Råd / Luft / · Temperatur /

Skriv början av artikeln om kallväxande

Nyckelord: kallväxande

Inlägg med kallväxande som nyckelord.

18/12 -22

Tuffaste epifyten

Från Lassse.

Det finns flera epifyta orkidéer som kan tåla nedåt nollstrecket under viloperioden, t o m någon enstaka minusgrad. Men vilken kan vara den allra tuffaste? Vilken art ligger närmast tillhands att klara en övervintring utomhus i vårt land? Några förslag?

Nyckelord: Kallväxande, Härdighet

18/12 -22

Jag har hört att en samling Dendrobium moniliforme som växer i prefektur Miyagi i Japan skall var dom nordligaste epifyterna i världen. Så Dendrobium moniliforme är mitt bidrag, nog inte riktigt rekomenderat i sverige dock ?

18/12 -22

Atlas har nog en god kandidat. Jag har hört att Australiska Dendrobium är extremt tåliga, finns en höglandsart som regelbundet får snö på vintern, Dendrobium falcorostrum.

21/12 -22

Tack, låter som ett par utmärkta förslag. En annan liten tuffing lär vara amerikanska Epidendrum conopseum. Sen klarar väl många arter som Dendrobium nobile, Coelogyne cristata, Laelia anceps, Dendrobium kingianum och Neofinetia falcata lättare frost, i alla fall under torrare förhållanden, men skulle nog inte överleva så länge i min Rhododendron där till höger i bild. Ett annat släkte jag har funderat på är Pleione, där t ex P. humilis bör klara några minus.
Vore ju lite häftigt att i alla fall EN gång få en epifyt att övervintra i vårt klimat. Och även om jag inte riktigt tror på det kommer jag nog testa nån gång. Jag gissar att det avgörande problemet egentligen inte är temperaturen, utan våra ofta fuktiga höstar och vintrar tillsammans med kylan. Så ett väldigt skyddat läge lär vara en absolut förutsättning.

22/12 -22

Kan meddela att jag provat, eller rättare sagt glömde en delning av en Coelogyne cristata ute på landet, det gick inte vidare.

26/12 -22

Nej det är nog en utmaning som heter duga, Kanske ämnet för en ny tävling för Orkidéprats mer våghalsiga medlemmar (efter "Projekt Cattleya" för ett antal år sen - vem vann den förresten)?
Själv glömde jag för några vintrar sedan en hel låda med Neofinetia falcata, varav en del rätt dyrbara varianter, utomhus i några minusgrader under några timmar, och de tog mycket stryk även om de flesta inte dog.

26/12 -22

Ett tufft släkte är sophronitis, klara minusgrader upp till 45 pluss

29/12 -22

Men hur menar du oled, minusgrader upp till 45 plus??? Du får förklara lite bättre

29/12 -22

Ser nu att det kan missuppfattas, Sophronitis klara upp till plus omkring 45 grader och om luften är torr kan de nog klara lite minus också

Ge ditt svar

28/8 -07

Kallväxande...

Från Cecilia.

Jag har beslutsångest och skulle behöva lite expert hjälp.

Just nu är det +12,5C på min ballkong och jag har tagit in nästan alla orchisar utom de som klassas som kallväxande vad jag vet; Stanhopea Jenischiana
Coelogyne cristata, Angraecum germinianum, Dendrobium loddigesii och min Cymbidium.

Ska jag ta in dom? Inne är det +22-23C...

Nyckelord: kallväxande, utomhus

28/8 -07

Cecilia

Jag brukar ha cristata, dendrobium kingianum - xdelicatum -fleckeri, paph insigne ute tills nattemperaturen går ned till 4 grader.
Hittils har jag haft min 6 grader. Fortsätter det kalla vädret nästa vecka tar jag nog in allt - men man tycker nog att det borde bli lite
varmare igen innan hösten är här på allvar.

Tog in Dendrobium farmeri förra veckan eftersom den har flera nya skott - onödigt med kyla då den växer.

28/8 -07

Själv har jag tagit in alla, idag även Laelia sincorana. Keifersteina tolomnenis med sina blomknoppar tog jag in i söndags. Inte för att det är frost men olika arter tål väl olika temperaturer?

28/8 -07

Hej Cecilia,
Plocka in Stanhopean, resten kan du lugnt låta stå till 5 grader, förutsatt att cymbidiumen inte är en varmväxande epifyt.

28/8 -07

Tack allihopa!
Jag vet faktiskt inte om Cymbidiumen är varmväxande eller ej, den är en hybrid.
Hmm...får se hur jag gör, jag hoppas det blir lite varmare.
Tack!

29/8 -07

Vanliga storväxta cymbidium hybrider behöver kyla för att blomma bra, så låt du den stå kvar.

Gäller att ha i lite is i magen med cymbidium och dom kallväxande dendrobierna.Brukar vänta tills det nästan är nere och nosar på nollstrecket innan dom åker in och får kanonblommningar varje år.Men man får bara se till att det inte hinner bli frost även om cymbidium klarar en och annan frostnatt också om det skulle knipa.

29/8 -07

tack för tipsen, nu är det trott eller ej men faktiskt +13C..har läst att det minst får vara +10C, men cymbidiumen får va kvar..

Ge ditt svar

22/3 -06

Disa

Jag ställer min fråga väldigt allmänt: Är det någon som har erfarenheter av att odla Disa?
Jag blev sugen på att testa men blev avrådd. Tydligen lär den vara jätte-jättesvår. Tacksam för alla inlägg.

Nyckelord: kallväxande, Disa

22/3 -06

Disa är knepig. Om jag inte minns fel växer den i rinnande vatten, precis vid bäckar etc. Jag har för mig att storodlare av Disa odlar plantorna stående i stora kar i vilka vatten alltid strömmar. Vattnet får nämligen inte heller stå stilla.

22/3 -06

Jag är också väldigt fascinerad av Disor, såna otroligt häftiga blommor, men som sagt. Disa är mycket svårt och behöver en något sval växtplats, rinnande vatten, konstant fuktighet och dessutom får de inte ruttna. Har HÖRT att Göteborgs botaniska trädgård har en stooor DIsa odling som blommar just nu. Nästan så att man för ha en luftfuktare pch fläkt vid plantan 24/7

För att inte nämna HUR man får tag på sådana, Tänk om Björn skulle våga sig på att sälja dessa Vink, vink

22/3 -06

Våga och våga. Jag skulle våga om jag har någon vettig källa att ta dem från. Men jag letar alltid så en dag kanske de dyker upp i butiken!

22/3 -06

Jaha, då fordras att man har en bäck med rinnande vatten till hands.
Gtgoon, vinken var fin. Jag tror nog att det skulle finnas testsugna personer som vågar prova. Det kanske har varit "omöjligt" att odla näckrosor också en gång.........

Disa uniflora hade jag i mossa i en öppen plastgummikruka i en decimetervidare och halvdecimeter högre kruka med ett par tre cm regnvatten i botten. Den växte mer än halvmeterhög och den hade fyra fina blommor. Disa hål sol bra. Men den dog på hösten då jag dumt nog lossade blomstängeln och vek ner den och la den på mossan.

22/3 -06

Men då finns det kanske hopp ändå. Jag började nästan tvivla. Tror du den dog för att blomstängeln lossades. Hur hade du tänkt övervintra den?

Känner man sig riktigt seriös och vill ha rinnande vatten, så bygger man självfallet en egen liten bäck.
Fogskum är ett mycket bra material att göra strukturer i, likaså frigolit. Det väger nästan inget, och går lätt att täcka med antingen HusFix, eller t ex akvariesand (limams fast i ett lager silikon).
Bra pumpar finns(beroende på hur stor bäck man vill ha) antingen i en zooaffär (för de lite mindre) eller i en välsorterad trädgårdsbutik.

Visst, det är inte helt arbetsfritt att göra det hela, men det kan bli en äckligt snygg landskapsplantering...

23/3 -06

Du Troll,kanske du kunde ha en verkstad och tillverka små och stora landskap med vattenfall och sedan säja till högstbjudande

Blomstängeln var fast och hel länge efter det blommorna falnat men nästan lös längst ner och mycket lätt att ta bort. Återvinning är bra i kompost och i naturen men inte i orkidésubstrat! Det är möjligt att jag borde ha skurit bort stängeln tidigare men att svara på din direkta Disafråga om orsak och verkan kan jag tyvärr inte med min lilla erfarenhet.

23/3 -06

Tack för tipset Troll, men mitt tekniska kunnande ligger nog inte på den nivån att jag skulle kunna genomföra projektet i nuläget. Men vem vet, du har fött en idé och det är gott nog. Jag måste nog studera den ett tag först. Som sagt alla inlägg är en god hjälp på traven.
Tor, återvinningstanken i ett av mina inlägg syftade just på kragtillverkningen. Man är ofta van vid att det finns fina och dyra lösningar till det mesta. Många gånger är de enkla lösningarna de geniala.

Det jag funderade på vad gäller Disaodling var närmast hur man hanterar den över vintern.

Jag hade Disa uniflora på samma sätt som ovan under vintern innanför ett söderfönster i en frostfri utbyggnad.

23/3 -06

Åh då kan jag åstadkomma ungefär samma läge. Det känns muntert. Det är bara så att någon gång skall jag prova Disa

5/3 -08

Hej "amatör"! Hur gick det? Provade du på Disa?Jag har just beställt en uniflora med årliga sambeställningen hos Finlands orkidesällskap och nu letar jag efter odlingsråd för dylik.Skulle man kunna odla i green mix eller kanske i vitmossa? Nu finns det ju olika färgade geleer(heter vaddå?)som man kan ha blommor att växa i. Har någon prövat på att odla orkideer i gelee?

6/3 -08

Medlemmen larsb odlar många Disor. Leta i nyckelorden så hittar du en hel del läckra bilder och "trådråd". Lycka till!

6/3 -08

Hej carmelita!
Nej du jag lade ner de tankarna eftersom de flesta jag hade en dialog med avrådde och sade att det var för svårt. T om Marita tyckte att Disa var det SVÅRASTE som fanns att odla. Mentankarna "lurar nog lite i vassen ännu" det gäller att skaffa egen erfarenhet innan man vet...
Lycka till med din Disa carmelita, hoppas du rapporterar läget
Säluttern: tack för tipset om larsb detta skall jag lusläsa. Hade kanske inte upptäckt utan din hjälp

8/3 -08

Hej Säluttern! Tack för svar.Har haft dator endast i nån månad så är tacksam för alla råd hur man hittar och var man ska leta! Plantorna jag beställt;oxå andra spännande sorter än Disa, kommer i början av maj.Sedan berättar jag gärna om hur det går med Disan.Tar oxå jättegärna emot flera tips om Disa ifall nån kommer på något.

Ge ditt svar