Råd / Vattning /

Skriv början av artikeln om vattenkvalité

Nyckelord: vattenkvalité

Inlägg med vattenkvalité som nyckelord.

Ni som kan någonting om vatten.
Nu har jag tagit reda på vad vi har i kranen.
Är det bra eller dåligt?

pH 8,0
Kalcium 20 mg/l
Hårdhet 3,2 dH (tyska grader)
Alkalinitet 60 mg/l

Jag kör ju på regnvatten i största möjliga mån, men ibland räcker det ju inte till.

Nyckelord: vattenkvalité

15/2 -07

Mattias

Jag tycker vattnet ser rätt bra ut - undantaget pH som är lite för högt.
För paphar kör jag runt pH 7 och övriga runt pH 5.5-6
Det finns dock en del paphar som vill ha det lite surt.

Det höga pH-värdet beror på att vattenverken vill förhindra korrosion i ledningssystemen.
Tyvärr är det pH i det buffrade vattnet inte så lätt att sänka.

Torv är rätt bra på att sänka pH. Gjorde tester för några år sedan men minns inte var jag
har resultaten. Tog en hink vatten- ett par nävar ogödslad torv - blandade och filtrerade genom
ett tyg. Det sänkte pH från runt 8 till ca 5,5. Torven tar också bort en del av kalken.

15/2 -07

Jag har läst att Dendrobium ofta vill ha lite surare substrat än neutralt. :If neccessary the pH of potting mixes may be adjusted by

adding dilute acid to too alkaline a mix, or powdered limestone or dolomite to one to acid.
Den sista strofen fattar jag noll av och är tacksam om någon kan översätta!

15/2 -07

limestone är väl det vi kallar kalksten, så vad de menar är att tillsätta syra till alkalint vatten (högt pH) eller just kalksten till vatten som är surt (lågt pH)
//Åsa

Visst har du rätt Åsa, limestone är kalksten!

17/2 -07

Tusen tack för översättningen! Vilken syra rekomenderas att man använder då för att sänka pH?

17/2 -07

När man sår orkidefrö s gör man mediat mellan 4,8 till 6,0 PH undantaget vissa paphar då.
Torv är bra om man hittar ogödslad i en akvarieaffär.
Se upp med blomsteraffärens torv, läs innehållsdeklarationen nogrannt!
Det finns även kemikalier i vissa akvarieaffärer för att sänka ph men det är att hantera med försiktighet.
Thomas

Jag kan bara instämma i Bertils och Thomas rekomendationer, använd torv.
Om man börjar laborera med syror behöver man kunna mäta pH. pH kan ändra mycket med liten mängd syra eller inget alls med relativt mycket. Detta pga av buffertkapaciteten som Bertil nämner.
Ogödslad torv har jag sett både på Plantagen och Bauhaus.
Magnus

17/2 -07

Tack för tippset om torv. Jag ska prova det istället för citronvatten som jag hade funderat på. Får bli en shoppingtur.

17/2 -07

Och bara för att göra översättningen komplett: Powdered dolomite är bergarten dolomit, som innehåller karbonat av kalcium och magnesium, höjer pH rätt effektivt. Givetvis mald eller finkrossad, förstås.

Ge ditt svar

14/2 -07

Kolsyrebevattning?

Hej,
Nu öppnar jag en ny tråd inspirerat av Gtgoons och Mia Ps förslag om att man ska behandla objudna orkidégäster med kolsyreis.
Frågan är: Går det att vattna orkidéer med kolsyrevatten? Kan det vara ett alternativ till Osmos vatten? Ä det någon som vet kolsyrevattnets PH värde? Har det någon betydelse (PH värdet), eftersom vattnet är kolsyrat?

En 2.5 liters flaska kolsyrat, EU, vatten, kostar ca 5:- . Det är kanske bortplockat på allt, enligt redan bekanta för oss EU:s levereringar, men med lite gödsel duger vattnet kanske ändå. Det blir i alla fall billigare att använda det vattnet än att åka från Uppsala till Orchidéhuset i Stockholm för att få ett Osmos...
MEN!!!
I grunden handlar min fråga om kolsyrevatten kan ha en antiseptiskverkan på våra orkidéer?

Tacksam får råd /Lina

Nyckelord: vattenkvalité, vatten, kolsyrebevattning

Hej Lina
Kolsyrat köpevatten kan givetvis användas för bevattning. Dock är frågan hur mycket salter vattnet innehåller. Vanligt bordvatten på flaska är vanligtvis inget annat än kolsyrat kranvatten från bryggeriet. Mineralvatten är dock något annat då det är reglerat vad som får kallas mineralvatten. Läs helt enkelt innehållsförteckningen.
Angående kolsyran "avdunstar" (diffunderar) den snabbt och är i så låg konsentration att du inte kan förvänta dig någon effekt på skadedjur. Angående pH så blir koldioxid löst i vatten surt, köpevatten kan vara pH reglerat men det borde stå på flaskan.
/Magnus

14/2 -07

När vi ändå pratar vatten bland Uppsala folk... Från och med mars månad börjar reningsverket här i Uppsala minska på hårdheten i det kommunalavattnet (sker succesivt och ska vara klart i maj enl kommunens hemsida), visste du om det Lina? Från dagens 16 gr dH ska vi ner till 8 eller vad det var det stod, dvs vi går från hårt till medel... Alltid liten en förbättring för plantorna om man inte har något annat vatten att ta till tidigare... (tror jag ska sluta släpa vatten då, sa hon som släpar vatten från Jönköping så fort hon är hemma i småland.... hihi)
//Åsa

Hej på er Uppsalabor
För ett år sedan skulle anläggningen varit inkörd redan i januari... Så vi får väl se vad som händer.
Oroväckande kan vara att riktvärdet för pH skall höjas till över 8 vilket är basiskt. På många ställen rekomenderas något surt pH för epifytiska orchideer för att de skall kunna ta upp näringsämnen som vid basiska pH är bundna som hydroxider eller oxider.
Tabellen nedan är tagen från Uppsala vattens hemsida.

ParameterNy kvalitetNuvarande kvalitet
Alkalinitetca 120-150 mg/lca 280 mg/l
Hårdhet, totalca 8 odHca 16 odH
Kalciumca 30-40 mg/lca 90 mg/l
pHca 8,1ca 7,4

(Hoppas jag lyckades med textile, YES !)

14/2 -07

Jag införskaffade en stor osmosanläggning vid flytten till Uppsala, det där vattnet kan man ju inte använda varken till orkidéer eller att dricka Du kan se vad jag har installerat här:
länk här

14/2 -07

hej carina tänkte fråga dig om ditt osmosfilter.Blir det samma vatten som från dem vanliga små filtrerna,och vad kostade den om man för fråga,hur installerar man ett sådant filter och hur funkar det är väldigt nyfiken

14/2 -07

Jag har nog inte riktigt fattat vad osmosvatten är för något. Vad man använder det till, är jag på det klara med.
Magnus, vad är det för skillnad på osmosvatten, dest. vatten, redest vatten och milliporevatten?

14/2 -07

Jag det blir lika som de små filtrerna men här rinner det ordentligt och står inte och smådroppar. Kan köpas hos Electroluxbutikerna kostar ca 12000 kr. Den installeras under diskbänken och du får en extra kran på diskbänken. Behövs elkontakt och en rörmokare för installation. Men nu kan jag spola växterna direkt under kran och det är jättebra - men de små osmosfiltrerna tog det ju nästan en dag att fylla en 25 liters dunk. Nu är det gjort på några minuter.

Ja Eva, jag skall försöka vara kortfattad. (EDIT: Vilket jag märkte inte riktigt gick)

Destilerat vatten: Man kokar vatten och ångan som bildas låter man kondensera. Vatten blir till gas (ångan) som blir till vatten (kondenseringen). Om detta görs på rätt sätt följer inte föroreningar (mineraler/salter/bakterier/particklar) med utan stannar i vattnet. Exempel är nar du kokar vatten, om du håller ett kallt lock ovanför kokande vatten ser du att det bildas vattendroppar på locket, detta är ett primitivt sätt att destilera vatten.
Redestilerat vatten är detsamma som destilerat vatten.
.
Osmosvatten heter egentligen omvänd osmos och utnyttjar ett fysikalisk fenomen som kallas omvänd osmos. Detta är lite svårt att förklara enkelt. Men man kan säga att osmosvatten är filtrerat genom ett väldigt väldigt väldigt väldigt tätt filter som man kan filtrera bort joner med (jonerna kan ses som tokväldigt små partiklar). Kräver en hel del energi men vattnet blir rent. MEN renheten är beroende på hur skitigt vattnet är från början och hur bra anläggning man har.
.
Milliporevatten utnyttjar något som kallas jonbytare. Denna process gör precis vad den heter, den byter joner! Alla positiva joner byts mot vätejoner och alla negativa joner byts mot hydroxidjoner. Vätejoner plus hydroxidjoner ger vatten. Millipore är ett företag som tillverkar väldigt bra jonbytaranläggningar.
.
Skulle man vattna sina Vandor med milliporevatten direkt skulle man döda rötterna efter några minuter. Vattnet är så rent att det strömmar in i cellerna och spränger dessa. Salthalten i cäxtcellerna är mycket högre än i vattnet och detta strävar naturen till att utjämna. Jonerna i cellerna har svårt att passera cellväggarna medan vatten kan relativt enkelt strömma in. Denna process styrs inte av cellerna utan är att naturfenomen som inte stannar av när cellerna håller på att spricka. Och tänka sig, detta naturfenomen att salthalten vill utjämnas kallas osmos.

"Hoppas ni förstått?" skulle känd djungelbjörn sagt

Väldans bra och klargörande sammanfattning Magnus!

Vad menar du med att det går åt mycket energi för ett osmosfilter? De flesta uttnyttjar ju endast befintligt vattenledningstryck och ingen el går åt.

Micke
Jag vet inte riktigt hur det filter du säljer genom dusk fungerar, men för att ett omvänt osmosfilter skall fungera riktigt bra måste man ha ett konstant flöde av vatten som tvättar rent filtret från joner. Dvs man har en "slang" in och man får två flöden ut. Ett med rent vatten och ett med högre salthalt än vad man hade från början. Detta kan räknas om i en energikostnad.
Sen gjorde jag ju jämförelsen med filtrering, vilket dom flesta relaterar med ett gammalt hederligt kaffefilter som inte kräver något extra tryck.
Nu kommer vi till tekniska detaljer och tekniska optimeringar. Ju renare vatten ut desto mer vatten måste passera rakt egenom. Det är det som kallas Water efficiency i Carina's länk. Dvs i det fallet går 40 % ut i avloppet medan man bara får 60 % av vattnet i kranen, rätta mig gärna om jag missuppfattat detta.
Som kemist är jag dessutom miljöskadad och tänker på anläggningar som har mycket högre krav på renhet än de konsumentanläggningar vi pratar om här. Dessa har tätare filter som kräver mycket högra tryck och vatteneffektiviteten är lägre. Detta var i alla fall det jag fick lära mig under mina studier, tekniken kan ha gott framåt.

Stämmer bra Magnus. Man får spillvatten som kan räknas om i energi så det köper jag. Jag blev lite fundersam om det var energi såsom el direkt du syftade på.
I våra sammanhang är det vatten man får ut av ett "mindre" avancerat osmosfilter fullgott.
Labbvatten är en annan femma. Då måste du ha en diaphragmapump som boostar upp trycket innan.

Micke, jag har ibland lite svårt att släppa arbetet......
Innom vår forskning med att lagra solenergi kemiskt, i ett bränsle, brottas vi ofta med världens energiproblem. Det sitter liksom i ryggmärgen att alltid tänka i energitermer när man försöker förklara olika saker som är relaterade till jobbet.

14/2 -07

Tack Magnus,
Du förklarar det så tydligt! Nej, det är svårt att lita på Uppsalakommun. De lovar, men sedan uppträder de så som om det inte är Uppsalas utom Stockholms kommun som har ansvaret för allt.… Jag vet ej om jag litar på det de lovar. Jag är bränd som kommunmedborgare.
Hej Crystal,
Visst har jag hört vad som är planerat…. Fast… Uppsala som ”en universitetsstad” har tidigare tagit sig rätten att köra över sina medborgare. Ursäkta att jag säger så… men sedan 1967 har det varit ”samma bullar”….Man säger en sak, men gör något annat.. Därför har de bästa Uppsalas bor utvandrat… Så … kanske blir det bättre vatten, kanske ännu dyrare el…
Carina,
Det är nog en toppen idé med osmosanläggningen. Tyvärr… jag fixar inte det.

…….. ÅÅÅÅÅÅ vad synd det är ätt kolsyratvatten inte ger någon vidare effekt i kampen mot objudna gäster….

Fast…. Hur skulle det fungera med en snabb ”SAMARIN” behandling? Dvs. att man snabbt dränker en planta i en puttrande samarinlösning. Teaterarbetare använder metoden flitigt ifall rösten inte håller. Det borde väl vara OK för orkidéer också? Vad tycker ni?
Lina

Reverse Osmosis (R.O.) tar bort upp till 98 % av mineralerna i tappvattnet enligt tillverkaren Back to Nature Filtrations reklam. Vårt regnvatten är ännu renare.

14/2 -07

Tack Magnus, jag är mycket nöjd med svaret.

15/2 -07

Hej,
Men… kan inte en ”SAMARIN- behandling” fungera som en desinfekterings åtgärd? Alltså: om man snabbt dränker en planta i en Samarinlösning kan det inte vara så att plantans rötter befrias då av diverse objudna gäster??? … Eller är det så att Samarinlösningen kommer, egentligen, att belasta plantornas rötter med ännu flera salter?
Vad är den rätta tanken? /L.

Lina, Jag har ingen SAMARIN hemma så jag vågar inte säga så mycket just nu. Koldioxidbekämpning kräver långvarig exponering av "höga" halter, åtminstone timmar. Jag skall se om jag kan komma över en SAMARIN och se vad den innehåller....
/Magnus

16/2 -07

Jätte tack, Magnus!

Lina
Hittade innehållsförteckningen till Samarin på nätet
.
En brustablett innehåller: Citronsyra 0,42 g, Natriumcitrat 1,82 g Kaliumvätekarbonat 0,69 g, Natriumvätekarbonat 0,81 g, Natriumkarbonat 0,16 g Kaliumnatriumtartrat 0,04 g, kiseldioxid.
.
Här pratar vi extremt höga halter kalium och natrium (över 10 gram per liter) jämfört med tillexempel olika växtnäringspreparat (0,1-0,2 gram per liter)! Jag skulle inte vattna mina orchideer med detta. Mer skadligt för orchideen som vattnas än för de skadedjur som man vill ha bort.
.
/Magnus

17/2 -07

TACK för hjälpen, Magnus!!!! I viljan att göra det bättre hamnar man i fel läge. Det påminner mig om uttrycket: "Inte ens gudarna gillar den som är försiktig nog,,,,,,,,,,"
/L.

Ge ditt svar

12/7 -06

Osmosvatten

Hej, när man vattnar med osmosvatten vattnar man ned vatten ”utan allt”. Eller hur? Ska man blanda lite gödsel i det vattnet då? Hur mycket - per en liter, om man använder Orckidéhusets färdiga lulverblandning? /L

Nyckelord: vatten, vattenkvalité, osmos

12/7 -06

använd halva dosen vid varje vattning istället. Dvs. ett halvt kryddmått /liter varje gång.

12/7 -06

TACK!

15/7 -06

Men Jimmy, hur ska jag göra då jag gödslar? Med vilka intervaller ska jag gödsla då? /L

15/7 -06

Varje gång. lite gödning vid varje vattning är det bästa sättet att gödsla. Men se till att skölja bort med rent vatten undegäf var fjärde vattning.

15/7 -06

Tack igen. Ha en skön dag! /L

Ge ditt svar