Macodes petola

Macodes tillhör gruppen Juvelorkidéer. Deras gemensamma nämnare är att de alla har vackert marmorerade blad. Vanligen är blommorna ej speciellt intressanta, utan skönheten ligger snarare i bladen. Närbesläktade släkten är bland annat Ludisia och Neottia.

Macodes petolas blad är sammesaktigt mörkgröna. Bladets vener är guldfärgade vilket gör att plantan ser ut som ett vackert broderi snarare än en växt. Bladen sitter på låga skott vilka skjuter fram på ett köttigt rhizom.

Blommorna sitter på en 20 cm hög blomstängel. Stängeln är ljust brunröd och bär upp mot 15 blommor. Blommorna är rödbruna med vit läpp.

Macodes petola beskrevs först av Linnée som Neottia petola. År 1840 förde dock John Lindley över arten till sitt eget släkte Macodes.

Odling

Plantans krypande växtsätt gör den utmärkt att odla i en ampel. Om plantan blir för ranglig kan du beskära och dela den samtidigt som du planterar om plantan. Ge plantan ej luftig kompost, gärna med Sphagnum i.

Placera plantan så att bladen ej får stark sol på sig. Bladen kan annars brännas. Bladen tycker inte heller om att få vatten på sig. Också vattendroppar kan orsaka skador på bladen.

Ge plantan jämnt fuktig kompost under sommaren. Låt den torka upp mer mellan vattningarna under vinterhalvåret.

Av Björn Johansson (publ. 5/6 2005)