Skriv början av artikeln om Biologisk bekämpning

Nyckelord: Biologisk bekämpning

Inlägg med Biologisk bekämpning som nyckelord.

Funderade lite över en tidigare kurs jag läst (Plant pathology), ofta här på forumet nämns exempelvis Provadopinnar så fort ohyra tas upp för diskussion. Jag undrar hur många av er som använder ngn typ av biologisk bekämpning i första hand?!

Jag vet att utbudet för inneväxter inte är det största utan den i Sverige i första hand riktar sig till kulturväxter utomhus.
Detta är ett mycket viktigt ämne som inte får glömmas bort. Konskekvenser av att använda bekämpningsmedel emot ohyra, vare sig det är i trädgården eller på fönsterbänken kan bli förödande. Ohyran kommer ständigt att utvecklas mot resistens emot de använda medlen. Medlen kan mycket väl fungera i 10 år till eller mer utan problem, men det kan likväl bli overksamma inom en snar framtid. Sedan får vi inte glömma att dessa gifter ackumuleras i jord/bark. Slänger man sedan en uttjänad orkidékompost etc på sin egen kompost förgiftas maskar och andra nedbrytande organismer.

Jag ska fråga vad de använder inne på Botaniska trädgårdens växthus här i Göteborg, hur man kan få tag på biologiska bekämpare osv.

Ser gärna att trenden byter riktning.

Ge gärna tips!

Mvh Marion

Nyckelord: Ohyra, Biologisk bekämpning

21/9 -08

21/9 -08

Vore bra om biologisk bekämpning fungerad i vanliga bostadsrum, tyvärr så är det oftast inte så.

Luften är torr och klimatet inomhus är oftast mer en vad de flesta svampar och småkryp kan klara. Dessutom förekommer ohyran inte i tillräcklig mängd, för att rovdjuren ska kunna livnära sig, de flesta har ju ändå under 200 plantor hemma. men hade jag växthus, skulle jag gärna använda mer biologisk bekämpning.

Något som jag frekvent använt vid fröförökning av suckulenter och pelargoner, är nematoder mot sorgmygg. Dessa fungerar i alla fall utmärkt och finns i konsument förpackningar.

21/9 -08

...och det finns en risk med att använda rovkvalster på plantorna i bostaden och det är att man kan utveckla kvalsterallergi.

21/9 -08

Man kan väl fråga sig varför inte de som odlar och säljer våra orkidèr,
bekämpar ohyran direkt i sina växthus, då slipper vi som köpare alltid
börja med den obligatoriska avlusningen när plantan kommer hem till oss.
Naturliga insektsgifter som Pyretal från Pyrethrumblomman är väl inte
ett dåligt val det heller.

Ge ditt svar


Annonsen här nedanför hjälper till med OrkidéPrats serverkostnad.