Råd / Släkten, arter och hybrider / Cattleya /

Skriv början av artikeln om Cattleya labiata jenmanii

Nyckelord: Cattleya labiata jenmanii

Inlägg med Cattleya labiata jenmanii som nyckelord.

Hej,

Jag försöker att orientera mig bland dessa för ett par inköp, men det verkar finnas en djungel av olika varianter, och det känns svårt att lita på bilder i annonser.

Varierar blommorna, inte bara i färg, men även i genetisk form (utöver att C. labiata är större än C. jenmanii)? Eller är skillnaderna mer på individnivå hos blommor på samma planta? (Eller kanske det är kameravinklar som förvillar.)

Vad tror ni t.ex. om den genetiska kvaliteten hos den här C. jenmanii från Asendorfer? Läppen ser ganska sluten ut. Länk jenmanii

Eller de här två C. labiata:

Vad betyder C. labiata 'Heinz', är den uppblandad med annan orkidesort? Den ser lite knubbig ut. Länk 'Heinz'

Vad betyder C. labiata 'Memoria My Amelie"? Petalerna liknar kaninöron. Länk 'Memoria My Amelie'

Nyckelord: Cattleya labiata jenmanii

20/9 -21

Håller med om att det är svårt. Har du odlat Cattleya förr? Om du inte gjort det så kan det vara vettigt att börja med en hybrid, eller en primärhybrid (korsning av två arter). Då behöver du dessutom inte lägga så mycket pengar.

Blommorna varierar en hel del mellan individer, pga genetik. Men odlingsbetingelser har också jättestor betydelse. Kan man inte få till optimala odlingsbetingelser så är det svårt att nå en blommas hela potential. Som form, storlek osv. Men förstås är det lättare om man har en klon med bra egenskaper.

En välkänd planta som har bra egenskaper (färg, storlek, form) brukar ofta få ett klonnamn. Det är det som är 'Heintz' mm som du ser i Asedorfers annonser. Sen är vissa kloner mer kända än andra. Ofta är de kloner som vinnit medalj på utställningar mest åtråvärda. Ex Amerikanska orkidesällskapets First Class Certificate FCC/AOS eller Award of Merit (AM/AOS). Även tyska orkideföreningen har motsvarande beteckningar. En medalj innebär att plantan har blommor som har symmetrisk form, stor storlek, välformad läpp mm. Ofta kostar dessa plantor en förmögenhet, men ibland kan man massproducera en fin klon genom meristemförökning mm. Men oftast så har man möjlighet att köpa avkomman från en fin klon där den är självpollinerad, då brukar det betecknas med "x self". Chansen är god att vissa goda kvaliteer för vidare, men man kan också få en ungplanta som är ordinär. Det är ett lotteri.. Ofta korsas två kloner med goda egenskaper, då brukar det anges med de olika klonnamnen.

Summerat så skulle jag inte lägga så mycket vikt vid klonnamn eller exempelbilder. Bestäm den färg du vill ha och beställ sedan från en handlare som du vet levererar god kvalitet. Jag föreslår Marita Åkesson, Åkessons orkideer. Då vet du att plantan kommer välrotad och är ofta blombar eller nära blombar. Hon brukar kunna nosa fram de flesta arter. Skulle du köpa från Asendorfer så får du en planta du behöver jobba med i 3-4 år innan den blommar. Och då skall du veta att risken finns att det inte alls är den färg du beställde (alltför vanligt med ungplantor...). Är du ny på Cattleya så skulle jag absolut köpa en blombar planta, köp inte för liten.

21/9 -21

Tack för all denna intressanta information. Jag tror det kommer vara mig till stor användning.

Jag har inte odlat Cattleya förr. Jag är dock ganska noggrann i mitt planerande, och vill inte ödsla energi på ogenomtänkta projekt. Och känslig för färgvariationer. Det här kan nog ta lite tid att komma till rätta med!

21/9 -21

Blommorna kan variera hos både C. l och C. j, men som du skriver så är C. j blommorna lite mindre och så även plantan. C. l har normalt två blomskidor i varandra. Min C. l och C. j har mycket lika blommor, men C. j som sagt mindre, samt den blommar alltid 2 eller 3 veckor senare.

10/10 -21

Från Dryad.

Jag lånade den här fina bilden på Cattleya jenmanii från Mikael Gustafssons intressanta kurs om Cattleyor (i kolumnen till höger). Färgen tilltalar mig mycket. Har den en särskild benämning? Finns det någon handlare som brukar odla dessa?

Mikael har även ett inlägg om en Cattleya labiata som ser närmast identisk ut i färgen. ! !
https://www.neovita.com/orkideer/no.cgi?...

10/10 -21

Detta är den "vanliga" färgen, så som den förekommer normalt i naturen. Även kallad "tipo" ibland. Så om du köper en planta utan någon annan benämning (ex alba=vit, semi-alba=vit med rosa läpp, coerulea=blå-lila mm) så får du denna.

11/10 -21

Marita Åkesson har Cattleya jenmanii på sin oktoberlista. Blomstora plantor med knoppskida, dvs. skulle kunna blomma nu i nov-dec.

https://blog.akessonorkideer.se/

12/10 -21

"Marita Åkesson har Cattleya jenmanii på sin oktoberlista."

Är den på bilden en särskild variant, till färg eller form?

13/10 -21

Min C. labiata slog ut för några dagar sedan, medan min C. j har knoppen i blomskidan och kommer inte slå ut förrän om en dryg vecka. Så är det var år.

13/10 -21

Mikael, mina C jenmanii är i samma fas dina, knopp i skidan med en dryg vecka kvar. Stark genetik! Och att de verkar styras av dagslängden.

21/10 -21

"Marita Åkesson har Cattleya jenmanii på sin oktoberlista. Blomstora plantor med knoppskida, dvs. skulle kunna blomma nu i nov-dec.

https://blog.akessonorkideer.se/"

Vad betyder "lång läpp"? Är lång läpp specifikt för C jenmanii? Eller är detta en speciell variant av C. jenmanii med extra lång läpp? Eftersom flera Cattleya-sorter är ganska lika varandra till utseendet, får det mig även att undra var gränsdragningen egentligen går utseendemässigt mellan en sort och en annan.

7/4 -22

Från Dryad.
Från Dryad.
Från Dryad.

Jag hittade till sist en färg på C. labiata som jag fastnade för, och köpte samtidigt en C. jenmanii. Från Petrens Orchid Shop.

Handlaren har tydligen låtit dem växa utan att alls binda upp bladen. Jag skall plantera om båda, men det blir nog svårt att binda upp bladen, för de är hårda och styva. (Bladen på min C. dowiana var. aurea var lätta att få ordning på för de är gracila och mjuka.) Ett av bladen på C. labiata har dessutom ett djupt hack.

Tycker ni det finns anledning att lägga in ett klagomål mot handlaren? Petrens Orchid hör väl annars till de mer respektabla. Eller får man räkna med att plantor ser ut så här när de anländer?

8/4 -22

Så här långt tycker jag C. labiata och jenmanii ser väldigt olika ut. Labiata har avlånga blad, medans jenmanii har breda korta blad.

9/4 -22

Jag har skickat ett klagomål till Petrens. Man kan inte bara låta bladen växa ut åt sidorna utan något stöd. Det är slarvigt. Flera rötter på C. labiata var dessutom ruttna. Och ett av de stora bladen avbrutet.

Jag har planterat om båda, och lyckats få upp bladen en bit.

12/4 -22

Petrens skickade en helt annan Masdevallia än den jag beställt och skyllde på att de stod så nära varandra i växthuset! Slarv eller medvetet fusk! Großräschener har också slarvat och sålde en Scaphosepalum martinae som visade sig vara en S.merinoi istället. Ursäkt att de köpt in sina S. som martinae! beställde också från samma leverantör en Masdevallia estradae men fick en M.guttulata i paketet. De har inte svarat på mitt klagomål ännu men nog känner man sig hjälplös då de verkar "ta vad de har" och hoppas att ingen klagar!

13/4 -22

Jag skickade dem saklig beskrivning och foto. Har inte heller fått något svar. Det är ju inte seriöst.

Trodde de här specialisterna bestod av noggranna eldsjälar.

13/4 -22

Namnlapparna på mina plantor stämde i alla fall. Återstår att se vad det blir.

Jag är ändå rätt nöjd. Har lyckats hyfsa till plantorna till tillfredställelse.

Ge ditt svar