Skriv början av artikeln om flammiga blad

Nyckelord: flammiga blad

Inlägg med flammiga blad som nyckelord.

Från Cecilia K.

En av mina Phalaenopsisplantor har mer eller mindre flammiga blad - det på bild är det mest utsatta. Just detta blad har även några svarta prickar som varken är högre eller lägre än bladnivån. Vad beror detta på och vad kan/ska man göra åt det?
Plantan ser ut att må bra i övrigt - bra tillväxt, rotutveckling och exemplarisk stängelproduktion...

Nyckelord: Flammiga blad, svarta prickar

5/6 -12

Blad på Phla dör för eller senare, är det älsta bladet, det som är längs ned så är det kanske dax.

5/6 -12

det inte vad det är, men bladet ser inte ut att vara ett av de som är längst ner,
så det borde inte vara förbrukat.
Om plantan fått mycket ljus kan bladen bli lite flammiga, prickarna är nog
ett litet svampangrepp, håll ögonen på dem så de inte blir större bara.

5/6 -12

Bladet på bilden är inte det nedersta, utan ett av de övre (4:e uppifrån av totalt 6 blad). Alla blad är mer eller mindre flammiga - men det nedersta har märkligt nog mest jämn grön färg.

5/6 -12

Har du flyttat den till en ljusare plats nyligen?

5/6 -12

Merwic: Nej, plantan har stått på samma plats i över 1 års tid. Men den kanske är extra känslig för ljuset så här års. Det skulle ju faktiskt förklara varför det nedersta bladet är opåverkat, det skuggas ju av de ovanför...
skrubbhaxan: Svampangrepp lät ju så lagom kul. Ska jag bara låta prickarna vara eller skära av det skadade bladet helt - eller gör det varken till eller från? Hur smittsamt är egentligen svampangrepp? Varierar det mellan olika sorters svamp?

5/6 -12

Läste några gamla inlägg och en som hade flammiga blad på sin orkidé hade frågat Lutz Roellke och han hade svarat att stress som orsakar det. För kallt, torrt eller vått-bara att välja.

5/6 -12

Stress - se där. Tänk om dom kunde prata! Tror mest på alternativet "för kallt" i vintras isåfall... Sedan kanske plantan stressar sig själv oxå - har 5 stänglar och ytterligare en på väg, både blommar och har keikis. Kan mer näring hjälpa, mildra och underlätta stressade plantor?

5/6 -12

Ojdå, kanske inte så konstigt att det blivit lite stress när den har så många stänglar + keikisar och även blivit kall om fötterna tidigare. Vet inte hur det är om man ger mer näring.

5/6 -12

Om jag nu ska tolka de flammiga bladen som tecken på stress och/eller ljuskänslighet - kvarstår frågan hur ska jag hantera de svarta prickarna som kunde vara svampangrepp? Har någon tips att ge?

5/6 -12

Kanske Atamon behandling.

5/6 -12

Vart får jag tag på detta medel? Hur går behandlingen till?

5/6 -12

Livsmedelsaffärer har Atamon. Man använder det till sylt etc. Hade en gång små vita svampar i krukan. Tog hela plantan ur krukan och satte i Atamon vatten. Om du inte vill ta ut plantan ur krukan kan fukta bomull kanske i Atamon blandning och torka av bladen. Det lönar sig att prova.

5/6 -12

Tack för tipset stella! Det ska jag helt klart prova. Tolkar ditt svar som att jag ska låta bladet vara, dvs inte skära bort delen som bär prickar, utan bara badda bladytan rakt av... Hur lång tid ska man ge behandlingen innan man ska överväga att kasta in handduken?

5/6 -12

Jag vet inte riktigt om det räcker en gång. Jag behandlade bara en gång och det har inte synts någon svamp mer. Som sagt min planta hade svamp i krukan och din planta, om det nu är svamp, på bladet. Atamon är inte skadligt för plantan så Du kan torka av kanske några gånger.

5/6 -12

Jag kör x 2 i en vecka - för säkerhets skull

5/6 -12

Cecilia K, kasta aldrig in handuken, behandla fläckarna med atamon några
gånger, sommartid med ljus, värme och lite högre luftfuktighet brukar normalt
ge plantorna bättre motståndskraft mot allehanda svampar.
Jag har kurerat de som sett betydligt värre ut på bladen, man får bara lite
extra snäll mot plantan ett tag och sköta den som en baby.
Atamon, kanel och ljus brukar ta kål på svamparna efter ett tag.

5/6 -12

Tack för de hoppfulla orden skrubbhaxan!

5/6 -12

Jeg har hatt noen ganger litt svampangrep på blader, men har aldri behøvet å gjøre noe. Ved svampangrep, initierer planten en såkalt hypersensitiv respons som betyr at vevet rundt svampen dør slik at svampen har ingenting å ernære seg på og på denne måten spres den ikke videre. Se nærmere på de svarte prikkene, hvis det er en slags lysere ring rundt prikken så er det dødt vev. Ved en slik angrep, begyner planten å synthetisere sekundære metabolitter for å forsvare seg mot videre angrep. Jeg personlig ville ikke ha gjørt noe med det og risikere å stresse planten enda mer. Svampmidler drepper også mychorrhiza som finnes på røttene og i medie og som er bra for plantene.

6/6 -12

"Mykorrhiza är symbios mellan svamphyter och växtrötter. Växten förser svampen med bl.a socker från fotosyntesen, svampen ökar växtens absorbtionsyta så att växten lättare tar upp vatten och näringsämnen". Så min fundering är att behövs det någon mykorrhiza överhuvudtaget i krukodling, man vattnar ju och ger näring till sina orkideer? Eller om det finns någon mykorrhiza?

6/6 -12

Økt nitrogen tilførsel og bra tilgang på vann minker mykorrhiza vekst. Planten trenger ikke å investere i symbiosen hvis den har det bra med næring og vann, men rotbiomassen går også ned. Men skulle det skje at planten er stresset på et eller annet måte så blir de uten mykorriza svakere enn de med. Fra eget erfaring har jeg hatt en situasjon hvor jeg fikk råd å bruke soppdrepende middel på noen planter som hadde det. Etter det ble planten svakere og produserte færre røtter. De som jeg ikke har behandlet produserte masse røtter og var mye sterkere. Jeg personlig velger at mine planter har et sterkt rotnettverk og mykorryza slik at hvis det skulle skje noe så har den nok energi å overleve. Men alt er jo individuelt. de små svarte flekkene på bladene kommer ikke til å spres videre hvis man unngår stagnerende vann inni og på planta og dårlig luft sirkulasjon. Men jeg prøver å bruke så lite som mulig ulike midler på mine planter. En gang i måneden har en profilaktikk for alle plantene mine som innebærer å tørke alle bladene over og under med en løsning av neem olje, oppvaskmiddel og DynaGro ProTekt. Bladene blir blanke og fine og neem er litt antiseptisk og dreper små insekter som skulle være på bladene.

Ge ditt svar

10/11 -07

Flammiga blad

Det är en Dendrobiumhybrid... Är jag nojjig eller borde jag vara orolig? Det är inget på de gamla bulberna, bara de "nya"...

Nyckelord: flammiga blad, Dendrobium

11/11 -07

Jahapp... Antar att jag är nojjig då...

Ge ditt svar