Råd / Odlingsplatser /

Skriv början av artikeln om platsbrist

Nyckelord: platsbrist

Inlägg med platsbrist som nyckelord.

Lyckades med konststycket att ta mig till Orchidéhuset ännu en gång. Denna gång motiverade jag det med att jag ju måste inhandla en orkidé till mitt ex mors femtioårsdag.
Självklart hittade jag något till mig själv också, en liten Phaleanopsis Mini Mark för en femtiolapp.
Jubilaren får en Paph. Deperle med två utslagna knoppar och en tredje på väg.

Så vad handlar detta pussel om?

Det handlar om logistiska problem när femtio krukor ska ordnas efter ljusförhållandena i de fyra rum jag har att tillgå.

Det inbegriper ekonomiska problem när esteten i mig vill ha fina ytterkrukor till alla och dessutom köpa nya växter stup i ett.

Det rör sig också om bryderier då den rationella Sofia vill kasta hopplösa växter som inte är fina eller trivs som den skenekonomiska Sofia köpt med övertygelsen om att hon gjort ett fantastiskt klipp.

Det blir riktigt krångligt när den blödiga samariten i mig lider svåra kval när eliminering föreslås.

Ojojoj. Vilka känslostormar.

Jag bävar för dagen då jag inser att jag gillar rosa. Lyckades motstå en equestris idag och gud vet hur många andra varianter jag redan hade tagit med mig hem om det inte vore för den lilla detaljen...
Rosa är ännu inte kompatibelt med mitt liv.

Allt detta berikar ändå mitt liv, varje dag.
Jag skulle inte vilja ha det på något annat sätt.

Nyckelord: platsbrist, missbruk, logistik

18/6 -06

Dina logistiska problem känns igen... Själv löser jag åtminstone ett av dem genom att gå till Erikshjälpen och köpa krukor; ibland kan man hitta fina Upsala-Ekeby, Rörstrand eller Gustavsbergskrukor för mellan 35 och 100 kr, alla andra "omärkta" kostar 3-10 kr! De finare/dyrare krukorna brukar ha ett avrinningshål, vilket ju passar orkidéerna förträffligt! Om det inte finns någon Erikshjälp hos dig, så kanske du kan hitta Myrorna eller Röda Korset? På Erikshjälpen har jag också hittat växtbelysningen Flitiga Lisa, både den stora och lilla storleken, för 40-45 kr vardera! I lampaffären skulle de ha många hundralappar för dem, så gissa om jag blev glad när jag hittade dem på Erikshjälpen! Båda lamporna var dessutom helt oanvända och låg i plastpåsar i kartongen... När min man muttrar lite ( typ " vad har du köpt för skräp nu då?") så motiverar jag alltid med hur billigt det var och att "man gör en god gärning", pengarna går ju till behövande .

det där känner man ju alltför väl igen... Man råkar köpa ytterligare ett par orkideer, för dom var ju så fina, eller ropade efter en där man gick i affären... När man sen kommer hem undrar man vars fasiken man ska få plats med dom...
Vad gäller ytterkrukor så finns i min värld några bra regler: de enda som får ha en ytterkruka är dom som behöver det för att inte välta. Det blir så mycket bättre då.

Senast igår så hittade jag två fina krukor på Myrorna, det blir ungefär lika dyrt som Ikea
(i stockholm är allt så himla dyrt...) men visst känns det bra att ägna sig åt lite välgörenhet.
Och sambon hyser något slags agg mot Ikea så då blev han lite glad också.
Berätta mer om den där växtbelysningen, är den något alldeles extra?

Skönt att höra att man inte är ensam om dessa lyxproblem...

Lyxproblem var ordet ja... speciellt när växterna själva kostar såpass mycket...

18/6 -06

Ja, prisade vare alla second hand / loppisar! Åk utanför stan nån dag i sommar och botanisera - man kan verkligen fynda emellanåt, speciellt på landet på somrarna. Så är det ju så roligt att gå på jakt efter krukor, kannor, snygga fat att ha "fuktvatten" i osv. Ta med matsäck och låt det bli en utflyktsdag
Så var det detta med rosa då, Sofia: Jag vill speciellt varna för de djupt gammelrosa tonerna, de var de som fick mig på fall! Lila gillade jag redan innan, och lila kan bli ljusare och ljusare och vips och voilá står man där med nåt rosa man inte hade tänkt. Vänd envist bort blicken från pråliga Cattleyor, mindre iögonfallande Pleione osv om du inte vill riskera ett fall! Själv är jag inte kompatibel med illgult...fast alla toner av orange, ockra, jordgult och ljusljusgult går bra...så det är väl bara en tidsfråga innan den principen faller pladask oxå!

18/6 -06

Sofia, växtbelysningen heter Flitiga Lisa och kommer från Philips. Det sitter ett kompaktlysrör på 10W (tror jag...) i dem och där finns reflektorer som förbättrar ljusflödet. Jag är för okunnig för att säga om de är jättebra eller inte, men de är väl bättre än inget, antar jag . Det finns säkert någon annan här på Neovita som kan tala om för oss om detta är en bra belysning eller om man kanske behöver komplettera den på något sätt. Strax innan jag hittade den första på Erikshjälpen var jag i en lampaffär och tittade på en PRECIS likadan och då ville de ha 600 kr för den! Vad den stora skulle ha kostat vet jag inte, men jag har alltså köpt båda för under 100-lappen.
Just nu hänger de i två av mina fönster, kopplade till varsin timer.

Ge din åsikt