanta. Jag har inte många men skulle behöva tips hur man får dem att sätta knopp. Har dem i odlingsskåpet med hög luftfuktighet och daglig sprayning. Kanske mera ljus..? Göran kanske vet någon hemlighet. Du har uppenbarligen väldigt god hand med dessa!

6 jun

Härliga

7 jun

Bulbophyllum är ett jättesläkte med en stor variation, som tyvärr har fått dåligt rykte för att en del luktar illa. Min första bulbis fick jag gratis av en säljare, å jag förstod när den blommade vrf. han gav bort den. Det var en jättestor blomma, som stank så man kunde inte vistas i växthuset....Bulb. echinolabium . Det var en magnifik planta, som åkte på komposten! Sedan dess har jag bara sådana som luktar gott (claptonense doftar lite citrus) eller inte alls. Man får prova sig fram eller att man får delningar, för doften varierar med olika kloner.
Till dig stulun, ngt. specifikt för att få dem i blom har jag inte. I första hand är de Paphiopedilum och Phragmipedium som är mitt största intresse och drf. är mitt växthus anpassat till dem. Men som de flesta så har jag lite andra släkten oxå, som då får anpassa sig efter vad jag har att erbjuda i mitt lilla växthus. Det är fr. svalväxande (Masdevallia, D. cuthbertsonii, Scaphosepalum) till varmväxande (Phalaenopsis bellina, Rhyncostylis giganthea m.fl.). Allting som är krukat växer i GreenMix, sedan har jag en del monterat, men de är mest för de estetiska och att de sparar plats på bänkarna. Då de gäller bulbisar, har jag bara ett 25-tal olika arter/hybrider. Så till frågan vrf. de blommar. Jag håller dem fuktiga året om (lättast krukade i GreenMix) och sedan varierar temp. mellan 18-30 grader, luftfuktigheten varierar mellan ca 50-95%, ljuset varierar med årstider å väder och med tillskott den mörka årstiden. De verkar som de trivs under dessa förhållanden, för de växer å blommar lite då å då. Lite pratglad idag märker jag .

7 jun

Fungera det bra för dig med cuthbertsonii?
Foto?

7 jun

Härliga Bulbo!
Mvh
Mikael

13 jun

Dendrobium cuthbertsonii. Från GöranÅ.

Det är ju en definitionsfråga Ole (oled) . Under mina förhållanden är jag ganska nöjd. Temperaturen pendlar mellan 18-30 grader å som lägst 16 grader på vintern. Planterad i greenMix, ständigt med vatten på fatet. Tyvärr så kom en snigel in då dörren ställdes upp av en snäll granne, för han trodde de blev för varmt annars. Vart styr denna snigel, om inte till där de e fuktigt å goda blommor att mumsa på . Det var en mördarsnigel som numera bor ett steg nedåt .

13 jun

Ser fin ut

15 jun

Om ett par år till Ole, när den lilla plantan växt till sig, å framförallt fått vara ifred för de förbaskade sniglarna..... då kan den bli fin. Köpte den för ett år sedan som ett impulsköp som mkt. liten planta, bara för att se om den gick i ett temp. läge.

Ge din åsikt