16/6: Paph. wilhelminae

Paphiopedilum wilhelminae. Från GöranÅ.

16 jun

+ 27 jun

Detta är en paph som växer endemiskt på två områden på Nya Guinea. Den vill ha mkt. ljus då den växer öppet i gräsmarker på 17-1900 m.ö.h. och vill därmed ha de ganska svalt. Köpte den för flera år sedan å blommar troget med två blommor, som är 14-15 cm breda. Odlas i GreenMix i ett växthus, vinterhalvåret under 150W LED-lampa. Viktigt är oxå luftväxling, hög luftfukt (70-95%) och noga med vattningen för ruttnar lätt.

Nyckelord: Paphiopedilum wilhelminae

17 jun

Har inte sett denna arten på OP tidigare, så undrar om ngn. har den och hur de går med odlandet?

17 jun

Vad fin den är

17 jun

Första men förhoppningsvis inte sista gång jag ser den
En verklig skönhet

20 jun

Härlig, grattis!
Mvh
Mikael

28 jun

Ingen har reagerat på min undran, om att inneha/ha haft plantan, å skötseln som sägs vara lite problematisk. Hade varit intressant att utbyta erfarenheter

28 jun

Måste bara fråga då jag är intresserad; Har du bild och info om LED-lampa 150 W. LED-ljusstyrka brukar inte anges i W.

28 jun

Effekten på den LED-lampan är på 150W å den avger ca 20.000 lumen. Det är en ganska klumpig sak med 180 dioder, så ingen prydnad precis men ger mkt. ljus . Ljusstyrkan har aldrig mätts i watt, de e ju effekten. Men på glödlampans å lysrörets tid så använde gemene man watt som ljusstyrkan. Så lite slarvigt av mig att ange effekten, för de hade varit tydligare med ljusstyrkan på armaturen .

29 jun

På vanliga glödlampa anger man effekten i W för att definiera styrkan och numera anger man ljuseffekt i Lumen. Att begreppet lever kvar på LED är att köpare kan se hur mycket energi man sparar, på bättre LED anger man även Lumen. Att W anges på ljusrör tror jag beror på glimtämdare, utan att ange W kan man inte välja rätt glimtändare.

För att svara på frågor och skriva kommentarer, Logga In eller Bli Medlem Nu.

Annat av GöranÅ:   Frågor · Dagbok · Bilder · Önskningar · Butik