Skriv början av artikeln om Brudorkide

Nyckelord: Brudorkide

Inlägg med Brudorkide som nyckelord.

Från VargenJ.
Från VargenJ.

Ja, stängeln på min "skräp"-orkidé har vuxit som ogräs. Jag vill att den ska blomma nuuuuu så jag får veta vad den har för färg. Det här är olidligt spännande

För att tala om nåt helt annat så har min Brassia bestämt sej för att skicka ut en ny bulb. Kul att två trivs hos mej

Nyckelord: brudorkidé, stängel, phalaenopsis

1/10 -13

Alltid kul med växande stänglar. Jag har upptäckt ytterligare en Phalaenopsis med stängel här hemma, så jag kommer ha några som blommar under vintern.

1/10 -13

Det är en spännande men något lång väntan

1/10 -13

Blomtjuven: Jaaaa, det är en otroligt lång väntan. Fördelen är att jag har flera stycken i olika stadier, så det ser ut som att jag kommer ha minst en nopsis i blom under hela vintern (okej, två eftersom min Tzu Chiang Orange aldrig slutar...). Den jag upptäckte nyligen var min lilla schilleriana, så båda schillisarna kommer att blomma i vinter.

Ja, det är lååång väntan. Jag har en Phal Philadelphia med jättestängel och där verkar knoppanlagen ha lagt sig i dvala, för inget händer... Är orolig för att stängeln ska torka bort.

1/10 -13

Nenne: Jag har en med. Stängeln är 62 cm för tillfället och hittills har den fem förgreningar. Jag vet inte om den kommer att slå sin tidigare blomning på 30 blommor, det märks.

Mutanten, då får vi stämma av längre fram hur det går för våra Philadelphior!

1/10 -13

Nenne: Japp. Jag beordrar kissarna att hålla tummarna för att din inte gått i dvala.

Mutanten, tack för det. Kattummarna behövs!

1/10 -13

Min Philadelphia gjorde en lång stängel i vintras som förgrenade sig, det tog tid innan jag fattade vad som var på g. Trodde oxå den surnat till, men åh nej vad jag bedrog mig

Blomtjuven det var uppiggande! Har precis inspekterat min Phil och jag tror det är ytterligare en stängel på gång, så det är kanske därför den stora vilar!

2/10 -13

Det är nog det här som gör att man måste ha så himla många orkisar !!

2/10 -13

Nenne: Två stänglar! Anvundsjuk... Jag ska visa min, din kommentar och se om det kan få den att få ytterligare en stängel till.

Xara: Men ändå verkar de alla vilja blomma ungefär samtidigt. XD

Ge din åsikt

24/9 -13

Färgbeteckningar?

Hej allihop!
Jag har en högst okunnig fråga som jag trots idogt googlande inte har lyckats hitta något svar på
Alla de olika färg- och mönsterkombinationerna som förekommer på Brudorkidéns blommor.. Beskrivs de på något särskilt sätt eller enligt något speciellt format eller system? Randig, prickig, fläckig, vit, gul, orange, lila, rosa.. Kallas "teckningarna" något särskilt? Eller är det bara art- och hybridnamn som är väsentligt i orkidésammanhang?
Tack på förhand!

(Undrar nämligen om den här kallas något?) http://snapwidget.com/v/5481951188731057...

Nyckelord: brudorkidé, färg

24/9 -13

Vet att man säger harlequin om de som är "penslade".
http://www.anthura.nl/news/en/article/88... har ett schema (dock på engelska)

24/9 -13

Jamen titta, det var precis något sånt jag funderade på! Tack! Används detta över huvud taget i Sverige?

Och en annan följdfråga för er erfarna: Om man i bilden i länken ser på Lip-cirkeln. Står "S" (Special) för flerfärgad/mönstrad då, tro? Eller är det rätt och slätt en samlingskategori för alla färger som inte finns med i cirkeln, typ purple?

Ge ditt svar
Från Åsa J..
Från Åsa J..

Hej alla,

Jag fick min första orkidé, en Phalaenopsis, i september förra året.

Blomningen är över sedan en tid tillbaka, och den har nu utvecklat flera nya blad högt uppe på stängeln (keikis, tror jag).

Jag har även sett att den har bruna upphöjningar både på stängeln och på bladen (se bilder). Jag är rädd för att den har blivit sjuk.

Vet någon vad den lider av och vad jag kan göra för att behandla den?

Tack på förhand!

Hälsningar från Åsa

Nyckelord: Phalaenopsis, sjukdom, Brudorkidé

14/6 -13

Sköldlöss ser det ut som! Har sett sådana nyligen i ett fönster på en restaurang, ett riktigt skräckexempel på hur stora vissa arter av sköldlöss är och hur lätt de sprider sig, samtliga plantor i fönstret var drabbade eftersom de stod så nära varandra.
Jag hade nog slängt den om det inte är så att den ligger extra varmt om hjärtat... samt kollat på de plantor som varit i närheten av denna.

14/6 -13

Lite väl drastiskt att kasta plantan för ett sköldlössangrepp. Tag bort alla löss mekaniskt med fingrarna ev med en bomullstuss med lite Provado spray på och spraya sedan med Provado över hela plantan inkl undersidorna på bladen. Granska plantan noga, en del löss är mycket små och nästan genomskinliga. Håll koll på plantan och upprepa behandlingen efter 8-10 dagar.

14/6 -13

Tack så mycket för svar!

Jag tänkte nästan att det kunde vara något sådant. Jag ska ge mig på lössen direkt! Förhoppningsvis blir jag av med dem, men jag har förstått att de är ettriga.

Ge ditt svar

1/5 -13

3-pack penséer

3-pack penséer. Från Xara. Fri bild.

3-pack penséer var vad jag skulle ha. Men det går inte så bra för mig att passera orkis-bordet: som att få knattarna att passera godishyllorna...

Nyckelord: zygopetalum, brudorkidé

1/5 -13

Vilka ovanliga, härliga penseer du fått tag i!

1/5 -13

Eller hur! Och nu har en av dem flyttat in i blomfönstret! De andra har tagit plats i fönstret i gillestugan, där fanns det nämligen ett par lediga decimetrar efter att jag flyttat en massa oväsentliga fotoramar eller vad det var för skräp som stod där innan.

Det måste vara en ny sorts pensé, för jag har aldrig sett den förut. Här i Västerås har Plantagen penséutförsäljning, dvs nästan gratis, pga den sena våren, men det är nog inte denna sort!!
Känner igen det där med att "möblera" om i blomfönster, för att kunna trycka in någon extra planta och det går ju alltid!!

2/5 -13

Känner igen det där, har själv väldigt svårt att komma ut från blomsteraffären utan orkisar
Åh karln bara skakar på huvudet när jag kommer hem!

Prata om bilden
Sent stadium. Från Lillasysterlisa.
Tidigt stadium. Från Lillasysterlisa.

Hej!

Jag har ett tag haft problem med flera olika brudorkidéer. Det började med att en orkidé som jag fått som bebis hade det här mönstret på bladen. Tillståndet verkade stå stilla och inte påverka plantan. Men pang! så slog det till och flera olika plantor fick samma mönster.

Jag har bifogat två bilder; en i tidigt stadium och en i slutskedet för bladet. (Bladet trillade av när jag flyttade blomman.)

Rötterna är verkligen jättefina på plantorna, till och med på en planta som har tappat alla blad (den som hade sjukdomen först. Det har från början varit kraftiga och välmående plantor.

Snälla hjälp mig. Vad är detta och vad kan jag göra?

Nyckelord: Brudorkidé, Angrepp

2/1 -13

Den översta bilden ser ut som någon form av röta, kanske någon form av svamp angrepp.
Den nedre bilden ser ut som skador av falska spinnkvalster.

2/1 -13

Första bilden ser jag inget fel på. Ser rätt normalt ut.Jag ser inte alls tecken på röta (bruna fläckar). Förr el senare faller ju bladen av ålder, som på andra växter. Andra bilden, kan det inte vara en solskada, cellkollaps? Kan iofs vara spinn som nämnts, men jag har en sett solfläckar/temperaturskador som påminner om det du har där.

3/1 -13

Båda plantorna har svåra angrepp av spinn. Behandla dem med Provado + eller Calypso. Ev. kan bild 2 visa s.k falskt spinn som är svårbehandlat. Soptunnan nästa??

PS. Behandla resten av dina plantor med samma preparat. Spinn är ett verkligt otyg, speciellt på vintern med sin torra inneluft. Ofta märks inte så mycket förrän angreppen är massiva. Är det "vanliga varuhushybrider" så fundera också på om det är lönt att kosta på kemisk bekämpning. En sprayflaska Provado + kostar 125 - 150 kr, eftersom behandlingarna måste upprepas så varar inte en flaska så länge. På Ikea gick det att köpa 2-stjälkiga Phalaenopsisar för 29 kr när de öppnade sitt nya varuhus nyligen. DS

3/1 -13

Syna bladen efter små kryp, lupp eller förstoringsglas är lämpligt att använda,
spinn är svåra att se, men ofta ser man liksom ett fint nät över bladen där de
håller till.
http://www.orkidesallskapet.se/artiklar/...

Ge ditt svar

12/8 -12

Blomning

Hej!
Jag har en brudorkidé som valt att blomma sedan jul -10. Och nu har jag äntligen kunnat plantera om den. Den har fortfarande valt att blomma, kommer nu en ny stängel Är det någon mer som varit med om att det blommar i över 1,5 år?

Sen har jag en annan brudorkidé som har en "dubbelblomma". Den har kommit på min äldsta orkidé som säkert är 7-8 år. Någon mer som har fått det?

Nyckelord: Blomning, Dubbelblomma, Brudorkide

Ge ditt svar
Från Deisy.

För en vecka sen fick jag min första Orkidé. Då jag inte visste vad den hette fick min man idag åka in till affären och fråga. Samtidigt köpte han en till av samma släkt.
Nu har jag börjat min Orkidésamling.

Nyckelord: Brudorkidé

Ge din åsikt

Hej!

Köpte en Brudorkidé från Ikea i feb och den har vuxit till sig jättefint och blommat fram tills ett par veckor sen då den sista blomman trillade av pinn.
Har läst någonstans att man kan klippa av stängeln efter den har blommat men att man ska vänta tills hela stängeln torkat, vilket jag gjorde.

Men det som hände efter det, ca en vecka senare är att hela stjälken också har blivit brun/orange!!!
Den ser lite torkad ut med är ändå inte helt brun, utan mer åt det orangea hållet.
Bladen är jättefina och gröna och rötterna ser välmående ut.

Så min fråga är nu. är min blomma död nu?
Kommer den aldrig att blomma igen, eller kan det växa upp en ny stjälk på den?

Nyckelord: Brudorkidé

8/8 -10

Hej, du talar både om stängel och om stjälk. Hur menar du då? Är det där bladen sitter som du kallar för stjälk? Kanske en bild kan hjälpa, här finns många experter på liknande! Det låter ju inte som att din blomma är död om bladen och rötterna är fina!

8/8 -10

Det är normalt att stängeln/stjälk på den vissnar ner, men med rätt skötsel
så kommer en ny stängel/stjälk som blommar igen så småningom.
Det som gäller när man odlar orkidèer är att ha tålamod.

Ge ditt svar
Från jennilinda.

Hej hopp! Jag har en brudorkidé vars blomblad har "slokat", vad tror ni det kan bero på?

Nyckelord: slokande blomblad, brudorkidé

9/3 -10

Svårt att säga, kanske den har blommat över, hur ser bladen och rötterna ut.
Är bladen spänstiga och plantan har fina rötter, och Du vattnat tillräckligt, är det
nog inget fel.

Ge ditt svar

22/1 -10

BRUDORKIDE

BRUDORKIDE. Från Blompappa.

 

Nyckelord: BRUDORKIDE

Prata om bilden

8/11 -09

Vattna rätt

Min brudorkide som är min första måste ju ha vatten för att överleva, Tittade i kartoteket under vatten. Blev närmast sjösjuk i det hav av bra förslag. Därför kommer jag med den enkla enstaka frågan:
Vilken vattningsform skall jag använda?
Vad jag ser som genomgående förslag är Torvvattning. Det var den frågan. Gödsel är lika viktigt. Vad kan panelen reka mig? Ph värden är det en genomgående värde på alla orkideer?
Ja ursäkta mig jag lovade en enstaka fråga men det blev tre stycken. matematiken är inte helt vad den skal vara.

Nyckelord: Brudorkide

8/11 -09

Brudorkidéer är så snälla att de talar om när det är dags för vattning genom att rötterna blir silvriga. Sedan sköljer jag igenom hela krukan med vatten, då blir rötterna gröna igen och sedan tar det ungefär en vecka innan det är dags igen.
Torvvattning har jag ingen aning vad det är. Men det kanske någon annan kan svara på.

8/11 -09

Torv-vatten är när man silar vatten genom ett torvblock för att få
bort kalken i hårt vatten, torven har hög surhetsgrad och neutraliserar
kalken till viss del. Har man mycket kalk i kranvattnet, är det betydligt
enklare att hämta sjövatten och koka det några minuter för att bli av
med eventuella kryp.
Vanlig orkidègödning som Du köper i affären duger bra, eller köp
Pokon av Björn här på OP, titta i Köp & Sälj i menyn till höger.
Bry dig inte så mycket om Ph-värden till Phaleanopsis, de klarar
sig fint med vanligt kranvatten som fått stå över natten så kloret
försvinner, själv har jag vattnat alla mina plantor med kranvatten i
flera år utan problem, men spola igenom krukorna ungefär 1 gång/månaden
så det inte blir för mycket salter kvar från gödningen.

8/11 -09

Hej Pamela.
Tack för ditt snabba svar,
Ja det underlätter ju för min vattning. Torvvattning var något jag låsta i arkivet av äldre datum.
Vad gödsling gäller har jag även en fråga: Vilken typ och hur ofta skall jag göra det?
Ha en bra dag.

8/11 -09

Hej letherneck.
Tack för svaret. ja det verkar som att det är en riktig snäll orkide som jag fått,precis som en brud skall vara.
Jag får så inte glömma att koka vatten på kvällen så det är klart. Gödslen vill jag då handla in så snabbt som möjligt. Bara en liten tillägsfråga. Hur ofta skall jag gödsla?
Ha en bra dag.

8/11 -09

momme, det är lite olika vem man frågar, men jag ger mina
plantor som växer eller blommar 1/4-dels dos av vad som står
på flaskan/påsen varje vattning, de som vilar och alltså inte
har någon tillväxt får ingen gödning.
Det fungerar bra med de plantor jag har, Phaleanopsis, Cattleyor
av olika sorter, Dendrobium, några Vanda och Oncidium.

Ge ditt svar
Från eigollet.

Det här är en keiki som jag tog från en brudorkidée på jobbet för ca tre månader sedan. Den hade redan stänglar och knoppar då den satt på moderplantan och är nu i full blom. För ca en månad sedan började bladet att gulna, vad är det som händer? Sjukdom, naturligt eller bränd eller vad? Vad ska jag göra?
Lite orolig att den ska smitta, de andra är ännu så länge opåverkade....
Tacksam för tips!

Nyckelord: Brudorkidé

26/10 -09

Tyvärr är det röta, ser dessutom ut som bakteriell brunröta vilket lätt smittar. Isolera plantan. Ta omedelbart bort infekterade blad med hjälp av en flammad kniv. Strö liberalt med kanel på alla snittytor. Spraya gärna med någon fungicid enligt anvisningarna på produkten. Desinficera området kring plantan med 10% klorin i vatten. Sjukdomen kan spridas lätt, tom. genom vattenstänk så kolla närastående plantor. Öka luftcirkulationen kring plantan och håll den torr - undvik att få vatten stående i bladrosetten, eller på bladen. Offra stängeln och håll tummarna att du kan rädda plantan. Lycka till.

26/10 -09

Beredd att hålla med valkyrie..ser ut som det jag fick på en massa phallar i fjol vinter...var för kallt i sovrummet för dem tror jag och för fuktigt. En dend phalaenopsis fick samma i sommar när jag hade den på balkongen....var ju både kallt och blött här i sommar. Blad efter blad blir fläckigt och gult. Har kastat min artrena phallar som blev angripna.

26/10 -09

Tycker det mest liknar en brännskada om jag ska vara ärlig. Finns det någon möjlighet att den fått för mycket sol, då för någon månad sedan ?.

26/10 -09

Gulfärgningen börjar inne vid bladrosetten, tyder på röta som
kommer därifrån, stående vatten i bladrosetten tror jag.
Brännskador brukar bli vita och bladet mycket tunt efter ett tag.

27/10 -09

Ojdå, det här låter ju inte bra... missfärgningen började däremot mitt på bladet och där är det som gulast nu och papperstunt. Jag tycker att jag varit noga med att inte låta vatten komma i bladvecken... Brännskada är inte heller omöjligt, för jag glömde den i fel fönster en solig dag för typ en månad sen, men jag trodde att skadan skulle komma snabbare... Det lilla bladet intill börjar oxå bli lite gult och har en krusig yta dessutom. Nåväl, nu är den isolerad och får en liten stund till på sig innan den åker ut. Tack för alla tips och råd!

27/10 -09

Brännskada tror jag inte på hösten...jag har inte haft nått solskydd sedan augusti. Anders du frågade mig förut om mina gulprickiga phallar och de började med en fläck mitt på bladet och blir över hela så småningom. Gröna prickar emellan precis som nått äter upp klorofyllen i bladet.
Kollade en Kennet Schubert på balkongen ( isolerad ) och den blommade hela tiden fint och jag klippte av blad för blad eftersom de blev gula , den fick nya rötter. hade tillslut ett halvt fläckigt blad kvar bara men fin blomning ändå. Sen blev det för kallt så jag kastade den. Ville se om det ev kom nått nytt blad men inte det.
Oftast har det börjat i översta bladet och inga andra än Phalaenopsis och dess hybrider,

27/10 -09

En brännskada hade du sett med en gång. Det är inte en brännskada. Tyvärr tror jag att det kan bli svårt att rädda denna plantan då det nyaste bladet är så illa drabbat. Om tillväxtzonen (längst upp) dör på monopodiala orkidéer är det inte så mycket man kan göra... kanske njuta av blommorna och sedan offra den till kompostgudarna....

27/10 -09

Tack för era svar, återigen. Jag har nu gjort ett räddningsförsök enligt Valkyrie66:s förslag, så får vi se vad som händer, hoppet är ju det sista man har kvar. Jag återkommer!

27/10 -09

Brittmarie, eftersom det är ganska sällsynt att plantor som odlas
idag är infekterade med virus, så är orsaken till gula, fläckiga
blad troligen något annat. Beroende på vilken typ av näring Du ger,
typ av kompost och även vattenkvaliten, så kan det bero på flera olika
orsaker, men troligast är att plantan saknar något i näringen.
Brist på något ämne i näringslösningen påverkar olika funktioner
i plantans metabolism, vilket tar sig uttryck på olika sätt beroende på
vad som fattas.
Att det bara är dina Phalaenopsis som verkar drabbas beror nog på att
de är ganska "hungriga" när det gäller gödning eftersom de växer ganska
fort, och med bra ljus, året runt.
Cattleyor är inte alls så giriga, utan tolererar även låga näringshalter i komposten
utan att klaga.
Roberto Lopez och Erik Runkle har skrivit ett antal artiklar om just Phalaenopsis,
som är mycket informativ om hela växtcykeln av Phalaenopsis, och även om
symptomen av olika bristsjukdomar.

27/10 -09

letherneck: Jag har ingen som helst vetenskaplig backning, men jag vet flera av mina släktingar och vänner som odlar Phalaenopsis helt utan gödning, ofta flera år i samma substrat. Och plantorna blommar och har härliga blad. Som sagt var en helt osystematisk observation, men...

27/10 -09

Jag har minst lika många Phalaenopsis kvar som stått i köket ( men inte ätit min mat ) och i vardagsrummet och inte blivit gulfläcka på bladen.
Jag använder tre olika gödningar men tar inte upp det här för då blir det en lång tråd.
Min särbo har fina Phalaenopsis som är 6-7 år gamla och aldrig fått gödning och i våras var första omplanteringen av dem....en har 4 stänglar nu.....är ju en typisk ungkarlsblomma som man kan glömma bort och den blommar ändå....därför gav jag bort 11 st hybrider till en man. Nä det där köper jag inte Anders , annars brukar jag ta dina råd

27/10 -09

Björn, det går säkert att låta bli gödning om man har rätt typ
av kompost, eftersom nedrytningen av komposten i sig gör
att näringsämnen frigörs. Men det förutsätter förstås att det
finns en fungerande bakterieflora i komposten, och även då
måste förr eller senare ny näring tillföras för att upprätthålla
näringsbalansen. Alla växter, oavsett om det är vanligt gräs,
eller en orkidè, får störningar i cellerna om det är för mycket
av det ena, medan det är för lite av något annat. Vissa ämnen
kan bara tas upp av växten om ett annat fämne inns som katalysator.
En gång i tiden tänkte jag bli trädgårdsmästare, och gick som lärling
några år, då fick jag lära mig att om någon växt såg ut att vantrivas,
så hade man inte de rätta odlingsbetingelsern för plantan, och måste
revidera något i skötseln.

Brittmarie, något måste ju vara fundamental fel, annar skull ju
plantorna inte uppföra sig som de gör, det logiska är ju då att
förändra något, t.ex. kompost, gödning, ljus o.s.v.
Själv kan jag inte att bara titta på när plantorna dör utan att försöka hitta
felet, för något fel är det.

Det finns info om gödning och vad som kan ske om något är fel
på Ray Barkalow hemsida.
http://www.firstrays.com/free_info.htm

Likaså finns några artiklar av Douglas B. Harris som heter
FEEDING YOUR ORCHIDS
http://www.houstonorchidsociety.org/cult...

27/10 -09

Har ju sagt det att det var troligen för kallt och dåligt med ljus och för fuktigt för dessa phallisar i sovrummet...de mådde dåligt alltså och orkideer visar det efter en lång tid. Varmare och ljusare i köket , men de flesta plantor har jag ju i sovrummet. Nu köper jag inga phallisar längre.

Och vad jag tror

"missfärgningen började däremot mitt på bladet och där är det som gulast nu och papperstunt"
skriver du. Alltså nog inte mjuk röta som sprider sig fort, eftersom jag antar att papperstunt innebär torrt.

Jag håller nog med Flora ang. brännskada - ifall plantan tidigare stått mörkt och du sätter den riktigt ljust och soligt med den fina solen i alla fall vi haft här så borde det var möjligt också på hösten. Menar jag. (Augusti regnade bort, i början av september nån gång kom solen.)

Alt. 2. är att bladet kommit i kontakt med fönstret och frusit. (Men då brukar det bli slappare och mjukt.)

Det blir nog bra som du gjort och fått råd om och plantan kommer sig nog med tiden, eftersom det inte är mitten/ tillväxtpunkten som är sjuk.
Tycker mig ha märkt att phal som har en rödton på undersidan av bladene gillar skuggigare än andra. Dom har ofta så mörkgröna blad som din på bild.

Ge ditt svar

19/10 -09

BRUDORKIDÉ

BRUDORKIDÉ. Från Blompappa.

I lördags hade KÖS sin årliga bussresa. Denna gång till Stenåsa utanför Varberg, där Maggie och Arne Kastberg hälsade oss välkomna. De bjöd på kaffe och Arne berättade och visade bilder från deras resa till Ecuador. Sedan gick vi en trappa upp till deras växthus, som är indelat i olika klimatzoner, där vi i lugn och ro kunde botanisera bland ett mycket stort antal orkidéer (och även hoyor). Många passade också på att köpa med sig en eller flera plantor.

Nyckelord: Brudorkidé

20/10 -09

For et nydelig bilde

20/10 -09

Mycket vacker bild...älskar dessa vita phalaenopsis med vacker färg i mitten....känns som man vill känna på den..

20/10 -09

Vita Phallar kan man nog aldrig ledsna på .

21/10 -09

STAPELIA. Från Blompappa.

Stapelian hade jag inte sett tidigare.

21/10 -09

Blomman var mycket fin.
När jag kom hem läste jag om den.

http://sv.wikipedia.org/wiki/Asblomssl%C...
Asblommesläktet (Stapelia) är ett släkte i familjen oleanderväxter med cirka 45 arter från södra Afrika.
Släktet innhåller små suckulenta buskar. Stammarna är fyrkantiga och nästan alltid upprätta, vanligen enfärgat gröna . Storblommiga arter får sina blommor nära basen på stammarna, medan småblommiga kan få blommor var som helst på stammarna. Blommorna är stjärnlika och varierar i storlek från 6-400 mm i diameter. De flesta arterna har en obehaglig doft, men några arter är väldoftande. Blommorna har en yttre och en inre bikrona. Frukten är en kapsel. Varje frö har silkeshår i kanten som gör att de kan spridas för vinden.
Namnet Stapelia hedrar den holländske botanikern och fysikern Johannes B. van Stapel, som dog 1636.

Fine bilder Blompappa.
Om du er intr. i stiklinger av denne Stapelian så kan du få av meg. Send meg bare en pm.

21/10 -09

Härliga bilder det blev

21/10 -09

Anita, hur stor är blomman? Jag har en Stapelia Gigantea, vill du byta stickling?
Jag tycker dom är jättefina, härliga, stora blommor. Och den lukta inte illa, som det sägs.

21/10 -09

Anders - som vanligt toppenfina foton!
Det var också intressant läsning du hittat

21/10 -09

Anders - som vanligt toppenfina foton!
Det var också intressant att läsa om den lite märkliga Stapelian

21/10 -09

Stapelian på bild från både Blompappa och Anita ser ut som varianter på Stapelia varigata (som namnet anger kan var variabla ibåde mönster som färger!

Sheila, vil tippe den er ca. 4 - 5 cm i diam. Den er ikke i blomst nå (akkurat avbl.). Vi kan gjerne bytte stiklinger, jeg sender deg en pm.
ShrimpDiver, du har helt rett det er varianter av S. variegata. Jeg har også den "vanlige" som er mer gul/brun og mørk lilla samt en annen variant som du ser på bildet her.
Sorry alle sammen men det ble litt "ikke" orkideprat her.

Prata om bilden

Jag har en brudorkidè och på den har det börjat att växa ut ett skott på en stängel. Skall jag göra något åt detta? Låta den växa eller skall man försöka att plantera den, eller vad?

Nyckelord: Brudorkidè

18/10 -09

Det skottet som kommer kallar för "keiki" (bebis på hawaii mål). Låt den växa tills den har utvecklat egna rötter (ca 3 st. 5 cm långa brukar vara lagom). Då kan du skära av den från moderplantan och plantera ut den i egen kruka. Det kan dock ta ganska lång tid innan den mognar, men det är ju kul att följa utvecklingen.

25/10 -09

Tack valkyrie66 för ditt svar på min fråga. Det är min fru som tycker så mycket om orkidér. Hon har 18 stycken, så hon är väl bara nybörjare i dessa sammanhang. Hon kommer att följa bebisen "keikin" och dess vidare öden.

Ge ditt svar

Förts hittade jag små vita, nästan genom skinliga små kryp i min Ny inköpta orkidè. Efter en djupare undersökning hittade jag även något mask liknade, det såg ut som en mini mini mask som var ca 2-4 mm lång också den samma färg som krypen. Vad är detta för nåt och hur blir jag av med det?

Tacksam för svar!
// Natalie.K

Nyckelord: Kryp, Brudorkidè

Det är nog säkrast att plantera om den, men skölj rötterna noga innan du sätter den i nytt odlingssubstrat. Hoppas det försvinner då.

Ge ditt svar