Råd / Vattning /

Skriv början av artikeln om torvfiltrering

Nyckelord: torvfiltrering

Inlägg med torvfiltrering som nyckelord.

1/8 -06

Om vattenkvalitén!

Hej,
Det pågår en mycket intressant diskussion, som Jessica har startat. Det gäller PH mm! Mina kunskaper räcker inte till för att ge några förslag, men jag är verkligen beroende av det ni andra kommer fram till…

Vattnet i Uppsala är hårt. Hur torvfiltrerar man det? En gång har jag läst om ”manövern”, men jag minns inte mycket av det…
Jag är tacksam om någon kommer med ett hjälpande svar.

Hälsningar/ Lina

Nyckelord: torvfiltrering

2/8 -06

För torvavkalkning gör man en stor sil, tex en plasthink där botten ersätts med något lämpligt glest tyg. Hinken fylls med vanlig okalkad torvmull som v attnet får sila igenom. Då binds kalken i vattnet. 1 kg torr torv räcler för avkalkning av ca. 400 liter vatten, hårdhet 8. Fällnign sker med kalium eller ammoniumfosfat. man tillsätter en lätt rågad tsk. till 40 liter vatten med hårdhetsgrad 8. Under omrörningen tillför man sedan droppvis ammonik, tills vattnet blir grumligt mjölkaktigt, det kan ibland också bli grumligt utan ammoniak. Efter ca. 12 tim. har fällningen avsatt sig som slam på botten och kan sugas bort eller försigtigt hälla upp vattnet så att inte slammet följer med. Man kan efter avkalknigen tillsätta ett par droppar fosfatsyra eller citronsyra, men bara då slammet har avlägsnats.

2/8 -06

Oj då, det lät avancerat:-)
Jag fyllde bara en barnbadbalja med vatten (hårdhet lite drygt 8) och öste i en hög bitar av ett torvblock. Efterhand som de blev genovåta, gick jag och delade sönder bitarna. Dan därpå började jag sila av (genom en kökshandduk) och använda vattnet.
Vad för fel var det då på min slutprodukt?????
Normalt sett använder jag regnvatten, men det har liksom varit lite torrt i sommar:-)) Nu ahr jag i alla fall sparat upp 100 l "rent" regnvatten.

2/8 -06


Tack, jätte tack!

Jag ska studera det ni skriver och… Mycket är det fortfarande oklart… /Lina

Ge ditt svar