18/11: En trogen blommare.

Paphiopedilum St. Swithin x armeniacum, Blomman 11cm. bred. Från GöranÅ.

18 nov

Blommar troget två ggr. om året, med två till fyra blommor på stängeln. Det är en Paphiopedilum St. Swithin x armeniacum med blommor som är 11cm breda å 19cm höga. St Swithin är en primär mellan rotschildianum å philippinense, därav storleken på blomman. Den växer i GreenMix med temp. >18 grader i ett växthus.

Nyckelord: Paphiopedilum St. Swithin x armeniacum

18 nov

Väldigt bra egenskap att blomma så ofta och villigt. Knappast något man förknippar med iaf två av föräldrarna. Men ärligt så tycker jag inte det är någon lyckad korsning, inga av föräldrarnas fina kvaliteer syns. Paph Dollgoldi (armeniacum x roth) är ju en jättehäftig hybrid med sina maffiga blommor och gula färg. Här har phillippinense tagit bort maffigheten, utan att dess långa petaler bidragit med något direkt positivt. Även ?skon? verkar ha blivit mindre. Resultatet blir en något urvattnad kompromiss, med liten blomstorlek. Men blomvilligheten är ju ett stort plus, härligt med en multifloral som blommar så ofta. Och det är också trevligt med upp till fyra blommor

18 nov

Ja härlig!
Mvh
Mikael

18 nov

Fick en delning (end. ett bryt) för flera år sedan, å hade inte sett plantan i blom. Tyckte de kunde vara intressant med de föräldrarna, men som du säger Merwic , de e ingen höjdare/ganska ful. De lustiga är att den fått silver i Tyskland .

19 nov

Grattis till lyckat odlingsresultat och en tjusig blomma

19 nov

Ja, en fantastik egenskap att blomma ofta med så många blommor. Bra jobbat.

19 nov

Ja dick , du skriver "tjusig blomma". Kan säga, att när jag fick den lilla plantan med de namnet......då hade jag en helt annan vision om hur den skulle se ut. Fortfarande så pendlar de, vad jag tycker om den. Man får kanske bortse vad som ingår, å bara betrakta den som en mkt. blomvillig paph . Har varit nära att sälja den på ett möte tidigare, å tanken finns där nu till mötet i morgon. Förra blomningen gav 4st. och nu denna 2 blommor.

19 nov

Swithin är Peter Bryders favorit kanske han är intresserad av hybriden? Vet inte om han kommer imorgon

19 nov

Oavsett genpoolen så är blomman vacker, men det ligger som vanligt i betraktarens öga Arv och miljö ska stötas och blötas även i framtiden men mycket som odlas fram är nog bortkastad tid och man undrar hur många försök innan de får fram en hit själv är jag nöjd om de blommar och ser välvuxna ut, samt håller sig vid liv.

För att svara på frågor och skriva kommentarer, Logga In eller Bli Medlem Nu.

Annat av GöranÅ:   Frågor · Dagbok · Bilder · Önskningar · Butik