Phragmipedium Sedenii

11/4 -10

Vet någon om Phrag. S. är en naturhybrid? det skrivs med stor bokstav i andra namnet. Jag har dock sett phragmipedilum sedenii och en massa andra kombinationer. Jag har förstått att det är en del inkonsekvens med namn inom orkideområdet. Nu är frågan om det är någon som vet om det är en naturhybrid?

11/4 -10

Nej det är ingen naturhybrid och ska skrivas med stort S

11/4 -10

Om det inte är en naturhybrid varför skrivs då andra namnet med stor bokstav? Hur vet du att det inte är en naturhybrid? John Seden fick den uppkallad efter sig men han skapade den inte.

11/4 -10

Hybrid namn skrivs med stor bokstav och inte kursivt. Naturhybrider indikeras med ett "x" före artens namn och skrivet med gemener och i kursiv stil.

11/4 -10

Snälla Berrak eller Valkyrie förklara för mig. Hur blir en hybrid till om den inte är skapad av någon eller om det inte är naturens gång?
Så här lyder hybrid klassificeringen: Seed Parent: Phrag. schlimii and Pollen Parent: Phrag. longifolium år 1873. Genuset är Phragmipedium och hybridnamnet är Phragmipedium Sedenii.

Jag kanske måste fråga vad en hybrid är?

11/4 -10

Tryggveson - hur vet du att hybriden inte är skapad?
Enligt min bok Tropical Slipper Orchids sid 365, så skapade John Seden hybriden då han jobbade på Veitch "nursery".
Jag kollade också på RHS och där kan man se att hybriden skapades 1873.

11/4 -10

Från tryggveson.

Hej Mia
Jag har också läst detta men då var det ju ingen Phrag. utan en Cyprip... eller Calurum det rätta namnet kom väl bra mycket senare. På sidan 365 står det att Phrag. S. dyker upp som andra slipper orchid och namnges efter John Seden. Phrag. S. och blommade först 1873 (sid 25). Nu har jag inte boken utan jag kollar på google books.

Alltså ingen naturhybrid, hybridnamnet skrivs med stor bokstav och plantan namngavs efter John Seden senare av en annan person/org vid en namnförändring av orkidesläktet. Man ville ära J Seden för hans stora arbete med att förädla orkideer hos Veitch Nursery. Jag vill hävda att John Seden inte namngav Phrag. S.

Engelsk gammaldags beskrivning: Calurum
Nuvarande beskrivning: Phragmipedium Sedenii
(Phragmipedium schlimii x Phragmipedium longifolium)
W Robert, BS Williams & T Moore: «The Orchid Album», plate 136, London (1882-1897)

Tack för hjälpen Berrak, Valkyrie66 och Mia

11/4 -10

Jag glömde skriva att jag tror att John Seden även skapade plantan

11/4 -10

Tryggveson - snygg bild!
Jag har ändrat årtalet i mitt förra inlägg - läste lite slarvigt på RHS

12/4 -10

Från tryggveson.

Hej igen Mia
Var den tecknade bilden fin vad tycker du då om min blomma.

12/4 -10

tryggveson: "Jag kanske måste fråga vad en hybrid är?"

En hybrid är en korsning mellan två olika arter inom samma eller olika släkten. Korsningen kan ske i naturen och då ge en så kallan "naturlig hybrid" eller av en person och då kallas bara "hybrid". Naturliga hybrider skrivs "Släktnamn x hybridnamn" (om det är helt korrekt så är den också kursiverad, men...). Hybridnamn skrivs "Artnamn Hybridnamn".

Ditt sista och näst sista inlägg förstår jag inte riktigt. En sak som du kanske frågar efter är varför denna hybrid kallas Phragmipedium. Det har hört att det är kutym att låta hybrider ha kvar sina gamla släktnamn när föräldrarna byter släkte, men eftersom båda föräldrarna har bytt släkte här så kanske den regeln har frångåtts ? det finns ju liten/ingen risk för att det ska bli förvirrat vilken korsning det egentligen pratas om.

12/4 -10

Hej Björn
Phragmipedium Sedenii, är ju enligt modellen Artnamn Hybridnamn. Hade då en naturhybrid då blivit Cypripedium x sedanii (ex.)
Arten är ju Phragmipedium men släktet är väl Cypripedium?

12/4 -10

Hej Björn
Vet du om det finns någon lista som listar de ca 800 orkide släkten som finns och även där det visar vilka släkten som innehåller olika arter etc...

12/4 -10

Från början var alla de asiatiska toffelorkidéerna inräknade till släktet Cypripedium. Det är lite olika om när arterna flyttades över till de nya släktena Paphiopedilum, Phragmipedium och Selenipedium, och alla arter har heller inte hetat Cypr. från början om de har hittats efter att de nya släktet skapats.

Orkidéfamilj är ju större än orkidésläkte. Orkidésläktet Phragmipedium (och Selenipedium ,Cypripedium ,Mexipedium ,Paphiopedilum) är underordnat Underfamiljen som är Cypripedioideae.

Phrag. Calurum är en helt annan hybrid för där har man korsat Phrag. Sedenii med Phrag. longifolium vilket gör att hybriden består av 75% longifolium och 25% schlimii.

Det finns ingen sida som listar ALLA orkidésläkten men IOSPE innehåller en stor del av dom.

12/4 -10

tryggveson: "Arten är ju Phragmipedium men släktet är väl Cypripedium?"

Nej, Både Cypripedium och Phragmipedium är släkten. En av arterna som just nu finns i släktet Phragmipedium är Phrag. longifolium. Grejjen är nämligen att arters tillhörighet till olika släkten ibland förändras över tiden, varefter nya vetenskapliga rön framträder. Det är till och med så att arter slås ihop ? plantorna i två "olika" arter kan man efter ett tag förstå är så lika att de bör vara en och samma art. Till exempel har den grupp plantor som idag kallas Phrag. longifolium följnande namnhistoria:

  • Cypripedium longifolium Warsz. & Rchb.f., Bot. Zeitung (Berlin) 10: 690 (1852).
  • Selenipedium longifolium (Warsz. & Rchb.f.) Rchb.f. & Warsz., Bonplandia (Hannover) 2: 116 (1854).
  • Paphiopedilum longifolium (Warsz. & Rchb.f.) Pfitzer, Jahrb. Wiss. Bot. 19: 159 (1888).
  • Phragmipedium longifolium (Warsz. & Rchb.f.) Rolfe, Orchid Rev. 4: 332 (1896).

Detta innebär att plantan som är förälder till Phrag Sedenii har kallats Cypripedium, Selenipedium, Paphiopedilum och nu Phragmipedium.

Källa: http://apps.kew.org/wcsp/home.do (som innehåller i det närmaste alla världens orkidésläkten och arter)

12/4 -10

Björn: Du skrev "Hybridnamn skrivs 'Artnamn Hybridnamn'" ovan. Det ska ju vara "Släktnamn Hybridnamn".

12/4 -10

Lassse: Hehe, det har du rätt i. Blev fel Då förstår jag tryggvesons kommentar lite mer.

12/4 -10

Hej alla,
Kan inte låta bli att blanda mig in lite i denna diskussion. Jag är ju inte botaniker till professionen men väl zoologisk taxonom. Det jag bara vill tillägga här är ju att släkten juseras under hand, de första indelningar i familjer och släkten var ganska grova och man använde sig av blomform och andra tydliga morfologiska karaktärer. Under åren som gått sedan tidigt 1800-tal har man insett att likartade arter inte alltid är så nära släkt man tidigare trott och då blivit delade i flera olika släkten eller överförda till andra eller helt nya familjer. Med DNA-teknik idag får vi vara beredda på ibland kanske drastiska förändringar. men då hybridkorsningar testas mellan snart sagt alla arter/släkten/familjer så har man numera också en hyfsad god bild vad som är möjligt att korsa (en definierad art har ju någon typ av naturligt hinder för att korsas med närbesläktade arter, men artficiellt är ju nästan allt möjligt), viket också medför att "naturliga" hybrider är ovanliga och ofta uppkommer genom omflyttning av artar som vanligen inte kommer i kontakt med varandra plötsligt gör det. Det är därför det är viktigt att ange auktor dvs vem som namngav arten och vilket år (som Björn skrev ut ovan) då kan man se om det finns nyare namn som synonymiserar "det gamla" artnamnet. Därimot när en art uppgått i en annan (synonymiserad) kan det ibland vara svårt att få fatt i det, men internet är helt fantastiskt när det gäller att gräva fram fakta ... om man läser kritiskt!

12/4 -10

Tänk vilken intressant diskussion en enkel liten fråga kan leda till
Heja OP!!!

24/7 -21

+ 7/8 -21

Hej,

Jag vill säga att Phragmipedium Sedenii måste vara den skönaste hybrid som skapats med mänsklig inverkan i växt- eller djur-riket. Den överträffar båda sina föräldrar. Och är det närmaste en dryad eller sagoväsen jag skådat.

7/8 -21

Enligt http://www.orchidspecies.com/phragsedeni... så är Phragmipedium sedenii en naturlig hybrid, som förekommer i det vilda. Kan någon bekräfta? Det vore roligt om det var så. Jag trodde den var helt en växthusskapelse.

För att svara på frågor och skriva kommentarer, Logga In eller Bli Medlem Nu.

Annat av tryggveson:   Frågor · Dagbok · Bilder · Önskningar · Butik