Råd / Problem med plantor /

Ohyra och sjukdomar

Skriv början av artikeln om Ohyra och sjukdomar.

Olika sjukdomar och skadedjur kan drabba orkidéer. Men de går att bekämpa också. Här finner du diskussioner om problemen och om lösningarna.

Ardap (1) bakterieangrepp (1) bekämpningsmedel (3) bladlöss (12) bönsyrsa (1) falskt spinn (6) flugfälla (1) fruktflugor (2) Fruktträd Effekt (1) gift (2) gråsugga (3) Häggspinnlarver (3) insekter (2) karantänstid (1) kladdiga droppar (3) kolsyrebevattning (1) kolsyreis (2) livräddning (1) löss (6) myror (1) mögel (20) Neem-olja (1) Nemablom (1) ohyra (148) orangea kryp (1) potatisfälla (1) Provado (13) rotdöd (1) röta (20) sjukdom (19) skadedjur (9) sköldlöss (22) småkryp (5) snigel (9) snäcka (1) spindel (4) spinn (20) spinnrovkvalster (1) sprit (1) svampangrepp (5) svampinfektion (1) svart röta (1) svarta blad (2) svarta prickar (15) svavelblomma (1) trips (6) tusenfoting (4) ullöss (50) virus (21) vit ohyra (1) Vita flygare (1)

Senaste pratet inom området

Snigel i Cattleya-bulb. Från Isis. Fri bild (ej för kommersiell användning).
Cattleya walkeriana (forma alba) 'Kenny'. Från Isis. Fri bild (ej för kommersiell användning).

1:a händelsen - räddning av fladdermusunge på dörrmattan när jag tar ut grisen på morgonkvisten.
2:a händelsen - Cattleya walkeriana (forma alba 'Kenny' - som KEWs register säger inte finns...) har slagit ut flera blommor, snygg form den har - tack bolebo!
3:e händelsen - nu J-vlar är det krig!! Det sitter en snigel i min Cattleya walkeriana x nobilior som jag just fått hem ifrån M.Å. Ni ser det lilla äcklet försöka gömma sig upptill i hålet på bulben...
Jag plockade ut monstret med pincetten som ni ser...

Va gör jag nu - ska hela bulben skäras bort eller räcker det med kanel i hålet månne? Jag har skickat ett mail till M.Å. för råd...fortsättning följer mao.

/Mvh, I

Nyckelord: Cattleya walkeriana x nobilior, snigel, Cattleya walkeriana 'Kenny', fladdermus

10 jul

Onaturliga håligheter i alla växter ger tror jag en ökad risk och grogrund för alla typer av "angrepp". Om det är viktigt för dig att ha bulben kvar skulle du kunna testa att fylla hålet med tex ymppasta (en typ vax) Är inte bulben viktig för dig skulle jag ta bort den

10 jul

M.Å. tyckte jag kunde låta den va, hon trodde den skulle klara sig! Morfar brukade ympa äppelträd så ja, jag vet vad det är! Tack, oled.
/Mvh,I

10 jul

Varför inte testa att ympa nu när hålet är där ändå

10 jul

Ja, man ska skulle försöka ympa på ngn härlig äppelsort...åkerö, eller gravensteiner kanske...då skulle väl hela bulben gå av av tyngden ifrån äpplet!
/Mvh, I

10 jul

12 jul

Fin C. walkeriana!
Mvh
Mikael

12 jul

Nu har alla fem blommorna öppnat sig!
Ja, jag tycker jag gjorde ett riktigt kap hos bolebo!

Om någon undrar så är läppen blålila & inte åt det rosa hållet som min Firefox har fått för sig...
/Mvh, I

Ge din åsikt

Att Hasselfors orkidéjord var skräp är konstaterat. Men nu ser jag att en annan planta också fått mögel i substratet. Den är aldrig om planterad utan kommer direkt från Bürgners handelsträdgård i Sala. Kan det finnas något i vattnet? Det kommer från egen brunn, är hårt och har en svag lukt av svavel när det är obehandlat. Men det finns en anläggning som vispar vattnet väldigt hårt där det kommer in så att lukten ska försvinna, vilket den också gör.

Jag gör som jag alltid gjort och kokar vattnet innan jag använder det för vattning, jag kokar det i vattenkokaren som jag har på rummet och låter det svalna i diverse kärl under natten. Om jag ska behöva börja servera Evian till växterna så lägger jag av. Att ha plantorna utan substrat har gått utmärkt.

Den planta som jag hade problem med tidigare har slagit ut blommorna efter att ha blivit fri från Hasselfors. Att Gullan tvärt bestämde sig för att blomma över är nog helt naturligt eftersom hon blommat fyra månader nu och hade en jobbig uppväxt.

Nyckelord: Vatten, Substrat, Mögel, Hasselfors

18 jun

Hejsan! Mögel i substratet kan uppstå av en uppsjö av orsaker. Men själv har jag bara råkat på det om jag har vattnat för mycket i hög luftfuktighet. Så att det inte hinner torka ordentligt. Direkt när jag upptäcker det så tar jag ur plantan och gör rent den och sprayar med atamon lösning följt av endast bark i krukan (inge smul eller så heller). Har hänt mig två gånger.

Men kan ju också bero på vattnet?

18 jun

Tack! Det är just det är det konstiga, jag vattnar aldrig så länge det finns imma på insidan av krukan och två tre dagar till, kanske mer också. Någon hög luftfuktighet vet jag inte om vi haft, fast det är ju rått i luften och jag har ett litet rum utan ventilation tills jag vågar vädra utan att det blir för kallt eller dragit för blommorna. Atamonlösning? Menar du den Atamon som man har för burkar när man syltar? Den är ju ätbar så det funkar säkert, vad har du för blandning?

Har tre stycken Phalaenopsis som stått tio dagar nu utan någonting på fötterna, dom mår alldeles toppen. Jag sprayar dom nån gång om dagen, dom står i vida glaskrukor som tillåter frisk luft till tårna och ljus för fotosyntesen där också. Jag har fördelen att bo på jobbet så jag kan hålla ett vakande öga på dom hela tiden. Det ser ganska läckert ut också.

Jag ska köpa ny bark när jag får lön. Det var någon jag pratade med här i bygden som föreslog att man skulle låta barken ligga helt nedsänkt i vatten några dagar innan man använder den för att dra ut eventuella kemikalier. Det låter ju som en vettig tanke. Det kanske kan vara värt att göra om jag köper bark på zoo-butiken här i Sala. Känns lite överkurs att baara beställa bark för fem krukor från Orchidéehuset även om den är bra.

18 jun

Den billigaste lösningen, om du inte vill köpa Ordchidéhusets kompost, är nog att köpa ren pinjebark t ex hos Bürgers i Sala eller på Zoobutiken (säkert dyrare), klippa den i lagom stora bitar med en sekatör och köra den en timme i ugnen 200 grader.

18 jun

Det kan också vara ventilationen! Kan räcka med att du stoppar in en osvillerande fläkt för att få bukt på mögelproblemet.
Vet ej vart du håller hus, men här står balkongen öppen och några orkidéer precis brevid och npgra utanför och de mår toppen trots de icke så höga tempraturerna.

Japp, det man syltar med. Använder ca en halv tesked till typ en halvliter vatten.

18 jun

Tänkte också tillägga det som nenne skrev! Mycket bättre än alla överprisade påsar med speciell orkidé jord.

Om man inte köper orchid focus barken. Den är toppen:)

18 jun

Att annat sätt att slippa mögel mm kan vara att odla helt eller delvis i vitmossa, grov och gärna färsk sådan. Vitmossa (Sphagnum) har antiseptiska egenskaper - har tidigare använts av människor inte minst här i Norden till såromläggning mm - och hjälper till att hålla rotsystemet friskt.

18 jun

Kommer in med allmän okunskap, men menar du verkligen mögel Peter B? Inte bara cyanosar? (Eller alger eller vad det kallas: jag MÅSTE ta en botanik/hortonom-examen, tips på en distans-variant, någon?? ). Själv använder jag sphagnum/vitmossa och diverse barksubstratvarianter och har aldrig drabbats av mögel?! Hur ser det ut?!

18 jun

Mitt mögel har varit som mögel. Vitt hår. Haha obs! Då ej som ett ullus bo.

18 jun

Är det någon som har okunskap här så är det jag Xara eftersom jag kommer med så många frågor om sånt som borde vara självklart även för en småskalig entusiast som jag. Cyanosar vet jag inte vad det är, det jag ser och tolkar som mögel är vita kanter på pinjebarken. Den finns inte överallt, men det kan ju bero på att jag såg det i tid och tömde krukorna och spolade rent. Det är inte en snårskog, men vita kanter som inte funnits där förut och som dök upp samtidigt som Hasselfos´skräp hade stängt avrinningen och allt var surt och tråkigt. Plantorna är friska och fina i övrigt.

Men det som gör mig så konfunderad nu är kärnfrågan hur det kan bli så med en planta som står i en vanlig plastkruka utan någon ytterkruka eller annat som hindrar uttorkningen. Huvudfrågan var alltså om det kan vara något med vattnet som kan orsaka detta? Se vad jag skrev om vattnet i början, det hela känns jättemysko.

Jag måste ha råkat ta bort en uppföljningsfråga ser jag nu. Nenne, ska man ugnsbaka barken torr eller blöt, att köra torr bark på 200 grader i en timme känns väldigt brandfarligt. Jag ska försöka få med mig klostrets husfar ut i skogen och hjälpa mig hitta en plats där det växer sphagnum.

18 jun

Jaha! Du menar så, sådant har jag upåfattat som kalkavlagringar från vattnet:)

18 jun

Sköljer du genom krukan ibland? Annars är det mycket möjligt att det som Henrik säger är kalk eller saltavlagringar

19 jun

Tycker också att det låter som kalk, saltavlagringar. Det brukar precis sitta så på kanten av barkbitarna.

19 jun

Peter B, här kan du läsa om pinjebark i ugnen. En gammal tråd på OP och det är delade meningar om det är nödvändigt med denna behandling. Jag hade fel betr temperaturen!
Barken ska vara genomspolad och blöt och läggas på folie alt bakplåtspapper i långpannan. Den kan avge kåda och det är jättesvårt att få bort från långpannan. Sen har jag inget minne av att jag körde den flera timmar, som det sägs i tråden.
http://www.neovita.com/orkideer/no.cgi?g...

20 jun

Jag tänkte också på kalk ett tag i början, men jag kokar alltid vattnet innan jag använder. Jag har blivit sagd att det fäller ut kalk och annat som man inte vill ha. Det kanske inte är så?

Jag kan ta med mig barken och gå upp till klostrets storkök och fråga om jag får använda deras varmluftsugn stor som en halv pizzaugn för att göra helstekt pinjebark. Broder Anders skulle jaga mig med bakspaden hela vägen ner till gästhusets kök med en puttig liten bänkspis, med en ännu puttigare ugn.

20 jun

Att koka vattnet tar inte bort kalk. Det är bara vatten som ångas och försvinner

20 jun

Jag oroade mig inte för salt/kalk-avlagringar på bark innan jag skaffade mitt RO-system (då upphörde det ju, förstås). Men det kanske jag borde ha gjort?! Kan jag händelsevis skylla tjugo+ års oblomningar och Miljöbodsbesök på det?! Peter, om du vill 'sterilisera' barken i ugnen, så kan väl Anders inte ha några synpunkter på det? Tror att verksamheten kan vinna både anhängare & besökare på seriös orkidéverksamhet .

20 jun

Inte för jag på något sätt är expert. Men PeterB du säger ni har egen brunn där ni bor. Hur är vattenkvalitén på vattnet. Det kan ju va hel okej för er att dricka men innehålla mycket kalk och andra mineraler som kanske inte är bra för plantorna eller får barken att brytas ner fortare. Men som sagt det är ju bara en teori. Tror inte det är barken som det är fel på för barken i sig vitnar ju inte av sig själv utan något som påverkar den. I detta fall tillför du ju bara vatten till dina plantor. Säger som många andra att det låter som kalk på kanterna på dina barkbitar. Sen har ju olika barkblandningar olika kvalité det är jag helt övertygad om. Som sagt kör bara Peters blandningar från orchidehuset. Den funkar fint för mig. Men det är ju just det alla har olika lösningar och gör på olika sätt. Det viktigaste är att du testar dig fram och får något som funkar för dig.
Lycka till med plantorna

20 jun

Ju längre tid man kokar vatten (om det finns kalk i) dess mer kalk blir det (% ppm mm)

20 jun

Från Larsa.

Kort fråga PeterB
Ser barkbitarna ut så här?

20 jun

Grundvatten måste man ha koll på, kemanalys, baktannalys mm då man använder det som dricksvatten och vattnar sina orkidé mm. Restprodukter från jordbruk, e-coli och coli mm. Kan finnas hög koncentration av salter (även felaktig sammansättning). Även kalk så klart i orkidésammanhang. Har man koll på sin brunn kan det vara en välsignelse men annars kan det vara direkt farligt att använda som dricksvatten och för sina orkidé så klart.

11 jul

Tack för Era svar!
Jag har glömt det här i en röra av kapad IP-adress, ändrande av en hel massa användar-id och lösenord samt det betydligt trevligare besöket på tre veckor av min dotter.
Larsa, ja det är så barken ser ut, inte så mycket ännu, mer som den ensamma lilla biten längs upp.
Jag vet att klostret filtrerar vattnet på olika sätt här nere i gästhuset där jag bor och uppe i själva klosterbyggnaden. Sen har dom också ett fint växthus som antagligen har en egen vattenanläggning, om det är så så har vi alltså tre olika vattenkvalitéer på området. Den minst renade är just den som jag använder här i gästhuset där prion legat på att få bort en svag svavellukt genom att vispa in syre i vattnet. Jag vet att vattnet är väldigt hårt och därmed kanske mineralrikt också. Dom två bröder som står för odlingarna har säkert svar på detta.
Oled, vad gäller jordbruk så ligger det stora ängar här, dom börjar 50 meter från brunnen Vattnet är analyserat av berörd myndighet och godkänt som dricksvatten på hela området, men det säger ju inte så mycket om annat än renhet från skadliga bakterier antar jag? Jag kokar aldrig vattnet länge utan bara ett uppkok i vattenkokaren, sen får det stå och svalna till nästa dag. Det då alltså inte bort kalk, men det borde väl ta död på eventuella bakterier?

En avvikelse; en bröderna som står för växthuset har tagit sig an överblommade och bortglömda orkidéer. Den andra brodern sa; - Han bröt mot alla regler och dom älskar det!! Dom står i en blandning av lite vanlig mossa och vanlig jord och hålls konstant blöta, inte fuktiga, i svarta krukor tunga av vatten. Jag sökte upp den andra brodern (den ansvarige skulle aldrig lyssna) och förklarade vad som var fel, hur och var och varför.
- Så vad du säger är att dom kanske blev jätteglada först för att någon bryr sig men att det snabbt kan ändras?
- Ja, vem skulle inte bli sur när fötterna börjar ruttna och falla av?

11 jul

Man godkänner inte ett vatten som dricksvatten utan gör ett bakt prov och Kemprov på ett sötvatten. Det kan vara otjänligt, tjänligt med anmärkning eller tjänligt. Man måste alltså med jämn mellanrum
analysera för att få reda på om det är tjänligt som dricksvatten.
Enligt regelverket för kommunalt dricksvatten skall i princip 4 prov tas och analyseras per år. Tyvärr finns inte samma lag gällande brunnar men det är klart att rekommendera

11 jul

Glömde säga att det är en borrad brunn, men det har väl alla som bor permanent på landet numera antar jag. Någon provtagning fyra gånger per år kan jag garantera inte görs. Blev det godkänt för fem eller femton år sen så är allt frid och fröjd. Man har tyvärr en ovana att skylla på vissa saker som är självklara på att det är privat här eftersom det är en stiftelse, säkert det här också.

11 jul

Har du tillgång till analysresultatet?

11 jul

Har du funderar på att samla regnvatten och använda till dina älskade orkidéer? Har också vatten från borrad brunn som är bra som dricksvatten. Sedan jag började vattna mina orkidéer med regnvatten så mår de mycket bättre och blommar som bara den.

11 jul

Anledning att vi gör bakt och kemprov oftare är att man aldrig vet vad som kan hända. Utsläpp mm i sjöar mm.
Jag tycker brunnar kan vara utsatt på samma vis. Ett avloppsrör kan gå sönder (eller hål i) (ofta har man brunnar i närheten av fastigheten där avloppsrör finns), det kan vara utsläpp i närheten kemiska mm. Med det tycker jag inte att ett prov taget för 5-15 år sedan talar om hur dricksvattenkvaliteten i nutid är om det är tjänligt.
För ca 10 år sedan blev det problem med vårt avlopp (vi har kommunalt dricksvatten) och spolbilen kom. Efter 2 år var det dax igen. och för 3 år sedan blev det samma igen och då satte jag spaden i marken. Och vist, ett hål i avloppsröret. En grävfirma grävde upp och ett 30 kvadratmeter områden stank avlopp, fy fan kan jag säga. En brunn i detta område hade inte varit trevlig.

12 jul

Här har man en väldigt märklig inställning till underhåll av installationer och material, så länge det fungerar så kan det inte vara något fel på det oavsett hur mycket det gnäller, kärvar, skramlar och allt vad du kan tänka dig. Med andra ord; så länge det går att spola ner skiten i avloppstanken och så länge det kommer vatten ur kranen så är allt bra. När sen allt brakar ihop pga bristande underhåll så står man som frågetecken med en onödig jättefaktura i handen. Att vara vaktmästare här är att konstant jobba i kraftig uppförsbacke.

Igår så spolade jag 4 lilter Hasselfors pinjebark som var det enda jag fick tag på här, inte helt oväntat så var produkten full med sand/jord och småfnas av bark. Den kommer alltså att täppa till mina avrinningshål igen. Så nu blir det såhär:
- Kolla upp så mycket jag kan runt vattnet här, prover, möjlighet till regnvatten, rening hur och var
- Beställa bark och plastkrukor från Peter (har inte råd, känns fånigt köpa bara det från webbshop med avg. etc. men...)
- Ställa plastkrukorna i mina glaskrukor
- Staga upp krukorna med glaspärlor som min dotter gett mig för ändamålet.
Då har jag gjort vad jag kan (förutom att vattna blommorna med Evian), få till vattnet så bra jag kan, få stopp på tilltäppta avrinnigshål, men ändå fått ner plantorna snyggt och prydligt i sina glaskrukor där dom står stadigt och får mycket ljus på rötterna.

Ge ditt svar

Så slog den ut efter några veckors väntan. En stark bedövande doft som fyller hela rummet.
Den får mycket vatten och gödning under växtperioden.
Men se upp med spinn på de tunna bladen. Regelbunden bladtvätt och såpsprutan framme ständigt är ett måste.

Nyckelord: Spinn, Cycnoches loddigesii, spinnkvalster

21/8 -14

Veldig fin! Jeg får også lett problemer med spinnmidd på catasetinas. Må sprøyte ofte bladene med vann. jeg tar også noen ganger løsning av grønnsåpe og rapsolje. Heldighvis mister de bladene og da kan man ta de ut og vaske godt og lagre de uten potte til den nye veksten kommer ut.

21/8 -14

Samma procedur som jag då men vad gör man inte med så speciella växter....

22/8 -14

Jag tror jag kan placera doften nu....
Doftar nästan som de gamla malkulorna man lade i linneskåpet för 100 år sen ....eller finns det andra förslag??

22/8 -14

Doftar naftalen mao! Då har du en vacker malbekämpare!

22/8 -14

Den doften ligger väldigt nära som jag känner det...

22/8 -14

Riktigt läcker!
Mvh
Mikael

23/8 -14

Jättefin Sture!

24/8 -14

Väldigt läcker, grattis!

24/8 -14

Tack för alla komplimanger!
Hoppas kunna få fler stänglar och blommor till ett annat år. Har gödslat och vattnat i sommar helt enligt dina anvisningar Markus.

24/8 -14

stulun kan jag få ta del av Markus råd betr gödning/vattning eller kan jag hitta dem på OP? Har en Cycnoches 'Wine Delight', som jag förstås vill sköta på bästa sätt.

24/8 -14

Har också en sån som har vuxit till sig bra i sommar, inga knoppar på g dessvärre ännu.
Kanske bäst att fråga honom själv men på ett föredrag i vintras fick vi lära oss av honom att dra ner på vattning från mitten november och sluta vattna helt i december. Plantera om i mars. Låt stå torrt tills rötterna är ca 5-7 cm långa i mars-april ungefär. Börja med försiktig vattning då och när den kommit igång ordentligt hålla ständigt fuktig och rikligt med orkidégödning till årscykeln avslutas igen i november. Det har funkat bra för mig , så lycka till Nenne.

24/8 -14

Tack för goda råd! Min har också blivit riktigt stor och fin, men ingen blomning, så nu blir det mer vatten och framför allt mer näring!

24/8 -14

Gläder mig att höra att även plantan gillade mina råd! Jag har 7-8 olika Catasetinae som har satt stänglar just nu. Bilder kommer när de slagit ut.

24/8 -14

Jag är supernöjd med dina odlingsråd Markus. Både Catasetinaerna och jag mår kanon... Tack!

11 jul

Gammal tråd, men någon kanske svarar?
Hur blandar ni såplösningen för att få bukt med spinn?
mvh

11 jul

+ 12 jul

Jag brukar ta ½ tsk såpa och en msk T-röd till 1 l vatten i sprayflaskan. Använder också Calypso för bättre/bredare spektrum.

Ge ditt svar

En av mina brudorkidéer har kämpat för sitt liv länge nu... Först angrepp av sköldlöss. Och nu mögel/röta.
Sköldlössen trodde jag att jag hade fått bukt med - efter några veckors trixande kunde jag inte hitta några fler löss. Den började ta sig igen och efter ytterigare några veckor fick den ett nytt blad. HURRA!
MEN ICKE! För ca en månad sen upptäckte jag att komposten börjat mögla. Antagligen har den stått för fuktigt under en vecka då jag var bortrest. Försökte då att plantera om den och när jag tagit den ur sin kruka såg jag nere på rhizomet att där fanns sköldar kvar!! Jag petade bort sköldarna jag kunde hitta, skar bort ruttna/döda rötter (det blev nästan inga kvar...), diskade krukan och planterade om i ny kompost.

Har ni några tips!? Tror ni att den går att rädda?? Kan man få den att skicka ut nya rötter??? Plantan i sig är egentligen inte så speciell, men den har ett emotionellt värde och jag har redan kämpat mycket med den, så det skulle göra mig skitglad om jag kunde vinna den här kampen och slippa slänga stackaren! Bladen är i alla fall fortfarande fina!

Nyckelord: Phalaenopsis, Röta, Sköldlöss

3 maj

Jag vill oxå helst vinna. Ibland, jobbar jag dock med mig själv för att inse faktum: är det värt det? Alla kvarvarande orkisar, riskerar de smitta?! Mardrömde häromnatten att hela skåpet drabbats av rött spinn : vaknade med hjärtklappning vid 03.30... Läskigt! Nä, känn efter när det är dags att släppa taget och gå vidare .

3 maj

Mitt enda råd är Miljöboden i väl tillknuten plastpåse i restavfallskärlet! Jag har också försökt "bota", men riskerar inget längre och vill inte ha smitta, som sprids till de andra plantorna. Sköldlöss (har ännu inte träffat på dem) och ullöss (har haft) är mycket svårbekämpade, Jag har för länge sedan kommit över lusten att vinna över odjuren och ser dem numera bara som hemska inkräktare, som jag inte lägger någon energi på! Mao slänger direkt en smittad planta nästan oavsett vad det är!
Hoppas du kan bita ihop och slänga den! Du har ju gjort ett försök att rädda den, men de fanns kvar. Det är så de är, man tror de är borta, men de luras odjuren!

4 maj

Hej iikmo jag har två orchide men nästa inga rötter och jag prova semi Water teknik och det funkar för nya rötter om du vill testa. Semi Water är man tar bort kompost och låt orchide 48 timmar med vatten och en droppar näring och 5 dagar utan vatten. Lycka till.

5 maj

Tack för era svar!!
Ni har säkert rätt... det är bara jag som är sentimental och så vill jag känna mig duktig att jag lyckats rädda kraken. Hittills har inte lössen smittat någon annan växt i alla fall (peppar peppar!!!).
Men jag är nyfiken på att testa det där Semi Water! Om jag fortsätter att hålla plantan isolerad så kanske jag kan ha den att experimentera på Tack för tipset!

Ge ditt svar

Hej!
Jag fick häromdan en fråga ifrån en dam, som fått in ullöss bland sina orkidéer: Hur ska jag bli av med det som finns nere i komposten, utan att plantera om alla? Förr kunde man lösa upp Provadopinnar och vattna igenom upprepade gånger - hur gör man idag. Jag föreslog såpvatten och då såg damen mkt tveksam ut. Om det nu fungerar med såpvatten - eller kanske diskmedel- vilka proportioner ska man då ta?

Nyckelord: Ullöss

3 feb

Du/ni kan pröva med en blandning av YES och i proportionerna som hårt nedsmutsad disk, dra igenom och låt stå så en timme, sedan dränk komposten i vatten och skölj sedan ur den med vatten från flaska som stått något dygn för att slippa kloret, lycka till Det kan behövas en omgång till efter en vecka men vanligen stryker de med.

3 feb

Du hittar min hårda ulluskamp här på OP, men då pratar vi både två-gånger-dagligen manuell spritsåpekamp OCH flera månaders Fruktträd Effekt-bad (BAD, glöm duschningar). Fick betala lilla sonen extra, men hans hjälp med tops, Yes och rom (Captain Morgan, fast säg inget till min man) och jag klarade de viktigaste plantorna (övriga åkte i soporna, inte komposten)!!

3 feb

Xara, den kampen glömmer jag aldrig och så härligt att du och lilla sonen vann kriget mot ullössen!

3 feb

Captain Morgon? Skulle vilja vara en lite ulllös i din bostad men berätta inte för din man

4 feb

Dick - Då kan jag tipsa om diskmedelsdränkningen
Xara - Jag har själv behandlat med Fruktträd Effekt och tvättat av plantorna ordentligt och det är ett effektivt medel . men du hade det väl inte i komposten?

5 feb

I början sprayade jag lite lagom enligt olika rekommendationer, men i takt med att desperationen ökade, öste jag mer och mer FE över plantorna. Ofta dessutom. Plus aggressiv såpa -sprit-behandling dagligen. Märkligt nog tog inte plantorna illa upp (!!), det är tåliga saker, orkisar!

5 feb

Jag såg ett Youtube klipp där de använde hårspraj på orkidéerna, för att bli av med ohyran. Fungerade jätte bra.

Ge ditt svar

15 jan

15/1: Ullöss

Avklädd Lady Rothschildt. Från Ax.

Nej, nej, nej...min Paph Lady Rothschildt är full med Ullöss. Har strypt dem med mina bara händer, rensat bort angripna torkade bladrester runt rothalsen och badat i Provido. Inte var rötterna så fina heller så sekatören fick göra sitt. Nu blir det hårtorken, lite kanel, mossa, bark och en bön. Ny mindre kruka med många extra stoppnålshål (tack den som tipsade mig om det). Har inte använt mig av det sedan första barnets nappflaska (så var det i forntiden, inga preparerade hål i nappen).
Har aldrig haft någon blomma på Ladyn och den har blivit mindre och mindre sedan jag köpte den för ett par år sedan. Det ska nog mycket till om jag ska klara det här.

Nyckelord: Ullöss, Paph Lady Rotschildt

15 jan

Ååh vilken otur Hoppas du får bukt med krypen.

15 jan

Åh hua, styrkekramar!!

15 jan

Isolera den också och kolla alla kompisarna. Om jag ska vara ärlig, så skulle jag slänga den och inte riskera något, men sån' är jag!

15 jan

Finns inget värre än att få hem en stor fin planta och sedan se den tyna bort. Been there, done that åtskilliga gånger.

Jag och min Lady kommer hålla tummarna för er!

15 jan

Åh, hoppas att det går bra! (Skulle nog slänga själv förstås.)Stoppnålshålen - är de till för att skynda på torkningen efter vattning?

15 jan

Tack för lyckönskningar! nenne den står nu i eget rum och jag håller ögonen på de gamla kompisarna. Borde nog slänga den, men nu har jag antagit utmaningen.

15 jan

Ax, då säger jag också lycka till! Hoppas du klarar det, för min erfarenhet är att de brukar komma tillbaka!

15 jan

Nej släng den inte, blanda ihop yes/såpa och sprit i vatten och bada/doppa hela plantan, leta okulärt efter ullöss och döda dem med tops. Upprepa om tre dar och sedan en vecka efteråt. Blandningen tar bort det fettlager som ullöss måste ha på sin yta för att inte angripas av mögel etc, utan det dör de garanterat, upprepningen är för att man ska komma åt de som var ägg. Lycka till

15 jan

dick tack för goda råd. Har ju Provadobadat och planterat om så jag väntar med nytt bad om det dyker upp nya små djävlar. Ska hålla stenkoll på plantan framöver. Vill så gärna att den klarar sig. Tops är bra till mycket!

15 jan

Ingegerd15: Japp och öka luftcirkulationen i krukorna vilket de uppskattar. Jag gör så gärna till de större Papharna för att de inte ska vara kruttorra uptill i substratet och blöta i botten av krukan. Verkar uppskattas.

Ax: Ge inte upp! Tipset du fick av dick fungerar i alla fall på ett mindre angrepp. Jag hade ullöss på min hainanense, hittade ett recept på såpa/yes, vatten och T-röd och behandlade såsom rekommenderat. Har inte sett röken av en ullus sedan dess.

15 jan

Släng den! Det är inte så många som lyckas få bort dessa odjur. Många tror de är borta men efter ett halvår eller tom längre så är de tillbaka. Kan ta med ett fint nytt exemplar till dig då jag snart är på väg ner till odlare igen.
Peter

Ge din åsikt

3 jan

Vad händer

Från babsan.

Har nu flera orkidéer som har fått sådana här blad. Efter ett tag ramlar de av. Så småningom dör plantan. Sjukdom? Vad göra?

Nyckelord: Ohyra

3 jan

Vet inte vad det är, men jag skickar med en länk, som kanske kan vara användbar:
http://www.staugorchidsociety.org/cultur...

3 jan

Jag tror att endera är det köldskador eller så saknar plantan/plantorna rötter

3 jan

Länken Nenne postade är jättebra.

Det låter inte bra det där... Drabbas alla blad "samtidigt" eller dör de med de äldre först? Som en snabbare variant av naturlig växtcykel - får ett nytt blad, tappar/fäller ett gammalt, fast i det här fallet så tappar de blad snabbare än de hinner göra nya?

Hur snabbt går händelseförloppet? Det ser inte ut att vara någon form av röta eller något bakteriellt, för det har jag för mig går fort.

3 jan

Mutanten, ja den länken är jättebra och den kom ursprungligen från dig för två-tre år sedan, så jag har sparat den som favorit!
babsan, har du gjort någon "rotinspektion" på någon av de som tappat sina blad? Du måste ju börja någonstans och kanske det är en bra början. obovata är ju bl a också inne på ev rotproblem! En annan fundering är om det kan vara virus, för det verkar ju smitta på dina plantor. Men som sagt, jag är urdålig på sånt´ här.

3 jan

Teorier: köldskador (om du relativt nyligen köpt dem o de varit utomhus en stund), gravt spinn-angrepp, trips-angrepp, svampangrepp---

3 jan

Nenne: Jaha, var det jag som lade ut den? Vilket minne jag inte har.
Virus var det första som dök upp i min skalle, men det brukar inte slå till på det här viset, inte på flera plantor på ungefär samma gång. Det tyder på något annat, men vad är frågan?

Håller med Blomtjuven och övriga och vill även tillägga att det kan eventuell vara brist på något näringsämne. Bild på en angripen planta kanske skulle underlätta.

4 jan

Jag gissar på tripps men även köld är tänkbart.

5 jan

Tack för alla svar. Har slängt 5-6 plantor som alla blad har trillat av. Detta problem började i somras. Nu har jag 4 plantor i fönstret som har liknande blad och som faller av. Odlar i vitmossa. Ger vatten när mossan har torkat. Får gödning vid varje vattentillfälle. Det här är rätt gamla plantor, så de har inte varit ute. Rötterna är gröna och tjocka. " Detta kanske är så kallad naturlig avgång " Det måste nog vara någon sjukdom. Hoppas inte de andra drabbas också Skickar med bild.

5 jan

Från babsan.
Från babsan.
Från babsan.

5 jan

Se verkligen ut som ett typiskt, och långt gånget, trips eller eventuellt spinnangrepp...

5 jan

Kan säga också att gödning varje gång med vitmossa som absorberar all gödning och håller kvar mer än bark, ihop med kruka utan hål i botten blir för mycket gödning.

5 jan

Jag blir ledsen när jag ser orkidéer och även andra växter planterade i krukor utan hål i botten. Rötterna kan inte andas och det kan vara blött i botten även om du tror att mossan är torr. Vi är flera här på OP som gör hål på plastkrukornas sidor för bättre avrinning och lufttillförsel, trots att de har många hål i botten.
Frågan är om inte just detta är ditt ursprungsproblem och det är därför dina plantor har blivit sjuka. En av dina plantor har massor med luftrötter och det är förmodligen ett sätt för den att försöka överleva.
Skippa glaskrukor i fortsättningen och använd plastkrukor med många hål och ställ dem i snygga ytterkrukor, men inte av glas!

5 jan

När jag läste det som Nenne hade länkat till tänkte jag på svampinfektion. Där står det att bladen blir gula och sen brun/lila och slutligen svarta och trillar av tidigt. När man ser på första bilden är bladen gula/bruna/lila.

5 jan

Jag håller med om det med näringen i kombination med våt mossa i glaskruka som denna blir väldigt kall, så står den sedan i fönster så kan jag tänka mig att det blir för kallt för rötterna. Sedan ser det också ut att vara falskt spinnkvalsterangrepp med. Tråkigt.....

5 jan

......och för varmt på sommaren, så rötterna bränns. Enl babsan, så började plantorna få problem i somras.

5 jan

Jag har glaskrukor som ytterkrukor på någr av mina Phal, med plastkruka inuti då. Går bra... Men jag kan tänka mig att solgass inte är en fördel.

6 jan

Jag har odlat mina plantor i glaskrukor och mossa i ca 10 år, stått i samma fönster i alla år.Element under. De har vuxit och blommat varje år. Solen står inte på hela dagen. Har ett tjugotal orkidéer som ser fina ut. Att det är mitt odlingsätt tror jag inte på.
Det här är en sjukdom, men vad. Får slänga de fyra och hoppas att de andra inte har blivit smittade.
Tack för alla inlägg.

Ge ditt svar

Jag undrar om jag frågat detta förr,men igår såg jag en liten liten vit avlång (1mm) liten insekt i en av mina phal hybriders krukor. Den satt där på en barkbit och tog det lugnt- tills jag kom närmare, då hoppade han blixtsnabbt ned i komposten och gömde sig (ja jag har hök-syn). Jag kunde nog också förnimma ett par små vingar. Med den är skit smal och den liknar inte mjöllöss eller något.

Jag har träffat på en likadan förut, och det var ett väldigt hoppande på den.
Inga skador på plantan överhuvudtaget, så jag undrar om någon vet vad detta kan vara för en rackare som tagit in på orkidé kruke hotellet? Den verkar inte ha några vänner heller.

Eftersom den är så pytteliten så kan kameran tyvärr inte fånga den på bild.

Nyckelord: ohyra

5 jan

Hoppsan, hoppas på en hoppande hoppstjärt

5 jan

En hoppande hoppstjärt? Haha:D

5 jan

Skulle gissa på ett rovdjur om den är så kvick, ullöss och likn svin sitter ju mest still och gnager på plantan!

5 jan

Ja! Han hoppar snabbare än en gasell. Men verkar inte skada plantan. Ska hålla utkik och se om det blir fler eller om den bara har förvillat sig.

5 jan

Ja, de heter så, hoppstjärt

Ge ditt svar

Hittade tuggmärken på min Paph lowii och min lilla Neo igår. Vet inte om de var där innan jag behandlade dem förut, så nu hålls det noggrann koll på plantorna i fråga.

Jag snurrade runt på olika sajter (när alla andra firade nyår) för att se vad som kan vara effektivt mot dem. Jag har ju använt Natria Pyrsol, men vill helst inte använda det igen då det är rätt elakt mot orkisarna.

Har ju blivit tipsad om FruktträdEffekt och en flaska är beställd. Beställde även Neemolja då den fungerar annorlunda jämfört med FruktträdEffekt.

Av vad jag läst på dessa olika ställen är att just dessa oljor, tillsammans med insektssåpa, verkar vara det bästa alternativet till kemiska bekämpningsmedel om du har fått dessa objudna snyltgäster, särskilt då de små kräken (spinnkvalster/falskt spinn) tydligen blir resistenta mot de kemiska medlen om de används för ofta!

Det bästa är ju att se till att de inte kommer in till att börja med, men det verkar inte lätt.

Insektssåpa verkar inte gå att få tag i Sverige, i alla fall hittade jag inget, men tydligen så ska grönsåpa fungera då den med. Kankse inte lika effektivt och så måste man kontrollera att det inte innehåller parfym och annat krafs.

Ville dela med mig av ett PDFdokument jag tyckte var informativt: Control of Red Spider and False Spider Mites on Orchids

Och ett annat: Mites on Culivated Orchids

God fortsättning och må era kvalster hålla sig på mattan!

Nyckelord: falskt spinn, bekämpning av skadeinsekter, spinnkvalster

1 jan

Jag har använt FruktträdEffekt då och då. Medlet kväver de små kräken till döds. Men jag har funderat om det är så bra för plantan. Bladen har något slags porer eller klyvöppningar och oljan kanske täpper till dom. Har några Gongora och tunnbladiga som de är får det lätt spinn och jag sprayade min G histrionica ganska flitigt med FruktträdEffekt. Efter ett tag dog plantan (snyft, den var en flitig blommare, flera ggr om året).

1 jan

Man ska nog inte spraya för ofta med F Effekt, för oljan täpper säkert till bladporerna. Jag har sprayat i förebyggande syfte 2 ggr/år och det har funkat för mig. Peppar, peppar......
Skickar med en länk, dvs Råd och Röns kartläggning av växtskyddsmedel. Vet inte när den är gjord, men Provado insektspinnar och Insektsspray finns med och de förbjöds under 2013, tror jag det var.
http://www.radron.se/Upload/Pdf%20tidnin...

1 jan

Glömde säga att F Effekt finns med i den sista tabellen och är godkänt av Kemikalieinspektionen som ett "fysikaliskt verkande växtskyddsmedel". På flaskan står att det innehåller "rapsolja 96 vikt %". Jag skulle vilja veta vad de andra 4 % är för något, men det går inte att få fram! Det har mao varit lite detektivarbete här, men tyvärr resultatlöst.

1 jan

stella: Det var bra att du sade detta också för det nämns inte i någon av artiklarna eftersom de är mer allmänna och jag visste inte detta. Skulle inte bli förvånad om inte Natria Pyrsol också täpper till klyvöppningarna då det ju lägger sig som en hinna på bladen. Något jag läste någonstans angående detta så kan det vara en bra idé att tvätta av pantorna med såpavatten mellan man använder t.ex. FruktträdEffekt och då båda fungerar mot dem, så låter det ju som en ypperlig kombo.

Nenne: Precis det har jag läst är den bästa metoden för att hålla kräken borta. Jag kan tänka mig att de övriga 4% är något som ser till att oljan blir effektivare mot insekterna, kanske något hjälpämne som underlättar att oljan kommer åt bättre och absorberas snabbare.

1 jan

Dels finns ju Calypso Sprayen mot skade insekter på prydnadsväxter. Och jag köpte på mig ett par kartor av pinnarna innan de försvann från hyllorna på jobbet.
Hoppas det går bra mutanten och du blir kvitt dem.

2 jan

stella, jag har idag diskuterat spinn/Fruktträd Effekt och klyvöppningar med en trädgårdsmästare och hon tror att du har rätt, dvs att bladens klyvöppningar blir igentäppta av oljan om man använder medlet för ofta.
Mutanten samma trädgårdsmästare tror inte på en såpavattentvätt mellan sprayningarna med F Effekt, för det blir för mycket slitage på bladen. Däremot fick hon en idé att testa följande blandning istället för F Effekt och såpavattentvätt:
1/4 tsk T-röd, 1 msk såpa och 3/4 msk rapsolja eller annan matolja till 1 liter vatten och spraya plantan med detta. Hon menar att oljan kommer att lösa sig i vattnet med hjälp av såpan. Jag har inte hunnit blanda ihop "brygden", men kanske värt att testa!

2 jan

Tack för infon Nenne. Har funderat detta ytterligare med såpa och oljor. I min ungdom har jag varit i 'städbranschen' och gick några städkurser och då var såpa strängt förbjudet i städning eftersom den bildar en grå hinna på ytor. Så kan det även vara med växter men blandat med T-röd kanske det blir annat.

2 jan

Jag har ingen aning om det bli annat med såpa + T-röd. Det enda jag vet säkert är att trädgådsmästaren är väldigt ekologisk !

2 jan

Jag brukar spraya med en blandning av 1 dl såpa + 2 dl T-rödsprit till 1 l vatten. Jag har bara haft god effekt inga växter som tagit skada. Om jag ibland misslyckas (odjuren fortfarande lever)med denna blandning efter ngr sprayningar med 1 v mellanrum så får hela krukan ett bad i stark Yes lösning (diskmedel) och då tvättar jag bladen med denna lösning.

2 jan

Nenne: Tack för detektivarbetet du genomfört.
T-röd löser ju upp fett så jag undrar vad det fyller för funktion i blandingen? Använde ju något liknande mot ullössen jag hade och då var T-röd till för att lösa upp vaxhöljet de har. Fråga henne vilken påverkar etanol (T-röd) har på plantorna. Läste någonstans att man inte skulle använda det för det gjorde något som jag inte minns just nu. Hon vet säkert bättre.

2 jan

Truls, jag vet att du har nämnt din blandningsdos tidigare, dvs mängden T-röd, såpa till 1 liter vatten och jag har testat det på min kompis trädgårdsmästaren och då höll hon på att storkna!! Sorry, men så var det, dvs alldeles för starkt enl henne, men som sagt hon är väldigt ekologisk och kanske lite för försiktig ibland kan jag tycka!
Mutanten jag ska fråga om T-röd! Hon är bortrest över helgen, men jag återkommer, så fort jag får tag i henne!

2 jan

(Törs inte berätta om min 50-50- blandning av Yes och makens fin-rom följt av mat-rapsolja (man tager vad man haver), innan Fruktträd Effekt kom till min kännedom... men ullössen blev jag av med!).

Ge din åsikt