Släktet Sophronitis

Detta släkte får stora blommor på små plantor.

Sophronitissläktet består av ganska små plantor, men de får blommor i lysande färger som lätt blir en favorit.

Släktet upprättades 1828 av Lindley och är besläktat med Laelia och Epidendrum. Det består nu av 9 arter: S. brevipedunculata, S. acuensis, S. cernua Lindl, S. coccinea, S. mantiqueirae, S. pterocarpa, S. wittigiana, S. bicolor och S. pygmaea.

Släktet är i naturen ej utspritt över en så stor geografisk yta. Man finner släktets plantor bara mellan Sao Paulo och Rio de Janeiro i Brasilien. Där växer de på monsunberg och i molnskikt på berg.

Släktets plantor har små bulber som sitter tätt tillsammans på ett kort rhizom. De flesta sorterna blommar i olika röda nyanser men varianter finns som är gula, aprikosfärgade och rosa. Vita former återfinns mycket sällan och även gula sorter är sällsynta och eftertraktade. Blomningen sker när det nya skottet håller på att utvecklas. När bladet öppnar sig skyddas i det en knopp. Solitära blommor är vanligast i släktet. S. cernua och S. pterocarpa är dock flerblommiga. Några fall av tvåblommiga S. coccinea har också påträffats.

Dressler har föreslagit (1981) att kolibrier pollinerar släktet. Olika insekter finns också upgifter om att plantorna pollineras av.

Detta släktes används ofta för att göra små Cattleyahybrider köldtåligare och introducera klarare färger i dem. Traditionellt har S. coccinea använts mest för att skapa hybrider men den är lite mer köld- och torkkänslig än andra Sophronitisarter. Nu används istället fram för allt S. brevipedunculata, S. cernua and S. wittigiana som föräldrar.

Den första hybriden med Sophronitis skapades 1890 då Veitch korsade C. loddigesii med S. coccinea och skapade Sc. Calypso. 1901 skapades den första Saphrolaelian, Sl. Gratrixiae, genom att korsa L. tenebrosa med S. coccinea.

Namnet Sophronitis har skapats från grekiskans 'sophronia' vilket betyder modest. Släktets typplanta är S. cernua och dennes färg är helt klart ej modest. Snarare är det plantans storlek som refereras till.

Odling

Många Sophronitisarter får i naturen ganska låga temperaturer, vissa så lågt som grader under vintern. 30 grader kan det blir under sommaren. Sophronitis pygmae, acuensis och mantiqueira kräver kallast temperaturer i släktet. S. coccinea tål något högre temperaturer och S. cernua, brevipedunculata och wittigiana tål högst temperaturer av arterna.

För att plantan skall må bra, framförallt under höga temperaturer, måste luftfuktigheten hållas så hög som 70-90%. Extra viktigt är hög luftfuktighet när blommorna utvecklas. Om fuktigheten ej är perfekt kan blomman komma att ej utvecklas fullt från den lilla knoppen. Vikmärken och sår på blommorna kan också uppstå. I naturen torkar plantorna ibland till under dagtid då solen värmer bergen. På eftermiddagen uppstår dock vanligtvis moln och återställer fuktigheten i luften och på plantans rötter.

Mycket luftrörelse är också bra. Vattning bör ske när komposten börjat torka. Den får aldrig bli helt torr under tillväxtperioden. Undvik alltid torra, varma förhållanden.

Mycket ljus krävs, minst lika mycket som för Cattleyor. Om bladen är en aning röda är ljusnivån lagom hög.

Som kompost bör användas en fukthållande mix eller till och med ren vitmossa. De bör planteras i låga krukor eller monteras på kork eller tree fern. Rötterna i detta släkte är inte så långa så höga krukor bör ej användas och ganska små monteringsunderlag kan användas. När plantan etablerats bör den störas så lite som möjligt. Vid omplantering bör man ej röra rötterna för mycket och generellt är både omplantering och delning av plantorna ej uppskattat av dem. Låt istället en stor planta bildas i den lilla kurkan.

Detta släktes plantor kräver visst tålamod och det är nyckfullt vad gäller blomning. Om plantan ett år blommar storslaget kommer nästa års blomning kanske vara mindre.

Av Björn Johansson (publ. 7/6 2003, uppd. 25/6 2003)
Källa: Philip C. Tomlinson

Sophronitisbilder

Sophronitis brevipedunculata Sophronitis cernua

Sophronitis brevipedunculata

Sophronitis cernua

Sophronitis cernua Sophronitis cernua var. lowii

Sophronitis cernua

Sophronitis cernua var. lowii

Sophronitis coccinea Sophronitis coccinea var. barboleta

Sophronitis coccinea

Sophronitis coccinea var. barboleta

Sophronitis coccinea var. rossiteriana Sophronitis mantiqueirae

Sophronitis coccinea var. rossiteriana

Sophronitis mantiqueirae

Sophronitis pterocarpa Sophronitis pterocarpa

Sophronitis pterocarpa

Sophronitis pterocarpa

Sophronitis pterocarpa Sophronitis pygmaea

Sophronitis pterocarpa

Sophronitis pygmaea

Sophronitis wittigiana

Sophronitis wittigiana

bildsida: 1