Cypripedium acaule

Denna 20-45 cm höga planta får två blad och en eller ibland två blommor. Bladen blir 10-28 cm långa och 5-15 cm breda och blomman är stor och nickande.

Blomman har gulgröna till kastanjefärgade petaler och sepaler och en mycket vacker rosa (ibland vit [forma albiflora]) läpp.

Man finner naturligt arten i östra och nordöstra delarna av Nordamerika. Där växer den naturligt i allt från vitmossekärr till torra tallskogar. Oftast finner man den i halvskugga på humusrika, mycket sura platser med god dränering.

Odling

Plantan är, som man skrivit i the Genus Cypripedium av Phillip Cribb, verkligt extrem vad gäller kompostkrav. Den måste odlas i en fattig, sur kompost, men om den får tillfälle att göra det växer den snabbt och bra.

pHt på komposten bör vara 3-4.5, och ett pH över 5 dödar den inom ett par säsonger. pHt kan låta svåruppnåbart, men är det ej. Phillip föreslår i boken ovan att man odlar den i ren sur sand som är helt kalk- och näringsfri. pHt skall, som sagt, ligga på 4.5 eller lägre. Placera ditt rhizom på sanden och tryck ner de rötter som växer nedåt, i densamma. Täck sedan med cirka 4 cm fuktighetshållande och väldränerad mycket sur tallhumus. Ovanpå detta lager läggs ett par centimeter grov tallhumus med tallbarr, bark etc. Allra överst läggs ett lager tallbarr.

Sköt din planta genom att vattna med regnvatten eller destillerat vatten och göd aldrig. Låt aldrig vatten stå kvar utan ha bädden åt det torra hållet snarare än det våta. När plantan är etablerad klarar den mycket stor torka och skall normalt inte vattnas ens under mycket torra år.

Din planta av Cypripedium acaule kommer växa och blomma så länge de ovan angivna råden följs.

Av Björn Johansson (publ. 29/8 2004, uppd. 12/4 2005)