Råd / Släkten, arter och hybrider / Brassia /

Skriv början av artikeln om Brassia fråga

Nyckelord: Brassia fråga

Inlägg med Brassia fråga som nyckelord.

19/3 -12

Brassia

Hejsan.

Har nyligen köpt en Brassia hybrid, noterade att den inte var planterad i en genomskinlig plastkruka. Vilket jag inbillar mig att alla epifyter ska vara. Krukan var även 12cm, brukar ju annars 15cm. Ska plantera om den när den blommat färdigt och kommer då ha den i en genomskinlig plastkruka. Min fråga är om Brassia rent allmänt vill ha en mindre kruka iom att odlaren valt en 12 istället för 15?

Nyckelord: Brassia fråga

19/3 -12

så liten kruka som möjligt så substratet torkar upp på ca 1-2 v. Jag planterar inte om mina förrän krukan är full eller om plantan växer ur krukan. Har inte genomskinliga krukor för jag tycker att det växer för mkt alger i substratet vilket konkurerar om näringen.

20/3 -12

Det är min åsikt att uppnått effekt med genomskinnliga krukor är överdriven då det gäller ljuset bidrag till energiupptag via fotosyntesen genom rötter när vi odlar i krukor. Jämför man ljusexponerade ytan på rötter i en transparant kruka med ytan på bladen så tycker jag att det borde vara fen försumbar effekt

20/3 -12

Jag gillar genomskinliga krukor, största fördelen är att man ser hur rötterna mår. Storleksmässigt behövs inte mycket mer utrymme än att rötterna får plats.

20/3 -12

Tack svaren! Rötterna har redan växt ur krukan, ganska mycket tom. Det är en av anledningarna till att jag tycker jag borde plantera om den efter blomningen. Jag håller med Lassse om fördelarna med genomskinliga krukor, man ser även eventuell fukt krukan. Men det är bara min åsikt. Använder även glas ytterkruka. Vilket verkar funka än så länge. Märk väl att jag fick min första orkide i September förra året, så jag är inte särskilt erfaren, än så länge.

Ge ditt svar


Annonsen här nedanför hjälper till med OrkidéPrats serverkostnad.