Skriv början av artikeln om Borlänge

Nyckelord: Borlänge

Inlägg med Borlänge som nyckelord.

22/3 -11

+ 28/3 -11

Orkidésymposium Borlänge

Började: tors 28/4 -11 10:00. Avslutades: lör 30/4 -11 17:30.

På Wasabryggeriet, Borlänge.
Plantförsäljning: Torsdag och Fredag kl 10-18
Lördag kl 10-17
Försäljning även av tavlor och bilder. Lotteri.
Föreläsningar (inträde), Lördagen 30 april:
kl 13.00 Peter Göttfert: Orkidéers skötsel, förökning och sjukdomar
kl 14.30 Per Leijström: Tunaskogarnas dolda juveler
kl 16.00 Stig Dalström: Orkidéevandring på världens tak.
Läs mer under aktuellt på: wasabryggerietsvanner.se

Nyckelord: stig dalström, borlänge, wasabryggeriet

22/3 -11

Åh, varför bor man inte i Borlänge? Detta symposium lät ju jättetrevligt!

22/3 -11

Härligt att vi får lite orkidénäring till livs här i Dalarna också, inte bara i Stockholm och söderut!

29/4 -11

Berätta om ditt deltagande

Började: lör 24/4 -10 10:00. Avslutades: lör 24/4 -10 20:00.

Orkidéförsäljning, information om skötsel och föredrag.
12.00 Information om skötsel av olika orkidéarter. (Peter Göttfert)
15.00 Föredrag om orkidéer i Tunabygden. (Per Leijström)
Entré, föredrag: 50 kr för medlem i WV, övriga: 100 kr.
18.00 Föredrag om orkidéer i Peru och Bhutan. (Stig Dahlström)
Entré, föredrag: 100 kr för medlem i WV, övriga: 200 kr.
Förköp via turistbyråerna i Dalarna. Dock ej Avesta, Hedemora och Säter. Biljetterna släpps lördag 10:e april. Förköpsavgift 20 kr tillkommer på varje biljett.

Mer info under aktuellt på http://www.wasabryggerietsvanner.se

Nyckelord: borlänge, Stig Dalström, wasabryggeriet

12/2 -10

Hittade detta när jag letade lite bakåt på sidan 2. Man missar mycket när man inte hinner kolla på OP hela dagarna Något att se fram emot, kommer det fler dalfolk?

15/2 -10

jag kommer nog, men jag vet inte hur länge och när jag kan komma. fick en dotter 19 jan så man har liksom fokus på något annat nu..

15/2 -10

Grattis till dottern! Hoppas att vi ses, och det ska ju böjas i tid...

19/2 -10

tack! ja, hon får nog följa med, men vi får som sagt se hur länge vi kan vara kvar.

19/4 -10

Nu närmar sig orkidédagarna i Borlänge, för förutom föredragen på lördag 24/4 så finns det möjlighet till mer! Fick just detta meddelande från Wasabryggeriets vänner:
"Nu på fredag, dagen före Orkidésymposiet, finns det möjlighet att köpa orkidéer, tillbehör och trädgårdsorkidéer. Det är en fantastisk möjlighet att träffa experterna från Orchkidéhuset, Västerås.
Klockan 10-18 är det öppet.
Dessutom har våra föreläsare på lördag, Stig Dalström och Per Leijström utställning. Per visar fotokonst och Stig visar orkidékonst. Välkommen! "
Kanske vi blir några från OP som syns där?

19/4 -10

Det vore väldigt roligt om några från op kom och hälsade på. Vi tar med vårt websortiment så är det någon som vill reservera utan köptvång så är det bara att skicka ett mail. Välkomna, Peter och Lotta samt Stig Dalström och de andra förståss.

19/4 -10

Hej Peter, har mejlat dig om inköp

20/4 -10

Tack alla som har lagt beställningar och hjärtligt välkomna. Det blir somvanligt en oförglämlig helg när Stig Dalström är med. Peter och Lotta

24/4 -10

som vanligt är det svårt att slita sig och man shoppar för alldeles för mycket. men guuuuud vad kul det var att få shoppa lite nytt! för mig blev det en kenneth schubert, en aida och en sukhakulii.

24/4 -10

Och jag valde en Mini Mark och en Phal Liodoro fast jag har fullt i fönstren... och en stor behållning i kväll var Stig Dahlströms bilder från Bhutan och Peru, så härligt att se orkidéerna i sin rätta miljö. Han är väl värd att lyssna på också

25/4 -10

Tack alla er som kom till ett par fantastiksa dagar i underbar miljö och en vacker lokal. Kombinationen av Stig och Pers tavlor med våra "levande" orkidéer var häftig. Så vi hoppas att detta blir en tradition och att vi får komma tilbaka för i Borlänge trivs vi!! Tack Lotta och Peter

26/4 -10

Klart ni ska komma tillbaka Peter och Lotta! Vi trivs med att ha er här! Förresten... gissa vem som kammade hem första pris i lotteriet? JAG! Tjoho! Nu sitter jag här och njuter av Stigs Masdevalliaakvarell.

26/4 -10

Grattis, tavlan var flådig!

26/4 -10

Grattis till förstapriset Jag var med vid dragningen men då hade du väl gått hem antar jag, såg dig inte vid föreläsningarna. Lustigt nog var det Stigs pappa som vann andrapriset, en stor orkidé, så priserna stannade i bekantskapskretsen/släkten. Kul! Håller med f.ö. om att Peter och Lotta ska komma tillbaka. Jag ska röja lite på fönsterbänkarna...

26/4 -10

Grattis Kajsa! 1:a priset tyckte jag var den vackraste av Stigs alla tavlor. Då verkar det som alla var nöjda. Stort grattis Kajsa till din söta juvel också. Njut av tiden när barnen är små som du hört så går tiden alldeles för fort och vips så är de tonåringar. Orkidékramar på er, Peter

Berätta om ditt deltagande

Började: tors 13/11 -08 10:00. Avslutades: sön 23/11 -08 16:00.

Föredrag och orkidéutställning på Blomsterlandet, Borlänge, 13-23 november.
13-14/11: Föredrag i butik kl. 11.00 14.00 16.00
15/11: Föredrag i butik kl. 11.00 14.00

Samt kvällsföreläsning 12 och 13 november: Bland lemurer och orkidéer i Madagaskar och Réunion av Arne Kastberg.

http://www.blomsterlandet.se/386.aspx?ne...

Nyckelord: Blomsterlandet, Borlänge

8/11 -08

Jag har kikat i utställningstidningen.. jisses det här KAN BLI DYRT. är det någon som varit på utställningen på något annat blomsterland? Är det bra kvalité på växterna?

8/11 -08

Titta noga efter hur plantan mår innan du köper för kvalitéten är inget vidare längre. Det kan också finnas ullöss så ha plantan i karantän ett tag.

8/11 -08

tråkigt och dåligt att man inte kan förvänta sig kvalité, men det är väl kommersialismens fel. jag ska kolla noga och karantän är ett måste! tack för råden.

8/11 -08

Jag har hittat både bra och dåliga plantor på Blomsterlandet i
Västerås, men de har alla haft ohyra. Så välj med omsorg, löss
går alltid att få bort, men dåliga/sjuka plantor är lite besvärligare.

8/11 -08

Men man kan hitta en hel del prisvärt oxå, jag har bland annat köpt flera paphiopedilum som varit kraftiga, fina och utan ohyra. Svårast att kolla är nog (av dem jag har köpt) zygopetalum som lätt ruttnar om den vattnats ovarsamt, för det syns inte alldeles på en gång utan kan visa sig efter en vecka hemma. De har dock kommit igen efter att den rötdrabbade delen tagits bort, men det blir ju en mindre planta då som kanske behöver ta igen sig betydligt längre innan nästa blomning och det sänker ju prisvärdet på den. Men som leatherneck säger: kolla så noga du kan, för visst kan man lika gärna ha tur och få en bra planta med sig! Eller två... eller tre...

9/11 -08

jag har faktiskt funderat på en zygopetalum men nu efter dina råd säluttern får jag nog ta mig en extra funderare. har ni några tips på hur man kan undvika att få med sig plantor med ohyra på? självklart tittar man ju så att bulber, rötter och andra delar ser fräscha ut, men VAR på växten ska man titta extra noga? var sitter ohyran och gömmer sig?

9/11 -08

Kajsan, ohyra har en otrolig förmåga att gömma sig i bladveck och nere bland
rötterna, man får titta efter "spindelväv" som kan vara angrepp av spinn, bommulls-
lössen däremot är lättare att se eftersom de gärna håller till på blommor och bland
knoppar. Men i praktiken så är det nästan omöjligt att se när man synar plantan i affären.
Om plantan ser frisk och stark ut så brukar jag köpa den , oavsett om jag är osäker på
att den är lusfri. Ägna några veckors jobb med att få bort löss får man räkna med var
man än köper sin plantor.

9/11 -08

Kajsan: Du kan kolla zygopetalum genom att försöka titta så djupt ner i "bladstrutarna" som möjligt och se om där ser torrt och fint ut, inget vatten stående. Så tittar du efter om det finns lite nytillväxt och kan försiktigt känna på dessa att de känns fasta och ser gröna och fräscha ut utan svarta prickar, och du kan även känna lite på de äldre. Allmänt, på alla plantor jag funderar att köpa, brukar jag titta extra på undersidan bladen och i bladfästen och skrymslen. Som letherneck säger så kan man inte vara alldeles garanterad, men har man gjort dessa checkar så ökar chanserna att man får en bra planta. Vill du ha en zygopetalum, titta på flera bredvid varandra och ta den som ser ut att ha mest nytillväxt, och så håller du lite extra koll ett par veckor hemma. Klart man vill ha minst en "snygg-zygg" hemma att glädja sig åt - jag har flera, och jag vill verkligen inte avskräcka dig från dem. De behöver god luftväxling, helst fläkt. Men de är även tacksamma och blommar ofta flera gånger om året och brukar dofta gott

9/11 -08

tack för alla tips! nu ska jag kolla plantorna noga innan köp. Säluttern: skulle du rekommendera en zygopetalum till en nybörjare? kan man sköta dem som phal på fönsterbrädan eller kräver de mer omvårdnad? måste man ha fläkt?

9/11 -08

Hej Kajsan, finns utställningstidningen på nätet? Vi syns f.ö. på torsdagsföreläsningen, jag kan ha en orkidepratpin på mig!

9/11 -08

Kajsan: Det var en av dem jag började med så visst klarar du det Jämfört med falenopsis är de törstigare, vid varmt sommarväder rejält mycket törstigare, och verkar trivas med att ha det lite svalare än de. Då bladen är tunna kan de lätt brännas av sol och lättare torka ut. Undvik dock att spreja bladen. När de växer får de rötter allt högre upp, och min erfarenhet är att de trivs med att få ett luftigt lager mossa som hålls ytterst lätt fuktat runt dessa. Ställ den så luftigt som möjligt, bladen ska inte vila mot andra blad eller fönsterruta. Jag hade ingen fläkt de första åren och det fungerade det med, men det var naturligt mycket luftigare mellan plantorna då. Nu är det betydligt tätare mellan dem, och jag har små billiga bordsfläktar som jag låter gå framför allt vid fuktigt väder, efter vattning och några timmar på kvällen. Så det beror nog lite på hur du har det på dina fönsterbrädor och hur ditt rumsklimat är om en fläkt är ett måste eller inte. Jag har t.ex. en zyg i sovrummet där fönstret i stort sett alltid står lite öppet året runt och där har jag ingen fläkt ( jo, förresten jag hämtade dit en några varma sommarnätter för att kunna sova ) Jag håller tummarna för att du hittar en fin, fet och frisk zyg, Kajsan Vad kul att ni ska träffas där, Iwahl och du, det gör orkidéandet ännu roligare när man träffar likasinnade! Roa er

Var på Blomsterlandet i Borlänge i helgen!!!! De gjorde jättereklam för sig!!! Men, deras sk Orkidé hörna var under all kritik! Tyvärr.... Phalaenopsis som slokade och Cambrier som var uttorkade och halvvissna med mycket gula blad.... Har ingen lust att klanka ner.. eller så hade jag för stora förväntningar.. men det de visade upp och gjort stor reklam för var hemskt...
Kommer inte gå på föredrag eller köpa något annat än snygga krukor de hade där!!!!

9/11 -08

Oj, det där lät ju inte kul! De har tydligen redan börjat göra reklam fast utställningen inte börjar förrän om en vecka. (Var i Kupolen var det här någonstans? Nära Blomsterriket, är de inblandade?) Skippa frågan, har hittat adressen!

9/11 -08

Chiran: de får garanterat in ett stort lass nya orkideer till utställningen, dessutom tar alltid Arne Kastberg med sig en hel del roliga arter. Dock brukar de allra roligaste försvinna första kvällen/dagen !

9/11 -08

Eva-Lena - missa inte Arnes kvällsföreläsning, den är både se- och hör-värd!!!
Jätteintressant om både växt.- och djurliv på bl a Madagaskar.
Vi var några stycken från KÖS som var nere i Karlskrona för några veckor sen och naturligtvis följde några fina orkidéer med hem. Det var både från Blomsterlandet och Arnes egna.

10/11 -08

iwahl: bra med pin då vet jag vem jag ska "attackera". jag har ingen pin så jag får väl ta kontakt med dig.
tack för alla råd säluttern! vi får se vad jag kommer hem med, jag har kryssat för alldeles för många i reklambladet som, vad jag har sett, inte finns på nätet.
chiran: betyder detta att jag/vi inte får äran att träffa dig på torsdag? det var synd i så fall. jag hoppas du ändrar dig och vill komma iaf.

10/11 -08

Ja chiran, det hoppas jag med! Och så finns obovata i Borlänge kommer jag just på! Kommer du med också? Det vore kul! Ingegerd

10/11 -08

jag har mejlat med obovata och hon sa att hon skulle komma. vi har dessutom lite (än så länge) lösa planer på att träffas igen senare, vill du vara med iwahl? vi kan prata mer på torsdag.

10/11 -08

Låter kul, gärna bara jag hinner med. Skrivit PM till dig, upptäckt att Chiran lämnat OP.

11/11 -08

Ska oxå dit även om utställningen i Nacka inte va så mycket å hänga i julgranen tyckte jag, det fanns ju inte mycket orkideer där iaf, fast å andra sidan var jag där dan innan den var slut...

11/11 -08

Kul Blomtjuven! Ta gärna kontakt med oss andra OP:are där! Iwahl har op-pin på sig så du hittar oss nog. (Alltså om du ska på kvällsföreläsningen på torsdagen.)

11/11 -08

tyvärr tänkte jag nog inte gå på nån föreläsning, utan bara kolla runt lite ... eller möjligen kanske riva runt lite bland plantorna å göra nåt inköp om dom har nå intressant

13/11 -08

jag har varit och shoppat. en epidendrum, en paph pinoccio och en doftande miltonidium.

Fina, var det alla orkidér som inhandlades, jag kunde inte undgå att du hade 4 barn i baksätet :P

13/11 -08

det var faktiskt fem barn.. två till pappa och tre till mig. nu hoppas jag bara man har valt plantor utan ohyra... håll tummarna.

13/11 -08

Nu har jag varit och hört Kastbergs spännande föreläsning på Blomsterlandet, letat rätt på obovata och kajsan - hej på er! - och kom hem med en Paph Maudiae, äntligen och en fin Dendr. Polar Fire. Där fanns en hel del att se! Ingegerd

14/11 -08

Det var väl en varierande och vacker trio du tog med dig hem, Kajsan Och en duo fick iwahl Lycka till med era nya plantor! Nu har ni ju nästan bildat en lokalgrupp av OP, ni får fundera ut ett namn på den

14/11 -08

Ja, säluttern, vi pratade om att ordna en orkidéträff med alla som bor här runtom, kanske en bit ifrån också

14/11 -08

Hej Iwhal, ja visst var det en intressant föreläsning och absolut kul att få träffa er!
ja, Säluttern, jag är nöjd med mina val. det blev ingen zyg, jag är ännu lite för "feg", men pappa fick minsann med sig en zygh hem till sig så jag får njuta av den. jag ska hålla utkik på paph-hybridernas knoppar på utställningen för att ev köpa någon, så det blir fler vändor till utställningen. (har hittills varit där tre ggr på två dagar haha)

14/11 -08

Ja man gjorde ett par fynd... Ett par orkisar å ett par köttätande växter. Hotade katten med att dom kanske skulle äta upp honom när han började rota runt i påsen för att ta sig en närmare titt på vad jag köpt (eller möjligen var han mest fascinerad av den prasslande påsen )

16/11 -08

vad blev det för orkisar Blomtjuven?

16/11 -08

Det bidde en Paphiopedilum villosum med knopp som tittar fram nere i bladrosetten och en onamnad gul Masdevallia, som tyvärr slutade dofta dagen efter den kom hem till mig hoppas den kommer tillbaka, luktade så härligt citrus, eller lite som Idomin-salva Möjligt att det blir nåt mer besök där

17/11 -08

kul! ja, jag letade också efter paphisar. hittade du den på samma sida som phal equestris å minicattleya? ska dit igen i morgon å kolla in om knopparna på paphhybriderna slagit ut mer.

17/11 -08

+ 21/11 -08

Jajemensan, där var den! Den var inte så dyr som andra Paffarter. Det va ju extra kul att den har en knopp på gång, så jag hoppas den blommar fint. Masdevallians doft har kommit tillbaka, möjligtvis något svagare, men den kanske hade en svacka när den blev flyttad hem till mig. Den repar sig nog, den ser så fin ut just nu med ca 12 blommor å knoppar.

21/11 -08

Nu var det inte mycket intressant kvar på Blomsterlandet tycker jag, men jag lyckades norpa åt mig Phal. hieroglyphica som så tålmodigt väntat på mig och effektivt undvikit alla giriga nävar och varukorgar

21/11 -08

Då är det bara att säga grattis till dig då! Ingegerd
PS Hänger du med om vi försöker ordna en orkidéträff i Borlänge framöver?

21/11 -08

Ja visst varför inte vad skulle vi hitta på på den träffen isf?

21/11 -08

Det är fritt fram att önska, tänker jag! Det var helt enkelt så att obovata, kajsan och jag träffades på föredraget och sen sa vi att varför inte försöka ordna en träff och se hur många från runt om som var intresserade av det. Vi kanske kan byta plantor, jag kan tänka mig att få råd om bästa sättet att göra omplantering, och diskutera kompost och odlingsfrågor... Jag är nybörjare, obovata vet jag har lång erfarenhet... Nog har vi som blivit orkidéberoende något att tala om

21/11 -08

Ja, det kanske vore trevligt Och du vet väl att ingen som är beroende på riktigt vill erkänna det

21/11 -08

Nej det är just det Vi kan ju stötta varandra Nu ska jag ställa undan några orkidéer för natten, några som jag vattnat genom att hälla vatten 2 ggr genom krukan, tar samma vatten för alla som står i samma fönster, apropå den andra tråden som du startade. Sooovdags

22/11 -08

jasså det var dåligt utbud, nu... då kanske det inte är värt att åka dit igen i morogn då.. äsch, jag tror jag gör det ändå. något kanske man hittar.
Kul att fler verkar vara intresserade av en träff! Men det där med att byta plantor är jag nog inte redo för än, har alldeles för få för att vilja bli av med några av dem än. Men jag tror precis som du iwahl att vi inte får problem att hitta något att göra och prata om.

22/11 -08

Kajsan, åk du å titta om du vill, det var dock mindre å välja på nu om man jämför med första dagen. Jag vet inte heller om jag kan byta än, det skulle isf vara ifall jag delat någon planta, eller nån keiki...men hur jag ska göra med dessa har jag inte tagit ställning till än, det bestämmer jag nog i vår /sommar när jag troligtvis delar nån orkide och tar loss keikisarna.

Berätta om ditt deltagande

10/10 -08

+ 13/10 -08

Dalström till Sverige

Började: ons 29/4 -09 19:00.

Hej! Jag ville bara berätta att orkidéexperten, konstnären och forskaren Stig Dalström kommer till Sverige, Borlänge, Wasabryggeriet i slutet av april 2009 för att föreläsa. Det lutar åt att han ska presentera ett helt nytt tv-program om honom som The Wild Orchid Man och om en berömd orkidé kallad the Ghost Orchid, Dendrophylax lindenii. Han ska också berätta om om Selby Gardens unika samarbete med staten Butan om att bygga upp en Orkidébank.

håll utkik under aktuellt på
http://www.wasabryggerietsvanner.se/inde...

Nyckelord: Stig Dalström, Borlänge, Wasabryggeriet

10/10 -08

Det låter spännande Kajsan.
Ännu ett skäl att besöka Dalarna kanske (har några bekanta där).
Välkommen till OrkidéPrat

10/10 -08

Hej och välkommen Kajsan!
Ser att du söker orkidékompisar i Dalarna - Här finns dom!

Hej Kajsan chiran här! Bor i Stora Skedvi!
Vilken tur att det blir föreläsning i Borlänge, äntligen ett spännande evenemang i närheten av mig
Hör gärna av dig Kajsan !
/Eva-Lena

10/10 -08

Oj, vad snabbt man får svar här då! Kul! Tack för alla välkomsthälsningar. Nu riskerar man ju att fastna här...

10/10 -08

Hej o välkommen Bor inte i dalarna men orkidénörd från småland

10/10 -08

har nog nån planta uppkallad efter honom....

10/10 -08

Scaphosepalum/Porroglossum/Dracula dalstroemii?
Finns nog fler va?
Kanske nån Trisetella, Pleurothallis?

10/10 -08

Masd. stigii och M. dalstroemii, Acronia dalstroemii och jag undrar om det inte finns nån Maxillaria och nån i Oncidie-gruppen... Och nån Bromeliae och lite annat smått och gott.

10/10 -08

Masdevallia stigii
Dracula dalströmii
Porroglossum dalstroemii

Ni hittar massor om stig på nätet.

10/10 -08

Hej Kajsan och välkommen! Vilket jätteintressant tips!

11/10 -08

hmm de va visst Chaubardiella dalessandroi, inte riktigt samma va!!

12/10 -08

Hej Kajsan, jag säger också välkommen! Jag bor utanför Borlänge så nu kan vi bli flera här i trakten, chiran finns inte långt bort heller ju!

13/10 -08

Nu finns datumet på hemsidan
www.wasabryggerietsvanner.se/aktuellt/index.php

17/4 -09

Nu är det snart dags. Välkomna på världspremiär!

17/4 -09

Å, hoppas att jag hinner hem! Är i Katrineholm den dagen med dottern och en trädgårdskonsult. Spännande iofs

17/4 -09

Hej på er alla!
Alla ni som inte har möjlighet att åka till Dalarna är hjärtligt välkomna till Orchidéhuset och Fjärilshuset i Hagaparken, Stockholm. Se info på www.orchidehuset.se
Där kommer Stig och berättar för oss söndag den 26/4 klockan 15.00. Obligatorsik anmälan och först till kvarn.... Peter

28/4 -09

Det närmar sig. Ni kommer väl? Välkomna!

28/4 -09

måste man anmäla sig?

28/4 -09

nej. det är först till kvarn som gäller.

28/4 -09

Hej Alla!!
Jag hade Stig hos oss på Orchidéhuset i söndags och det var som vanligt ett fantastiskt föredrag. Så nu ni Dalmasar passa på och gå dit och njut....Peter

28/4 -09

och inte bara dalmasar hoppas jag...

30/4 -09

Stig Dalström i Borlänge. Från Kajsan. Fri bild (ej för kommersiell användning).

Det var superintressant och blev knökfullt i lokalen. Vi var 86 personer....

30/4 -09

Kan tänka mig att det var intressant! Om man ändå hade bott närmare....

/Anders

30/4 -09

Ja det var både intressant och tänkvärt, och han kopplade ihop miljötänkande med hur "smarta" orkidéer är som anpassar sig till sin omgivning, eventuellt förändrar sig, utan att förstöra eller "profitera" - jämfört med människan. Han visade också ett utkast till en film, mycket vacker med spaning efter spökorkidén, som han slutligen hittade. Sammanfattningsvis en mycket fin kväll, knökfullt som sagt medan det i Stockholm bara kommit 15 för att lyssna!

30/4 -09

Säger som A G, om det inte varit så pass långt till såväl Stockholm som till Borlänge - detta hade varit fantastiskt att få vara med om. Man får kanske hoppas på en turné på fler platser ett annat år?

30/4 -09

En tröst är att det säkert blir en "färdig" film så småningom, han söker sponsorer nu. Och idag flyger han till Bhutan för ett projekt som ska inventera orkidéer, se Kajsans inledning ovan! Ett fascinerande land där man lever mera i ett med naturen än vad vi i västvärlden gör. Men "även solen har sina fläckar", sa taxichauffören när han slog ihjäl en fluga som störde körningen! Inte ens blodiglarna skulle man ha ihjäl!

Berätta om ditt deltagande


Annonsen här nedanför hjälper till med OrkidéPrats serverkostnad.