Råd / Problem med plantor / · Ohyra och sjukdomar /

Skriv början av artikeln om ohyra

Nyckelord: ohyra

Inlägg med ohyra som nyckelord.

22/4 -12

Bladlus,,

Bladlus,,. Från Anett.

Jag tittade till mina nya Orkidéer igår kväll & hittade en hel drös av sådana invånare på ena plantan, Jag tog bort dom dirrekt, i morse såg jag några till, bla denna lilla lusen, Jag har sprayat Orkidéerna med provado, Men jag ska gå och köpa såpa idag & använda det i stället.. Eller om någon här har bättre förslag så jag blir av med de små fripassagerarna,,,

Nyckelord: Ohyra, löss, bladlöss

22/4 -12

Det finns många olika medel man kan använda både giftiga och ogiftiga. Man ska inte glömma behandla odlingssubstratet heller. Du kan läsa lite om olika metoder om Du klicka högst uppe på Råd om odling mm och sedan Problem med plantor.

22/4 -12

Tack Stella, Jag är så glad för att OP finns, det finns massor med hjälp & goda råd här, Jag har stoppat ner en provadopinne i vattenkannan så ska jag vattna plantorna med det sedan, Men jag funderar om jag ska plantera om så den får helt nytt bottensubstrat..

22/4 -12

Jag brukar plantera om nya plantor. Substratet är oftatast nerbrutet. Om du använder Provadopinnar så tänk på att de innehåller även gödningsmedel så att man är försiktig sedan att ha gödning i vattnet. Du kan använda "Provadodrink" som vi har haft recept här tidigare. Det borde också finnas någonstans bland Råd. Minns inte exakt om det var 4 pinnar man krossar och blandar med en liter vatten.

22/4 -12

Jag tar 4 provadopinnar till en petflaska, dvs 1½ liter och vattnar med detta några veckor. Bladlöss har jag inte haft på mina orkidéer, men däremot en hel del ullöss.
Bladlöss på andra växter behandlar jag med såpsprit - sprayar eller bara torkar av bladen.

22/4 -12

Bladlöss går bra att behandla med bladlusspray du kan köpa på gardencenters. Det finns ingen orsak att ta till provadopinnar i överflöd, bladlöss är helt enkelt inte så svåra att bli av med. De lever förövrigt på växtens gröna delar och inte i komposten.

22/4 -12

Jag har sprayat med provadp plus och endast en sprayning gör att de levande lössen dör.

22/4 -12

I morse sprayade jag med vanlig Provado, det var det enda som jag hade hemma & sedan har jag vattnat med provadopinne i vattenkannan, jag gjorde det utifall att, Men då kan jag skippa att vattna med det då? Sedan har jag varit & köpt såpa och blandat ut i en blomduschflaska, jag kör nog hellre med såpa än med provado eftersom att jag har en del djur här hemma..

20/10 -14

Jag vet inte om detta är sant men har en kompis som är utbildad trädgårdsmästare. Hon säger art ren såpa och vatten gör ingen nytta alls. De enda det gör är att skapa skridskobana för lössen så de trillar av. Vill man ta dö på dem ska msn ha en skvätt sprit i blandningen spriten i sig ska tydligen ta dö på bladlusen. Har dock sluppit dessa plågoandar och inte provat själv.

Prata om bilden

17/3 -12

mögel/ohyra?

Jag har en nyköpt phalaenopsis som jag direkt planterade om i semihydrokultur (lecakulor). Nu har jag något som ser ut som vitt ludd (mögel?) på minst två rötter och vita prickar på ett blad. Den mjölkiga slöjan på bilden ser i verkligheten mest ut som ökad glansighet. Flera knoppar har torkat och ramlat av. De övriga knopparna och blommorna verkar ha återhämtat sig.

En annan planta, som också är ganska ny, hade redan från början (slarviga mig) något som ser ut som blåsor eller vårtor på bladen. Den verkar må fint. Är det något normalt? De gröna blåsorna/vårtorna finns på flera av bladen men då inga färgändringar. Den bruna fläcken är inte lika mörk i verkligheten.

De står i varsin karantän.
Vad gör man? Vill inte slänga mina älsklingar.

Nyckelord: ohyra, virus, phalaenopsis, mögel

17/3 -12

En tanke: Vid omplanteringen kan ju rötterna ha skadats. om de sedan är konstant blöta (gröna) så kan röta uppstå i sårytorna. Efter omplantering i semihydro från vanligt substrat så bör man nog se till att rötterna blir torra emellanåt, i alla fall initialt. De nya rötter som bildas och som själva söker sig ner i vattnet klarar såklart vattenodling, men de som är vana vid luft kanske inte är lika tåliga? Mitt råd: Häll ut allt vatten ur krukan, låt den torka upp och vattna som om plantan var i vanligt substrat några veckor. Efter dess kan du låta lite, och sedermera mer, vatten stå kvar i krukans botten även mellan vattningarna.

17/3 -12

Tack för rådet! Jag ska försöka.

Ge ditt svar

Nu har det hänt mig för första gången. Falskt spinn (tror jag).

Jag försökte googla på falskt spinn och rött spinn, men det var svårt att hitta några bra bilder. I min panik slängde jag ut alla plantor med uppenbar ohyra, vilket var ca 10 st Så kan tyvärr inte ta några bilder på hur de såg ut (dumt, jag vet!). När jag kikade på Karmas blogg (http://www.orchidkarma.com/dang-red-spider-mites/) så ser skadorna på mina plantor liknande ut, men krypen är inte alls så orange-röda utan mer rödbruna. Kryper inte omkring så mycket och är pyttesmå, så antar att det var därför det tog så lång tid innan jag upptäckte dem.

Jag skulle dock gärna ta emot råd i min kamp att utrota dessa äckel. Vissa säger provado plus, andra såpavatten och duschning upprepade gånger, andra släng.

Jag har som sagt slängt ut alla som hade tydliga tecken på ohyra, men funderar nu på resterande orkidéer (som jag så klart vill behålla!) men de har stått i närheten av de plantor som haft ohyra - och jag har flyttat om blommorna flera gånger innan jag märkte angreppet.

Ska jag plantera om dessa "eventuellt smittade" och bada i såpavatten i förebyggande syfte? Jag vill så klart inte använda insektsmedel om det går att undvika, MEN jag vill inte3 heller slänga de plantor jag har kvar. Och som småbarnsmamma är det svårt att hinna såpa-doppa plantorna varje dag i hur många veckor det nu tar att bli av med eländet...

Så jag tar tacksamt emot idéer! Och om någon har bilder på falskt spinn eller rött spinn får ni gärna lägga upp dem eller länka etc!

/En besviken Anna

Nyckelord: rött spinn, ohyra, falskt spinn

9/2 -12

Låter som om du har falskt spinn. Det som jag skrev om på bloggen var också falskt spinn, kom jag fram till senare. Vanligt rött spinn ser du vanligtvis lite spunna trådar/nät, men det gör du inte med falskt spinn. Falskt spinn är pytte pytte små (ca 1/3 av storleken på vanligt rött spinn) och är väldigt svåra att se utan förstoringsglas, speciellt då de rör sig väldigt, väldigt långsamt. Lättast att upptäcka dem, förutom skadebilden som du ser då så klart, är att ta en vit pappershandduk och dra den under bladen. Blir den rostfärgad, då har du falskt spinn. När du ser skadebilden (utsugna lite silvriga eller rostbruna blad... eller kan bli svarta prickar) har de oftast redan förflyttat sig till ett nytt blad. Lite svåra att bli av med dessa tyvärr... man får vara enträgen. Nematoder har viss effekt, men inte alls så effektivt mot just falskt spinn som rött spinn. Såpavatten funkar i att du dränker krypen (såpan gör att ytspänningen försvinner), men jag vet ärligt talat inte hur effektivt jag personligen tycker att det är... neem olja har jag ingen erfarenhet av då pleurothallider är känsliga för det. Provado plus sprejen funkar bäst, men problemet är att du nästan måste spreja direkt på vuxna kryp för att det skall funka, och då återbehandla någon vecka senare för att nita de nykläckta äggen, och kanske några gånger till efter det... den envise vinner. I USA hade vi något mer effektivt som hette Avid (aktiv ingrediens Abamectin) men det har jag inte hittat här i Sverige. Spinn trivs bäst i varm torr miljö, ökad luftfuktighet hjälper i förebyggande syfte. Lycka till!

Ge ditt svar
Vad är detta för ohyra?!. Från Annika. Fri bild (ej för kommersiell användning).

Så var det dags igen, jag har upptäckt ny ohyra på mina Phrag. Grande som jag bara haft runt en månad!

Det börjar kännas hopplöst, man har bara samlat orkidéer 3-4 månader men har ändå hunnit med ullöss, hoppstjärtar och sniglar... Men dessa vet jag inte alls vad de är för några, känner någon igen dem? När jag ruskat till dem verkar de försvara sig, de böjer upp stjärtarna som små skorpioner..

Jag vattnade mina Phrag. igår och ser dem idag, undrar om de krupit fram på grund utav vattningen? Orkidéerna står enbart i mossa, och den större av dem i bark och mossa.
Vad kan det vara jag har? Och hur behandlar man bäst Phraggarna nu?! De har sett hängiga ut sedan jag fick dem och har inte repat sig heller, med lite slokande blad..

En tilläggsfråga rör hoppstjärtarna, som jag inte lyckats få bort med omplantering, hur behandlar man lättast bort dem? Läste t.ex. om att man kunde vattna med lite diskmedel i vattnet?

Tacksam för alla inlägg!

Nyckelord: Ohyra, Hoppstjärtar, Phrag. Grande

12/1 -12

12/1 -12

Vet inte vad det är men de där var riktigt läskiga!!! Blääää.... jag använder alltid Pyretal mot ohyra!

12/1 -12

Skulle ju kunna vara den trips-sorten du länkar till. Men det kanske även är någon ofarlig insekt du fått med in via vitmossan. Varifrån har du köpt plantan? Ser inte ut att vara av den bästa kvalitén.

12/1 -12

sommarbo: jag brukar i vanliga fall vara snabb med spray och provadopinnar så fort något främmande kryper runt bland mina plantor, men det har visat sig att jag kanske varit för snabb vid vissa tillfällen. Så för stunden står dessa på bestraffning i diskhon, innan jag vet hur jag ska gå vidare... Men det kryper i huden efter man petat bland dem!

Merwic: jag har ingen erfarenhet alls av trips och kan inte se det silverliknande på bladen det står om på nätet, men det var väldigt likt på bilden. Beter sig trips som små skorpioner och rullar upp stjärten tro?
Plantorna köpte jag på nätet i Sverige på slutspurtsrea i december, och de var lite ihopknölade och uttorkade när de kom. Första dagen repade sig bladen lite, men tyvärr har de inte blivit mer livskraftiga än så här. Jag har förvisso ingen erfarenhet av Phrag, men jag har gjort som nätet tipsar hobby-entusiaster om...

12/1 -12

Hur långa är krypen?

12/1 -12

Nu har jag mätt otäckingarna med måttband! De verkar vara 2-3 millimeter, men de sitter med upprullad stjärt allesammans, så det är ungefärligt...

12/1 -12

Ok, låter som lite för långt för att vara trips tycker jag, men visst påminner de om dem på länken...

12/1 -12

Vems rea?

13/1 -12

Blomtjuven: Vad kan det vara annars tro?
Och om det är trips, ligger man illa till då? Hur kan man bli av med dem?
Jag har ingen stor samling men jag tycker nog jag haft nog med bekämpningserfarenhet, vore inte kul att behöva gå ett varv till...

13/1 -12

Dagobell: du får mail!

13/1 -12

hmm vet inte vad det kan vara men bilden gör att de ser grövre ut än de är antagligen, ser ju ut som skalbaggar nästan :P
trips behandlas med valfritt medel. tex provado som har en lite längre effekt. de trips som angriper plantan i en eventuell 2:a omgång, dör oxå även om plantan ej är nybehandlad, iaf min erfarenhet.

13/1 -12

Ja,, bilden är en ganska extrem inzoomning, de är ju pyttesmå egentligen, men de ger ett väldigt tåligt och robust intryck...
Plantorna svämmar nästan över av dem nu, även om de verkar glömt sig igen när de inte är nyvattnade. Så nu känner jag att jag måste prova något, de kan ju inte stå utan ljus i diskhon i det här skicket länge till ändå.

Jag har både provadospray och pinnar kvar, så det kan jag prova, men sprayen har nog nästan tagit slut...
Då kanske även pinnarna kan passa, om de sveps med i en andra omgång?

Om man ska omplantera Phrag, vad bör jag då sätta dem i? Jag har både mosse, grövre bark och mer "skräpig" bark hemma, men inte så många nya krukor kanske... Vad rekommenderas?

13/1 -12

Kan det vara äggläggningsrör som syns på bakkroppen?

13/1 -12

Slänga kanske e det bästa alternativet, plantornas skick är ju inte det bästa ändå för att klara ett eventuellt skadedjursangrepp...

13/1 -12

Motvalls Gubbe: jag är så grön man nu kan bli på dessa, men om man ska tro att det är trips det rör sig om så tror jag mycket väl att det kan vara för äggläggning! Vilket skulle betyda att äggen läggs i bladen om jag förstått det hela rätt? Och den prognosen känns ju dyster...

Blomtjuven: jag är benägen att hålla med, men om man tänker att man inte har något att förlora för plantorna ändå tycks dömda kan man ju experimentera lite. Så jag sökte på trips här på forumet och fann liknande beskrivningar, så idag drog jag på mig arbetshandskarna!
Först sprayades bladen med paraffinolja + vatten, vilket gav en fin glattig yta odjuren inte tycktes uppskatta! Därefter doppade jag alla 3 krukor i vatten + t-röd och det är nu det blir läbbigt...
Från första krukan flyter 7 st upp, från de andra två kommer 5 vardera. Men de som inte flyter upp krälar fram ur bladen och mossan och här blir det splatterfilm! Från största plantan måste jag tagit 20 st och från de mindre ca 5-10 per planta..vidrigt! Nu några timmar senare fanns det fortfarande ett par som gömt sig... Vette fanken om det hjälper, men det blir ett test, så får vi se hur många fler som dyker upp här i dagarna...eller om plantorna kanske lämnar in.
Håll tummarna!

13/1 -12

Motvalls Gubbe: jag undrar om detta kan vara exempel på äggläggning, eller möjligen platser de kalasat på?

13/1 -12

De små krypen ser ju inte ut att ha några stickande mundelar så kanske är det spår efter äggläggning.

13/1 -12

P!?#"#!"!#!¤!** Vad tråkigt med detta!! Verkar ju inte vara det vanligaste eländet heller. Spara en och skicka tillbaxs till säljaren.

13/1 -12

Har haft såna trips en gång för flera år sen på en paph. Inte så vanliga som sagt, men seglivade. Blev av med både dem och plantan till slut.

14/1 -12

Motvalls Gubbe: Det tror jag du har rätt i... Men om de nu lägger ägg i bladen och man ska ha minsta lilla chans att utrota dem, då borde bästa sättet vara att kväva dem med något oljeliknande gissar jag? Eller vad tror du?

Dagobell: Det är en bra summering av hur det känns emellanåt! Det har varit svårt att hitta info om trips, så det verkar inte jättevanligt. Det som förbryllar mig är att det ofta står att de gillar när det är torrt, men ändå flyttar det in i Phraggens mossa... Samtidigt saknas det silvriga på bladen och exkrementen verkar ligga i mossan och inte på bladen. Å andra sidan fanns det ju en uppsjö av varianter på trips som jag förstått det.
Skulle gärna skicka tillbaka alla jag köpte, men nu har det ju gått en månad (vilket verkar vara en ungefärlig äggcykel, kanske därför det blossat upp nu?) och jag har börjat experimentbehandla dem, känns som chansen är sämre att få returnera då..?

Lassse: Jag läste i gamla trådar att de verkar gilla Paph. och Phrag...och att de verkar ursvåra att bli av med. Och det förstår jag, för de gömmer sig allra längst ner i bladen vid stammen, där kommer jag inte åt dem med tops ens, såvida jag inte bryter av något. Undrar om man vågar hälla i lite olja där? Risken är väl att plantan börjar ruttna då istället?
Hade du något knep som funkade eller inte alls funkade i behandlingen?

14/1 -12

Ja dom var knepiga att bli av med. Jag tror att jag använde pyretrin (Pyrex) som gav effekt efter upprepade behandlingar.

14/1 -12

Om det rör sig om så pass svårbehandlade skadeverkare så är nästan ett systematiskt medel det enda verksamma. Dvs ett som plantan tar upp i systemet och som angriper skadedjuret när det suger av växten. Provadopinnar har tex Imidakloprid som är just ett sånt systematiskt medel.
Problemet med provado är att det har en massa näring med i pinnarna.

Jag tycker du ska fundera på att returnera plantorna om de var i så dåligt skick och dessutom var skadedjurssmittade. En månad är inget i sammanhanget om det är dessa problem.

Bestämmer du dig för att behålla och inte får bort dem så kan du få Confidor WG70 av mig som är det bästa systematiska som finns.

14/1 -12

Lassse: var Pyrex i sprayform? Behöver man spraya rötter och hela plantan då?

Dusk: Provado har jag både som spray och pinnar kvar från tidigare oturs-inköp...tror du sprayen vore bättre än pinnarna då? Vad blir nackdelen med näringen?
Jag överväger helt klart att returnera allt, jag har ju inte heller råd att köpa nya krukor, sprayer och mossa om och om igen och försöka behandla på vinst och förlust. Inte heller vill jag ju riskera att hela min blygsamma samling ska bli drabbad. Får se om jag kanske sänder ett mail och hör mig för om möjligheterna...
Det var väldigt omtänksamt... Confidor har jag inte hört talas om innan, det lät som ett starkt medel?

14/1 -12

Pyrex finns även i srayform. Pyretal finns att blanda i vatten. Det har ju varit "recept" på Provado drink här på OP förut. Man blandar 4 pinnar med 1,25 liter vatten och vattnar med det. Nackdelen att plantorna blir övergödda.

14/1 -12

Jag har någonstans i bakhuvudet en bild av att jag läst om insekter som lever av alger i fuktig mossa och som klättrar upp och lägger ägg i blad på växterna. Fast riktigt säker är jag inte. Det skulle i så fall inte röra sig om trips (som ju lever av växtsaft) utan om något annat.
Men hör med artdatabanken, de har experter som kan sånt här. Jag tror det är Mikael Svensson i det här fallet. Googla på artdatabanken så hittar du honom.

14/1 -12

Annika: Jag både vattnade (mossa i krukan) och sprejade med medlet.

14/1 -12

Gott folk, tusen tack för allt stöd och alla t®ips...
Jag mailade till slut försäljaren som kontaktade mig omedelbums och sa att om det var trips var det bara att slänga dem,
så inte de andra plantorna åker på dem också. När våren tillåter det skall en pigg ersättningsplanta komma...!

Så fasten man är tjurskallig som få har jag nu slängt Phraggarna. Det blir en sorgestund här hemma, då det därmed försvann en tredjedel av min samling, men det blir nya friska tag i slutet av månaden. Då kommer Blomsterlandets orkideutställning hit och jag har redan en mental inköpslista författad!
Jag får se det som att jag är en bunt med visdom rikare helt enkelt...
Tack till er alla!

14/1 -12

Du gjorde rätt som slängde dem! Ett tips: du behöver inte varje gång köpa nya krukor, utan diska dem noga i diskmedel med en gammal borste fri från allt spår av jord, sen lägger du dem i en hink, eller större ytterkruka (som även blir ren) med vatten blandat med en skvätt klorin o låter dem ligga där ett tag. Tror det räcker för att döda det som dödas skall Spara pengar o återvinn!

14/1 -12

Det ska jag testa, har hunnit bli några krukor nu

15/1 -12

Ge inte upp Annika, jag har också råkat ut för det mesta. Oftast har det varit något som kommit med en nyinköpt planta. Så isolera ALLTID nya plantor några veckor till du säkert vet att de inte bär på någon ohyra. (Ett råd som jag tyvärr ignorerat för många gånger som har resulterat i bl.a. i två epidemier av ullöss...)

Trips har jag haft på en Dendrobiumhybrid för några år sedan. Tog 2 behandlingar av Provado+ spray så var de borta och har inte kommit tillbaka.

16/1 -12

Tack för stödet, Martina! Får man inte det ena så får man baske mig det andra verkar det som...
Jag bor i en etta så det är svårt att isolera, men man gör vad man kan...
Fantastiskt att du fick bort tripsen! Även om det stinger lite, nu när Phraggarna redan är hivade.. :P
Men till sommaren kanske jag bor större, då har jag bättre chans att behandla isolerat, då ger jag nog inte upp lika lätt!

16/1 -12

Jag bor också i en etta, så jag förstår precis. Det var mycket därför jag inte isolerade mina nya plantor tillräckligt länge då när jag fick ullöss.. Vart skulle jag ställa dem liksom? Under köksbordet?

Jo jag förstår att det känns surt när du redan slängt plantorna, men jag tänkte att det vore värt att prova om du skulle råka ut för dem igen.

Prata om bilden

Så köper jag till sist min första brudorkidé, Cackatoo står det på krukan, trots att google inte känns vid en sådan sorts phalaenopsis... Har någon hört talas om den?

Det blir så idag dags för första vattningen på hemmaplan, ställer den i en kastrull och när jag går tillbaka och tittar flyter det ohyra på vattenytan! De ser ut som miniatyr-gråsuggor, men vita med långa spröt. Vad f*n! Det är min 4e orkidé och den 3e med ohyra i någon form...

Så jag inser att det är dags för en snabb behandling, vilket innefattar en tur till blomaffären då jag saknar extra krukor hemma, tillbaka hem i ett nafs för att klippa av ruttna rötter, spraya ute i 2 plusgrader med Provado och slutligen trycka ner en Provadopinne i den nya barken...så. Hur ska det nu gå med den stackars plantan..?

Är osäker på vad det var för ohyra dock...i barken och på rötterna kryllade de av krypen i olika storlekar, såg en som var uppåt 4-5 mm. Kan det varit ullöss? Såg inga tecken alls på ohyra på själva plantan...

Nyckelord: Ullöss, Phalaenopsis Cackatoo, Ohyra

6/12 -11

På din beskrivning låter det som ullöss, har haft en gång pa just phal men jag lyckades mekaniskt att ta död på samtliga, jagade dem flera ggr om dagen i två veckor sedan var de borta! Lycka till med bekämpningen.

6/12 -11

Kom ihåg att jag även sprayade med en blandning av vatten och YES, för blir de av med sin feta yta så finns det gott om andra småkryp som tar död på dem

7/12 -11

Om det var så ullöss såg ut undrar jag om det faktiskt var ullöss på de andra plantorna, inte lika uppenbart åtminstone...
Hur lyckades du ta död på dem mekaniskt, bor de inte vid rötterna i barken också? Det luriga med denna plantan var att jag inte såg några tecken på ohyra heller...inte ovan bark i alla fall.
Det ska bli spännande att se om de fick sig en knäpp nu, skulle vara skönt att inte behöva spraya med Provado igen...

7/12 -11

De kröp upp i växten och där mosade jag alla jag kom åt/hittade, sprayandet med diskmedlet tog troligen hand om småttingarna nere i barken. De största jag såg var nästan 1cm!
Alternativt var det bara relativt stora exemplar som ännu inte hade förökat sig på just min planta.

7/12 -11

Oj, kan de bli såpass stora?
Jag har hör/läst om flera som testar såpalösningar och liknande, jag får prova det nästa gång istället för att gå direkt till gå!
I den här takten tar jag väl livet av mina plantor på egen hand

7/12 -11

Provado brukar inte ta livet av plantor om du inte sprayat för nära bladen. På orkideér håller jag mej till de rekommenderade 40 cm, annars blir det lätt köldskador på bladen och det är vid rumstemperatur. Att spraya utomhus vid 2 plusgrader är inte att rekommendera, plantan kan få köldskador av så låga temperaturer och att då spraya med kylande spray är ingen bra idé'. Oavsett vad man behandlar med, såpa eller provado så är det ofta någon planta som inte alls gillar det, medan de flesta klarar behandlingen bra.

7/12 -11

Jag misstänker att jag gått för nära med sprayen, för jag kände av en köldknäpp på fingrarna också...men det kändes som en bättre idé att stå ute än inne i en etta med sprayen, trots temperaturen.
Får hoppas plantan är stryktålig!

7/12 -11

Jag rekommenderar att Du kollar blommorna och knopparna, det är ofta där ullössen
lägger sin ägg, mört och smaklig för de nykläckta lössen. De lägger sällan äggen nere
vid bladen eftersom de inte gillar fukt och böt omgivning.

7/12 -11

Det verkar mer och mer som att det inte rörde sig om ullöss, i och med att det var i barken och bland rötterna de syntes...det enda "ovan bark" var ett bomullsliknande täcke över några ägg (gissar jag)...men där lägger inte ullöss ägg kanske?

7/12 -11

Det kan röra sig om rot ullöss, de lever större delen av sitt liv på rötter och stambas. Min erfarenhet av ulllöss skiljer sig markant från skrubbhäxans, enligt min erfarenhet gömmer sig ofta stora kolonier av ungdjur och även vuxna i de djupaste bladvecken, där de är skyddade.

7/12 -11

Om du googlar på bilder av pseudococcidae så ser du snart om det var/är ullöss som du har att göra med.

8/12 -11

Flora: vet du om ullössen du sett varit snabba? Mina nästan sprang när jag jagade dem efter att rötterna var frilagda, men de flesta var bara ett par milimeter... Det fanns en riktigt stor, uppåt 4-5 mm...

dick: Det ser väldigt väldigt likt ut, men jag har också fått tips om att det kanske varit hoppstjärtar, och när jag tittar på bilder av dem också vet jag inte längre vad jag tror att det var... De jag såg gick lite i créme-färg, förutom den största som var mer silvergrå...

8/12 -11

Du kan ha både ullöss o sköldlöss. När jag hade ullöss o sköldlöss var det på småplantor mitt i bladrosetten. Det såg ut som lite mjöl i mitten. Sköljde av plantor o rötter samt pensla med rödsprit. ( använde topps )

8/12 -11

Hmm, sköldlöss tror jag inte jag haft i alla fall, inte enligt de bilder jag sett på dem och utifrån beskrivningen av vart de befinner sig...
Men det är visst inte så lätt som man kanske trott att veta vilken ohyra det egentligen rört sig om...trist att tänka sig att man kanske behandlat en planta i onödan!

8/12 -11

Bättre att ha behandlat en gång för mycket än att det sprider sig alla dina andra orkisar

8/12 -11

Gråsuggor påminner om ullöss på sätt o vis, kanske det var såna?

8/12 -11

dick: Det är en trösterik tanke! För de andra 2 av 3 har redan haft sina vändor med sprayen! Men än så länge hänger plantan i...

Blomtjuven: Kanske det, jag gissar ändå på något annat för de var såpass små och lite transparant/créme, den största verkade mer vara silvergrå/vit, inte riktigt som en gråsugga...

Ge ditt svar

3/11 -11

gula blad

Jag har fått problem med alla mina plantor, först blir bladen liksom silvriga, sedan gulnar de och blir mjuka. Då brukar jag klippa bort dem, men efter en tid trillar de av i alla fall. Plantorna blommar som vanligt, och bildar nya stänglar. Vad är felet?

Nyckelord: gula blad, ohyra, Phalaenopsis

3/11 -11

Spinnkvalster.

3/11 -11

Hejsan, tack för svaret, men jag har noga kollat om det finns spinn, däremot har jag haft ullöss ibland som jag tagit bort manuellt. Det verkar snarare som någon sjukdom men kan inte någonstans hitta något som stämmer.

3/11 -11

Har du ullös räcker det inte att ta bort manuellt då det går i rötter också. det finns medel att köpa men har just nu glömt vad det heter. Finns tips här på forumet, sök på ullös

3/11 -11

Provado insektspray
Finns även på K-Rauta och en del andra butiker.
Men är du säker på att det är skadedjur som är problemet?

3/11 -11

Har också sprutat med Provado, men endast sprutat på plantan ej taget upp rötterna. Men en del av plantorna har de här gula bladen utan att de har haft ullös.

3/11 -11

Gule myke blader kan også være et tegn på for lite Nitrogen, for mye eller for litte vann.

3/11 -11

Mycket kan orsaka gulnande blad men tänkte när du nämner att bladen är silvriga och det blir det vid spinn angrepp. Vanlig Provado hjälper inte det ska vara Provado+

3/11 -11

OK, jag ser att jag inte har +-varianten, ska köpa den och testa.

Ge ditt svar

Hej,

Jag har en orkidé som hängt med sedan jag flyttade in för snart tre år sedan. Den växer så det knakar och blommar lite då och då.

Jag ser ofta att den får de här genomskinliga dropparna på "stammarna", vilket vad jag förstår efter att ha läst här, är att den mår bra.

Dock undrar jag lite över det spindelvävsliknande nät som dyker upp på stammarna också. Är det något skadedjur och hur "farligt" är det?

Tack på förhand,
//Micke

Nyckelord: spindelväv, stam, ohyra

Ge ditt svar

10/6 -11

Orkideer utomhus

Hängde ut min coelogyne cristata för första gången, men det dröjde inte länge tills den var täckt med spindelnät. Försöker sprayduscha den då och då men de är snabbt tillbaka. Vill gärna ställa ut flera av mina orkidéer men det känns tveksamt. Hur gör ni för att undvika spinn och andra diverse kvalster utomhus?

Nyckelord: utomhus, ohyra, Coelogyne cristata

10/6 -11

Jag gör inget, du har nog bara haft otur

10/6 -11

Är det spindelnät, så är det inte farligt och något man får räkna med utomhus. Är det spinn, så kan du spola av den i duschen, använd så varmt vatten du kan stå ut med att hålla händerna i. De flesta insekter och andra småkryp, tål inte temperaturer över 40 grader, medan plantan klarar det bättre.

Ge ditt svar
Från drummz.
Från drummz.
Från drummz.

Min orchidé har fått små partier med svarta knottrer på sina blad. Bladen verkar också ha blivit otroligt styva och lite deformerade, se bild. Vad kan detta vara? I övrigt verkar den må bra eftersom den håller på att skicka ut en blomsterstängel. Den är inte klibbig.

Nyckelord: ohyra, blad, Phalaenopsis

16/5 -11

Det kan vara spinnkvalster. Provado plus kan hjälpa. Hoppas det ordnar sig!

Ge ditt svar

Hej på er

Just nu håller jag som bäst på med att sätta ihop nästa års föredrag på blomsterlandet.

En del av detta föredrag kommer att handla om ohyra och sjukdomar och hur man behandlar dessa.

Jag skulle behöva högupplösta bilder på följande:
Trips
Spinn
Sköldlöss
Ullöss
Svamp
Virus

Om någon kan bidra med något foto så skulle jag bli mycket glad. Ni kan i så fall maila mig på htth@telia.com

Mvh
Tommy

Nyckelord: Ohyra, Sjukdomar

Det kommer en bild på din mail som kanske är av nytta, har problemet på ett antal av mina plantor

13/2 -11

Synd att du inte frågade för två veckor sedan då hade du fått bild på ullöss från mig. Svampbild kan jag ordna om du fortfarande behöver.

13/2 -11

Finns superfina bilder av massa läskiga kryp på Flickr... kanske värt att fråga fotograferna om de vill donera bilder till projektet?

14/2 -11

Kanon

Något förslag vad man ska söka på?

Ge ditt svar
Från Annika B.
Zygopetalum. Från Annika B.
Från Annika B.
Från Annika B.

Bekymmer, bekymmer!
Någon som vet vad som drabbat dessa blad? Främst typ Brassia/Brassia-hybrider drabbas. Virus eller ohyra? Har granskat i lupp, kan inte se att det finns något som rör sig.

Och alla äldre blad på Zygopetalum ser gräsliga ut. Den sätter nya skott men när dessa vuxit till sig blir de också infekterar

Nyckelord: virus, ohyra

13/11 -10

Fler än jag som har problem! Idag så fick min Liodoro och Zygopetalum gå hädan Trist!

13/11 -10

Jag kan se, ett flertal orangeröda små ovala spinnkvalster på dina bilder. De är långsamma, väldigt långsamma, så du ska ha tur om du ser att de rör sig.

Så det blir till att bekämpa de små odjuren.

13/11 -10

Tjenamoss, där fanns det många små "kompisar" ja! Inte skoj!

Ge ditt svar

Hur gör ni för att förebygga ohyra, om det nu har haft ngn effekt??

Jag har sedan orkidesamlar-starten vart noga med följande:

-Alla orkideer oavsett sorter har ingen kontakt med varandra på deras respektive plats
-Vid vattning ser jag till att dem inte rör vid varandra under avrinning
-Div. verktyg rengörs samt värms upp med tändare om det går
-Vid omplantering rengörs underlaget ef gammal/ev sjuk el smittad bark tagits ur krukan
-Använder bara redskap som går att rengöra och engångspapper mm. som går att slänga
-Tvättar händerna mellan hantering av sjuka individer
-Vattnar sjuka plantor för sig och rinner av på slängbart special-papper
-Använder inte lekakulor som används till drenering i ytterkruka till andra orkideer
-Diskar alltid ytterkrukan innan den används till andra plantor
-Försöker hålla luftfuktighet mellan 50-80% i lgh med hjälp av ett tiotal smådammar samt mossbäddar
-Sprayar de plantor som klarar det, dvs de flesta 1-3 ggr per dag
-Polerar med engångsdukar bladen 1 gång i veckan trotts ett större antal plantor
-Inspekterar blad, blommor samt småglipor och hörn på plantan där "snusk" kan gömma sig varje vek
-Skriver upp om en planta ser el är sjuk el fått ohyra, så att man kan hålla koll och se förändringar. Tar även kort på det som går
-Har fläktar igång dygnet runt
-Omplanterar nyinköpta plantor så fort som möjligt och kollar igenom hela plantan

Vill med min lilla kunskap inte påstå att om man gör somskrivet åvan, att man slipper ohyra över huvudtaget.
Dem kan drabba en trotts förebyggande åtgärder. Men hitills, trotts flera olika sorter och snart över 60 orkideer så har jag knappt fått ngn ohyra, dåligt mående plantor eller epidemier.
Jag kan helt enkelt ha tur, en tur som realistiskt sätt även kan vända fort. Men sålänge jag slipper massa ohyra så är jag överlycklig.

Berätta gärna om ni har fler knep och tipps!?

Nyckelord: Ohyra

22/8 -10

Jag tycker att det låter som många och bra preventiva åtgärder, det där med att torka av bladen gör inte jag. Jag duschar mina istället.

Mv Daniel

22/8 -10

Det är verkligen ordning och reda hos dig Li juang. Önskar att jag var lika redig men jag faller på flera av dina punkter...

22/8 -10

Duscha gör jag med i viss mån men har märkt att det på vissa plantor är svårt att nå inunder bladen, sen när jag har dragit en vända under bladen med en vit duk. Ibland sågs en hel del på pappret, har varit ett bra sätt att kolla om ngr små kryp huserat på ngn specifik planta. Torkar inte hela plantan, men på bladen ligger ofta ett lager fint damm och som verkar stå emot vattenstrålar ibland, kör då extra med en torkduk så bladen blir kvitt höljet. Kanske verkar det onödigt men har det som rutin för att upptäcka det mitt annars otränade öga inte ser sen tycker jag det är himmla kul att pyssla om dem, men har tiden oxå till det.
Kör du dina plantor i duschen? mjuk el hård stråle?
En fråga som inte har med ohyra att göra...men vattnar du plantorna med avstannat el annan typ av vatten?

/Li

22/8 -10

-Sommarbo
Tack blir ju alldeles röd i ansiktet ju.....kanske är jag överdriven, men bara det inte skadar plantorna. Nu kan jag inte arbeta så kan ju oxå lägga tid och fokus på orkideerna, är enda intresset jag kan praktisera och det har en oerhört stor betydelse....men du är ju säkerligen inte en sämre orkidee-ägare för det.

23/8 -10

Jag gör inte detta: -Polerar med engångsdukar bladen 1 gång i veckan trotts ett större antal plantor
-Har fläktar igång dygnet runt
-Skriver upp om en planta ser el är sjuk el fått ohyra, så att man kan hålla koll och se förändringar.

Men i övrigt gör Du och jag i stort sett samma saker med plantorna. Jag gör som Dagobell, duschar
plantorna i badkaret med ganska hårt tryck.
Kör alltid barken i ugnen, 120 grader/30 min., innan jag använder den.
Kokar kniv, sax och krukorna innan de används igen.
Och det viktigaste av allt, 3 veckors karantän på alla nyinköpta plantor med luskontroll
varannan dag.!!

23/8 -10

Är det någon som kan tipsa mig om var man kan få tag på ett bra förstoringsglas eller lupp som jag ser att det kallas?

23/8 -10

En lupp kan Du få tag i hos optikern, kostar någostans mellan 200-1000 kronor
beroende på förtoringsgrad och kvalitet. Det finns också billiga på Clas Olsson,
men de har lite för dålig förstoringsgrad.

Jeg kjøpte dette for en tid siden på Tradera (75,-) og det funker bra.
Det har også lys så "smått" er lett å se, spinn o.l. ses godt. Et bra alternativ til en billig penge.

23/8 -10

Tack så mycket för tipsen

23/8 -10

Anita: den där såg ju bra ut med ledlyse och allt...synd bara att den var slut överallt.

Brittmarie det var synd for jeg er veldig fornøyd med min.
Fikk tak i en til for litt siden så kommer jeg over en skal jeg si fra.
Ser de selger den på denne siden:
http://www.gsmserver.eu/shop/equipment/o...
Du kan jo google Pro`s Kit MA-014 også så kanskje du finner den.

23/8 -10

Brittmarie, clasohlson har ett förstoringsglas med belysning.
http://www.clasohlson.se/Product/Product...

23/8 -10

Såg av en slump på Netto idag -ett microskop för 30-40kr. Funderar lite på det då jag inte heller har ngn vettig förstoringsglas. Vore kanske inte så dumt å ha....
tack för tippset

24/8 -10

Håller med Letherneck och desutom blir jo då alla orkidé doftande

28/8 -10

Lindesro säljer en lupp med 10 gångers förstoring, vilket är vad som brukar rekommenderas för att man ska kunna se olika småkryp ordentligt. Jag beställde min lupp därifrån och jag blev otroligt imponerad av deras service

/Caroline

Ge ditt svar

Kollade igenom skåpet ordentligt igår, har lite otäcka röda spinn på ett par plantor i fönstret. Och vad hittar man?? Bladen på min Aerangis rhodosticta ser inte alls välmående ut På undersidan är de bubbliga och bruna, på översidan syns det knappt alls, det är förklaringen till att jag inte har sett det förr.

Vad är detta? Såg något litet kvalster som kan vara rött spin men bara ett eller 2 små otäckingar. Vad tror ni`?

Nyckelord: ohyra, Aerangis rhodosticta

14/6 -10

Det var inte vackert, ser ut som någon typ av svampangrepp, kanske orsakat av
lite dålig luftcirkulation.

14/6 -10

Håller med letherneck. Jag tror inte att det har orsakats av ohyra. Men jag är ingen expert.

14/6 -10

OK, tack för svar! Jag ska öka luftcirkulationen ytterligare då så får vi se.

14/6 -10

I skåpet blir gärna Aerangis svart fläckig om vatten står kvar på nått blad...alltså fukt och kanske kallt och fuktigt vattnat för sent på kvällen....en fundering bara..

14/6 -10

Skulle fundera på att klippa bort allt dårligt och ha den i karantän, borta från andra plantor

14/6 -10

Behandla plantan med Provado plus (har grön hatt) det är viktigt att det är plus, det tar nästan all ohyra. Ev behandla även med något medel mot svampangrepp. Följ sedan oleds råd.

14/6 -10

Att klippa bort eller inte klippa bort är ett svårt val, men finns det friska blad är risken att de angrips. Dock är det klart att om medel som bolebo föreslår hjälper så kan de angripna blade kanske fungera så länge tills nya har kommit. Bara en liten fundering.

Ge ditt svar

Jag är nybörjare på det här med orkidéer men har ikväll lärt mig att man bland annat ska kunna hänga ut Cymbidium i träden. Men då dök ju så klart fråga upp i mitt huvud..hur hänger ni upp de i träden? Det kanske är en dum fråga..

Hur gör ni?

Nyckelord: ohyra, Utomhus, Cymbidium, Träd

Om du ska ha dom i träden är nog en ampel det bästa. Ställ krukan i ampeln och häng upp i träden.

19/5 -10

Under träd är bra för då får de lagom med ljus. Stora plantor kan vara svårt att hänga upp, ampel kan vara bra. Jag binder ofta korgar direkt på stam och i grenklykor, där sätter jag mina orkidékrukor.

19/5 -10

vet inte hur ni andra har det, men jag måste hänga mina krukor fritt, sitter de för tätt till stammar eller bladverk så dröjer det inte länge förrän det kryllar av gråsuggor i komposten - och de bara älskar de gröna spetsarna på orkideerötter och givetvis nya skott! Jag hänger ut allt ör orkideerna trivs så mycket bättre utomhus över sommaren, men jag får vakta dem .... tänkte börja i år med att sätta limringar på trädstammarna eller grenar som jag har hängt orkideer i/på. Får se om det går bättre?

19/5 -10

Då jag var attans snabb att hugga ner alla träd på tomten då vi flyttade hit har jag inga träd alls att hänga mina i... Jag löste problemet med en torkvinda från ÖB, inte alls dyr, sen lägger jag en skuggväv över vindan och sätter fast denna med en miljard klädnypor. Orkidéerna får då en skuggig och "djurfri" miljö men den är sjutton inte snygg och fungerar även som fågelskrämma...

19/5 -10

Mina får stanna inomhus. Vill inte ha gråsuggor boende i mina orkisar....

19/5 -10

Har inte sett någon gråsugga, däremot en del harkrankslarver. Harkrankar kommer ju flygande. Ibland någon fjärilslarv som gärna knaprar på bladen. Värst är dock en del fåglar som plockar ur vitmossan gång på gång. Om jag har dem på marken kommer stenkrypare(tusenfotingar) och i värsta fall sniglar. Trots objudna gäster överväger fördelarna med att ha plantorna ute. Sätt bara inte ut dem om det är kallare än +10°. De behöver ju växa också och då måste det vara tillräckligt varmt. På hösten kan man tillåta lite svalare då det närmar sig vinterperiod med vila.

19/5 -10

Jag har ingen trädgård alls men min balkong fungerar jättebra den med. Jag har fått ett nytt specialdesignat bord som karl´n har snickrat ihop som är fylld med plantor nu (2.3 m långt och 30cm brett). Igår vid 21 så var det fortfarande 20grader varmt så jag hoppas nu att det ska vara lagon temp för alla plantor. Det blev väldigt tomt i fönstren nu med bara några phalar och paphar kvar .

20/5 -10

Gråsuggor såg jag inte till i mina plantor jag hade ute förra året, däremot tusenfotingar, rödaktiga smala. De verkade dock itne ha gjort någon skada på varken rötter eller blad skönt nog

Ge ditt svar

22/4 -10

Hoppstjärt?

 

Nyckelord: ohyra

Prata om bilden