Lampa?

12/12 -07

Nu har jag köpt en lampa till mina orkideer.
Det är en Osram reflector . Sen står det osram dulux el reflector 20w/827
lumilux warm white
220-240v-e27
80 . 50/60 hz
450 cd
Det står också kompakt lysrör, inkopplingstid 90min på, 15 min av. Va menas med detta? Ska den bara va på i 90 min åt gången eller? Detta står med extremt liten text på kartongen.
Är detta en bra blom lampa?
Va använder ni? Har denna lampa något speciellt som orkideerna gillar?
Mvh Sophie

Nyckelord: Osram, lampa

13/12 -07

Först vill jag fråga hur den ser ut, bild?

Sen ställer jag mig väldigt tvivlande på att den skulle vara bra för växter eftersom den heter "warm white". Det är alldeles för mycket gult ljus i den och de kan inte växter ta åt sig. Antingen ska man ha ett kallvitt ljusrör eller allra helst ett dagljusrör. Växtrören eller "fluora" är heller inget bra ljus eftersom man då har plockat bort allt annat ljus än blått och rött vilket visserligen gynnar växterna men eftersom ljusflödet blir så svagt måste röret hänga nära på kloss an plantan och då bränns bladen av värmen.

Det bästa är att använda dagljusrör och i andra hand kallvitt!

13/12 -07

Aha, jag ska sätta in en bild på lampan i eftermiddag, är på jobbet nu så får göra det när det lugnat sig lite här;) lampan köpte jag på elspar i avesta, och jag sa att jag ville ha en bra blom lampa, då frågade han mig om ja ville ha en för ökad tillväxt eller för att återge blommornas färger bättre, ja sa ja ville ha för ökad tillväxt, men ja tror inte att man kan lita på allt dom säger i vanliga el butiker, så därför ja hörde med er här på forumet. Bilden kommer in senare idag och ja hoppas då att ni kan säga med all säkerhet om ja har blivit lurad eller om den funkar. Tack för bra svar Maqicboy.

13/12 -07

Jag skulle inte rekomendera den lampan ,dels för färgen som Magigboy påpekar.Samt att 20w kompaktlysrör lyser inte tillräckligt starkt.Skulle funka ok om man hänger den nära på en eller ett par plantor./Tobbe

13/12 -07

fast oå andra sidan så kan du hänga ett varmvitt lysrör/kompakl väldigt nära utan att den bränner. mycket närmare än ett dagsljus eller fluora. fem cm brukar inte vara ngt problem. men du måste få in dagsljus till planterna och använda lampan som tillägsbelysning. utan dagsljus är det, som mr magic säger, alldeles för dåligt ljusspektra (färgspann) i ett varmvitt lysrör.

För att svara på frågor och skriva kommentarer, Logga In eller Bli Medlem Nu.

Annat av Sophie:   Frågor · Dagbok · Bilder · Önskningar · Butik