Skriv början av artikeln om 2009 års bild

Nyckelord: 2009 års bild

Inlägg med 2009 års bild som nyckelord.

Lassse kom med förslaget att ordna en omröstning kring vilken av alla de fantastiska bilder som publicerats i OrkidéPrat som är allra bäst. Så, i helgen byggde jag en omröstning.

Omröstningen om "2009 års bild" pågår till och med 25 jan 2010.

Du röstar enklast på gallerisidan genom att klicka på en bild, sedan på länken "Rösta på denna i '2009 års bild'". Du kan rösta på tre bilder. Om du redan röstat på tre bilder så får du, efter du tryckt "Rösta på denna...", möjlighet att byta ut en av de du röstat på — det är alltså inte någon fara att rösta, du kan ändra dig enda fram till och med 25 januari.

Har du frågor om omröstningen, ställ dem gärna som en kommentar.

Nyckelord: OrkidéPrat, 2009 års bild

4/1 -10

Galleriet består av alla de ~3000 bilder som publicerades 2009 och som finns kvar i systemet, men inga bilder som inte laddades upp till OP utan länkades in utifrån. Att bedöma de som finns utanför OP är tyvärr svårt rent tekniskt. Är det länkade bilder du menar ingse?

4/1 -10

Jag har i principt lagt alla bilder på egen server i år eftersom jag redan har mitt neovitakonto fullt, så där var man diskvalificerad från denna tävlingen
Lycka till ni andra.
Förslag till upplägg för nästa år... låt alla ladda upp sin bästa bild och tagga den "årets bild 2010" eller något. Då slipper man gå igenom 3000 för att hitta de bästa.

4/1 -10

Orkade kolla på 40 sidor sen snurrade det i huvet , men har ju röstat på 3 så då är det ju gjort.

4/1 -10

Tackar. Sidorna kommer vara desamma framöver så du kan alltid komma tillbaka och kolla sida 41 etc senare.

4/1 -10

Vem orkar bläddra igenom 3000 bilder för att göra ett bra urval... Hade varit bättre om man hade fått nominera någonnågra först, kanske genom att kolla igenom galleriet lite. Eller via den variant som Mattias beskriver.

4/1 -10

När jag fick min tanke om detta med omröstning såg jag inte framför mig att man skulle sitta och titta igenom hela årets fotoskörd på OP. Det orkar nog ingen människa med. Jag hade snarare tänkt att man skulle kunna rösta på bilder som man tycker är vackra, roliga, intressanta o s v allteftersom dom dyker upp i nya inlägg eller kommentarer under året (i samband med att man ändå klickar upp dem i storlek för att man vill titta närmare på dem). En helt spontan och ständigt pågående omröstningsprocess alltså som ev. kunde leda fram till en eller flera "Årets OP-bilder" i slutet av året.

4/1 -10

...men kanske gör man så - varje medlem som känner att vill vara med och ställa ut sina bilder till tävlingen ta en titt tillbaka till sitt galerii på OP (bägge länkade och befintliga bilder) och väljer kanske 3 eller 5 bilder som känns "bäst" och gör ett separat inlägg med de och nyckelordet "2009 årsbild" - då blir det automatisk mindre bilder att bläddra genom
Jag kan tänka mig att det kan vara rätt jobbigt att bläddra genom 3000 bilder. Visa medlemar är kanske inte längre aktiva men deras bilder finns kvar. Samt kan det finnas i allmäna galleriet rätt många "ej orkidérelaterade bilder" som katter, hundar, mossa, rötter, skadeangrepp, fläckar osv
Eller var det kanske smidigt sätt från Björns sida att påpeka saken om att vi laddar upp för många bilder under årets gång som ingen orkar titta tillbaka genom efteråt

PS: jahååå nu ser jag att Mattias gick i samma tankebanor i ett tidigare inlägg

4/1 -10

Vilken lysande ide Kamilla !
3000 bilder känns lite dryyygt så att säga.

4/1 -10

Just när jag skriver detta ligger Draculas inlägg om Pleurothallis schiedei längre ner på samma OP-sida. Min tanke är alltså att jag skulle kunna klicka på en av hans bilder och lägga min röst på den. Senare, kanske om tre veckor, publicerar Kamila ett fantastiskt foto av en lika fantastisk Dendrobium som jag då lägger min röst på. Därefter blommar Mattias paphar och antagligen får en eller två av dem min röst. Och tidigt på hösten slår valkyries snyggaste lila masdevallia ut och det fotot bara måste man ju rösta på osv osv ... ändå fram till slutet av år 2010 då man kanske har lagt 47 röster på lika många bilder samtidigt som alla andra har markerat sina favoriter. Det foto som fått flest klickningar fram till årsslutet vinner förstås.
Kanske vore det också en tanke att dom t ex tre eller fem bilder som för stunden har flest röster hela tiden är synliga i högerspalten ... vilket också kunde fungera som en påminnelse om att rösta och förstås om att hela tiden visa en massa fina roliga häftiga söta spännande bilder på OP

En fin idé! Det är synd att alla bilder inte kan vara med i omröstningen, men då skulle man kanske ha orkat ännu mindre att bläddra fram sin mest omtyckta bild,,,
I varje fall, tack för den roliga idén! Bilderna väcker så mycket minnen!
/Lina

Detta tycker jag definitivt inte om. Vad blir det för tävling om man inte orkar titta på mer än ett fåtal sidor innan man röstar! Nej, låt de som vill vara med lägga upp valda bilder själv!

5/1 -10

Håller tyvärr med..... orkar inte bläddra igenom så många.... om man kunde söka på arter eller användarnamn skulle det kanske vara lite lättare att hitta fina bilder man minns. Men annars tycker jag Lasse har helt rätt lösning inför nästa års tävling.

Hej,
Varför ska vi komplicera det så mycket? Orkar vi inte så orkar vi inte med det. Ska det på OP samlas även alla länkbilder blir det kanske för dyrt. Jag vet ej… Jag har inte frågat… Det måste vara ett extra jobb för Björn mm – ett jobb utanför kunskapen om orkidéerna…om vi bara ska ha det roligt och tävla om bilder...
I så fall får vi be om höjd medlemsavgift. Tycker ni inte det?
/Lina

Nu har jag kollat genom mina 101 sidor och valt ut 33 favoriter bland dessa genom att notera sidnummer och fotograf på ett noteringsblock. Nu återstår det värsta: att sålla bort 30 av dessa. Men det finns tid till 25:e januari...

6/1 -10

Kanske är det bra att inte bilder utanför Op är med i omröstningen , för annars hade alla röster gått till Draculas helt fenomenala bilder. Nu blir det lite mer amatörmässiga bilder så alla kan få en röst.

Jag har i vart fall inte hittat hans bilder och kunnat rösta på dem så jag antar att de är på nätet någon annanstans.

6/1 -10

Inget fel på att Dracuras bilder skulle få vinna - de är ju fenomenala

28/1 -10

ingse: Det bild som fick flest röster är tyvärr borttagen av fotografen. Men de som fick många röster och finns kvar ser du slumpmässigt i övre högra hörnet av var sida.

Jaha vad snopet detta kändes!!

28/1 -10

Borttagen??

28/1 -10

Men Stefan du har ju 2 av dem som är med....du får väl va nöjd bravo!

28/1 -10

Annette: Jo. Det blir ingen mer tävling med detta upplägg

28/1 -10

Det var ju tokigt Ingen som tror på mitt förslag? Med ledarbilderna ständigt synliga så låter nog ledarfotograferna bli att ta bort dem

28/1 -10

Jag är tyvärr tveksam till denna typ av 'autoinkluderande' tävlingar. Jag har kommit på, i och med 'årets bild 2009' att jag vill undvika funktioner som har till uppgift att göra vissa personers innehåll viktigare än andras. Exempelvis betygsättning av inlägg och foton (vilket tävlingsupplägget Lassse föreslår egentligen är) kan leda till att vissa personer ej känner att deras inlägg och bilder uppskattas lika mycket som andras. Den typen av problem finns redan idag och om jag skapade funktioner som var till för att göra visst innehåll mer viktigt / värdefullt än annat så skulle problematiken öka. Egentligen bygger hela OP-strukturen på "allt innehålls lika värde" -- det är exempelvis därför som alla inlägg dyker upp i "allt nytt prat" om man inte specifikt väljer bort vissa typer.

Tävlingar som personer kan välja att anmäla sig till tycker jag dock är ok, dom kan ju var medlem ta ställning till om de vill vara med i eller ej.

Med andra ord var det ett misstag att genomföra denna tävling och jag hoppas att jag inte kommer införa liknande funktioner igen i framtiden.

28/1 -10

Björn - Jag har haft så mycket annat kring mig, så jag satte mig aldrig in i tävlingen och missade därför sista datumet för röstning.
Nu vet jag inte alls vad det är som hänt, men jag har läst alla inlägg och tror att jag förstår dina synpunkter.

Tack i alla fall, för att du låter ett stort antal fantastiska foton alternera uppe i högra hörnan! En superidé

29/1 -10

Jag förstår inte hur någon enda människa skulle kunna ta illa vid sig av att inte få sin bild publicerad på en ständigt växlande "3-i-topp" eller "5-i-topp"-lista bland alla hundratals foton som publiceras under året? På OP sker dessutom hela tiden ett slags värdering, både av fotografier och annat, genom de kommentarer som följer på en publicering. Vissa inlägg får många kommentarer, andra inga alls. Vissa fotografier får positiva omdömen, andra inga alls. Något som borde påverka i högre grad.
Tänkte bara att detta med kontinuerlig omröstning av alla fina bilder här på OP kunde varit en kul idé som kunde inspirera till lite mer fotograferande, lite extra spänning under året och kanske några extra inköpta "bildpaket"

Ge din åsikt


Annonsen här nedanför hjälper till med OrkidéPrats serverkostnad.