Skriv början av artikeln om Bohuslän

Nyckelord: Bohuslän

Inlägg med Bohuslän som nyckelord.

Var i Bohuslän i helgen. På väg till Marstrand ca 1km Ö om Tjuvkil fann vi ett par hundra Dactylorhiza maculata i vägkanten, en härlig syn!
Var sedan i Fiskebäckskil och där i en betad hage blommade ett hundratal D. maculata och ett tiotal härliga Platanthera bifolia.
Såg även en fin Ål när jag snorklade, men ..... det är ju ingen orkidé.
Mvh
Mikael

Nyckelord: Bohuslän, Jungfru Marie Nycklar, Nattviol

4/7 -11

Låter som en supertrevlig utflykt

4/7 -11

Om man tittar på den nedre bilden i största förstoring verkar det som om nästan alla orkidéerna har ofläckade blad. Något jag tycker man ser påfallande ofta hos skogsnycklar. Jag kan inte påminna mig att jag någonsin har sett det hos Jungfru Marie nycklar (med reservation för att det ofta är hybrider mellan de två man stöter på). Ändå är det inget som påpekas i någon flora eller artbeskrivning på nätet.

4/7 -11

Motvalls Gubbe: jo Skogsnycklar och Jungfru Marie nycklar är variabla. De Skogsnycklar jag sett vid exempelvis Skogartorpskärret i Västergötland har tämligen fläckade blad och blomläppen är rejält treflikig. Det är nog som du skriver, att det är vanligt med korsningar mellan dessa arter (eller om de är varianter av samma art).
sommarbo: ja det var en härlig utflykt!
Mvh
Mikael

5/7 -11

Det lär visst finnas en undersökning som visar att ju mer kalk det finns i ett område, ju mer arttypiska är skogsnycklarna. Detta på grund av liten inblandning av Jungfru Marie nycklar.
Och naturligtvis gäller då även det motsatta. Ju mindre kalk ju mer uppblandning och därmed mindre arttypiskt utseende.
I vilket sammanhang jag har läst om detta kan jag dock inte erinra mig.

5/7 -11

Vilken upplevelse!

7/7 -11

Motvalls Gubbe: kalkinslag i jorden är det gott om längs västkusten, då alla låglänta områden är gamla havsvikar med mycket skalsand som numera ingår i jorden!
Mikael - du har ju gått i mina hemtrakter, tycker mig se i bakgrunden att det var ängarna mot Gåsevik du gick? Du kunde hört av dig innan för en kopp kaffe hos mig (jag bor i F-kil)!

7/7 -11

ShrimpDiver: visst är det ängarna mot Gåsevik som jag besökte. Visste inte att du bor i Fiskebäckskil, om erbjudandet står kvar så kommer jag gärna på en kopp kaffe vid nästa besök!
Mvh
Mikael

Ge din åsikt


Annonsen här nedanför hjälper till med OrkidéPrats serverkostnad.