Ventilation, vivarium

10/7 -18

Hej
Jag tänkte låta glasmästare göra ett vivarium. Jag tänkte ha ett regnskogsvivarium med orkidéer men även lite andra växter.
Storleken blir 90×90×45 H×L×D
Hur gör jag ventilationen?
Finns det någon som vet?

10/7 -18

Här är några svar på frågor runt vivarium, kanske du hittar något matnyttigt, bara att klicka runt
http://www.neovita.com/orkideer/no.cgi?g...

11/7 -18

Läs även här http://www.sophronitis.se/Vivarium.html

12/7 -18

För det första...Det finns ingen anledning att gå till en glasmästare för att bygga ett vivarium med standardmått. Det blir bara dyrare för samma sak.

Mitt är 60*45*60. Trots att jag har väl tilltagen belysning har jag svårt att hitta växter som trivs riktigt bra på botten. Ljuset avtar med kvadraten av avståndet till belysningen. Det blir oekonomiskt att ha så högt vivarium.

Såhär har jag byggt ventilationen:

Extern cirkulation bygger på fuktighetsstyrning. Ett regnsystem sprejar burken 6 ggr dagligen med extremt fin dimma. Då går luftfuktigheten upp. Det finns en tryckande fläkt i taket som går igång när fuktigheten går över ett bör värde. Så byts luften tills det ligger rätt igen. Fläkten stänger inte luftflödet så viss passiv cirkulation finns konstant. Jag har ett värde för dag och ett för natt. Jag försöker också att ha en viss årstidsvariation, mest för att anpassa efter de yttre förutsättningarna. Vi värmer huset med ved så luften är extremt torr vintertid.

Intern cirkulation sköts av två små datorfläktar. De är tidsstyrda och är på dagtid. På natten är det bara den externa cirkulationen enligt ovan som är på.

Växterna mår bra av att luften rör på sig, men luften blir lätt för torr i burken om all luft omsätts hela tiden. Därför är det bra att ha både externt och internt flöde.

Det är alltid bra att besöka någon som odlar i skåp för att få intryck innan man börjar själv. Berätta var du bor så kanske någon som bor i närheten hör av sig med en inbjudan.

Mvh
Magnus

12/7 -18

Kloka ord Tropfrog

12/7 -18

Jag har ingen aktiv ventilering i mitt skåp, den luft som byts ut görs det via passiv cirkulation genom springor! Jag har däremot två 70mm fläktar för cirkulation inne i skåpet!

12/7 -18

På natten tar jag in uteluft i övrigt bara intern ventilation

12/7 -18

Det kommer an lite på vilken miljö man vill skapa. Orkidéer finns i många olika klimat. För sakens skull
måste jag säga att jag skapar en miljö för levande reptiler och måste ta deras behov i första hand. Jag brinner för kompletta begränsade ekosystem. Men i skrivande stund är det dubbelt så många orkidéer i skåpet/terrariet/vivariumet än reptiler. Jag har i dagsläget offrat 1 orkidé till förmån för djurens behov. Men det samma kan hända med bara orkidéer. Alla har inte samma behov, är man inte påläst så kan olika arter behov sättas mot varandra.

I vilket fall så är nog intern cirkulation viktigare för de flesta orkidéers behov än den externa. Var bara försiktig med hög luftfuktighet och organiskt material. Mögel och bakterier kan växa. I ett skåp med bara o-organiskt material och syntetiska gödningsmedel kan teoretiskt sett orkidéer trivas bra med mycket lite extern cirkulation.

Men som sagt....gör ordentlig research på vilken miljö du vill skapa och vilka arter som trivs däri.

Mvh
Magnus

13/7 -18

Tack för era svar😀
Har nu tänkt och grunnat och läst era svar.
Köpte ett färdigt terrarium där det redan fanns ventilation. Men eftersom det är nät i taket ska jag köpa en glasskiva och lägga dit istället. Ha hål för slangar och kablar som ska ner. Hålla koll om hur stora hålen behöver vara för att få in lagomt med fukt/luftombyte. Köpa minst 2st fläktar att ha inuti skåpet. Har odlat grönt så länge jag kan minnas. Och så helt plötsligt är man helt "grön" igen och vet inte hur man ska göra. Både kul och krångligt. 
Ska söka efter växter med liknande behov. Och om jag skulle köpa djur kommer naturligtvis deras behov först.
Har sett man kan lägga ett upphöjt platsgaller i botten för att det ska bli en vattenreservoar i botten. Tänkte använda Epiweb IIS klädd med Hygrolon till vägg. Men även dysor i taket för de andra växterna. Och kanske även en liten pump till Vattenfall. Men hur blir det om pumpen sätter igen sig? Hur har ni gjort med botten?
Mvh Helen

13/7 -18

Jag tillför mer vatten än som dunstar det det innebär att vattennivå stiger i botten om jag inget gör så jag har borrat ett hål i botten på skåpet och en slang till en dunk som jag tömmer lite då och då. Som bottenmaterial har jag akvariestenar.
Kring hålet i botten har jag en plastgrunka med hål i ca 0,5 cm upp för att det alltid ska stå lite vatten och inte akvariestenar skall trilla ned genom hålet.

13/7 -18

Det där med vattenfall skapar förstås en mysig effekt. Men det är besvärligt som sjutton om man skall ha alla grejorna dolda för ögat, men lättåtkomliga för rengöring. Och de behöver rengöras ofta. De flesta som bygger in vattenfall kommer att stänga av det för gott inom ett år. Men som med allt annat, om man tänker till ordentligt så går det skapa bra lösningar.

Det plastgaller man ser ofta i amerikanska byggen kallas för egg crate. Det är egentligen galler för lysrörsarmaturer. Det är ganska så svårt att hitta i Europa. Men det finns på rana-terrarienbau.de. De flesta i Europa använder nog lecakulor i botten för att skapa falsk botten.

Jag har inte haft möjlighet att borra min botten, då det står på en möbel som min fru är rädd om. Så jag har ett 25 mm rör igenom bottensubstratet ner till falskbottnen. Därifrån suger jag manuellt ut överskottsvattnet med hjälp av en stor kanylpump. Med min setup räcker det med en gång i veckan. Jag har experimenterat med slangpump också, men det blev lite för komplicerat och lät som FN.

Mvh
Magnus

13/7 -18

Oled, ser du vatten nivån eller måttar du det du ser i bland stenarna? Tänkte om man kunde skärma av ett litet ställe där det bara är vatten så man ser nivån bättre.

Magnus, Kan tänka mig att det kan vara besvärligt med ett vattenfall. Efter som det sätter igen. Men man vill ju så mycket. Få se om jag hittar på en bra lösning. Hade tänkt samma dränering som dig ett rör ner genom botten. Och sedan slanga upp det. Är lite rädd för läckage.
Mvh Helen

13/7 -18

Gissar att vattennivån är runt 5 mm

13/7 -18

Ok

13/7 -18

Meningen med stenar och 5 mm vatten är stor avdunstningsyta för luftfuktighet

För att svara på frågor och skriva kommentarer, Logga In eller Bli Medlem Nu.

Annat av Helen966:   Frågor · Dagbok · Bilder · Önskningar · Butik