Råd / Släkten, arter och hybrider / Acacallis /

Skriv början av artikeln om Acacallis cyanea

Nyckelord: Acacallis cyanea

Inlägg med Acacallis cyanea som nyckelord.

Jag vet inte hur länge jag gått som en äggsjuk höna och väntat på dessa blommor! Det är första gången den blommar hos mig och då är det ju alltid spännande. Jag odlar den stående i en skål med vatten som når c:a 1-2 cm upp på planteringskrukan. När vattnet är slut får den torka upp en aning men inte mer än att barken fortfarande är lätt fuktig överst. Den växer naturligt i Amazonflodens strandkanter.

Nyckelord: Acacallis cyanea

Den ser inte riktigt likadan ut som när jag köpte den, men den kommer kanske att ändra utseende senare.

21/11 -08

Grattis Doris - nyutslagna blommor ändrar ofta sin färg efter ett tag.

21/11 -08

Grattis Doris till den framgången, en blomning väl värd att vänta på
Arten är inte helt lätt att lyckas med tycker jag, min planta växer väldigt långsamt och har bara blommat en gång.

Ojoj Doris! Du är fantastiskt duktig med dina orkidéer. Grattis!
/AJ

21/11 -08

Grattis till denna fina blomning .... otroligt vacker blomning !

21/11 -08

Verkligen läcker Doris - grattis!!

Tack för alla rosorna! Jag hoppas att den blir blåare åtminstone...
Lasse: Har din ändrat färg under blomningen?

21/11 -08

Så vacker, grattis! Och nu lärde jag mig ett nytt sätt att sköta en orkidé

21/11 -08

Doris: Inte vad jag kan minnas. Bild på min finns här.

Lasse: Den är ju mer lik min i formen som den är nu, jag ser att jag har missat forumet den dagen... För övrigt lever min Dracula bella i all välmåga om du undrar. Gjorde bara misstaget att flytta henne till vardagsrummet förra sommaren, till det "halvfranska" fönstret där. Under hösten protesterade hon genom att färga bladen gula på halva plantan. Så det blev tillbaka till köket och nu är hon fin igen, nu vill jag bara se stänglar också...

21/11 -08

En sån skönhet, Doris!

21/11 -08

Härliga blommor, grattis!
mvh
Mikael

iwahl: Det är inte alla som går att vattna på detta sättet! Jag gör så med denna Acacallis, Phragmipedium sedenii och Paradisanthos micrantus. Dessa trivs med det men jag har ännu inte planterat om någon av dem. Man måste nog ha perlit eller småstenar i substratet så att det kommer syre till rötterna.

21/11 -08

Doris tack för din kommentar! Jag tyckte att det lät lite spännande att detta kan fungera för några sorter, men än så länge har jag allra mest Phalaenopsis, som ju tål att - och ska - torka ut mellan vattningarna. Passar mig Ingegerd

21/11 -08

Åh,så vackra blommor.Grattis Doris!!

Tack för alla vänliga ord! Funderar lite på det här med färgen, man blir ju lite konfys när man väntar sig att se en blåtunga och den istället är i det närmaste purpur. Tänkte på blå och rosa hortensior, det sägs ju att de blå vill ha kalkfattig jord och de rosa kalkrik. Kan lösningen vara i vattnet? Jag använder vanligt kranvatten och här i Landskrona tror jag det ligger på ph medelvärde.

21/11 -08

Doris

Svetlana 1

Svetlana 2

Hon kanske kan ge dig svar.

Tack, Berrak! Ska kontakta henne senare, just nu är jag på väg till badkaret...

21/11 -08

Ljuvlig i båda fallen och så i ditt fall, fint foto

Nu har jag bytat ut bilden. Efter 4½ vecka är jag nöjd med färgen...

11/12 -08

Så nöjd du måste vara Doris, den är helt ljuvlig

21/9 -11

Doris: Hur går det med din planta? Har fått hem en sån och satte den i vitmossa nu att börja med eftersom det var inte så fina rötter på den, bara ett blad. Ska man odla den som Phraggar sen om den nu klarar sig?

21/9 -11

Jag undrar också samma sak av samma orsak. Dock har jag monterat min på bark med massa mossa. Det är ju en epifyt som gillar hög fuktighet och luftcirkulation, men det var kanske smartare av dig att sätta i kruka när plantan knappt har några rötter. Många odlar dessa i kruka så det fungerar minst lika bra som montering.

21/9 -11

Det var en rot som var några cm och ett par lite kortare rötter. Dom är fuktkrävande så jag har ställt plantan nära luftfuktare.

Ge ditt svar
Acacallis cyanea börjar slå ut. Från Svetlana.

 

Nyckelord: Acacallis cyanea

4/6 -07

Snyggt Svetlana, den där ska ju vara lite knepig ... vad har du i krukan?

4/6 -07

Idag blev den ännu snyggare för blommorna är helt öppna nu.
Ja den tycks vara knäpig i kultur, just därför är det extra roligt att få den i blom. Till hälften är krukan fylld med dränering och resten med bark- och vitmosseblandning med rätt så hög andel vitmossa.
I naturen växer den i mangrovskogar och översväms ibland så hela plantan hamnar under vatten med bara blomstänglar tittande ut över ytan.
Jag odlar den i växtskåpet.

4/6 -07

Den är väldigt vacker! En sån vill jag ha!! Men den får vänta då jag inte har odlingsskåp, det är inte riktigt bra klimat hemma hos mig för en sådan...Men det är väldigt vacker )

Prata om bilden


Annonsen här nedanför hjälper till med OrkidéPrats serverkostnad.