Råd / Problem med plantor /

Ohyra och sjukdomar

Skriv början av artikeln om Ohyra och sjukdomar.

Olika sjukdomar och skadedjur kan drabba orkidéer. Men de går att bekämpa också. Här finner du diskussioner om problemen och om lösningarna.

Ardap (1) bakterieangrepp (1) bekämpningsmedel (3) bladlöss (12) bönsyrsa (1) falskt spinn (6) flugfälla (1) fruktflugor (2) Fruktträd Effekt (1) gift (2) gråsugga (3) Häggspinnlarver (3) insekter (2) karantänstid (1) kladdiga droppar (3) kolsyrebevattning (1) kolsyreis (2) livräddning (1) löss (6) myror (1) mögel (22) Neem-olja (1) Nemablom (1) ohyra (151) orangea kryp (1) potatisfälla (1) Provado (13) rotdöd (1) röta (20) sjukdom (20) skadedjur (13) sköldlöss (24) småkryp (5) snigel (8) snäcka (1) spindel (5) spinn (22) spinnrovkvalster (1) sprit (1) svampangrepp (5) svampinfektion (2) svart röta (1) svarta blad (2) svarta prickar (17) svavelblomma (1) trips (8) tusenfoting (4) ullöss (51) virus (21) vit ohyra (1) Vita flygare (1)

Senaste pratet inom området

18 feb

Fusarium

Kan man behandla svampen effektivt eller är det bäst att slänga alla växter?

Än så länge är det bara en oncidium jag helt klart diagnoserat. Har skurit bort alla delar med lila ring under rootstock ens bark fram till vävnad utan missfärgning. Men nu är frågan om detta räcker? Och hur stor är sannolikheten att övriga växter infekterats?

Nyckelord: Sjukdom, Svampinfektion, Fusarium

19 feb

Ge ditt svar

Mmm, så har jag drabbats för att jag brast i karantänen.. Det ända roliga är att jag får utföra experiment på de drabbade plantorna men försöker intalar mig under tiden att jag bör slänga dem. Vad hade ni gjort?

Nyckelord: Ullöss

30 jan

Karantän, bekämpa och hoppas på det bästa

30 jan

Ullöss? Mitt på vintern?

Det var olyckligt. Hoppas det är inte många av dina plantor som drabbats..

30 jan

Alla innerkrukor är nu diskade och står i frysen och ytterkrukorna diskade och tänkte köra de på 70 grader i diskmaskinen. Drabbade plantan ligger i vattenbad med yes och provadopinnar och ska sen spraya den med pyrsol. De andra som hade någon lus ligger i vattenbad med pyrsol och det ska tydligen upprepas. Den som dragit in eländet är en Phragmipedium Dick Clements och vad jag förstått så drar phapar lätt till sig skiten? Jag kommer aldrig våga köpa av min ebaysäljare igen.. Billigt lär det bli framöver iallafall!!

30 jan

Usch, stackars!! Lycka til!

30 jan

Säger också lycka till med eländet! Själv vet jag vad jag skulle göra

30 jan

Provadopinnarna lär ta livet av alla ullöss i krukan. Jag brukar också sätta varje planta i en plastpåse och spreja med provadalösning på bladverket. Därefter brukar jag låta plantan marinera ett tag i plastpåsen, innan jag tar ut den och ser till att den torkar upp snabbt, så det inte blir röta i bladvecken. Glöm inte att upprepa behandlingen efter ca 10 dagar.
Min erfarenhet av phragmipedium är snarare att de relativt sällan drabbas av odjur och sjukdomar. Dessutom är det nästan omöjligt att undvika angrepp i en samling. Tricket är att hålla nytillskott i karantän, så angreppen begränsas till ett fåtal plantor i taget. Viktigt är också att hålla uppsikt över plantorna, så att angripna plantor behandlas så tidigt som möjligt.
Lycka till!

30 jan

Jag har lagt ut den här länken flera gånger på OP och när jag hade läst den första gången gav jag upp hoppet om att kunna rädda någon planta med ullöss. Kanske pessimistiskt av mig, men länken är värd att läsas för att förstå att odjuren är svåra att bli av med. http://www.biobasiq.se/skadegoerare/ullo...

30 jan

Ahhh, jag känner som du Annika Schröder.. Jag vill bara kasta den men det tar emot, känns som att jag måste försöka. Plantorna ligger på torka nu förutom smittspridaren som ligger dränkt i pyrsolblandning.. Där kan den ligga den lilla rackaren.!! De som är badade i pyrsol har jag plockat någon lus på som krupit fram och dött..

Jag ber till orkideguden att befria oss från detta eländiga kryp.. AMEN!

30 jan

Håller tummar och tår att orkidéguden hörde dig!

Ge ditt svar

30/10 -16

+ 2/11 -16

Kryp på brudorkidé

Kryp på brudorkidé. Från MissJJ.

Jag köpte två brudorkidéer nyligen. De var väldigt fina, sen åkte jag bort en vecka och när jag kom tillbaka har den ena tappat sina blommor och den andra såg lite ful ut i blombladen. Häromdagen såg jag att det var små svarta avlånga kryp som promenerade omkring på blombladen. Jag sköljde bort dem men nu är det några där igen. Vad är det och vad ska jag göra? De är bara på blommorna så vitt jag kunnat se. De gröna bladen ser friska ut.

Nyckelord: Trips, Brudorkidé

30/10 -16

Det ser ut som trips, testa att spraya med såplösning.

30/10 -16

Ok tack, då ska jag prova det. Såg att det spridits till en gammal orkidé som blommar nu med
Om du klickar på bilden så syns djuret ganska tydligt.
Kan det spridas till andra krukväxter? Och om blommorna är borta finns de kvar i krukan sen? Jag ser dem ingen annanstans än på blommorna.

30/10 -16

Under fliken "Odling etc/Problem med plantor" i övre listen på denna sida, kan du läsa mer om trips och andra ohyror. Där kan du också få tips om hur du behandlar dina plantor.

30/10 -16

Ok, tack snälla. Ska kolla det. Sorg nu. Det var spridits till andra växter också...

30/10 -16

När jag hade drabbats av typiska ullöss så fanns också en massa små, svarta kryp. Det var väl hanlössen. Skulle detta kryp kunna vara en ullushane?

30/10 -16

Ullössen är vita och hanen bara 1 m m lång. Läs mer här om dem:
http://www.biobasiq.se/skadegoerare/ullo...

30/10 -16

Jag har läst samma info, men det är aldrig några bilder på hanarna. Är dom säkert vita?

30/10 -16

Har googlat: Ullössens hannar har vingar och två långa spröt baktill. På bilderna är dom rätt så långsmala. Man skulle gärna se en bättre förstoring av otäckingen på phalaenopsisen.

30/10 -16

Det enda ulliga jag sett är en liten vit ullboll på ca 1-2 mm i ena bladrosetten. Men det kan ju ha varit något annat.. Dessa svarta skitstövlar sitter mestadels under bladen på mina krukväxter utom på brudorkidéerna. Där har jag hittat dem på blommorna och i en bladrosett var det ett gäng, ca 4-5. Jag har inte sett något annat. Lite svarta prickar på de angripna blommorna. Ev var krypen lite mer bruna på en krukväxt. Krypen är ca 1-2 mm. Har en droppformad stjärt och spröt fram men kan inte se att de har vingar.
Har duschat av några av dem och sedan sprutat med såpvatten. Ställde ut lite gröna växter och hoppas krypen fryser ihjäl.. De försvann faktiskt på de två jag provade det med. Nu har jag lagt potatiskivor på jorden för att se om något dyker upp där imorgon.

30/10 -16

Alla år har jag klarat mig med Provado + och Yes. Numera finns inte + nu bara Calypso men har klarat mig, dock nu skaffat Raptol bara i fall att.

30/10 -16

En liten vit ullboll kan vara tecken på ullöss, men det stämmer inte med de svarta krypen du beskriver.
Ytterligare två länkar om ullöss, en från OP och en från Blomsterfrämjandet.
http://www.neovita.com/orkideer/no.cgi?g...
http://www.blomsterframjandet.se/website1/1.0.1.0/162/1/
Länken till Blomsterfrämjandet funkar tyvärr inte, men googla på ullöss Blomsterfrämjandet.

31/10 -16

Jag vet inte vad det kan vara. Inget av krypen stämmer in 100%. Känns lite som trips men de har inga vingar. Om de inte får det när det blir större. Någon ullushona har jag inte sett. Allt här ser mer ut som skalbaggar...
På potatisarna idag var det två olika. I alla orkidéer jag inte duschat och sprutat såpvatten på kryllade det av pyttesmå runda kryp och på den som är på överbilden var det massor av dessa avlånga i olika
storlekar trots dusch och såpavatten.

31/10 -16

Oled jag har klarat mig utan ohyra inomhus tidigare. Jag har hittat en hel del på nätet om det skulle vara trips. Fanns inget på Willys, är det bara blomsteraffärer som har sånt där?

31/10 -16

Jag har köpt Provado Calypso på Ica Maxi. Även Coop Forum har det + en massa andra medel.

31/10 -16

Jag har köpt min/mina i blomsteraffär

31/10 -16

På den här sidan finns också mycket att läsa och många bilder på olika "fulingar":
http://www.nyttodjur.se/skadevolder/trip...

31/10 -16

Det är trips. De har vingar men det är mlt svårt att se vingarna då de är infällda.

2/11 -16

Hej, blomtjuven. Jag har också kommit fram till att det är Trips. En bra början Läste att trips även kan vara vinglösa och även unga trips är utan vingar. Jag också kommit fram till att det nog inte var de nya orkideerna som smittade. Däremot blev de väldigt mumsiga när jag ställde dem i det angripna fönstret. Tyvärr möblerar jag om blommor och har på så vis spritt sig till andra fönster.
Tror jag fått bort Tripsarna från alla orkideerna med såpvatten utom de två nya. Kan det vara en idé att byta kompost? Har inte satt om dem sen jag köpte dem.
Annars är yuccapalmerna värst angripna.

2/11 -16

Släng dina billiga växter som känns ersättningsbara o försök rädda de finare är mitt råd en insektsspray tar nog död på tripsen, eftersom de kan flyga när man rör plantan så är det bättre än att flytta plantan till dushen.

2/11 -16

Med kryp är det bra att byta komposten, ja. Mycket bös som gömmer sig där. Diverse gottigheter kan man hitta om man gräver, haha. Hoppas det ordnar sig med dina plantor! Saxat från AOS:

"The winged adults (males and females) are found mainly on flowers and developing growths. Females deposit their eggs beneath the surface of the plant tissue. Often the only visible evidence of this is the callus tissue formed by the orchid in response to the wound. The nymphal (immature) stages are creamy yellow to pale orange and resemble adults without any wings. The nymphs feed on the tender young plant growths, then drop to the medium to pupate. The pupae are a darker orange color than the nymphs. As they are generally below the surface of the medium, they are unlikely to be spotted and more difficult to control with pesticides. When they emerge as winged adults, they fly back up to the plant to feed, lay eggs and begin the cycle once again."

Ge ditt svar

Såg idag att en av mina Cattleyor fått sköldlöss. Tänkte bara f....... Har inte sett att någon annan av de andra Cattleyorna fått. Plantan har nu fått flytta ut på balkongen. Jag hittade ett recept på en lösning här på orkideprat som jag sprayat på. Hoppas det fungerar.

Nyckelord: sköldlöss

2/8 -16

Lite mekanisk bekämpning brukar fungera bra som komplement när det gäller sköldlöss. Ta en mjuk tandborste med såpvatten, gärna förstärkt med lite rödsprit, och borsta bort de synliga lössen. Lycka till!

2/8 -16

Tack Marie S. Jag har tagit bort de jag hittat och sprayat med en lösning innehållande rödsprit, grönsåpa och vatten.

Ge din åsikt
Från pappilainen.

Min angraecum veitchii har fått en objuden gäst som bygger allt större bosättning på plantan. Är det bra kanske med en spindel där? Den kanske äter upp allt småkryp där eller är den kanske till skada, eller inget av delarna, den bara är liksom? Vad tror ni?

Nyckelord: Spindel

7/3 -16

Tycker Charlotte skall få stanna. Hon gör ingen skada, bara nytta.

7/3 -16

L8 jobbar åt dig om det dyker upp ohyra

7/3 -16

Funderar... spindlar trivs där det är fuktigt (o det blir ju kring orkideer ju...)... samt också där det finns mat!

Kolla alla dina växter...

7/3 -16

Hon jagar blom-flugorna

7/3 -16

Men Bobba Fett...det kan man läsa på nätet:
...blomflugor heter egentligen sorgmyggor och de är små och svarta och lever mellan 2 och 5 veckor samt lägger 70-140 ägg i fuktig jord. Dessa blomflugor gör stor skada på våra växter, speciellt småplantor och frösådder.
När äggen har lagts kommer larver ut och bosätter sig i jorden där de äter både rötter och fröer, med resultatet att sticklingen dör och fröerna inte kan gro. Hos fullvuxna växter kan bakterier och svampangrepp bli resultatet, vilket i sin tur försvagar växten. I värsta fall kan även den dö.

7/3 -16

Sorgmyggorna vill helst lägga sina ägg i jord. Dessutom är sorgmyggor lätta att förväxla med vattenflugor som inte gör någon skada alls. Men spindeln är inte intresserad av äggen eller larverna utan enbart av flugorna/myggorna. Eftersom spindeln äter flugorna/myggorna hjälper den till att hålla ner antalet ägg.

Eftersom jord är nyckeln till det hela så är det kanske inte så farligt för orkidéer

8/3 -16

Om Charlotte gör dig glad så är den till nytta och då kan hon ju vara kvar, men i övrigt ingen nytta alls utom möjligen om man vill bygga upp sitt nätverk

Ge ditt svar

3/2 -16

LED och UV

Är det någon av er som har i sin LED belysning enstaka UV dioder?

UV-ljus är som bekant skadlig för levande organismer... alltså för människan och i synnerhet för våra ögon och hud. Men samtidigt så effektivt mot skadeinsekter och även bakterier och virus.

Så jag undrar... är det någon som använder sig av LED-lampor som har 1-2 st UV-dioder inbyggda som profilax för att inte få något angrep på orkidéer?

TILLÄGGS FRÅGA:
Och om ni har UV-dioder med i LED-lampor, hur starka i Watt är då era lampor?

Nyckelord: Skadedjur, LED belysning, UV strålning

3/2 -16

Det är ingen fara med UV dioderna. UV ljus finns i betydligt större mängder i vanligt dagsljus, så det lilla som kommer från dioderna är ofarligt. Det är bra armaturer som har IR och UV dioder.

3/2 -16


Jag vet att det är ingen större fara om man inte befinner sig direkt under eller stirrar rakt in i lampan. Alltså är man på sidan av armaturen som hänger i fönsterluckan eller skåpet, så behöver man inte oroa sig även om det handlar om flera hundtra W.

Men jag undrar fortfarande... hur många här använder UV på daglig-basis för att hålla plantor friska?

3/2 -16

Jag skulle gärna

3/2 -16


3/2 -16

Inom mitt område är det sedan länge känt att UV är bakteriedödande och kan knäcka DNA kedjan på mikroorganismer tex Cryptosporidim mf. Dock måste man upp i en viss effekt (W) för att effekten skall uppnås. Just där är det nog svårt i orkidé sammanhang veta vilket effektnivå man skall upp i. Har läst en del men inte hitta testar kring detta. Att bara ha "ett par UV LED" betvivlar jag skulle fungera.

3/2 -16

Precis Oled... man skulle önska mer undersökningar om UV-påverkan på orkideer.

Sen tänkte jag... det måste finnas en relation mellan styrkan och resultatet. Alltså det borde krävas mycket mer UV-strålning för att bota redan angripna plantor... kanske så mycket att det skulle skada själva blomman... att jämföra med UV-ljus som profilax och för att stärka plantans egen motståndskraft.

Min egen armatur är nästan klartbyggd o lampor beställda... så jag kommer ha ca 2-3% av ljuset som blir 380-400 nm.
2% låter kanske inte mycket, men med styrkan på flera hundra W, så blir det inte helt obetydligt....

3/2 -16

Jag tror inte uv ljus har någon effekt på skadeinsekter. Det fungerar bara på bakterier och mikroorganismer. För skadeinsekter behöver man nog komma upp i kraft. Typ som en laser pistol. Skjut dom jäklarna

4/2 -16

BobbaFet...
Beroende på vågländ så delas UV ljus i 3 grupper: UVA (315-400 nm), UVB (280-15 nm) och UVC (100-280 nm). Det finns ju skadegränsvärden för respektive tre och de påverkar olika områden... ex skadeverkan för hög UVA är mest termisk, UVC påverkan är istället fotokemisk.

Som sagt... man skulle önska kunna mer om detta.... som Oled skriver... det är svårt att hitta info om UV i samband med orkidee-odling....

4/2 -16

Kul att du testa men får vi genom ditt experiment reda på om det har effekt eller inte?

4/2 -16

skrattar
Ja du Oled... för att få någon fingervisande statistik så krävs det minst 30 st fall... om jag minns rätt det här med analys och sannolikhet
Sen är det ju bara om jag får något ohyra som man skulle kunna säga att UV har ingen effekt... förblir plantor friska, så vet jag sjutton vad ska man tillskriva detta faktum... parametrar är ju många

4/2 -16

Man kanske kan testa att köra plantor genom ett akvarie uv-filter? Haha fast då är de nog mindre fina när de kommer ut på andra sidan!

4/2 -16

Ett enda litet året-om-växthus med väldigt mycket plats, sponsring och övrig försörjning, barnpassning med mera säkrad, så lovar jag att testa allas teorier med minst 30 enheter eller vad som nu krävs!! Skulle vara sååå kul att kunna 'testa' grejer...

4/2 -16

Heja Xara!!!

4/2 -16

Om du har dina plantor i ett växthus har du ju UV gratis på ett naturligt och beprövat sätt och behöver inte experimentera så därmed avstår jag som sponsor

5/2 -16

oled: Som synes fanns det fler saker att bidra med ! Men nåja, lite natur-UV skulle verkligen inte sitta fel för både folk & plantor just nu.

5/2 -16

Med det du skriver om dina barn så tror jag jag avstår barnvaktssponsring.;). Gällande försörjning verkar ni ha en bra ekonomi så även här avstår jag. Om du vill testa artificiellt UV så starta på 100%. Om dina 30 enheter trillar av pinnen så köp 30 nya och gå ned till 75%. Om de trillar av ....... osv. När de väl överlever så köper du 30 till som du sätter under vanlig belysning. Sedan fortsätter du så i 10 år. Sedan kan du jämföra resultat mha konfidensintervall och redovisa här på OP. Lycka till!!

5/2 -16

OK, tack! Lägger in en påminnelse i kalendern för när det är redovisningsdags .

5/2 -16

5/2 -16

Jag troooor jag kanske har det i min ena... UV alltså... De dioderna är mörka och lyser väldigt lite, men är dement och kommer inte ihåg om det var UV eller ngt annat :-P

6/2 -16

Elcatania...de där helt mörka dioder kan vara IR... men de lampor som har IR diod(er) brukar också ha UV diod(er).

6/2 -16

Dorra Ja IR var det nog! Ska kolla vad han skrev

Ge ditt svar

26/11 -15

Fråga

Från pappilainen.
Från pappilainen.

Nu nörjar det bli riktigt irriterande så som min Eulophia Euglossa bråkar med mig. Jag får inte bukt med detta alls. Vad kan det vara? Jag har sprejat den med väteperoxid både båda blad och rötter. Jag har även provat med ytdesinfektion. Någon som kan identifiera problemet? Virus till och med?

Nyckelord: Svarta prickar, Eulophia Euglossa

26/11 -15

Skulle tro för mycket vatten och/eller för mycket näring. Svarta prickar brukar tyda på det. Att få virus är ganska ovanligt

27/11 -15

Okej, ja det kan nog kanske ligga något i det. jag får köra lite torrare helt enkelt. tack för ditt svar!

27/11 -15

Oftast är problemet övervattning och kallas Oedema. Rötterna suger åt sig och absorberar vattnet snabbare än avdunstningen sker genom bladen. Uppstår i regel när temperaturen blir kallare men vattenkvaliteten och/eller vattningsfrekvensen inte reduceras. Detta är inget skadligt men gör att plantan ser "ful" ut. Om inte problemet åtgärdas under den kalla årstiden kan man få problem med svart röta på rötterna och då blir betydligt större bitar av bladen svarta. Risken är stor att plantan till slut dör. God luftcirkulation förbättrar även det här. När man fått bukt med det hela så blir dom nya bladen bra igen. På drabbade blad försvinner aldrig prickarna.

Kanske skall du byta näring. Många näringar innehåller ofta något som kallas "urea" och det är något man inte bör ge sina orkidéer, då det tar lång tid för att brytas ner vid låga temperaturer. Ju mer du ger näring ju mer stannar i ditt media och i plantan och efter ett tag är plantan övergödslad. Har du möjlighet att använda RO vatten finns det en näring som heter Rain mix och är ett pulver. Den ges med samma dos vid varje vattning året om. Den är dunder för orkidéer.

2/12 -15

Jag använder "Orchid focus" både "grow" och "blom booster", jag vet dock inte om de innehåller urea. Vad är RO-vatten för något?

3/12 -15

"Orchid focus" uppger att deras produkter inte innehåller urea. RO=reverse osmosis, teknik för att minska mängden lösta salter i vatten, en länk med info men finns mängder av info på www.
http://puretecwater.com/what-is-reverse-...

Ge ditt svar

18/11 -15

Mörka tider.

Hej. Jag har fått mögel på ganska många av min plantor i köket, ovanpå jorden och det har blivit ganska mycket. Jag har bytt ut jorden mot ny jord och sprayat med H2O2 på de som blivit angripna.
Jag ser även har börjat lite smått krypa fram på några i vardagsrummet också. Dom har jag gjort samma sak med. Det är främst de som jag har använt vitmossa i verkar det som som har möglat.
Jag har även sprayat vissa med ytdesinfektion. Någon som har några tips på vad jag mer kan göra?
Usch vad lett det är...

Nyckelord: Mögel

18/11 -15

Hur blött har du i komposten? Lättaste sättet att bli av med mögel borde vara att torka ut det.

18/11 -15

Jag vill påstå att jag inte har allt för fuktigt, men det kan vara så att det varit för fuktigt. Ska ha en torrare period nu i och med att det är vinter också.

Ge ditt svar

Mögel i komposten på en planta omplanterad enligt konstens alla regler. Märkligt nog den enda planta som står i en vanlig kruka, men med gott om luftutrymme. Alla har plastkruka, men de andra har glasytterkruka, dom står på en bädda av glaskulor och har i övrigt väldigt gott om luft för ventilation. Nu ska jag borra lufthål i alla plastkrukor, såg att någon gjort det, och hoppas undvika mer tjafs. Ska jag kanela igen eller räcker det med spolning och omplantering. Kanske Atamon? Kan det vara nåt knas med komposten? Köpte den och sp. från Peter för ett par veckor sen.

Av någon obegriplig anledning har ett nyförvärv börjat tappa blommor och knoppar, den var helt kry när jag köpte den för två veckor sen. Barken som den är planterad i är för grov och håller för lite fukt så i förrgår pillade jag ut en del av den utan att ta upp den ur krukan och pillade dit Peters kompost istället. Men problemet började flera dagar före det. Jag hade aldrig några problem när jag höll på med orkidéer för 15 år sen, nu går precis allting åt h-e. Tror att det är någon taskig voodoo inblandad. Kastar snart ut allihop och åker till IKEA, jag fick en därifrån för två år sen, den blommade i nio månader. Det är den plantan som totalt deppat ihop nu. Jag har sett plantor som stått i vanlig planteringsjord utan att ta skada men dom här..... F-N så less jag är!

Nyckelord: omplantering, mögel

19/10 -15

Jag har för det mesta fimpat barken. Har i en eller två krukor. Annars bara spaghnum. Bark möglar för lätt här:)

Atamon är bra:)

19/10 -15

Jag har köpt kompost av Peter i säkert 15 år och har aldrig varit med om att den har möglat! Hos mig funkar det med bara sphagnum till plantor i små krukor, men inte i stora t ex till Phallar 12 -14 cm krukor. Det blir för blött och rötterna ruttnar. Har räddat sådana plantor, med urdåliga rötter, genom att plantera dem i bara bark och det har gått bra.
Peter B, jag börjar undra om du håller på för mycket med dina plantor? Förstås gör du det i all välmening, men det kanske stör dem. Själv håller jag mig strikt till vattning en gång/vecka och ger näring varannan vattning året runt. Omplantering vid behov och är plantan omplanterad, så får den vara i fred.

19/10 -15

Tack för svaren.
Nenne, ingen av plantorna står idag i en kruka större än 12 cm, de som jag av nöd var tvungen att beskära hårdast står i ännu mindre med den framtida rottillväxte i tanke. Jag förstår din tanke med mitt pysslande och jag förstår den helt och fullt och håller med dig. Tro mig när jag säger att jag helst skulle slippa det här och bara göra en Ferdinand. Tyvärr så har även det blivit nödvändigt mot mina intentioner och önskemål. Följetongen är lång och började med en jättedålig kombination, Hasselfors Orkidéjord (som är en värdelös produkt) och att jag planterade direkt i glaskrukorna vilket alltid funkade då för 15 år sen. Det blev för blött med röta som följd men tyvärr så är min ekonomi extremt dålig och det var inte förrän nu som jag kunde köpa rätt grejor.

Till dess hade jag först fått klara mig med den rena bark som jag kunde plocka ur från Hasselfors och som höll fukten alldeles för dåligt (8 liter till 1,5 liter) till att börja med. Och när jag väl fick tag på sp. här i Sala att komplettera med så var den torkad vilket tydligen inte alls är lika bra. I samband med det så blev dom flyttade till plastkrukor. Så jag har blivit tvungen att rätta munnen efter matsäcken och hanka mig fram tills nu, flera månader senare, då jag kunde köpa rätt grejor. Men de flesta plantorna verkar ha tagit sig igenom hela pärsen ändå och börjar skjuta nya knoppar. (säger man knoppar om det som är nya grenar på en gammal stängel eller ska man säga grenar?) Men just den här är lite segstartad och behövde inte det här också. (jag skrev om den för någon vecka sen om huruvida jag ska klippa en gammal stängel som stjäl kraft från rotsättningen) Jag tror att jag provar Atamon nu, kanelningen med torkning verkar gå hårt fram och jag är rädd för att det ska bli sista spiken.

Men jag är väldigt misstänksam mot vattnet här, det har tydligen väldigt höga mineralvärden och mycket kalk och det tycker vännerna inte om. Så hur tokigt det än kan låta så ska jag göra ett försök att använda ett källvatten från ICA som jag hittade i ett test på nätet. Alla värden utom ett var lägre än det kranvatten man jämförde med. Och med bara åtta plantor än så länge så kan jag köpa väldigt många flaskor vatten för de pengar som en sån där osmos-grunka kostar. För det är för mig ett märkligt sammanträffande att en pigg och kry planta deppar ihop efter bara mindre än två veckor här. Den plantan har jag inte planterat om, bara pillat med substratet som jag skrev tidigare. Tänk att det ska vara så svårt för mig att skriva kortfattat.

Henrik.L.A.
Tror du att jag kan blanda färsk och torkad sp. om man ska plantera som du föreslår? Jag har lite ren, grov, bark som Peter skickade med, som prov antar jag, ska jag blanda i det? Eller skulle jag kunna göra en blandning med till största delen sp. och sen lite kompost för näring? Sen måste jag säga att jag är lite fundersam på kvaliteten på den sp. som jag köpte av Peter, den innehåller väldigt mycket småbitar och en hel del stänglar utan grönt. Jag har ju aldrig köpt färsk sp. (men jag beställde det i webbshoppen, inte fjolårssp.) så jag har ju å andra sidan ingen erfarenhet att luta mig mot, bara en fundering. Visst är det en tsk Atamon per liter vatten?

19/10 -15

Jag har bara färsk mossa. Den torkade pressade mossan blir alldeles för oluftig. Jag köpte årets mossa av Peter förut i år och den var jättefin:)
Den torkade köpte hag också- och liknar mer en annan moss art än spaghnum. Men det gick bra att blanda med bark.
Ja tror det:) det står på påsen:)

19/10 -15

Nu när du nämt vatten som ett problem kan jag bara säga att, det är ett mycket större problem än vilken slags odlingsmedia du använder. Mitt kranvatten här är från egen brunn med mycket kalk o det har på fullt allvar dödat många brudorkide-hybrider på 2 veckor nu har jag osmos men det var ju inget du ville lägga pengar på, men kan du inte fylla dunkar med vatten på jobbet eller hos någon vän som har bättre vatten? Istället för o köpa dyrt.
Vad du vill odla i är ju mer vad som funkar med ditt inomhusklimat o hur ofta och mycket du vattnar.
Har du kollat vad det är som möglat? Kan ju i värsta fall va en rot, sj har jag bara fått mögel i riktigt gammal nedbruten ja vet inte vad från blomsterhandlare men atamon ä lämpligt när man haft mögel i krukan. Nu vet jag också att många har kanel på alla ställen de kapar nått men sj gillar jag inte att ha det på rötterna det torkar väldigt mycket o kan sen sprida sig till friska rötter som då också torkar om man inte sköljt bort det helt.

19/10 -15

Har inte haft mögel någon gång i bark. Men jag köper aldrig färdiga mixar, dessa är fuktig i påsen och därmed har nedbrytningen redan startat och inne i påsen trivs svamp. Köper kruttorr hardwood bark och förvarar den torrt och luftigt i öppnar till jag ska använda dem. Mixar bark mossa perlit kol LECA och kokos i olika kombinationer beroende på vilken planta jag ska plantera.

19/10 -15

Tack Awa86!
Äntligen någon som är med på tåget, har pratat om det här förut men vi kom liksom ingenstans (åtminstone inte dit jag ville ). Den bästa lösningen som vi kom fram till var naturligtvis osmos, och det är ju så också. Men så länge jag bara har 8 plantor så är det för mig en extrem ekonomisk överkurs att köpa osmos, jag får som sagt väldigt många flaskor vatten för dom pengarna. Men jag kommer att köpa en längre fram, ska bara skaffa fler orkisar först. Det känns som rätt ände att börja i.
Tyvärr hjälper det inte att ta vatten på jobbet, jag bor nämligen bokstavligen på jobbet, jag jobbar som vaktmästare och gästhusvärd i ett kloster utanför Sala och bor på plats. Min egentliga boplats är utanför Gävle där vi har superfint vatten, men dit åker jag kanske varannan månad så det får bli flaskvatten tills vidare. Att vattnet här är tufft här vet jag från att många gäster, i synnerhet förstagångsbesökare, kan bli lite lösa i magen ett par dagar innan magen vant sig. Men vattnet kontrolleras enligt kommunens bestämmelser och är godkänt som dricksvatten, men det betyder ju inte att det är godkänt som dricksvatten för brudarna.

Vad tycker du att jag ska göra nu? Är det bara att gilla läget och se dom små liven gå under eller kan jag göra något? Finns det orkidérehab, tar Betty Ford-kliniken emot blommor?

Kanelen sköljde jag aldrig av från rötterna när jag planterade om dom vad jag trodde var sista gången för ett par veckor sen. Borde ha fattat det, såg ju hur mycket rötterna torkade som du så riktigt säger. Ska jag göra om hela eländet igen?

19/10 -15

Jag använder färdiga barkmixar och köpe-sphagnum. Har inte drabbats av mögel (hittills), däremot alger i mossan. Men det oroar inte mig: har inte upptäckt några negativa konsekvenser på tillväxt eller blomning bara för att det blir lite grönt i krukan emellanåt. Men du verkar ha drabbats av värre bekymmer!! Hoppas att det ordnar sig !

19/10 -15

Peter B kanske Ludisia discolor vore nåt´ för dig! Är planterad i vanlig blomjord, väldigt lättskött och har underbara blad! Den trivs både i sol- och skuggfönster, så inga konstigheter med den!

19/10 -15

Jörgen J - Var kan man köpa hardwood bark?

19/10 -15

Är det någon som vet hur jag ska hantera det här senaste problemet, vattnet?

Blir det till att plantera om en gång till för att bli fri från det som kan samlas i krukan? Får kanske beställa mer sp. och plantera om ytterligare en gång och sen köra flaskvatten så länge jag bor kvar här.

19/10 -15

Så klostret med ljustillverkning? (Tillhör Vadstena kommun o kloster nämt nog lite mer än genomsnittligt i skolorna där eftersom det är en stor del av stadens historia)

Tror du kan behålla median om det inte är allt för illa med möglet, sj spolar jag alltid med kranvatten när det behövs rejäl genomspolning för att få bort salter.

19/10 -15

Ludisa gillar föresten inte kalk... min mamma lyckas bra med porslinsblommor (hoya) som bara får kranvatten, enda jag har kranvatten till är mina röda mangrove, lite udda växt att gilla det vet jag tycker de har vackra rötter + funkar tydligen bra att typ göra bonsai av när de når den storleken mina är inte så gamla men de trivs men de trivs ju i allt... även saltvatten

19/10 -15

Har du fått fram några vattenvärden sedan förra inlägget?
http://www.neovita.com/orkideer/no.cgi?g...

19/10 -15

Varför inte samla regnvatten? Jag har också extremt kalkhaltigt vatten i kranen och vattnar samtliga orkidéer och kamelior med regnvatten. Det fungerar utmärkt och är väldigt billigt.

20/10 -15

Gällande alternativ till vattnet har jag sj testat att samla regnvatten i hinkar o sånt fast det gick inte så bra men fåglarna gilla ju o bada o se till att vattnet jag lyckades få in snart vart grönt skulle velat ha vatten tunna men fick inte eftersom pappa vägrar låta mig ha nån för han har sprutat rödfärg sen han börja sommarjobba (han är 3e generation målare min brorsa o nåra kusiner ä 4e jag säljer färg så slipper måla ladugårdar ? ) så att se en tunna på fritiden ä liksom inte vad han vill...

Sila genom ogödslad torv funkar hyffsat men är otroligt bökigt o kändes inte som att det fick bort allt och kändes väldigt osäkert på när torven skulle bytas. Men orkidéerna överlevde allafall med det vattnet även med visst fusk med kranvatten när jag inte orkade böka med torven.

Sen skaffa jag saltvattensakvarium o då vart det en osmos på 300L/dygn men det är ju under ideala förhållanden så fick la ca 50L dygn med den så va lite för liten för mig (kan ju inte gå o vakta den jämt), när den osmosen la av (man måste byta delar! O när membranet väl är slut är det ofta lika dyrt som en helt ny osmos, därför de flesta inte vill tillverka vatten åt andra) så vart det en på nästan 700L/dygn med boosterpump (får nog 300L om jag körde den fullt ut ett dygn tror jag men brukar bara köra 80L i taget) så nu är det mycket bättre här, men det vore ju totalt overkill för de flesta här.

Tycker du ska köra på det köpta vattnet tills du hittar nått bättre alternativ vet inte om du t.ex kan få med dig vatten från Gävle (beror ju på hur du reser, är ju svårt att släpa med sig på t.ex tåget) eller om nån du känner i närheten av klostret som du kan få hämta vatten hoss, någon kanske har en regnvatten tunna du kan få ta ur om du bara frågar (kan ju va lite svårt när det börjar frysa om du inte kan förvara en del till vintern).

Det är träligt när vattnet är som det är där man råkar bo, inne på mitt jobb har jag en ludisa som stortrivs med det kranvattnet, har en här hemma som köptes samtidigt den trivs inte alls lika bra vet inte om det är näringen jag inte får till rätt mängd på eller om den tagit för stor skada från innan jag hade osmos eller inte trivs med att bindas upp (långranglig sort ser mer ut att passa i ampel egentligen)

En lite tråkig sak är att när orkidéer får kalk överdos kan en del ha svårt att återhämta sig även när man hittar nått bättre alternativ, det är inte ditt fel om någon dör du har uppenbarligen gjort mer än de flesta för dina orkidéer

20/10 -15

Jag samlar regnvatten, har gjort det i 3 år nu, funkar kanon även i Norrbotten, har vatten inne i garaget i petflaskor och en stor vattentunna ute, när det börjar bli kallt tar jag in antalet petflaskor i huset ett dygn innan vattning så det inte är så kallt och min stora tunna har jag inne i garaget, mörkt och svalt, när det regnar vintertid (ja numera gör det även här) så har jag en 40 liters hink ute och får på så sätt in vatten så det räcker hela vintern, mina grannar anser nog att jag är galen men det är ju deras problem

20/10 -15

Odling i ren vitmossa kan vara värt att prova. Vitmossa av god kvalitet har anticeptiska egenskaper och möglar i princip aldrig, den håller rotsystemet friskt och har lång hållbarhet.
Kanel bör inte användas i krukan utan endast på blad och snittytor.

20/10 -15

Gör nästan som elcatania. Har en stor tunna och samlar regnvatten och när det börjar bli noll-gradigt ute fyller jag på 4-5 liters dunkar (spolarvätska, från jobbet tar jag tomma maskindiskmedeldunkar etc) och förvarar dunkarna i en friggebod. Några dagar innan vattningen tar jag in en dunk för att tina.

20/10 -15

Jag blir så glad att så många fortfarande vill engagera sig i alla mina frågor!
Awa86 Vi har egen ljustillverkning, så långt är det rätt, men klostret i Vadstena är Birgittasystrar. Det här klostret är ett manligt Benedictinerkloster. Tack för att någon håller med mig om flaskvatten.
Marie S Jag bestämde mig redan i början av mitt "återfall" inte använda regnvatten av samma skäl som Awa86 skriver, fåglar som förorenar samt i mitt fall hängrännor som inte är ordentligt städade sen Gustav III dagar och drar med sig "biologiskt avfall" och allt möjligt.
dick Jag har faktiskt glömt att forska vidare i det där. Men (känsliga läsare varnas) eftersom det ingår i mina arbetsuppgifter att städa fyra toaletter som används av gäster två gånger i veckan så ser jag spår av nya gäster som vittnar om deras magars reaktion på vattnets sammansättning. Själv använder jag bara det vattnet för att borsta tänderna, för drickande använder jag bubbelvatten. Jag ska försöka få fram siffrorna så att du som begriper dig på sånt där kan hjälpa mig. Och som sagt, även om det är ok för oss så verkar det inte vara ok för brudarna, vi ska vara försiktiga med vad vi stoppar i oss så det gäller väl även dom och deras välmående.
elcatania Men snälla du! Det är väl klart som korvspad att det funkar bättre i Norrbotten, allt är bättre där. Synd bara att resten av landet är så ocentralt placerat i förhållande till Malmfälten i mitt fall. Släkten är spårad tillbaka till början av 1500-talet så vi kan ju vara släkt du och jag, typ 23-männingar. Men jag har faktiskt funderat på att använda snö när den finns tillhanda, mycket renare än så blir det ju inte. Tyvärr är det normala nedfallet i Sala väldigt blygsamt i förhållande till rätt del av landet.

Men vad gäller det aktuella/senaste så har jag nu tagit ett beslut, jag kommer att göra som Henrik.L.A. och Lassse föreslår och gå över till bara sp. och jag kommer att följa Awa86 råd och använda flaskvatten om jag inte kan fixa rent regnvatten eller snö utan gula fläckar. Så med den halva påse jag har kvar nu så planterar jag om den aktuella och de som är på väg mot blomning och skaffar omgående mer av årets färska sp. Det här få bli sista gången jag stör dom, dör dom så åker jag till IKEA, det som skulle bli någonting roligt och stimulerande har bara blivit det motsatta så vi får väl se om jag åker till Västerås eller inte.

En fråga till, om en planta börjar skjuta nytt på en gammal stängel, vad kallar vi det då? Knoppar är det ju inte, grenar känns heller inte helt rätt men är det så vi säger i alla fall?

20/10 -15

Menade att jag bor i Vadstena ☺ inte att klostret du arbetar/bor på skulle tillhöra Birgittasystrarna, borde fått in ett jag i den meningen 😉 när man går i grundskolan ska man ju lära sig lite stadshistoria o det blir ju efter ett tag lite surt o skriva om heliga Birgitta, Gustav Vasa, Mårten Skinnare eller mentalsjukhus då hittar lärarna på lite andra uppgifter som typ "vilka andra kloster finns det i Sverige"...

Man brukar väll bara säga att en sån planta förgrenar sin stängel o kommer få nya knoppar o blomma igen tror inte det finns nåt ord för det.

Ge ditt svar