Råd / Släkten, arter och hybrider / Aerangis /

Skriv början av artikeln om Aerangis distincta x biloba

Nyckelord: Aerangis distincta x biloba

Inlägg med Aerangis distincta x biloba som nyckelord.

Hej, min fina Aerangis distincta x biloba, som har blommat mycket och länge och fortfarande har några blommor kvar. Nu har bladen blivit mjuka och sladdriga. Ett har vikit sina långkanter inåt mitten.
Vad ska jag göra. Ge mer vatten, mindre vatten, mer luftfuktighet, varmare, kallare. Usch jag har ingen aning.
Hjälp är ni snälla. Ska kanske berätta att jag odlar den i ett österfönster och att det gått bra, hittills.

Mvh
Birgitta

Nyckelord: Problem med planta, Aerangis distincta x biloba

25/10 -08

Ingen som har någon idé?

26/10 -08

Puff, puff.

26/10 -08

Har du kollat om den har ohyra? Om ett blad har vikt sig inåt på längden skulle jag kolla efter t ex spinn. Jag vet ju att du har svårt att se, men du kanske har någon i din närhet som kan hjälpa dig? Annars har jag kollat i den litteratur jag har och där står att den vill ha skuggigt och fuktigt, rötterna vill torka upp fort och aldrig stå i väta, vattna ofta när det är varmt, minimumtemperatur 12-15grader.
Några egna erfarenheter ska jag nog helst inte ge dig Jag har haft två stycken....
Lycka till!

26/10 -08

spraya med provado plus.
Byt ut ev vitmossa.
Thomas

26/10 -08

Hade en kompis här igår, som inte kunde se något men jag ska spraya för säkerhets skull.
Tack ska ni ha för hjälpen.
Birgitta

27/10 -08

Eländet är inte slut än. Kommer en annan kompis ikväll och ska kolla.
Efter att bladen blivit mjuka men före min fråga här på op, badade jag den som vanligt, den här gången med svag näring. Sedan (finns det då inga gränser för hur dum man får bli) använde jag samma vatten till ytterligare två monterade plus en hel del andra plantor.
Ja, då förstår ni hur orolig jag är. Kan djur i olika utvecklingsstadier eller ägg föras vidare via vattnet. Alltså dör de inte när de blir dränkta?

Tacksam för svar.
Birgitta

27/10 -08

Det beror ju naturligtvis på vilka djur det är frågan om. En del djur tål ju att dränkas... De små svarta snäckorna jag hade problem med ett tag, lyckades jag ju inte bli av med förrän jag började sila vattnet mellan varje ny planta.
Ta en ordentlig titt på dem, behandla med Provado om du tror det behövs och var extra noga så du inte doppar flera plantor i samma vatten. Plantera om dem om det var längesedan du gjorde det eller om du tror att komposten är för nedbruten eller innehåller oönskade hyresgäster...

27/10 -08

Hej igen,

Med hjälp av en kompis kan jag berätta att distinctan x biloban har svarta prickar på både över- och undersidorna på alla blad och även på sina blomstänglar.
De är ca 1/2 mm och något upphöjda. Har tyvärr ingen kamera. Vad kan det vara?

Mycket tacksam för svar.
Birgitta

27/10 -08

kanske det kunde vara sköldlöss?

27/10 -08

Hej, är sköldlössen svarta?

Nu har alla mina monterade iaf blivit sprayade och de plantor som fått samma vatten är undersökta, inget konstigt syntes, men de står nu långt ifrån andra plantor och där får de väl stå några veckor.
Birgitta.

27/10 -08

nja dom är nog lite mer bruna, men kanske färgen kan variera lite. Sköldlössen kan man ju skrapa bort så att de lossnar från bladen medan andra missfärgningar kanske inte går att skrapa bort. Nu ser jag ju att du skriver att fläckarna är 1/2 mm, sköldlössen är nog större.

27/10 -08

om bladen snabbt vissnat kan det ju bero på drag......

27/10 -08

Aerangis distincta som är en av föräldrarna i din planta har svarta prickar vilket är en av känneteckena för distincta så det är inget att oroa sig för utan helt som det ska vara
Har du tittat på rötterna och hur mår dom kanske har dom blivit för blöta om du har den i kruka om så är fallet kanske du ska montera den
Lycka till

Ge ditt svar

Hej,

Är så glad. Mina två första monterade har överträffat varandra i blomning. Eftersom jag inte har odlingskåp, hänger de i ett österfönster. Jag har inte velat flytta de medan de blommar men när blomningen tar slut, för jag antar att den gör det en vacker dag, behöver de då hänga ljusare under vintern? Som en del av er vet, kan jag tyvärr inte visa foton på de.

Mvh
Birgitta

Nyckelord: Comparettia macroplectron, Ljus, Aerangis distincta x biloba

Hej Birgitta! Varken Comparettian eller Aerangisen kräver så mycket ljus så jag skulle tro att dom kan hänga kvar där dom är!
/Annette

14/10 -08

Tack Annette, då får de hänga kvar.

Ge ditt svar

Hejsan,

Håller på att förbereda vinterplaceringen åt mina orkisar och undrar om någon av mina tre monterade kan behöva lite extra ljus i vinter. Eftersom jag inte har något skåp, så hänger de i ett fönster. Det är en utmaning men ännu så länge har det gått bra. Aerangishybriden har fyra feta knoppar och Comparettian har två stänglar på väg. Leptotes har kommit idag från Marita Å, så den har jag ingen erfarenhet av ännu.
Vad tror ni om belysning åt dem.

Mvh
Birgitta

Nyckelord: Comparettia macroplectron, Aerangis distincta x biloba, Leptotes bicolor

17/9 -08

Är det ingen som har något råd?

17/9 -08

Leptotes bicolor gillar ju samma föhållanden som Cattleya med mycket ljus,
behöver nog därför kanske belysning under vintern.
Comparettia falcata, däremot, vill inte ha så mycket ljus, ungefär samma
odlingsförhållanden som miltoniopsis.
Du får göra som jag, ge dem som behöver mycket ljus en plats nära under
den extrabelysning jag har, de som vill ha mindre ljus placeras längre från
lamporna.

17/9 -08

Jaaaa... ljus är trixigt. Speciellt i och med att antalet timmar vi har dagsljus på vintern är så få. Aerangis klarar sig under medium ljus förhållanden, och hybriderna är ju vanligen lite mer förlåtande.

Men, medium ljus innebär 2000-3000 fc (ca 21500-32200 lux/lumen), det är ungefär 2 tim silat solljus/dag. En lågenergilampa (växtbelysning = balans av rött och blått ljus från spektrumet - inte vanliga lampor som mer eller mindre är värdelösa växtlampor beroende på färgtemperaturen) på 23watt ger ca 1000 lumen på en meters avstånd. Halverar du anståndet fyrdubblar du ljuset men det räcker ju fortfarande inte riktigt till. Vad man kan göra då är att man förlänger belysningstiden för att kompensera för styrkan. Så för att nå medium ljusnivån gäller då 14 tim. under extrabelysningen placerat ca 20 cm ovanför plantan. För att få plats med mer en ett par plantor under lampan kanske ett lysrör passar bättre. Denna får du nästan 10000 lumen på en meters avstånd, så på en halvmeter når du övre gränsen för medium, medium snudd på högre ljuskrav som din Leptotes bicolor. Du kan läsa lite mer om belysning på Orkidéhusets sida.

Hoppas att du blev lite klokare.... detta med ljus är inte lätt.

17/9 -08

Tack ska ni ha. Nu vet jag mer om deras ljuskrav.
Det finns en del internetsidor med info om just ljus- och temperaturkrav men de är gjorda på ett sådant sätt att man måste kunna se på bildskärmen för att hänga med. Mitt skärmläsarprogram klarar inte av det och det är därför jag ibland ställer frågor här, som jag inte hade behövt göra om jag hade sett bra.
Mvh Birgitta

Ge ditt svar

Hej!

För ett tag sedan köpte jag två monterade plantor av Marita Å. Eftersom jag inte har något skåp hänger de i ett fönster. Jag frågade Marita om hon trodde jag skulle klara av luftfuktigheten genom att duscha dem några gånger per dag. Det tyckte hon inte (risk för röta). Istället tyckte hon att jag skulle "doppa dem 10 min varje dag". OK det har jag gjort. Men egentligen förstår jag inte riktigt vad "doppa" betyder. För att alla rötter ska komma under vattenytan måste helt enkelt även delar av bladen följa med. Om några duschningar kan ge röta, vad ska då inte bad av blad kunna ge i längden. Kan tillägga att Aerangis hade två blomstänglar när jag fick den och nu har det kommit även en tredje, så helt dåligt kan den inte må men nu är det så varmt att dem torkar upp ganska fort men hur blir det sedan.
Skulle vara glad om någon kan berätta mer i detalj hur jag bäst ska göra. Om jag inte varit synskadad utan hade kunnat se, så kanske jag hade kunnat skaffa mig mer info på annat sätt. Nu hoppas jag att ni har överseende med en fråga, som är undantaget från regeln att det inte finns några dumma frågor ler
Birgitta

Nyckelord: Monterade, Comparettia macroplectron, Aerangis distincta x biloba

31/7 -08

Som Du säger är det nog risken för röta mindre om Du sprayar några gånger
per dag än om man doppar den. Det är ju fuktigheten som är viktig, och att spraya
minskar i mitt tycke risken att det blir för blött.

31/7 -08

Birgitta, mina monterade Vandor och Ascocendor får bada ofta nu när de hänger ute i växthuset.
Jag lyckas aldrig doppa dem utan att det kommer vatten över bladen.
Eftersom det blir varmt i växthuset, så behöver de även duschas flera gånger om dagen.
Därför får de under sin växrhusvistelse hänga upp och ner.
Om du låter dem få sitt dopp tidigt på dagen, och därefter låter dem hänga upp och ner, tills allt vatten försvunnit från bladen tror jag de klarar detta
Detta kanske inte är något att rekommendera, men nu kommer det nya rötter och blad på de flesta, så de verkar ändå trivas med denna behandling

1/8 -08

"Nyfiken" Jag tycker du gör rätt i som doppar dina orkideér....... dels för att jag tror att du som synskadad inte får full koll på hur mycket vattenmängd som du sprayar på och som det då kan bli liggandes kvar i tex veck. Medans när du doppar den, så har ju den i handen när du doppar och sedan efter doppningen så kan du lätt vända och skaka till den innan du hänger upp den igen !
Men sedan också dels för att växten skall hinna få "dricka" i sig tillräckligt med mängd vatten under dygnet, och barkbiten skall hinna suga i sig vätska .... med tanke på att den då är barotad i en torr och varm miljö !
När det blir knoppsprickning, så skulle jag försöka undvika att doppa stänglarna under vatten ......
Men att doppa hela växten i vatten med både bladverk och rötter ser jag bara som en fördel ... hadde jag haft tid och plats, så skulle jag gjort det med alla mina orkideér vid varje vattningstillfälle .... men gör detta när tillfälle ges !

1/8 -08

Doppa på! Jag dränker mina monterade plantor varenda morgon, hela vägen ner i hinken, blad och allt. Det mår de bara bra av! De är snustorra nästa morgon igen.

Ge ditt svar