Ponerorchis graminifolia

En liten vacker orkidéart som är mycket uppskattad bland annat i Japan.

Dess plantor består av skott med en handfull smala blad. Skottet skjuter upp från bulber som är mindre än både Orchis- och Ophrysbulber.

Blommorna sitter några på vart skott och är mycket stora med tanke på plantans i övrigt småväxta natur. Man kan likna arten vid en storblommig Dactylorhiza med små blad. Blommorna är vita, lila, rosa eller flerfärgade och slår ut i juli.

Namnet 'graminifolia' betyder 'gräsformade blad'.

Variatéer av Ponerorchis graminifolia

I Japan odlas sedan ett sekel en mängd kulturformer av denna art. Vissa av dem har haft något av en 'tulpanfeber' kring sig, men nu kan många sorter återfinnas till humana priser. Kultivarerna har odlats fram för att få stor storlek (upp till 2.5 cm långa blommor finns), starka klara färger och speciella mönster på blommorna. Ett par exempel är:

'Himiko'

Blommornas grundfärg är ljust rosenrosa. Den upprättstående av sepalerna är mörkare rosa och ligger likt en collegetröja-huva över könspelaren.

Blommans läpp är delad i tre lober varav mittloben är störst och mörkast i färgen. Hela läppen är markerad med streck och prickar och dess kant är krusig.

'Idattuyuki'

Denna klons blommor är ljust, ljust rosa. Läppen är tredelad och dess mittdel är markerad med mörkt purpurfärgade prickar.

'Kou-itten Nioh'

En trevlig klon i vilken läppen har breda lober vilka överlappar varandra och därmed ger en stora, runt läpp. Blommorna är svagt rosa och läppen täcks nästan helt av en stora mörkrosa markering. Läppen har vara en liten kant av den ljusare rosa nyansen från resten av blomman.

'Shi-itten'

Breda vita läpplober. Läppen har en central purpurröd markering runt vilken en bred vid kant finns. På centralloben finns dessutom ytterligare en liten markering i samma färg som den stora.

'Shiro Nioh'

Dessa blommor saknar helt den rosa ton som är vanligast hos arten. Blommorna är därmed helt vita. Formen är den klassiskt runda med två små vikar på läppen.

Av Björn Johansson (publ. 18/1 2003, uppd. 12/2 2006)