Råd / Ljus / · Tilläggsbelysning /

Skriv början av artikeln om Belysning

Nyckelord: Belysning

Inlägg med Belysning som nyckelord.

I somras köpte jag på impuls en Paph.Stonei, liten ungplanta på 22cm. Jag hade ingen aning om vad jag hade skaffat mig. I ärlighetens namn var den "utfyllnad" i beställningen för att få köpa en annan orkidé från Lucke (ni vet minsta ordersumma). "Den var fin" tänkte jag. Ha. När blommorna väl anlände och jag läste på mer vad jag egentligen hade köpt så insåg jag fort att just för att stonei kan vara relativt kinkig, iaf för en nybörjare som mig, så var den det mest intressanta tillskottet. Jag nappade på utmaningen, typ A-människa som jag är. Så jag har sen dess lagt ner en hel del tid på den, säkert mer än jag borde. Beställt dolomit, sen snäckskal, letat kalksten, uppgraderat belysningen, stirrat på hygrometern, gjort en hemmagjord fuktbricka för den att stå på ovs. Men den lever. Kanske TROTS allt det som jag har utsatt den för. Den har vuxit till 26cm i leaf span. Har ingen aning om ifall det är en bra eller dålig tillväxt på 3 mån för en stonei i den storleken. Hoppas på bra. Ser grönare och friskare ut nu men fortfarande för ljusgrön (den var väldigt blek när den kom). Kan inte skymta några rötter genom krukan så jag undrar ju hur de ser ut.

Det andra som snurrar i mitt huvud är att jag behöver skaffa ännu mer belysning inför vintern (täcka en större yta). Och vad ska man skaffa då? Mina älsklingar ryms inte längre under mina lysrör. (2st 54w T5). Så frågan är om de ska få lysa på örterna och jag skaffar något större. Spanar på wexthusets T5 4×54w och 8×54w. Det blir verkligen inget dagsljus att tala om här uppe på vintern. Hum hum..

Nyckelord: P.Stonei, Belysning

Läs den här länken. Kan kanske vara något för dig där uppe i mörkret och LED-belysning kostar inget i drift, däremot ganska dyrt i inköp. Jag har ingen egen erfarenhet av denna belysning, men MarkusG här på OP vet mer om den.
http://www.neovita.com/orkideer/no.cgi?g...

2/10 -14

Härligt att den vuxit till som den gjort! Man måste chansa lite ibland, alla är vi nybörjare någon gång . Allt som inte hamnar i komposten (Ja, ja, Miljöboden som det heter i VÅS, Nenne ) är en framgång !

2/10 -14

Mycket snygg belysning må jag säga. Men jag behöver något större. Har två ytor mätande 1.5×1 meter vardera att belysa. Eller snarare 1.5×1.5m.Örterna och chiliplantorna som sambon odlar tar upp i princip lika mycket plats som orkidéerna nu och jag har inte hjärta att låta dem dö. Tack Xara!

2/10 -14

Och så har det slunkit hem en Phal.cornu-crevi var chattalade också. host host

Du kan beställa från Lucke via Orchidéhuset och jag bifogar en länk igen.
http://www.orchidehuset.se/index.php/luc...

3/10 -14

Jag kan säga att med spot 90 (90cm), bilden visar spot 60 (60cm) får du ett otroligt starkt ljus. Jag har dem både över mina växtväggar och i alla fönster jag har, och jag har aldrig haft så rik blomning någonsin tidigare. Skulle du sätta upp 3 spot 90 i en triangel så skulle du definitivt få ljus som räcker till 1,5×1,5 meters yta. Om du bara vill ha en belysning som täcker hela ytan så skulle jag rekommendera den här http://ecosolutions.e-line.nu/sv/Produkt... som täcker gott och väl 4 m2 . Karlstads universitet har köpt x antal av denna av mig för att ha till sin Orkidée avdelning. De använde 400 w lampor tidigare men denna ger minst lika mycket "krut". Den används främst av proffessionella odlare i stora växthus. Har du/ni några funderingar eller vill beställa något så skicka mig bara ett PM så återkommer jag.

Ge din åsikt

29/3 -14

Disco!!

Disco!!. Från Xara. Fri bild.

Growlight Quattro

Nyckelord: belysning

Plantorna mår säkert bra av ljuset, men hur mår du? ´

29/3 -14

Asch, det här är i kontoret/gästrummet . Eventuella gäster tillåts stänga av lampan (om de inte stannar för länge).

29/3 -14

I like it Xara! Jag ska sätta upp 2 växtväggar med Spot 60 nu till veckan. Ska bli spännande att se hur bra de funkar. Ser fram emot att följa utvecklingen på våra plantor!

29/3 -14

Även om jag just nu kämpar mot ulllöss så blir jag lite nyfiken av att läsa detta en dag ska jag också ha mig en växtvägg.

30/3 -14

Där kan vi snacka långsmal driver eller? har ju sett en del rätt rejäla drivers men den där måste va väldigt smal. Ser att ja skulle bli tvungen o skarva om ja skaffar en, avskyr o ha en slimmad ramp o sen ha en driver fullt synligt på den (som såklart behöver stripas fast för o inte flytta på sig) ja vet att drivers kommer me en kort sladd från fabrik men de går ju o förlänga känns så ogenomtänkt ur design-synpunkt med o tycker nästan de ä falsk marknadsföring när den säljs som en slimmad ramp o sladden till drivern sen ä så kort att den måste va ivägen om man inte leker elektriker själv borde ju komma me minst 2 meter kabel mellan rampen o drivern blir ju inte dyrare för säljaren då kan ju sladden från driver till utag vara kortare istället. Va samma me min ramp från Dusk åkte direkt o köpte extra kabel o lite säkrare stängda sockerbitar så drivern kan va undangömd.

30/3 -14

Awa86: Den här var allt-i-ett, bara att hänga upp, koppla in sladden i vanligt eluttag och slå på strömbrytaren.

30/3 -14

+ 31/3 -14

Ja ser de LED-panelen från Dusk ä likadan bara o plugga in men ja ä liksom allergisk mot synliga drivers, de finns ingen LEDramp till akvarier som sladden till drivern ä så kort att drivern måste stå på rampen (om den inte ä inbyggd) så fattar inte varför de skulle va acceptabelt till växtbelysning. Längden på sladden påverkar inte ljusstyrkan därför går de bra o skarva lite utom att de lär påverka eventuell garanti.

LEDdioder håller dessutom längre om man håller dem kalla o då blir de ju lite motsägelsefullt o ställa en driver där värmen ska ledas bort, nu blir ju inte en bra driver särskilt varm men den avger ändå lite värme. Tycker att vi som konsumenter har rätt att och bör ifrågasätta sådanna enkla saker, speciellt som det egentligen hamnar under icke okej hemma el-fixande att skarva in en sladd själv (trots att de ä omöjligt o göra fel).

Prata om bilden

1/2 -14

LED-belysning

Jag använder LED-lampor som min tilläggsbelysning. Nu har jag hittat en med ett färgspectrum på röd-grön-blå som är mycket närliggande till dagsljus. Tillverkarna är Gemma. Är det någon som provat och använder dessa lampor?

Nyckelord: belysning

1/2 -14

Har ikke prøvd akkurat disse lampene, men vi har gjørt noen forsøk på universitetet med LED som har hele den synlige spektret og det gir en mye bedre fotosynthese enn bare rød og blå LED. Grønt lys er viktig i fotosynthesen!

1/2 -14

Det har blivet vanligare att ha bara röda och blå LED om man har dessa som tillskottsbelysning exempelvis i växthus, man anser då att orkidéna får tillräckligt av de andra våglängder med vanliga ljuset. Men att titta på sina orkidé i det ljuset är inget kul. Har man LED där man inget annat ljus har tror jag man mer skall sattsa på fullspektra

1/2 -14

Jag har bytt en blåröd led mot en gemma och vilken förbättring för mig själv! Plantorna växer på och ser finfina ut!

1/2 -14

Tack för svaren, jag kommer att pröva en Gemmas röd-grön-blå mot en vanlig 18W Led standard.

1/2 -14

Ge ditt svar

Igår gav förstås min lågenergilampa upp också, och jag bytte den mot en annan spirallågenergi på 20W som förpackningen säger ska motsvara 100W. Det var först efter ett tag som jag började fundera på vad min fönsterpendel faktiskt tillät för watt, och när jag kollar står det max 40W... Vågar man ha i en lågenergi på 20W (=ca 100W) ändå tro?

Nyckelord: lågenergi, watt, belysning

14/11 -13

Den kan du garanterat ha. Om lampan är på 20W och fönsterpendeln klarar 40W är det inga problem alls.
Det dom menar är att din 20W lågenergilampa motsvarar ljusstyrkan av en 100W vanlig glödlampa men inte värmen som den alstrar

14/11 -13

Tack för svaret, Plupp, jag försökte googla på det men fick inga vettiga träffar, så det är fint med repsons! Då vågar jag lämna den på...

Ge ditt svar
Från monroe85.
Från monroe85.

Utropspris: 100 kr. Frakt: Tillkommer.

Sön 15/9 -13 21:00 var auktionen slut ...men 2 minuter återstår alltid vid nytt högstabud (info).

6st svarta armaturer att hänga upp över orkidéerna. De fungerar så klart. Det vita strecket på den lampan till vänster är inte något märke på lampan utan något skräp som blev med på bild. Det följer med 3 st fungerande lågenergi lampor. Sladdarnas längd är olika då jag var tvungen att korta av dem och sätta på nya stickkontakter (min kanin hade gnagt på sladdarna) Jag har haft lamporna över cattleya, dendrobium och phalanopsis bl. a. Frakten är jag osäker på men det borde vara ca 100kr. Det går också bra att hämta lamporna hos mej om man vill. Betalning sker till mitt konto eller kontant vid avhämtning.

Nyckelord: belysning

8/9 -13

sladdarna är långa fast att jag har tagit av en bit.

9/9 -13

Hur ser kontakterna ut, alltså, är de 6 lamporna sammankopplade eller kan man hänga upp dem som 6 st. separata lampor?

9/9 -13

Jag bjuder 100kr.

9/9 -13

det är 6 st separata sladdar. man kan alltså hänga dem i 6 olika fönster om man vill jag kan ta kort på själva stickkontakterna om ni vill fast det är vanliga stickkontakter som är vita.

12/9 -13

Här kommer fler frågor, har de reflektor (förmodar det?) och är det E27 sockel?

12/9 -13

Från monroe85.

det är tyvärr inte reflektor i. det är e27 sockel (den tjocka). det är väldigt lågt utropspris för jag gav 1200-1500kr för dem och de är som nya fortfarande. jag tycker det blir väldigt fint ljus med dem. lägger upp en bild så som det såg ut när jag använde dem.

12/9 -13

Från monroe85.

13/9 -13

200

13/9 -13

Tack för alla svar, monroe85

13/9 -13

250 kr bjudet

14/9 -13

300

15/9 -13

nu börjar det närma sig! bjud till nu, de är värda mer är det någon som har frågor svarar jag gärna på dem.

Ge ditt bud

5/9 -13

belysning

Är det någon som har erfarenhet av att använda belysning som är avsedd för saltvattensakvarium typ aqua medic 150w som jag köpt? Sitter ett glas för lampan och det ska ej avlägsnas pga stänkrisk vid akvarieanvändande och skadligt UV står det men undrar om orkidéer också tar skada om man tar bort det för att få mer kräm i ljuset? Är någon form av metall halid lampa med två ändar, färgtemp 13000K för att efterlikna ljus vid korallrev, när jag köper ny blir det troligen 6500K istället om nu inte denna gör underverk

Nyckelord: saltvatten, belysning

6/9 -13

Hej Dick,
Om du kommer till Botan i Lund så kan vi prata ljus. En del av tiden säljer jag lotter åt SYS. Jag minns tyvärr inte hur du ser ut.
//Börje

6/9 -13

Hej Börje, jo jag tänkte ta mig dit men idag är det träldom som väntar, är du där imorgon också?
Dick

7/9 -13

Jodå, från 10.00 - 18.00 och på söndag 10.00 - 17.00.
Du och alla andra är jättevälkomna.

Ge ditt svar

8/11 -12

Lämplig lampa

Hittade denna lampa när jag sökte efter extrabelysning http://www.kjell.com/sortiment/el/belysn...
Hade tänkt att köpa en lampa från jordklok men de verkar ha utgått. Har framför allt en risig phal utan rötter som jag vill ge lite extra energi till, så det är inte så jättestor yta som behöver lysas upp. Så, kan det vara en lämplig lampa för orkideer?

Nyckelord: Belysning

8/11 -12

Jag har kontakt med leverantören till lamporna hos Jordklok och jag skulle få återförsäljare om någon dag ( de var kort om folk nu ).
http://www.lampgrossen.se/produkt/Lagene... är också ett alternativ

8/11 -12

Hmm... Står inget om lumen på den? Jag har alldeles för dålig koll på tilläggsbelysning för att kunna avgöra, men nu försvann mina braiga lampor!

Brittmarie: Meddelar du oss när du får veta vart vi kan få tag på lamporna igen? Jag tycker de extra starka dagsljuslampor jag har verkar fungera som extrabelysning till hela min samling, så jag inbillar mig att de är bra.

9/11 -12

Lite mer data.

type: spot
power consumption (W): 23
colour temperature (K): 6400
intensity (lm): 1500 (equivalent to a conventional 100W lamp)
current (mA): 130
luminous efficacy (lm/W): 50
dimensions: -
weight: -
voltage (V): 240
socket: E27
average lifetime (h): 8000
lumen maintenance at 2000h: >80%

9/11 -12

Den här bör det vara: 30 W 865 Dagsljus (6500°K) 1900 lm.
Men man måste ha dem ganska nära om de ska vara effektiva.

9/11 -12

Jag hör av mig när jag fått besked och hoppas den finns på nätet. Ja den finns ju 50watt också.

9/11 -12

Min lampa sitter 25 cm ovanför bladen, ger den effekt tro?

9/11 -12

Jag passar också på att fråga när det ändå är en tråd igång om tilläggsbeslysning. Jag har ett gäng Cattleyor i ett söderfönster och har nu satt upp en lampa för tilläggsbelysning. I den butik jag var in i rekommenderade de en lågenergilampa med vitt ljus för att det var bäst för växter. Ska jag ha lampa med vitt ljus eller med dagsljus?? Det är ingen ljusrörsarmatur jag har utan en vanlig lampa med E27 sockel.

9/11 -12

Majkull, jag tror inte lågenergilampor med låga luxtal gör särskilt stor
nytta för just Cattleyor under vintern, jag har flera lågenergilampor på
11000 lumen 1.5 meter ovanför, det räcker precis för de som börjar växa tidigt.
Däremot behöver ju inte de som vilar så mycket ljus.
Kolla i M. Gustavsson's råd i hans Cattleya-kurs, den är mycket bra.

9/11 -12

Ge gärna nått förslag på lampa/lampor och ev armatur jag bör köpa. Fattar inget om lumen så ingen idé att uppge det. Mitt fönster är 140 cm brett.

9/11 -12

Vill du ha riktigt mycket ljus för pengarna så är lysrör bäst. Billiga 865 kallvit finns i 120cm för 35:-/styck hos t.ex. Biltema. Det blir ett väldigt vitt ljus och en del personer gillar inte det, själv tycker jag allt som kan göra det ljusare i mörkret är positivt. Det svåra är nog att finna en armatur för ett eller dubbla rör, men det är bara att spana efter eller fråga i affär. Kom ihåg om du ska göra en fast installation så krävs fackman. Lycka till.

9/11 -12

Tack för ditt svar Dick. Ska ut o kolla i morgon

10/11 -12

Toppen Brittmarie att du kollar!

10/11 -12

Här finns både värstinglampor och mer normala lampor/armaturer, jag köpte
mina lampor/armaturer där. Inte billigt precis, men CFL-lampor håller länge.
http://odlingsbutiken.se/9-belysning-cfl

11/11 -12

Angående Odlingsbutiken.se - Hur kan man sälja så dyra ljuskällor utan att ange några ljusvärden mer än Kelvin-värde?? Hur vet ni vad ni köper då?

En ljuskälla för odling som deras "röda" med en ljustemperatur på 2700 K låter väldigt märkligt.

11/11 -12

Dusk. Lamporna fungerar alldeles utmärk, har kört med dem i flera år,
deras röda är mest till för att initiera blommning och ger 9,000 lumens,
men ett par 200W blå är fullt räcklig för att de av mina Cattleyor som vill
växa till sent på året ska få bra tillväxt och orka blomma tidigt på våren.
Jag har även ett par 200W "Full Spectrum Lamp" som också fungerar ypperligt,
visst är de lite dyra, men inte dyrare än andra armaturer med samma effekt.

13/11 -12

Har fortfarande kontakt med grossisten för Lumine lampor ( lampan som Jordklok sålde ). De har inte så mycket kunder som säljer via nätet utan mer vanliga butker , men han har pratat med en kund som kan tänka sig sälja dessa lampor på sin webbshop. Om ett par dagar....jag får meddelande om detta.

13/11 -12

Jag fick veta av honom att Ljuspunkten här i Sundsvall säljer dem , men får säkert beställa 26 watt dagsljus inte så vanliga. Jag väntar nog på webbbutiken.

7/12 -12

Kelvin som värde är ointressant när ni handlar växtbelysning. Värdet berättar endast vilken typ av färgtemperatur som avges.
Lumen kan ha visst intresse då det åtminstone berättar hur mycket ljus som lämnar lampan. För att verkligen veta om en lampa är bra så är det iluminansen som är intressant att veta och detta värde kan man få fram med en Luxmeter.

8/12 -12

JonasE. Jag vill påstå att det snarare är tvärtom. Eftersom färgtemperaturen i alla fall säger en del om andelen av de röda och blå våglängder som växterna behöver för fotosyntesen. Medan en Luxmeter är känsligast för det gröna ljus som våra ögon har lättast att uppfatta. Om man uppmäter hög iluminans med en Luxmeter, så betyder det att ljuskällan avger mycket grönt ljus, vilket växterna inte kan använda sig av.
Vill man ska vara helt säker bör man använda en PPFD mätare som mäter , Photosynthetic Photon Flux Density. Men de är förmodligen svindyra, jag har dock inte undersökt den saken.

8/12 -12

Det finns spiralformade lågenergilampor (5500K) med E27 sockel som används som fotobelysning. Eftersom 5500 Kelvin är så nära dagsljus man kan komma i fotosammanhang borde de väl också gå att använda som växtbelysning. De är visserligen dyrare än lysrör med samma effekt men passar å andra sidan i vanliga lamparmaturer.
De säljs bl.a. av Kaffebrus.

8/12 -12

Hmm, texten ovan blev nog lite konstig. Vad jag menar är att man kanske inte behöver 6500K utan kan nöja sig med 5500 som är en aning behagligare för ögat.

Ge ditt svar

Är jättenybörjare på det här med orkidéer och sitter och grunnar över det här med extra belysning under vintern, den mest ljuskrävande art jag har är en Vanda coerulea, annars har jag några phallar, paphar och en zyg.
Har tittat runt lite och fastnat lite för T5 ljusrör eller en variant som Dusk säljer UHOP LED panel är de här något som är bra och funkar eller finns det bättre och billigare alt? Har försökt sätta mig in i hur man räknar ut lumen och kevin och fan och hans moster, men jag får blackout så fort jag bara ser de där uträkningarna!
Så snälla ni skulle var gulligt om jag kunde få lite tips och råd ang detta
Fönstret är ett köksfönster i öst ca 100 cm brett, skulle nog vara bra med ett så snällt sken som det går att få, min sambo är lite orkidéfientlig nämligen

Nyckelord: Belysning, T5, LED

15/9 -12

Det där som Dusk säljer verkar ju jätte bra. T5 lysrör eller T8 är bra. Själv har jag plantor i ett skåp och ovanför skåpet har jag, ena röret Osrams daylight 58 W (L 58 W/865) och den andra Osram Fluora 77. På väggen bakom skåpet är det också en Osram daylight och en Fluora 77.

Det där med Kelvin, Lux och Lumen är lite som hebreiska, men dagsljus motsvarar 4500-6000 Kelvin
.
4000 lux till Masdevallia, Phalaenopsis, Paphiopedilum.
6500-8700 lux till Dendrobier, Cattleyor, minst krävande Laelia, Ascocentrum
Över 9500 lux till ljuskrävande Dendrobier, Laelia, en del Encyklia.

15/9 -12

stella: Eftersom både Dusk och Jordklok envisas med att skriva i lumen, vad skulle du säga att alla dessa arter behöver i lumen?

Jag har ju ett antal extra starka dagsljuslampor (6400k, 2750lm) som används som stödbelysning samt tilläggsbelysning nu när det börjar bli mörkare, till Phalaenopsis och Paphiopedilum. Till mina multiflorapaphar så har jag ett T5 (80W, 5700lm) plus att alla plantor står i östfönster. Jag har ingen aning om ljuset är tillräckligt eller ej åt dem.

15/9 -12

Jag tycker att lux är mest intressant. 1 lumen på 1 m2 motsvara 1 lux. Men då en ljusfabrikat inte kan veta på vilken höjd man har tänkt att montera ljusröret kan de endast ange värdet som lumen. Ljusintensiteten avtar som kvadraten på höjden

15/9 -12

Mutanten: Du kan läsa lite här

15/9 -12

Tack för alla svar, även om jag fortfarande tycker hela uträkningsdelen är supersvårt! 1 lumen på 1 m2 , då menas det att den är 1m från växten är jag rätt ute då, är alltså en lux.
Men vänta nu då, om lamporna innehåller 3300 lumen/3960 lumen och jag halverar avståndet då kan jag ju fyrdubbla antalet lumen, dvs 12-13000 lumen, det är ju jättemycket, stämmer verkligen det, eller är jag helt ute och cyklar igen?

15/9 -12

stella: Tack! Jag tror jag eventuellt blev lite klokare.

16/9 -12

Ha ha jo det hade varit perfekt att kunna höja lumen på det viset, men nej tyvär inte, det är luxen du ökar med kvadraten

16/9 -12

Det är här val av lampa blir intressant, en LED kan i princip vidröra bladen utan att brännas men en halogen som ger mer ljus egentligen måsta hålla stort avstånd, därav kan lux på en LED vara bättre en för en halogen. I dag är det ljusrör som ger mest lux per sattsad krona men i framtiden tar säkert LED téknike över

16/9 -12

Aha så alltså om jag sätter den på 0,5 m från plantan så blir 4 lux istället för 1? För i såna fall borde jag ju verkligen klara mig med de här lamporna, speciellt när de får lite solljus oxå

16/9 -12

Jo om du halvera avståndet får du 4 ggr så många lux men OBS så inte temperaturen på bladen blir för hög/ventilera bra

16/9 -12

Det är en sådan mysig bild också det är så vackert med en vanda i en trä korg. Men jag undrar också en sak här.

oled: När du skirver LED menar du då lampor som man kan skruva i en vanlig lamphållare?

http://www.google.se/imgres?q=kr%C3%A4ma...

Typ en lampa som borde passa här i en av IKEAS krämare?

16/9 -12

Jo finns LED att köpa som passar i vanlig sockel, typ
http://www.ljustema.se/16-e27-led

16/9 -12

Känns som om man behöver vara kärnfysiker för att enkelt förstå detta...
Jag har beställt en dagsljuslampa från Jordklok, Lumine lågenergi 26 W (5900 Kelvin, 1594 lumen) som jag har tänkt att ha i en golvlampa riktad mot plantorna. Kommer det att hjälpa överhuvudtaget, blir lite osäker nu... (Jag har Phalaenopsisar, Neofinetior, en Paph - bellatulum, Aerangisar, Restrepias, Masdevallias.)
Mutanten, du skriver att du har den extra starka, den är mer än dubbelt så dyr så jag snålade lite. Men det kanske var dumt?
Vad säger ni kloka människor?

16/9 -12

Ja, man blir lite snurrig av allt detta
emako: Kelvin verkar lagom, och lumen 1594 = 1594/ m2 lux, så om Du halverar avståndet ska det ju bli det fyrdubbla lux mao 6376 lux. Eller??

16/9 -12

Hej Emako, jag använder likadan lampa till en 3 armad golvlampa. Se bildgalleri. Jag har klätt lampskärmen med aluminiumfolie som jag limmat dit. Sen har jag målat skärmen i vitt. Blev väldigt bra då dessa lampor är väldans starka. Om du väljer att göra som jag så ökar du dessutom ljusutbytet då folien fungerar som reflektor.

16/9 -12

Stella: tack för hjälpen, jag tänkte dubblerat vid halva avståndet, men det blir ju x 4 Så då blir det rätt bra kanske? Jag kom ju på att jag har lite dendrobier också...

Dagobell: tack även till dig, ska kika på ditt bildgalleri. Jag har en golvlampa från IKEA
http://www.ikea.com/se/sv/catalog/produc...
som jag tror reflekterar en del i sig. Men man kanske ska förstärka med folie ändå?
Hur varma blir lamporna?
EDIT: hittade ingen bild i ditt galleri...

16/9 -12

Tack för all hjälp!! Tror jag ska prova köra på något med LED, även om de blir lite dyrare, de håller ju rätt länge och så slipper man ju värmeutvecklingen! Och tror jag köper någon som är lite för bra, för ska jag fortsätta såhär lär jag ha en massa knepiga orkidéer i framtiden

16/9 -12

När ni nu går ut och köper LED mm så glöm inte spektart, se nedersta bilden. Så mycket av spektrat skall ligga runt spannet 400-700 nm, övriga kan inte fotosyntesen tillgodo göra sig

16/9 -12

Aha, ja såg att de hade några sådan bilder på sin sida, eller flera som jag tittade på, ska se om de ser ut som på den där bilden

17/9 -12

Oj, vilken massa information som dök upp här! Tack alla kunniga för att ni hjälper oss andra.

emako: Jag har valt den extra starka för att kunna ha den en bit ifrån plantorna så ljuset räcker till fler (och jag kan bli ännu mer bländad), valde den för att jag inbillar mig att den fyller den funktion jag har tänkt mig. Jag har även tagit bort kåporna på armaturen för att ljuset ska spridas så mycket som möjligt, kanske inte särskilt intelligent när jag tänker efter...

17/9 -12

Ja verkligen, tack alla! Jag bröt mig liksom in här lite känner jag.
Mutanten, tack för info. Det ska bli intressant att se hur bländad jag känner mig. Jag har viss förkärlek för "mysbelysning" så det lär bli en chock. Tur att det mestadels kommer bländas när inte jag är hemma... Blir plantorna jätteledsna om belysningen tar helg?...

17/9 -12

emako, nej det gör ju bara hela diskussionen mer djup när man läser om olika typer av problem!

Har mejlat några försäljare av LED lampor och frågat vad de tror kan passa mig om mina blommor, hmm ska jag följa deras rekommendationer så blev det mycket dyrare än vad jag hade planerat, och har råd till... Så tja, åter till ruta 1!

17/9 -12

Men..när man har med försäljare att göra så vill de ju alltid sälja så mycket till dig så mycket som möjligt vill de sälja. Det är väll samma sak med orkidébelysning som med armbandsur, skor, bilar, jaktgevär eller orkidéer. En försäljare vill väll alltid sälja det bästa och dyraste som finns till dig.

Man får väll lov att närma sig en försäljare med inställningen...så här mycket får det kosta. För om man verkar förivrad ställer frågor och undrar hur mycket kostar det? Så lyser väll dollar tecknet i ögonen på en försäljare och han vill få dig att spendera så mycket pengar som möjligt hos honom.

Spendera så mycket du känner för....eller så mycket du har råd med. Tycker jag

17/9 -12

Jo det är väl tyvärr så, och då är det ju så illa när jag är helt novis på ämnet och inte fattar om jag blir lurad eller inte Jag vill ju ha något bra som håller och funkar bra och är lättskött och helst billigt, men då kanske jag får ändra mig och välja ngt annat än LED för de är kanske lite väl dyra än...:-/

17/9 -12

Ibland hittar man billiga, bra och även snygga grejer tex på återvinningen. Jag har ett akvarium (för orkidéer alltså) som kostade 300 kr och den är rymlig. Köpte en lysrörarmatur även därifrån och den är 1,50 m lång. Kanske på loppis kan man också hitta saker

17/9 -12

Jag kanske är gammalmodig, men jag håller mig till T8 lysrörsramper, rören är billiga och
går att få tag på i de flesta butiker som säljer el-artiklar.
Jag har 4 st. 2×58W dagsljusrör där varje armatur ger 10400 lumen.
I ditt fönster kanske en LightWave T5 2×24 W från wexthuset.com skulle passa.
Hur kan någon vara orkidèfientlig, orkidèer som är så vackra, och många doftar dessutom
väldigt fint.

17/9 -12

Ett annat arrangemang kunde vara två, tre hängande lampor som du kan välja olika ljusstyrka och höjd på? Själv använder jag lysrör, mycket ljus, och lågenergilampor i golvarmatur för punktbelysning.

18/9 -12

Den här med val av belysning är en riktig djungel... Jag provade en snåljåps-variant i vintras, jag köpte fina fönsterlampor och två olika lågenergilampor på ÖB (runt 30 kr/styck) med dagljus...jag minns inte om lumen stod på, men jag tror det? Det är förstås inga värstinglampor i varken watt eller lumen, men jag hade ett par cattleya från februari och framåt som vuxit på sig fint, så jag förmodar att det funkade bra nog för mig. Ska prova med mer ljuskrävande dendrobium i vinter...

18/9 -12

skrubbhaxan jo min sambo är fientlig till allt jag är överdrivet intresserad av, han säger att jag blir besatt och får väl tyvärr hålla med om det Sedan så är han en ytterst besvärlig migränicker så jag får tyvärr hålla mig till de doftfria annars blir han tyvärr sängliggande
Jo funderade på T5, och att de gick lätt att höja sänka och så.
Hängande lampor har jag oxå funderat på, då kan man ju lätt flytta runt dem lite och få perfekt individuell placering, men ja funderar på om jag ska höra med vårat lokal elföretag, de kanske har några hyggligt billiga lampor där

18/9 -12

elcatania, att vara besatt av orkidèer är ju betydligt bättre än att vara besatt av andra
saker, själv kan jag gå runt och supa in doften av mina Cattleyor, Phal. bellina
och de andra av mina doftande orkidèer och känna hur stressen bara försvinner.

18/9 -12

Det finns värre saker än orkidéer att vara besatt av

18/9 -12

Till saken hör att jag även avlar på hästar, och det går inte riktigt med vinst om man säger så Men eftersom min sambo ligger borta på veckorna så är det så grymt härligt att ha något att pyssla med på kvällarna när barnen somnat istället för att sitta och glo på dumburken hela kvällen i ensamhet, tacka vet jag att gå på snäckjakt halva natten och andra spännande händelser som mina orkidéer bjuder på

18/9 -12

Jo, och var till min lokala elkedja här på byn och de sålde ju faktiskt Floura där, så kanske börjar där och ser om jag är nöjd med det, annars får jag väl byta i framtiden

Ge ditt svar

11/3 -12

Växtljus

Hej OP
Hittade en intressant sida om LED växtbelysning. www.växtbelysning.se
Är det någon som har erfarenhet av LED lampor av typen Grow spot el Super grow spot alu som saluförs där, eller av annan sort?
Hälsn Johan

Nyckelord: Västbelysning, LED, Belysning

11/3 -12

Jag har erfarenhet av dessa och enligt mig fungerar de bra som tillskottbelysning. Ett minus är att den större modellen 15w surrar en del så det är svårt att ha den i ett vardagsrum. Derimot har de börjat sälja en utan kylning som är lite större som inte ska låta. Den har jag inte testat dock.

Mvh Daniel

Ge ditt svar

Fick en sån här lampa av en bekant som inte hade användning för den. Min fråga är helt enkelt om det är lönt att hänga upp den som extraljus över orkidéerna nu på vintern (har fönster i nordostlig riktning) eller om det kvittar...

http://www.jordklok.se/lagenergilampor/-...

Är det värt mödan att hänga upp den?

Nyckelord: lågenergi, fönster, belysning

2/2 -12

Jag håller själv på att lära mig mer om belysning, och kan i sanningens namn fortfarande inte jättemycket...
Men som jag förstått det beror det lite på hurpass ljuskrävande orkidéer du har, är de inte jättekrävande tror jag en
färgtemperatur på omkring 6000K som det var på den lampan kan funka ganska så bra.
Sedan finns det andra aspekter har jag förstått det som, gällande om man vill stimulera till knopp eller tillväxt,
då rör det sig om andra färgtemperaturer tror jag?
Finns förstås andra saker att ta i beaktande också, men dessa har jag ännu inte koll på och det kan andra bättre än mig här...
Så kort sagt, den bör absolut vara bättre än inget som tilläggsbelysning

2/2 -12

Färgtemp talar bara om det är daxljus eller annat. i orkidesammanhang brukar vi vilja ha ca 6000k fullspektra. Gällande ljusintensitet mm pratar vi om lumen och lux. Googla på det och läs men i princip är det att lampan skall vara så nära plantan som möjligt utan att bränna sönder den. Olika orkidé kräver olikt mycket ljus. Cattleya mf är normalt mycket ljuskrävande och behöver tillägsbelysning. Phala mycket mindre ljuskrävande och brukar odlas utan tillägsbelysning.

2/2 -12

Jättebra, häng upp den. Så här års mår alla orkidéer bra av tilläggsljus.

2/2 -12

Har tre sådana i ett fönster och två i det andra och har haft så i 3 år och det funkar bra. Naturligtvis kan man inte ha Cattleya och sådana ljuskrävande sorter , men andra mår bra av längre dag också. Har fönstren västerut.

2/2 -12

Näe, några cattleyor bor inte hos mig, så pass optimistisk är jag inte. Tack för svaren, hänger upp den bums!

Ge ditt svar

Efter en tid i vintermörker har jag gått här och lurat över vad jag skulle ordna för extra belysning på sikt...
Som jag förstått det kan LED passa på grund utav dess låga energiförbrukning och värmeproduktion, och att man bör sikta på åtminstone dagljus...

Så fann jag i mitt sökande denna, som jag undrar om den blir vettig med till synes bara en lampa?

http://www.ebay.com/itm/3W-90-240V-Remot...

Vad tror ni som kan detta? Skulle en sådan enkel lampa kunna duga till något?

Nyckelord: LED, belysning

17/1 -12

Nej, det är nog inget alternativ. Verkar vara mer en "party-belysning". Vart ska du ha belysningen, över fönsterbänk, i ett skåp etc.? Kommer det finnas något dagsljus på den platsen?

17/1 -12

Usch, jag misstänkte nästa detta...någon partybelysning vill jag rakt inte ha!
Min tanke var att sätta 2 stycken E14 spots i en golvlampa jag har, med reflektor och rikta dem mot säg fönsterbänken...
Så dagsljus kommer det finnas, men inte i överdriven mängd då det är skogstomt utanför med höga ljus-stjälande träd runtom!

18/1 -12

Om du inte har så stor yta att belysa så kanske Dusks lågenergiarmatur för 225 kr är ett alternativ: http://www.dusk.se/belysning.htm Dock så är dagsljuslampor ingen "mys-belysning" direkt...

18/1 -12

Merwics förslag är nog det bästa alternativet över en fönsterbänk, hyggligt ljus
och inte alls dyrt.

19/1 -12

Ja, jag har kikat på den faktiskt, men jag tänkte att det vore trist att lägga pengar på armatur om man nu har lampor redan...
Inte för att den var dyr direkt, men ändå.
Men det är klart, golvlampan jag tänker på är rätt låg, är det tvungen att ljuset bör komma en bit ovanifrån?

19/1 -12

Orkidèer reagerar som alla växter, de dras mot ljuset, kommer ljuset uppifrån
slipper man fenomenet med att plantan växer åt det hållet starkaste ljuset kommer
ifrån.

19/1 -12

När jag odlar typ Cattleya har jag alltid tillägsbelysning. Då hela fönsterkarmen är full av orkidé har jag vald att ha ljusamatur. Enligt Mikael Gustavsson kurs här på OP så räcker det med vanliga daxljusamature och/eller LE lampor, det är också min erfarenhet.

Jo då ljuset skall träffa så stor del av bladytan som möjligt är det en fördel att ljuset kommer ovanifrån

19/1 -12

Ni har bra poänger, jag vill väl gärna att plantorna inte ska spreta allt för mycket!
Jag ska nog ta och överväga belysning ovanifrån...
Men om man tänker sig en lågenergilampa eller LED bör väl vilken lamparmatur som helst med vanlig sockel duga?
Eller är det väldigt viktigt med reflektor och liknande?

19/1 -12

Reflektorer är ju till för att ge så stor ljusmängd som möjligt åt rätt håll, och
inte slösa bort ljuset där det inte behövs.
Visst kan Du ha vilken armatur som helst i fönstret, sockeln ska ju bara passa
den lampa Du använder. Lågenergilampor/lysrör tycker jag ger det bästa ljuset för
plantorna, och bra pris/ljusutbyte, LED är ju mest på försöksstadiet ännu.
Det finns ju även halogenlampor som passar i en vanlig E27-sockel, men de blir
väldigt varma.

19/1 -12

Hmm, så det kan vara bra att ha reflektor, särskilt om man bara har en lampa förstår jag det som, men inte ett måste?
Jag har alltid tänkt på lågenergilampor som lite slöa eller klena, men så länge färgtemperaturen stämmer kanske de funkar bra då?

19/1 -12

Hej Annika, jag har en tre-armad golvlampa som jag har dagsljuslampor i. Jag har klätt skärmarna i folie som jag har limmat vilket jag tycker fungerar utmärkt, ljuset blir mer samlat och mindre störande för oss som är i miljön. Min lampa är hög så jag har inte problemet med snea plantor.

19/1 -12

Annika, det finns lågenergilampor på 200W att köpa, jag garanterar att de är inte
slöa, men de är inget att sätta ovanför fönstebänken om man har grannar som är
mistänksamma.

20/1 -12

Dagobell: det låter ungefär som jag tror att jag skulle kunna få det med den befintliga lampan jag tänker på, fast istället med 2 lampor som har reflektor i...det är förvisso ganska små lampor, så när spoten sitter i vet jag inte hur mycket effekt reflektorn får. Men om det funkar för dig tänker jag att det kanske kan funka för mig också Jag får väl ställa upp den lilla golvlampan på något i värsta fall så den får lite höjd!

skrubbhaxan: då kan det vara värt att testa även med dem! De verkar klart billigare vid en snabb koll på priserna...
Jag har märkt här på forumet att folk faktiskt kan få det knöligt med sina misstänksamma grannar! Men i skogen kan ingen se dig odla orkidéer

21/1 -12

Ja appropå nyfikna grannar så bor vi på tredje våningen med många nyfikna ögon, tror de att jag odlar något annat får de väl knacka på!

;-p

Jag har 7 dagsljuslampor samt en LED ifrån grönljus.se som har blå och röda lampor så jag kan lugnt säga att vi har de ljusaste fönstren i stan.

22/1 -12

Haha, med så många lampor kan jag förstå att ni sticker ut!
Själv har jag nu blygsamt hittat en lågenergilampa på ÖB för bara 29 kr, som var kring 6400K, så jag ska börja smått med den!
Helt klart inom min prisklass

23/1 -12

jordklok.se är en bra sida att fördjupa sig i.... mycket bra lampor.

Ge ditt svar

Hej allihopa! Jag är ny här, och ganska ny på orkidéer i allmänhet. Förra vintern hade jag bara två phallisar som jag inte hade en aning om hur jag skulle sköta - under årets gång har en besatthet skapats och orkidé-samlingen vuxit med 14 orkidéer till

Så till det här med tilläggsljus då. Jag har mina orkidéer i sydostligt läge just nu, det är det ljusaste jag kan åstadkomma. Då jag ändå vill ha fönsterbeslysning tänkte jag att jag kan ju lika gärna använda lampor som hjälper orkidéerna lite.

Jag är alltså inte riktigt beredd att ha lysrör i fönstret och jag är inte beredd att lägga ner allt för mycket pengar - det jag har tänkt mig är t ex två spotlights per fönster, eller ett par små lampor som hänger, och undrar om det gör någon skillnad över huvud taget? Halogen eller lågenergilampa, och ungefär hur många watt behövs för att det ska göra skillnad men inte bli strålkastareffekt liksom? Det ena fönstret är ca 120×120, och det andra är något bredare.

Jag har läst det mesta jag har hittat om ljus men allt låter så invecklat och jag har fortfarande inte hittat något svar på vad som skulle passa mig. Så, väldigt tacksam för lite hjälp!

Nyckelord: lågenergilampa, halogen, belysning

21/10 -11

dessa har jag använt och de har fått mina cattleyor att blomma http://www.jordklok.se/lagenergilampor/-... du kan se fler lampor på http://www.jordklok.se/lagenergilampor/-dagsljuslampor obs ingen mysbelysning. om du har phal hybrider så behöver du nog inget extraljus alls men om du har mer ljus-krävande plantor så är nog dom här lågenergilamporna det enklaste alternativet om man inte vill ha lysrör.

22/10 -11

Tack så jättemycket för svaret!

Jag har nog ungefär hälften phal-hybrider och hälften lite blandat krafs, typ prosthechea, dendrobium, diverse andra hybrider. Inget överdrivet ljuskrävande tror jag, men lite extra skadar väl inte?

Är ljuset så starkt med den där att man klarar en lampa per fönster då eller bör man ha två?

22/10 -11

ok. dend. vill ha lite mer ljus än phal. jag hade en sådan lampa per fönster, sen beror det lite på hur nära ljuskällan som plantorna står.

23/10 -11

Okej, då vet jag, tack så mycket!

24/10 -11

Jag använder Jordkloks lågenergilampor i två fönster och skulle råda dig att köpa 26w...är bara 10:- dyrare....sen om du har armatur med reflektor och riktat bara mot plantorna så blir det ju effektivare ändå.

Ge ditt svar

Idag var det dags att hänga upp extrabelysningen. Känns väl sådär

Nyckelord: odlingsplats, belysning

26/9 -11

Det är väl trevligt ... och musik därtill

26/9 -11

Musik är ju trevligt men jag föredrar mysbelysning Men vad gör man inte för sina små älsklingar....

26/9 -11

Fick också extrabelysningen uppsatt i helgen....känns himla ljust.

26/9 -11

Tycker det ser rätt mysigt ut ändå
Och gott om plats

Prata om bilden

25/8 -11

belysning

Nån stockholmare som kan ge mig tips på affär där jag kan köpa osram 80w dulux och Philips PL-L 55w eller är det så att jag måste ta det via nätet och i såna fall var. Har kollat runt men ...
Tacksam för svar / Elise

Nyckelord: belysning

25/8 -11

Hej, jag har själv sökt efter just dessa ljuskällor och hittar ej någonstans. Men det du kan göra är att fråga någon belysningsbutik ifall de kan ta hem dessa åt dig.

25/8 -11

Jag har inte hittat någon som slår detta pris på drygt 6 euro: http://www.eibmarkt.com/cgi-bin/eibmarkt...

Tyvärr verkar inte 80W finnas i lumilux de luxe (954-serien på 5700K). Men det finns en på 4000K som de har: http://www.eibmarkt.com/cgi-bin/eibmarkt...

Jag har beställt av dem två gånger och är supernöjd. Frakt till Sverige drygt 15 Euro med DHL, men det är inte så farligt om ni går ihop. Det dryga är att om du inte är hemma på dagtid så får du hämta paketet i något industriområde i långtbortistan. Man kan kanske få dem att köra ut andra tider.

25/8 -11

Tack för infon ! ! Jag kollar runt lite till. Jag vill att det ska vara enkelt, bara gå in i specifik affär, köpa det man ska ha och gå ut ! ! Men så är det ju i regel inte... det ska letas... det ska ringas.. och det ska jämföras ! !!!!Och innan allt det där är klart är jag helt utslagen och lägger projektet åt sidan tills nästa gång jag kommer mig för . : (
Jag får kanske återkomma till dig senare Merwic. ( glömde bort träffen bokade in mig på
annat ) Hoppas ni får det trevligt

Ge ditt svar
15W led belysning finns upp till 600W. Från asterix.

Dessa lampor finns i olika utföranden

Nyckelord: belysning, ljus., Led

Prata om bilden