Skriv början av artikeln om gammal jord

Nyckelord: gammal jord

Inlägg med gammal jord som nyckelord.

Hej!

Jag köpte i somras en orkidé på impuls och utan några som helst aningar om hur man sköter dem. Är rätt säker på att det är en phalaenopsis, men har inte kvar lappen.
Jag har sen dess läst på en del om hur jag ska sköta den (vattnar med destillerat vatten från torktumlaren, varannan vecka med ispäd orkidénäring, låter dem droppa av innan jag sätter tillbaka dem i dekorationskrukan, mild sol et.c) men är lite osäker angående omplantering.

Då jag köpte den stod den i full blom. Den fortsatte blomma i nästan 2 månader, och tappade sedan bladen. När stänglarna gulnade skar jag av dem ovanför högsta gröna skott med en steriliserad rakkniv och väntade med hopp om att den skulle blomma igen. Den satte ett nytt blad som växte så att det nästan syntes dag till dag. Sen var plötsligt två skott tydligt växande, och nu kommer ett till längre ned på den yngre stängeln. De är fortfarande små, det längsta kanske är 7-8 mm, men de är helt klart på väg.

Nu funderar jag på om jag borde plantera om den? Barken den står i har multnat i botten ganska rejält, och vad jag hört så kan det vara skadligt för rötterna. Lägg till det att vissa av rötterna är bleka, nästan vita i nyansen, trots att resten är gröna. Är det en sjukdom eller är det ofarligt? De verkar inte torkade, så är det något annat?

Hur ska jag göra? Kommer jag att skada växten om jag planterar om nu? Beror de vitnade områdena på att barken blivit mylla eller är det något annat som inte har med det att göra?

Jag kan lägga upp bilder på den om det hjälper. Kameran hade slut på batteri och laddas just nu, så jag valde att skriva inlägget för den tar lite tid på sig.

Förväntade mig inte att jag skulle bli så engagerad i att hålla den vid liv, men att se efter den är rätt trevligt, och att upptäcka att den satt nya skott var roligt.

Jag är tacksam för all hjälp jag kan få.
Jag ursäktar också för den långa text. Det var svårt att få med allt jag observerat kortfattigt.

Tack på förhand

Nyckelord: två stänglar, vita rötter, phalaenopsis, omplantering, gammal jord, växande skott

Det är lättare att ge råd, om du lägger ut en bild på plantan, när kameran är laddad.

27/12 -14

Håller med Nenne om att råd blir lättare med bildunderlag . Blir nervös av det där med torktumlarvatten, bara: maken till giftblandning skulle jag inte utsätta någon så väl ompysslad som din impulsorkis för !

27/12 -14

Oavsett vilken orkidé det är (låter som en Phalaenopsis) så skulle jag plantera om den om substratet är förmultnat i botten på krukan. Tror inte någon orkis uppskattar att stå i förmultnad bark.

Håller med övriga om att bilder hjälper väldigt mycket.

Rötterna kan vara bleka inte fått något/tillräckligt med ljus. Phalaenopsis kan ju bilda klorofyll med rötterna och inte bara bladen. Så länge rötterna är fasta är det dock ingen fara.

Xara, läs här om att kondensvattnet från torktumlare = destillerat vatten oavsett sköljmedel eller inte! Svårt att tro!
http://www.neovita.com/orkideer/no.cgi?g...

27/12 -14

Ojojoj, kunde inte undgå att notera att dessa glada torktumlartillrop hade väldigt många år på nacken... inte nog med att JA jag använder tvättmedel mm till tvätten, dessutom köper jag även icke-ekologiskt-producerat textilmaterial... och med en bakgrund som kemist, är min fördomsfulla tilltro till internationellt producerat omögelspors-, ofarligtfärgat,-giftfritt textilmaterial... precis noll. Sätter dock (hård)tvättade kläder på barnen (vad ska man göra, liksom?!), men orkisarna får hålla till godo med avslaget kranvatten.. ja, jag vet, ett vaddetnuheterfilter så fort jag kommer så långt!

Det är inte länge sedan det har varit prat här på OP om torktumlarvatten, men jag hittade inte det inlägget! Är väl gömt i något annat vattenprat, t ex om Osmosfilter och det är väl det du tänker på!

27/12 -14

Xara: Osmosfilter gissar jag att du är ute efter. Dusk säljer dem och även Energishop. Fantastisk lösning för oss som inte kan samla regnvatten.

Har du bra kranvatten, så klarar sig orkisarna på det också och då är det bara onödigt att köpa ett osmosfilter. Vet du vad du har för vattenkvalitet? Och nu känner jag att jag kapade tråden. Ber om ursäkt för det GuldGrodan!

Nenne: Du hann före mig!

Mutanten, vi kan väl prata vatten och filter medan vi väntar på GuldGrodans bild på plantan!

28/12 -14

Ingen bild än! När väl kameran laddat sig så hade mörkret fallit rejält, så jag väntar på dagsljuset imorgon för att knäppa kort för jag vet av erfarenhet att kameran gör dåligt ifrån sig i ringa belysning.

Angående vatten från torktumlaren så är det ju precis som regnvatten, dvs rent bortsett från eventuella partiklar i luften/behållaren man har dem i. Borde ju vara det i alla fall, iom att båda kondenseras fram.
Om sedan mina händer är rena när jag tar i växtstackaren, det är en annan sak. Skulle snarare vara orolig att jag drar med mig rent tvättmedel på fingertopparna, men jag försöker att alltid tvätta händerna innan jag jobbar med dem, så nån jättetillsats är det nog inte.

Rotade till och med fram en sprayflaska som garanterat inte haft någon fönsterputs i sig nånsin, för jag litade inte på att bara skölja den.
Regnvatten finns det möjlighet att samla in, men nu på vintern är det ju svårare.

Är rätt säker på att vattnet är som grus på tappkran

Håller med Nenne. Oroa er inte för att springa iväg med tråden. Så länge det löser sig med frågorna i slutet så är det ingen fara.

Angående rötterna; de är vita bara på vissa ställen, vilket ju känns lite underligt. Om det var klorofyllbrist, kan det slå mot specifika delar av roten, eller bleknar alltihop vanligtvis?

Bilder kommer imorgon, så då blir det lättare att bedöma.

Ha det bra tills dess!

28/12 -14

Mäter man med ledningstal mängden saltar i kondensvatten så ligger det runt 30 vilket absolut inte är lämpligt att vattna med. Likaledes med regnvatten. Man måste tillföre bl.a salter så att ledningstal höjs. Alltså måste man ha en sådan mätare. Till de orkidé jag håller på med i skåpet vill jag ha ca 125. Jag kan göra på 2 sätt: antingen tillföra gödning till kondensvatten eller blanda vanligt kranvatten (ledningstal 250) med kondensvatten (ledningstal runt 30). 50-50 ger ett ledningstal på sådär 130. Vad jag vill säga är att om man håller på med regnvatten eller kondensvatten måsta man ha koll på ledningstalet.

28/12 -14

Jag vattnar med regnvatten, har inte koll på ledningstal el. dyl. för jag fattar noll om såna saker Använder orkidénäring varannan vattning + magnesiumsulfat.

28/12 -14

Då kan det vara så att det regnvatten du använder kommer från ett tak? vilket höjer ledningstalet eller så är det saltavlagringer i komposten som reglera. Men huvudsaken är att det fungera. Men hur som är det inte Rocket Sience att mäta ledningstalet, man köper en manik och så är det klart Man kan undra varför jag skriver om detta med vatten och ledningstal men faktum är att just vattenkvalitet eller bristen på, är en av (finns fler orsaker) de största orsaker till att orkidé dör. Sedan det som är superintressant är att om man har lågt ledningstal kan man tillföra mer näring vilket så klart gynnar.

GuldGrodan, var är din bild på plantan du ville fråga om?

28/12 -14

GuldGrodan: Bra fråga angående rötterna. Jag tror fortfarande att det viktigaste är att de är fasta. Det låter inte helt omöjligt att rötterna kan skapa mer eller mindre klorofyll på vissa ställen tycker jag, precis som att vi får snygga märken efter t-shirts och dylikt under sommaren när vi vistas under solen. Jag är dock ingen botaniker så jag kan bara spekulera. Någon annan som faktiskt vet hur det fungerar?

Hur mår plantan i övrigt? Växer den och har fasta blad? Det är det bästa sättet att se ifall kondensvattnet är skadligt eller ej trots allt.

oled: Bra sak du tog upp där, glömde ju bort det förut. Använder man osmosvatten som jag gör, så måste man använda en mer komplett orkidénäring som innehåller alla de spårämnen som försvinner vid filtreringen. På Slippertalk pågår det nästan alltid liviliga diskussioner om hur mycket/lite näring man ska tillsätta och jag kör på lite men vid varje vattningstillfälle istället (jag bör få ut ca 40ppm N vid varje vattning, har dock ingen mätare så jag kan inte kolla så det stämmer 100%).

28/12 -14

Mutanten: Jag har fnatt på ledningstal och det måste jag ha med de jag håller på med i skåpet. Hur mycket näring jag tillsätter styrs helt av ledningstal. Jag utgår helt från destvatten och tillsätter näring till jag får det ledningstal jag vill ha så på det sättet kan man säga att jag göder hela tiden. Har inte sett problem med det och det hoppas jag det inte blir.

28/12 -14

oled: Det verkar viktigt just det där med ledningstal, även hur surt, basiskt etc. vattnet är då detta tydligen också påverkar näringsupptaget hos växterna.

Fast jag känner att detta är extrem överkurs och det viktigaste är att om det fungerar, ändra inte på det. För vanliga nopsisar så verkar kranvatten ofta gå bra, så länge det inte innehåller flour eller för mycket kalk, men de är ju rätt stryktåliga.

29/12 -14

Från GuldGrodan.
Från GuldGrodan.
Från GuldGrodan.
Från GuldGrodan.
Från GuldGrodan.

Ursäktar dröjsmålet. Fick oväntat gäster, och det blev lite sent.
Hann fota i morse med dagsljuset på min sida. Inte för att det märks mycket, det blev mörka bilder i alla fall.

Mutanten: bladen är väldigt stadiga. Fick beskära dem lite i somras för de blev solbrända och det verkade inte göra dem gott. Jag duttade på kanelpulver med en tops, för det hade jag hört skulle vara bra, och än så länge verkar de helt okej,
Det nyaste växte snabbt som tusan, men tyvärr så fick det en skada av att det tog i en vägg eller något. Om det verkar må dåligt hade jag planerat att beskära det, men det verkar hänga med utan problem.

Närbilderna visar rötterna som bleknat. De verkar inte ha skrumpnat ihop, snarare är de lite tjockare än de andra. Kan det vara att de växt till utan ljus? Den stod i bara plastkrukan i affären, och jag minns inte om den hade vita rötter då med.

Är inte säker på om rötterna vid basen mår bra eller ej. De skrumpnade rötterna har jag skurit bort där jag kom åt utan risk, men jag är osäker på hur rötterna ovan barken ska se ut när de mår bra. Vad tror ni?

Jag försökte ladda upp dem i ordning, men de lade sig huller om buller i alla fall. Sorry =C

29/12 -14

Skriver lite för mycket kring detta men då jag jobbar med dricksvatten har jag fundera lite kring det i ett historiska perspektivet. Att man i mångd och mycket på 1800 talet misslyckade med de orkidé man tog hem kan bero på vattenkvalitet. Utan att ha vetenskapligt stöd i mitt påstående så tror jag till stor del det var så. På den tiden kom nog en väldig stor del av vattenförsörjningen från brunnar, alltså grundvatten och vi vet i dag att detta vatten ofta inte lämpar sig för många orkidé. På 1800 talet hade man bra koll på ljuset, temperatur och luftfuktighets betydelse men kundskap och vattens betydelse var nog inte så utvecklad.

29/12 -14

Sådär omedelbart ser komposten väldig torr ut och det du säger att rötter har bleknat är helt enkelt att de är så torra att velamen har intagit sin silvriga färg. Det verkar vara bra spänst i bladen så jag tror du skall vattna ca 1 ggr per vecka genom att dränka krukan ca 15 minuter. Du kan plantera om nu men jag skulle vänta till du har fått lite fart i plantan. Den ser ut att stå lite "Löst" så sätt gärna en blompinne att fixera plantan med. Lycka till

29/12 -14

Rötterna ser ju fina ut. Dra bort det nedersta lilla bladet och plantera om så att alla rötterna hamnar i barken, det växer snart nya. Du kan löda extra hål runtom i krukan så blir det luftigare.

29/12 -14

Är rötterna vita väntar de på att vattnas....

Jag tycker du ska vänta med omplanteringen, för det är absolut inget krisläge för plantan. Utifrån din första beskrivning trodde jag att den nästan var ett "fall" för Miljöboden! Men icke sa nicke: Plantan är jättefin med spänstiga blad och fina rötter. Bra omplanteringstid är från februari och framåt. Kanske behöver den större kruka pga rotmängden. Då får du passa på att resa upp den också, för den har ju lagt sig lite i krukan. Använd blompinne, för att staga upp den tills dess. Gör som stella skriver, dvs dra bort blad längst ner, så du får ner luftrötterna och klipp bort de gamla stänglarna, för det kommer väl inget nytt på dem, keikis eller nya stänglar? Kan inte riktigt se på bilden om det är nåt´ på gång.
En vattningsmetod, som jag ibland använder, är att hålla krukan under vattenkranen och köra igenom ordentligt med ljummet vatten. Då kan du också få bort lite småkräp i krukan. Men se till så du inte får vatten i bladrosetten, för det gillar den inte!
Lycka till!

29/12 -14

Tycker den ser bra ut, men den står som sagt torrt just nu. Det är därför rötterna är grågröna. Den ljusare nyaste delen av roten nere th är ljusare pga klorofyllbrist som kommer av mindre ljus eller inget ljus alls, tex ogenomskinlig ytterkruka. Det är absolut inget skadligt för plantan. Tycker inte heller det ser ut som du behöver plantera om mitt i vintern. Bättre till våren när du ser att rötterna växer med nya rotspetsar, eller strax innan, om du är rädd att bryta dem. Absolut tidigast mars april tycker jag. Men det är olika när rötterna kommer. Angående stänglar- gör inget med dem! I de små noderna som ser ut som små skal så kan det komma nya tillväxter, det blir antingen stänglar eller keikis dvs en ny liten planta. Det vanligaste är att d blir stänglar. Lycka till.

29/12 -14

Ser nu att du har ngn tillväxt på stänglarna iaf den ena tv. Det går inte att säga vad det är utifrån bilden. Det ser lite knöligt ut vilket talar för keiki, men som sagt det krävs en närbild som är skarp o det kan va för tidigt att säga. Ska oxå säga Phalaenopsis växer naturligt på sidan i riktning mot ljuset. Om man vill motverka detta har man att göra. Men det går till en viss del genom att plantera plantan rakt o att vända plantan så att den växer mer upprätt. Men den blir tillslut för tung o vill ligga på sidan ändå.

29/12 -14

Ja, det ser ut att vara någonting på G på stängeln till vänster. Den verkar inte vara i akut omplanteringsåtgärd men Phallar är inte så kräsna av sig tycker jag och jag har planterat om ibland när som helst och de har ändå vuxit och blommat

Ja, nu ser jag att det finns något på den ena stängeln, men det är svårt att se vad! Spara dem, så det lilla får chansen att utvecklas!
Blomstjuven: Alla nopsisar lägger sig inte!! Inte mina iaf. Jag har några, både stora och små, som gör det och flera jättestora, som står spikraka i sina krukor!

29/12 -14

Nja...klorofyllbrist .. inte riktigt sant. Utvändigt på roten finns ett "lager" med döda celler som kallas Velamen. Velamen tar till sig vatten och blir då genomskinlig och då ser man det gröna klorofyll inne i roten

29/12 -14

Håller med övriga, plantan ser kalasfin ut så du kan vänta med att omplantera den. Lite vatten skadar som sagt var inte. Bild nummer 1 verkar visa en rot som inte har bildat klorofyll, men som Blomtjuven redan sagt, så är det helt naturligt och inget att oroa sig över. Rötterna på bild 3 ser mer ut som den typiska "vi vill ha vatten tack"-silverfärgen som de får när de behöver vattnas.

oled: Bild nummer 1 ser ut som att roten inte skapat klorofyll/inte fått tillräckligt med ljus och bild nummer 3 det som du pratar om.

29/12 -14

Bild nr 1 visar en tillväxtzon, ser helt normal ut i det stadiet och har inget med "inte fått tillrägligt med ljus" men helt rätt att funktionen i fotosyntesen inte är igång men det är helt normalt i det stadiet och har inget med om plantan mår bra eller inte (jo egentligen ett tecken på att den mår bra-rottilväxt) utan som sagt helt normalt

29/12 -14

oled Var kan man hitta en sån där ledningstalsmanick? Är jättenörd när det gäller att räkna ut exakta mängden mat, vitaminer och mineraler för häst så borde kunna skärpa mig ang detta också

30/12 -14

elcatania: Sök på PPM-mätare eller TDS-mätare så dyker det upp vart de finns att köpa. Jag undrar om jag inte ska ta och köpa en jag med...

30/12 -14

Tack Mutanten ska kika på det efter utlandsresan, har köpstopp nu enligt sambon :-P

30/12 -14

Från GuldGrodan.
Från GuldGrodan.
Från GuldGrodan.

Tog lite fler bilder idag. Två skott längst upp började växa tillsammans för kanske två veckor sedan ungefär, och nyligen så verkar en till komma nedanför.
Bilderna är mindre skarpa än jag hade velat. Det var svårt att hålla kameran stilla nog med macro aktiverat, så de är lite suddiga, men man ser åtminstone att det är nåt där.

Om keikis; vad jag förstår så kommer de alltid vid rotbasen, eller? Jag har inte sett något när jag tittat, men jag kan fota mer imorgon om ni vill.

Nu har jag vattnat den. Fyller vanligtvis lerkrukan med vatten och ställer ner plastkrukan i ett tag. Sen torkar jag ur krukan och låter blomman droppa av, och efter det så är den tillbaka i fönstret.

Om det inte verkar kris med att få den omplanterar så väntar jag, särskilt iom att den borde släppa bladen nånstans i vår om jag har nåt hum om vad den håller på med.
Finns det nåt trick för att ta bort de nedre bladen utan att skada den av misstag? Tänkte vänta tills att jag planterar om den, men jag kan ju alltid vara förberedd.

Tack för hjälpen och de goda orden.

31/12 -14

keikis kan som sagt även komma från stängel

31/12 -14

Dela bladet på längden och dra åt var sitt håll så lossnar bladet lättare.

Ge ditt svar