19/2: Coelogyne cristata

Coelogyne cristata. Från Annika Schröder.

19/2 -17

Nu blommar cristatan efter att ha varit i pelargonkällaren 4 månader. Bar ner den med pelargonerna den 19 oktober och idag den 19 feb fick den komma upp till lägenheten. Den har ca 10 blomstänglar, så blomningen är mindre i år än förra året, men jag är såå nöjd. Det kan komma flera stänglar, för det är lite "piggigt" här och där.

Nyckelord: Coelogyne cristata

19/2 -17

Blir spännande att se den i full blom

19/2 -17

10 st stängslar är ju inte fy skam... det dröjer säker 2-3 år innan min kommer ens i närheten...

Grattis Annika!

Undrar... är det en klon med korta avstånd mellan bulberna eller den med längre avstånd?

19/2 -17

Tack!
Det finns inga avstånd alls mellan bulberna på min planta!! Numera är det så tätt mellan dem, så de växer t o m på/över varandra.
Hade också en Coelogyne citrina (se bilden) för några år sedan. Den blev för spretig, för den hade långt mellan bulberna, så den fick Peter ta hand om.

19/2 -17

Att jag frågar just om avståndet är pga att jag har för mig att de med korta avstånd mellan bulberna blommar flittigare... alt. att de inte kräver lika stora temperaturskillnader som de med korta avstånd för att blomma....

19/2 -17

Dorra, jag förstår inte riktigt hur du menar.
Jag har ockå en mer värmetolerant cristata köpt av Lasse här på OP och den har också mycket korta avstånd mellan sina bulber. Den har fått vara kvar i lägenheten över vintern, så få se hur den kommer att utvecklas! Spännande att prova två helt olika vinterförhållanden. Än så länge inga blommor, så den behöver mer tid på sig.

19/2 -17

Jag menar att den cristata som har korta avstånd mellan bulberna är mer blomvillig. Om det beror på att just den klon är mer värmetolerant, vet jag inte säkert, men tror att det är så.

19/2 -17

Härlig, grattis!
Mvh
Mikael

19/2 -17

Tack Mikael!
Dorra, det tror jag inte man kan säga rent generellt. Det var därför jag nämnde min mer värmetoleranta cristata från Lasse. Den stora, som blommar nu, är tydligt kallväxande, för i pelargonkällaren ligger temp på 10-12 + på vintern och då sätter den sina blomstänglar och så har det alltid varit. De har alltså samma växtsätt, men vill ha olika vintertemperatur. Sen om den ena eller andra är mer blomvillig vet jag inte.

19/2 -17

Ett tips om man vill läsa mer om Coelogyne, arter och hybrider, och titta på underbara bilder är att googla på coelogynes.com
Sidan kommer från Australien och har i mitt tycke allt man kan begära!

19/2 -17

Läcker cristata - får bli en ny sådan till nästa vår.

19/2 -17

Kul att det är blomdags igen!! (Kommer så väl ihåg den stora drottningen som skulle bortadopteras och fick åka i passagerarsätet medan du höll dig i baksätet, bara för att sedan vända åter hem igen !). De är SÅÅ ståtliga, cristatorna!! Behöver en sådan där källare, både för dem och för andra temperaturväxlare...!

20/2 -17

Tack igen!
Ja, Xara, den bilturen glömmer jag aldrig. De första åren hade jag svårt att få cristatan i blom, så jag tänkte Peter kunde få den, men den fick komma hem igen och nu har jag kommit på hur jag ska sköta den! Förut fick den knappt något vatten under vintervilan så bulberna var torra och hopskrynklade och blomningarna uteblev.
Nu gör jag så här: När den är på sommarkollot på balkongen får den långtidsverkande Algomin Trädgårdsgödsel (små kulor), ett par teskedar i krukan en g/mån och mycket vatten. Under vintervilan ingen näring, men vatten ung var 3:e vecka. Efter den skötselförändringen har den kommit igång med blomningen.
oled, vi får se om det blir ytterligare en bild längre fram.

För att svara på frågor och skriva kommentarer, Logga In eller Bli Medlem Nu.