Släktet Cattleya

Man brukar säga att orkidéerna är växtrikets regenter. Om så är fallet, är Cattleyorna växtrikets absolut vackraste drottning.

Cattleyasläktets blommors skönhet har i alla tider faschinerat människor av alla klasser och åldrar. Och fram till början av detta århundrade var det, i vart fall i Europa, Cattleyor man tänkte på när man sa orkidé.

Redan 1824 fick släktet Cattleya sitt namn av Dr. John Lindley. Det tillägnades en av den tidens största orkidéodlare, William Cattley, England. Den allra första arten man fann var Cattleya labiata, en underbar rosablommande art med mörkare läpp.

Odling

Det finns några grundregler i odlingen av Cattleyor och deras nära släktingar Laelia, Sophronitis, och Encyclia. Om du behärskar de reglerna kommer din Cattleyakarriär gå bra.

Ljus

Cattleyor kräver ganska mycket ljus, och de enda tillfällena då det kan bli för mycket, är under sommarens gassigaste dagar, och under vissa vår och höstdagar. Under dessa tider får man skugga dem lite, eller flytta dem till ett annat fönster än det söder-fönster den vanligtvis mår bäst i. Man kan avgöra på bladens färg om plantan står i lagom ljus.

Om bladen är väldigt ljusa, nästan helt gula, är det för mycket ljus. Vid för mycket ljus blir även bladen tunna, för plantan tappar då av vatten i dem och i värsta fall kan det uppstå fula brännskador.

Om bladen är mörkgröna har de fått för mycket skugga. De blir då ofta väldigt vattenfyllda. Detta kan vara dekorativt, men plantan blommar inte lika bra. Flytta den till ett ljusare fönster! En mediumgrön, något åt det gula hållet, är bästa färgen. Ljuset är oftast den viktigaste faktorn i Cattleyaodling.

Temperatur

Cattleyor tycker under sommaren om att stå i en temperatur av 18-21 grader under natten, och högre på dagen. Under vintern är 16 grader under natten och 18 grader under dagen lagom. Man kan fuska lite med de här angivna temperaturerna, men försök att hålla dig så nära som möjligt.

Fuktighet och näring

Cattleyor tycker om att vara jämnt fuktiga hela året runt, med en liten neddragning av mängden under vintern. Man skall dock låta plantorna torka ut lite mellan vattningarna, så att inte rötterna står i så mycket fukt hela tiden. Det är betydligt fler orkidéer som dött av för mycket vatten, är den är som torkat ihjäl.

Alla Cattleyor tycker om att sprayas med en vanlig sprutflaska på ovan- och under-sidan av bladen var dag. Om det är väldigt varmt, kan det vara bra att spraya/duscha ett par gånger under dagen. Dock måste man undvika blommorna, de kan nämligen få fläckar av vatten.

Precis som t.ex. Phalaenopsis-plantor, mår Cattleyor bra av att få något höjd luftfuktighet, vilket man kan åstadkomma genom att ställa en skål fylld med lecakulor och vatten intill plantan.

Du bör göda din Cattleya med speciell orkidénäring under tiden då den är i tillväxt, alltså när bladet/bladen växer till, och när nya rötter växer fram.

Omplantering

Plantera om din Cattleya bör du göra vart annat eller vart tredje år, i en kompost som är luftig och fukthållande. Man har länge odlat Cattleyor i redwoodbark, men numera odlar många i GreenMix, vilket är en kompost bestående av perlite (ett stenmaterial) och stenull. När man planterar Cattleyor skall man göra så som jag beskrivit för Phalaenopsis-orkidéer, men man måste tänka lite på tidpunkten. Cattleyor skall nämligen planteras om precis när man ser de första små rötterna (2-5 mm. långa) på det nya skottet. Detta kan vara när det nya skottet är färdigväxt och har blommat, men oftast är det precis när det nya skottet börjat växa.

Prova att odla en Cattleya, eller två. Du kommer bli rikt belönad!

Av Björn Johansson (publ. 16/11 2001, uppd. 10/6 2003)

Cattleyabilder

Cattleya amethystoglossa Brassocattleya hybrid

Cattleya amethystoglossa

Brassocattleyahybrid
Foto: JS

Brassocattleya Moneymaker Cattleya bowringianahybrid

Brassocattleya Moneymaker
Foto: JS

Cattleya bowringianahybrid
Foto: KL

Cattleya braziliensis Cattleya Calummata Bleu 'Grignani'

Cattleya braziliensis
Foto: MG

Cattleya Calummata Bleu 'Grignani'
Foto: LL

Cattleya forbesii Cattleya gaskelliana

Cattleya forbesii
Foto: MG

Cattleya gaskelliana
Ill: LL

Cattleya granulosa Cattleya guttata

Cattleya granulosa
Från Annales de la Société royale d'Agriculture et de Botanique de Gand, Journal d'horticulture av Charles Morren

Cattleya guttata
Från Annales de la Société royale d'Agriculture et de Botanique de Gand, Journal d'horticulture av Charles Morren

Cattleya guttata var. marmorata Cattleya hybrid

Cattleya guttata var. marmorata
Från Annales de la Société royale d'Agriculture et de Botanique de Gand, Journal d'horticulture av Charles Morren

Cattleyahybrid
Foto: KL

Cattleya hybrid Cattleya hybrid

Cattleyahybrid
Foto: KL

Cattleyahybrid
Foto: KL

bildsida: 1  2  3   |   Nästa >