Jean & Lucien Linden

Från Belgien

Jean Linden (1817-1898) och hans son Lucien (1853-1940) var förgrundsgestalter i den orkidéfeber som skapades under 1800-talet.

Jean studerade vid Bryssels universitet och fick vid 19 års ålder delta i en expedition till Sydamerika. Under den följande tioårsperioden utforskade Jean Syd- och Centralamerika i jakt på nya orkidéarter. 1846 återkom han till Europa och grundade handelsträdgården "Horticulture Internationale" i Bryssel tillsammans med sin son Lucien. Trädgården var den mest avancerade i Europa och Jeans kunskap om orkidéernas naturliga växtplatser bidrog självklart. Konkurrensen från herrarna Sander i England bidrog till att "Horticulture Internationale" introducerade över 1100 nya arter till odling i Europa.

Jean och Lucien publicerade gemensamt illustrationssamlingen "Lindenia - Iconographie des Orchidees". Detta omfattande verk gavs ut månatligen under 17 år i prenumerationsform. Sammanlagt 813 bilder publicerades. Lindenia är ett av de viktigaste av de orkidéverk som skapades under 1800-talet och innehåller illustrationer av högsta kvalitet. Bilderna trycktes av tidens bästa litografer baserat på verk av Alfred Goosens med flera artister.

Bidrag

- Bilder:

Aerides lawrenceae Cattleya Calummata Bleu 'Grignani'

Aerides lawrenceae
Ill: LL

Cattleya Calummata Bleu 'Grignani'
Foto: LL

Cattleya gaskelliana Cattleya trianae

Cattleya gaskelliana
Ill: LL

Cattleya trianae
Ill: LL

Cattleya trianae var. coerulescens Laelia lindleyana

Cattleya trianae var. coerulescens
Ill: LL

Laelia lindleyana
Ill: LL

Odontoglossum x braeckmani Oncidium stelligerum

Odontoglossum x braeckmani
Ill: LL

Oncidium stelligerum
Ill: LL

Stanhopea tigrina Zygopetalum x clayi

Stanhopea tigrina
Från Lindenia, 1886 Foto: LL

Zygopetalum x clayi
Ill: LL

bildsida: 1