Släktet Cymbidium

Stora, häriga blommor från kraftiga plantor bjuder detta släkte på. Odlingen är nästan simpel, om man kan ge dem kallt under vintern.

Cymbidiumsläktet består av 44 arter. Man känner lätt igen plantor från detta släkte genom deras mycket prominenta bulber vid markytan, samt deras tjocka vita rötter och långa svärdlika blad.

Blommorna kommer ofta i flertal och på många stänglar vilket gör detta släktes plantor till ett riktigt mästerverk när den blommar. När den blommar kan man också unna sig att skära av en eller kanske några stänglar och sätta i vas hemma eller ge bort. Om man berättar att man odlat den själv, kommer den vara kvällens samtalsämne no. 1!

Odling

Alla Cymbidier, hybrider som arter (det är bara hybrider som finns i den vanliga handeln, för att få tag på arter måste man vända sig till specialister), växer mycket starkt. Det händer att de nästan fördubblar sin storlek på ett år, och de behöver därför mycket vatten och mycket näring. Tänk dock på att bara ge orkidénäring.

Ljus

Du odlar bäst din orkidé i nästan full sol, gärna utomhus under sommaren från det att frosten helt försvunnit till strax innan den dyker upp igen. Dessa plantor klarar alltså svala temperaturer och kräver det under vilan. Mer om detta senare. Om Du har Din planta i trädgården så ställ den på en solig plats med bara lite skugga under den gassigaste tiden. Vattna ofta. Se till att den inte heller står i en allt för blåsig position.

Vila

Alla Cymbidiumhybrider som finns i handeln härstammar från de storblommiga arter av Cymbidium som finns i Kina och Indien, framför allt från bergsområden. När hösten har kommit och dessa börjar vara klara med sin tillväxt för året är det därför mycket viktigt att de får en period av vila. Under denna tid måste temperaturen hållas låg, max 12° under natten och lite högre under dagen. Detta är de övre gränserna för temperaturen! Under denna period skall de också vara nästan helt torra, bara en liten vattenskvätt då och då får ges till den och ingen näring förrens det att plantan börjat växa igen.

Plantering

Du odlar allra bäst Din Cymbidiumplanta i GreenMix, men även en klassisk kompost, såsom Hasselfors Gardens Orkidéjord, kan användas. Det är viktigt att komposten är vattenhållande så att plantan orkar växa sig stark under sommaren. Men den får självklart ändock inte vara för tät så att rötterna dör av syrebrist eller ruttnar.

Du skall plantera om din planta ungefär vart tredje år. Ju mer sällan du gör det, desto bättre. De tycker nämligen om att växa mycket trångt, praktiskt taget med bara rötter, men ibland måste man endå plantera om. Plantera om när blomningen är över (du kan skära av dina blomstänglar direkt när blommorna fallit, var stängel blommar inte mer än en gång) och försök att rota så lite som möjligt i rotsystemet. Skakat ur det mesta av den gamla komposten. Placera sedan hela klumpen i en lite större kruka, och fyll på med kompost runt om. Tänk på att ta så trång kruka som möjligt för ju trängre destor gladare är plantan!

Det största bekymret med dessa plantor, är att de är ganska ljuskrävande. De vill ha en hel del ljus, även under sin viloperiod, men om de bara får det, kan de nästan skötas som vilken krukväxt som helst--ganska mycket vatten och näring. Om din planta trivs, belönar den dig väl för dina odlingsbestyr.

Av Björn Johansson (publ. 16/11 2001, uppd. 10/2 2003)

Cymbidiumbilder

Cymbidium Double Take 'Charm' Cymbidium ensifolium Cymbidium ensifolium Cymbidium ensifolium 'Yu Hua'

Cymbidium Double Take 'Charm'

Cymbidium ensifolium

Cymbidium ensifolium

Cymbidium ensifolium 'Yu Hua'

Cymbidium goeringii Cymbidium Golden Elf 'Stardust' Cymbidium hookerianum

Cymbidium goeringii

Cymbidium Golden Elf 'Stardust'

Cymbidium hookerianum

Cymbidium hybrid Cymbidium hybrid

Cymbidiumhybrid
Foto: KL

Cymbidiumhybrid
Foto: KL

Cymbidium hybrid Cymbidium hybrid

Cymbidiumhybrid
Foto: KL

Cymbidiumhybrid
Foto: KL

Cymbidium hybrid

Cymbidiumhybrid
Foto: SM

bildsida: 1