Släktet Lycaste

Lycastesläktet är intressanta och vacka orkidéer.

Plantorna har runda, vågiga bulber i vilkas topp veckade blad bärs.

Från bulbernas underkant skjuter solitära blommor fram. Blommornas sepaler sitter i en triangel och petalerna i en motsatt triangel framför den första.

Odling

Dessa arters blomning beror helt och hållet på huruvida man som odlare lyckas tillgodose plantornas behov. När så sker blir rotsystemet likväl som bulderna stora och ger i sin tur många blommor.

Kompost och vattning

Som kompost bör du välja en väldrenerad mix bestående av bark, lite vitmossa och kanske även pimpsten. Ge de bladfällande arterna 7-15 mm stora barkbitar och de övriga arterna 5-15 mm stora bitar. Skölj bort alla fina partiklar från barken och pimpstenen före den används så att komposten andas och torkar ut snabbt.

De bladfällande arterna är mest krävande när det gäller att torka ut då dessa under sin vila vill vara nästan helt torra. Lätt vattninhg för att undvika att bulberna skrumpnar i onödan är dock bra. De övriga vill vara nästan konstant fuktiga med kräver endock bra drenering. Vattna igenom komposten ordentligt vid var vattning för att undvika att salter byggs upp.

De nya skotten är formade som en strut vilken kan fånga och hålla vatten. Om kalla temperaturer kommer när vatten finns i dessa kan skotten ruttna.

Ge näring under tillväxtperioden. De arter som är markväxande kräver mer närning än de bladfällande och trädväxande.

Omplantering och kruka

Omplantering bör ske under våren när tillväxten börjar och de nya skotten är 10-15 cm långa. Täck rhizomet med kompost och håll plantan i värme och skugga till dess att rottillväxten börjar igen.

De bladfällande och barkväxande arterna i släktet vill ha en liten kruka som snabbt torkar ut. De övriga arterna såsom L. macrophylla och L. skinneri vill inte omplanteras så ofta, max var andra eller var tredje år, så ge dessa en kruka som klarar denna tillväxt. De senare arterna har också ofta kraftiga rotsystem.

Temperaturer och luft

Släktet finns i tre temperaturregioner. campbellii, powellii och ciliata växer naturligt i de lägre regionerna och önskar således varma temperaturer liknande de Phalaenopsis tycker om. De bladfällande arterna kommer från något högre monsunområden och önskar därmed i likhet med Cattleyor medelhöga temperaturer. Fuktighet och värme krävs dock under tillväxtperioden medan kyligare temperaturer passar under vintervilan. Arter såsom macrophylla and fimbriata önskar kalla temperaturer. Minimitemperaturer av 10-12 grader är generellt lämpligt. Max 27 grader är lämpligt för alla arter.

Luftfukten bör vara medelhög året runt så ett odlingsskåp eller växthus är att rekommendera. Vindrörelse är bra så om man kan ordna en fläkt som sätter bladen i konstant rörelse är detta bra.

Ljus och odlingsproblem

Dessa plantors blad är känsliga för starkt solljus så under vår, sommar och höst behövs skuggning av plantan. Mycket ljus är å andra sidan bra för grafktoig tillväxt och blomning. Fläktar och hög luftfuktighet kan hjälpa till att undvika brända blad om ljusmängden är lite högre.

Om bladen får fläckar kan för mycket sprayning av bladen ha skett, ofta i kombination med liten luftrörelse. Även övervattning eller övergödning kan ha skett varvid rötterna skadats.

Av Björn Johansson (publ. 7/6 2003, uppd. 7/9 2004)
Källa: Philip C. Tomlinson

Lycastebilder

Lycaste aromatica Lycaste aromatica

Lycaste aromatica
Foto: BBG

Lycaste aromatica

Lycaste deppei Lycaste longipetala

Lycaste deppei
Från Annales de la Société royale d'Agriculture et de Botanique de Gand, Journal d'horticulture av Charles Morren

Lycaste longipetala
Från Annales de la Société royale d'Agriculture et de Botanique de Gand, Journal d'horticulture av Charles Morren

Lycaste macrophylla Lycaste macrophylla ssp. plana

Lycaste macrophylla
Från Annales de la Société royale d'Agriculture et de Botanique de Gand, Journal d'horticulture av Charles Morren

Lycaste macrophylla ssp. plana
På Walters tid kallades denna art Lycaste plana. Ill: WaF

Lycaste skinneri

Lycaste skinneri
Från Annales de la Société royale d'Agriculture et de Botanique de Gand, Journal d'horticulture av Charles Morren

bildsida: 1