Skriv början av artikeln om Magnesium

Nyckelord: Magnesium

Inlägg med Magnesium som nyckelord.

21/8 -20

Magnesium

Jag använder Akerne Rain Mix som gödning till mina orkidéer. Emellertid vill Phragmipedilum kovachii ha mer magnesium än vad gödningen innehåller så jag måste tillsätta extra magnesium för att de ska blomma. Idag blir det på gehör. Vet någon om magnesium är giftigt eller om växter tar upp den mängd de behöver? Jag har läst någonstans (kan inte hitta det nu när jag vill veta) att det är så att växter "väljer" hur mycket de vill ha. Å andra sidan så hävdade två personer som jag känner i SYS att det är giftigt. Franz Glanz, välkänd kovachii odlare i södra Tyskland hävdar att det är nödvändigt för att få blommor på kovachii. Jag hade mina i flera år, innan jag hörde Glanz på ett möte hos Karge tala om ämnet, utan att få dem i blom. Efter att ha tillsatt magnesium blev det blommor. Frågan kvarstår: Är magnesium ofarligt att blanda in i gödningen eller...?

Nyckelord: Magnesium

21/8 -20

Nu vet jag inte mycket om hur växter tar upp mineraler (som magnesium) så det här blir mest en fundering, men rent logiskt tänker jag att det näringsvärde jordmånen blommorna växer i har, det är vad de får i sig och rättar sin tillväxt efter (snarare än att de skulle kunna reglera intaget från rötterna?)
Behöver en orkidé då t.ex mer Mg för att blomma så är väl det "normalläge" för den och att tillsätta Mg borde då vara rätt ofarligt.
Faran ligger väl närmast i när man inte kan hitta balansen mellan "för mycket och för lite skämmer allt", och stressar blomman till att växa/blomma "ihjäl sig" om man överskrider vad den klarar att omsätta?
(Fast det hade du kanske redan tänkt på?)


22/8 -20

Magnesium är centralatomen i klorofyll, så alla gröna växter, de som driver fotosyntes, måste ha Mg annars blir bladen gula/gulfläckiga och tillväxt avtar. (Byter man ut centralatomen magnesium i klorofyll och sätter dit en järnatom så får man i princip hemoglobin, som vi har i blodet och som ju binder syre). Kan tänka mig att växter är duktiga att ta upp detta. Det finns ju berggrund med mycket Mg som Dolomit (Ca,Mg CO3) och sådana områden har ofta fin flora (tex Dolomiterna)! Kan inte uttala mig om överdosering, men även jag tillsätter Mg i form av Magnesiumsulfat "på en höft" när jag göder. Även jag tycker mig se mer vitala plantor sedan jag började tillsätta Mg. Jag har aldrig undersökt Mg halt i bark och jag tänker då på hur epifytiska orkideer får i sig Mg i naturen och ja eftersom träden behöver så måste de ta upp Mg och så hamnar det i barken och vidare i epifyterna.
Mvh
Mikael

Vet att många ger epsomsalt MgSO4·7H2O, (innehåller teoretiskt 48,84 % magnesiumsulfat) till chili för att få kraftigare tillväxt. Hävdas att det underlättar för dem att ta upp andra näringsämnen. Tror att de flesta höftar med en matsked per kruka vid omplantering, jag vet inte vad dosen skulle kunna vara för orkidéer. (Troligtvis betydligt lägre dos).

22/8 -20

+ 23/8 -20

Jag har köpt en blomsternäring av en trädgårdsmästare i pulverform, se innehållsförteckning på bif. bild. Köpte en större förpackning för många år sedan, å den lär räcka min livstid . Tycker den fungerar bra för mig, å har inga problem med att få kovatchii att blomma (kommer knoppar nu). Använder 1tsk. till 3 liter regnvatten/osmosvatten under tillväxt och emellanåt bara vatten för utsköljning av ev. saltlagring. Att notera, är att jag odlar allt i GreenMix som står i kruka. Har testat annat som Pokon 20-20-20 till mina paphar, å de funkar de oxå till dem.
Jag tror inte de är hälsosamt att överdosera, med vare sig det ena eller andra. Har gjort några försök med högre dos, som gav tråkiga följder. Det som tillförs mediet verkar växten ta upp, så enl. min erfarenhet så kan inte växten strypa upptaget om det finns överskott i mediet av ngt. ämne. Jag är inte skolad i ämnet, utan kör med prova-se-lär - metoden .

23/8 -20

Tack alla. Det är mycket intressant att ta del av era kunskaper, erfarenheter och funderingar. Jag får väl fortsätta att tillsätta Mg på en höft. Idag har jag vattnat mina orkidéer med gödning. Min giva får i fortsättningen bli 25 ml Akerne Rain Mix + 15 ml Magnesium per 210 l H2O. Detta ger ett totalt ledningstal på 250 mikrosimens. Mitt Mg är Mg i form av Epsomsalt från Apotea.se. Väldigt billigt, 68 kr/kg och fraktfritt. Tack än en gång.

23/8 -20

Hej Börje, i http://www.ofnds.de/Orchideenkultur/Wass... så anges en källa för Phrag. kovachii där den lever till 50 mg/L MgO. Jag kollade på min burk av Rain Mix och den innehåller 3,5% MgO, dvs. 7 gånger mer än så men om du fått blomningen att fungera vid tillsats av MgO så får man väl tillskriva det utspädning till normala orkidéers behov Jag vet ju inte vad "brukslösningen" blir när man skopar i en struken till 2 liter vatten, har du sett någon sådan beräkning för Rain Mix?

24/8 -20

Dick och ni andra som är intresserade av gödning och Mg-tillsats.
Nu har jag mätt ledningstalet i olika koncentrationer. Jag har utgått från 10 liter kondenssvatten från mina värmepumpar och dess ledningstal = 0. Akernes ger 710 Mikrosimens. Mätaren är nykalibrerad. Det betyder... Vad?
Sedan tog jag Görans mängd men använder Akernes i stället för "Trädgårdsmästarens" och då fick jag ett ledningstal på 2290 Mikrosimens, alltså 3 ggr starkare blandning än Akernes blandning. Självklart är det föga vetenskapligt att byta ut fabrikaten så här men det stämmer till eftertanke om vad man köper. Klart är emellertid att mina orkidéer är svältfödda både på det ena och det andra.
Dick du som är en snitsare på att räkna, om du har tid så jämför de båda preparaten.
Det hör till saken att Görans orkidéer växer som tusan och blommar jättefint.

24/8 -20

Akernes 1. Från dick.
Akernes 2. Från dick.
Akernes 3. Från dick.

Konduktiviteten mäter ju inte halter av något specifikt ämne, utan elektriskt motstånd/ledningsförmåga i vatten, vilket varierar med mängden lösta joner.
Jämför jag Akernes (i pulverform, nämns först nedan i jämförelsen) med Görans Trädgårdsmästarnäring så finns dessa radikala skillnader; 2,7% fosforsyra mot 14%, 13,7% K2O mot 21%, 11,8% CaO som verkar saknas i Görans, 3,5% MgO mot 1,0% MgO (0,6% Mg), 4,8% SO3 mot 16,25% SO3 (6,5% S).
Det finns alltså väsentligt mer MgO i Akernes Rain Mix, men väsentligt mer P, K, S i Görans gödning.
Jag laddar upp värdena och info om Rain Mix tillblivelse och varför man har denna sammansättning från Akernes broschyr.
Frågan är då om du Börje använder en korrekt lösning av Rain Mix/vatten när du vattnar? Enligt dem ska det vara ett struket blått mått, motsvarar 1 gram mix, till 2 liter vatten, så till din 10 liters ska du tillsätta 5 mått och får du då 710 Mikrosiemens? När du sedan skriver att du "tar Görans mängd" antar jag att du menar 1 tsk till 3L vatten av Akernes Rain Mix, jag vet inte hur många gram det blir i 1 tsk men om det ska vara samma koncentration som i "din 1:a blandning" så ska den innehålla 1,5 gram dvs. 1 ½ struket blått mått i en tsk. Tittar vi då på vad som normalt ryms i en tesked så anges t.ex. havssalt 4 g, bakpulver 5 g, dvs. approximativt 3 gånger så mycket (4,5 gram), räknar vi vidare så blir då koncentrationen lösta joner 3 ggr högre och även konduktiviteten som i så fall blir 2130 Mikrosiemens. Detta blir väldigt nära ditt uppmätta värde på 2290 Mikrosiemens.
Hade du använt Görans gödning i samma koncentration (1 tsk till 3L vatten) hade du erhållit ännu högre ledningstal än så här enligt innehållet ovan. Dock hade koncentrationen magnesium i era lösningar varit nästan identiska!
Kom också ihåg att Rain Mix är skapad så att den alltid ska vattnas med och aldrig finnas något behov av att skölja ur mediet för saltuppbyggnad.

26/8 -20

Tack Dick. Det är en gedigen genomgång. Nu blir det mer problem. Det har alltid hetat att orkidéer ska ha lite gödning. Vid ett besök hos en känd Disa-odlare hävdade denne att Disorna inte fick ha mer än 150 mikrosimens i vattnet. Han odlade i torv + perlit. I en tysk orkideétidning stod det att Odontoglossum och liknande fick 450Mikrosimens en gång i veckan med en vattning med rent regnvatten emellan. Följer jag Akernes recept få får de 710 mikrosimens. Vad ska jag tro/göra?
Törs jag gå upp till 710 mikrosimens?

26/8 -20

+ 27/8 -20

Det skulle jag vara mycket försiktig med när det gäller dessa arter som nästan inte ska ha någon näring. Du kan dra iväg ett mail till Akernes och fråga, men vad jag sett tidigare har de inte dessa släkten på sin hemsida.
Jag vet ju att vid Taffelberget så är de översta lagren en riktigt ren kvartsit, dvs. innehåller mest kvarts och inte mycket mer. Så när den kvartsitiska sandstenen bryts ned, vilket går väldigt sakta och därför står Taffelberget upp från sin omgivning, innehåller vattnet som transporterar bort produkterna nästan inga näringsämnen. Det är just i dessa övre delar av Taffelberget som Disa förekommer och inte längre ned utmed bergets sidor där man får in andra bergarter t.ex. graniter som ger mer fertil jordmån vid nedbrytningen och här hittar du alla vinodlingarna, inte däruppe. Får du inget vettigt svar från Akerne så skulle jag råda dig att späda ut deras blandning 5 gånger, dvs. ett struket mått till 10 liter för Disa och 2 gånger för Odontoglossum, eller så kan du experimentera med Odontoglossum, men det är det knappast värt då jag sett dina i blom förut och de var magnifika.

13/9 -20

Jag vill bara flika in, efter min inledande fundering, att det här blev ju väldigt intressant att läsa.

Ge ditt svar