Rossioglossum grande

Denna art har magnifika blommor. I ett av sina hemländer, Guatemala, kallas blomman 'Tigerns Mun' tack vare sina stora, brun-gula blommor.

Plantan blir mediumstor eller större och består av tätt sittande bulber som var och en bär ett till tre avlånga blad. Blomstängeln blir upp mot 30 cm hög och bär två till åtta stora blommor. Blommorna blir upp mot 15 cm breda!

Var blomma är klart gul med en mängd brunröda områden och markeringar. Blommorna är också mycket hållbara. Blomstängeln skjuter fram under senvintern.

Odling

Naturligt finner man plantan på båda varma och kalla platser, från 1400 till 2700 meters höjd över havet. Regnskogarna som plantan trivs i har en distinkt våt vår och sommar då plantorna också skuggas av blad på träden. Under hösten och vintern är det betydligt torrare och klarare då bladen på omgivande träd har fallit.

I odling kan rekommenderas samma behandling som av Cymbidium. Placera plantan utomhus när nattemperaturen stigit över tre plusgarder och håll plantan där till dess att det är frostrisk. Placera den sedan så svalt och ljust du bara kan. Under sommaren utomhus behövs en viss skuggning, fram för allt under morgonen och från middagssolen.

Vattna ymnigt under vår och sommar då tillväxten sker. Ge också näring med var eller var annan vattning under denna period. Under vintervilan behövs mindre vatten eftersom plantans omsättning är mindre i kyla än i värme.

En kompost som fungerar är finfördelad pinjebark blandat med en tredjedel perlite.

Av Björn Johansson (publ. 18/6 2006)