Råd / Problem med plantor / · Ohyra och sjukdomar /

Skriv början av artikeln om vit ohyra

Nyckelord: vit ohyra

Inlägg med vit ohyra som nyckelord.

Tydligen så har de där små vita sakerna ben också! Pyrexbehandlade den 25/10 .
Har nu sett till dem igen...
Min ena Phal. har en 30 cm lång stängel som jag väntar blommor på snart. Det känns som att om jag ska få bort krypen måste jag byta kompost på alla orkideerna. Kan jag göra det på den som ska till och blomma också? De har små vita bon också... krypen alltså!
Trollan snart desperat...

Nyckelord: ohyra, vit ohyra

Ja, jag tycker att du omgående ska plantera om alla . Det går att plantera om en orkidé även om den blommar. Var försiktigt bara med vattnet. Och… upprepa Pyrexbehandlingen i samband med omplanteringen.
Lycka till/ L

Usch vilket elände Trollan, jag undrar om det är ullöss? Om det är dom så brukar jag använda provadospray med gott resultat, de sitter ju också på rötterna så kolla rötterna noga när du planterar om.

Tack för era svar! Jag har aldrig sett nån sån där otäcking uppe på plantan utan bara nere i komposten. Var igår och frågade på två blomsterafärer och de hade aldrig hört talas om mina kryp. Jag kanske har en alldeles ny art? En av dem rekommenderade att pyrexbehandla en gång till och sen plantera om.
aa: Hur menar du försiktig med vattnet?

Hej,
Du ska tänka på att du, i samband med omplanteringen, kommer också att skölja rötterna först. Sedan behandlar du dom med Pyrex te. Rötterna bör torka därefter i någon timme. Sedan planterar du om orkidéerna i den nya komposten som oftast är fuktig. Eftersom rötterna redan har fått en del vatten behöver du inte vattna den nya komposten. Det är det jag menar med att vara försiktig med vattnet. Det gäller liksom att fantisera sig fram: Hur mycket vatten behöver denna orkidéindivid?… Hur mycket vatten fick den i sig i samband med dagens omplanteringsförberedelser?… Så gör jag.
Ps. Jag har ofta planterat om blommande orkidéer. Detta därför att jag har spårat larver i komposten, eller eftersom det inte har funnits någon kompost kvar i krukorna. De markväxande har jag planterat om, med en gång, i en egen blandning - för att slippa skutta runt med vattenkannan. Blomningen har inte blivit påverkad.
Hälsningar/ Lina

Ge ditt svar


Annonsen här nedanför hjälper till med OrkidéPrats serverkostnad.