Råd / Problem med plantor /

Ohyra och sjukdomar

Skriv början av artikeln om Ohyra och sjukdomar.

Olika sjukdomar och skadedjur kan drabba orkidéer. Men de går att bekämpa också. Här finner du diskussioner om problemen och om lösningarna.

Ardap (1) bakterieangrepp (1) bekämpningsmedel (3) bladlöss (12) bönsyrsa (1) falskt spinn (5) flugfälla (1) fruktflugor (2) Fruktträd Effekt (1) gift (2) gråsugga (3) Häggspinnlarver (3) insekter (2) karantänstid (1) kladdiga droppar (3) kolsyrebevattning (1) kolsyreis (2) livräddning (1) löss (6) myror (1) mögel (19) Neem-olja (1) Nemablom (1) ohyra (147) orangea kryp (1) potatisfälla (1) Provado (13) rotdöd (1) röta (19) sjukdom (19) skadedjur (9) sköldlöss (21) småkryp (5) snigel (6) snäcka (1) spindel (4) spinn (20) spinnrovkvalster (1) sprit (1) svampangrepp (5) svampinfektion (1) svart röta (1) svarta blad (2) svarta prickar (15) svavelblomma (1) trips (6) tusenfoting (4) ullöss (48) virus (21) vit ohyra (1) Vita flygare (1)

Senaste pratet inom området

22/4 -12

Bladlus,,

Bladlus,,. Från Anett.

Jag tittade till mina nya Orkidéer igår kväll & hittade en hel drös av sådana invånare på ena plantan, Jag tog bort dom dirrekt, i morse såg jag några till, bla denna lilla lusen, Jag har sprayat Orkidéerna med provado, Men jag ska gå och köpa såpa idag & använda det i stället.. Eller om någon här har bättre förslag så jag blir av med de små fripassagerarna,,,

Nyckelord: löss, bladlöss, Ohyra

22/4 -12

Det finns många olika medel man kan använda både giftiga och ogiftiga. Man ska inte glömma behandla odlingssubstratet heller. Du kan läsa lite om olika metoder om Du klicka högst uppe på Råd om odling mm och sedan Problem med plantor.

22/4 -12

Tack Stella, Jag är så glad för att OP finns, det finns massor med hjälp & goda råd här, Jag har stoppat ner en provadopinne i vattenkannan så ska jag vattna plantorna med det sedan, Men jag funderar om jag ska plantera om så den får helt nytt bottensubstrat..

22/4 -12

Jag brukar plantera om nya plantor. Substratet är oftatast nerbrutet. Om du använder Provadopinnar så tänk på att de innehåller även gödningsmedel så att man är försiktig sedan att ha gödning i vattnet. Du kan använda "Provadodrink" som vi har haft recept här tidigare. Det borde också finnas någonstans bland Råd. Minns inte exakt om det var 4 pinnar man krossar och blandar med en liter vatten.

22/4 -12

Jag tar 4 provadopinnar till en petflaska, dvs 1½ liter och vattnar med detta några veckor. Bladlöss har jag inte haft på mina orkidéer, men däremot en hel del ullöss.
Bladlöss på andra växter behandlar jag med såpsprit - sprayar eller bara torkar av bladen.

22/4 -12

Bladlöss går bra att behandla med bladlusspray du kan köpa på gardencenters. Det finns ingen orsak att ta till provadopinnar i överflöd, bladlöss är helt enkelt inte så svåra att bli av med. De lever förövrigt på växtens gröna delar och inte i komposten.

22/4 -12

Jag har sprayat med provadp plus och endast en sprayning gör att de levande lössen dör.

22/4 -12

I morse sprayade jag med vanlig Provado, det var det enda som jag hade hemma & sedan har jag vattnat med provadopinne i vattenkannan, jag gjorde det utifall att, Men då kan jag skippa att vattna med det då? Sedan har jag varit & köpt såpa och blandat ut i en blomduschflaska, jag kör nog hellre med såpa än med provado eftersom att jag har en del djur här hemma..

20 okt

Jag vet inte om detta är sant men har en kompis som är utbildad trädgårdsmästare. Hon säger art ren såpa och vatten gör ingen nytta alls. De enda det gör är att skapa skridskobana för lössen så de trillar av. Vill man ta dö på dem ska msn ha en skvätt sprit i blandningen spriten i sig ska tydligen ta dö på bladlusen. Har dock sluppit dessa plågoandar och inte provat själv.

Prata om bilden

Så slog den ut efter några veckors väntan. En stark bedövande doft som fyller hela rummet.
Den får mycket vatten och gödning under växtperioden.
Men se upp med spinn på de tunna bladen. Regelbunden bladtvätt och såpsprutan framme ständigt är ett måste.

Nyckelord: Spinn, Cycnoches loddigesii, spinnkvalster

21 aug

Veldig fin! Jeg får også lett problemer med spinnmidd på catasetinas. Må sprøyte ofte bladene med vann. jeg tar også noen ganger løsning av grønnsåpe og rapsolje. Heldighvis mister de bladene og da kan man ta de ut og vaske godt og lagre de uten potte til den nye veksten kommer ut.

21 aug

Samma procedur som jag då men vad gör man inte med så speciella växter....

22 aug

Jag tror jag kan placera doften nu....
Doftar nästan som de gamla malkulorna man lade i linneskåpet för 100 år sen ....eller finns det andra förslag??

22 aug

Doftar naftalen mao! Då har du en vacker malbekämpare!

22 aug

Den doften ligger väldigt nära som jag känner det...

22 aug

Riktigt läcker!
Mvh
Mikael

23 aug

Jättefin Sture!

24 aug

Väldigt läcker, grattis!

24 aug

Tack för alla komplimanger!
Hoppas kunna få fler stänglar och blommor till ett annat år. Har gödslat och vattnat i sommar helt enligt dina anvisningar Markus.

24 aug

stulun kan jag få ta del av Markus råd betr gödning/vattning eller kan jag hitta dem på OP? Har en Cycnoches 'Wine Delight', som jag förstås vill sköta på bästa sätt.

24 aug

Har också en sån som har vuxit till sig bra i sommar, inga knoppar på g dessvärre ännu.
Kanske bäst att fråga honom själv men på ett föredrag i vintras fick vi lära oss av honom att dra ner på vattning från mitten november och sluta vattna helt i december. Plantera om i mars. Låt stå torrt tills rötterna är ca 5-7 cm långa i mars-april ungefär. Börja med försiktig vattning då och när den kommit igång ordentligt hålla ständigt fuktig och rikligt med orkidégödning till årscykeln avslutas igen i november. Det har funkat bra för mig , så lycka till Nenne.

24 aug

Tack för goda råd! Min har också blivit riktigt stor och fin, men ingen blomning, så nu blir det mer vatten och framför allt mer näring!

24 aug

Gläder mig att höra att även plantan gillade mina råd! Jag har 7-8 olika Catasetinae som har satt stänglar just nu. Bilder kommer när de slagit ut.

24 aug

Jag är supernöjd med dina odlingsråd Markus. Både Catasetinaerna och jag mår kanon... Tack!

Ge ditt svar

12 aug

svarta prickar

jag undrar om det är någon som vet vad det skulle kunna vara för små svarta prickar som fins min dendorbium.

Nyckelord: svarta prickar

12 aug

bild på ett utav bladet. Från Pata9810.

12 aug

Kanske hittar du något att läsa här:
http://www.neovita.com/orkideer/no.cgi?g...

Prata om bilden

Hittade både ullöss och sköldlöss på min Phragmipedium Grande här om dagen. Nu står den i karantän på balkongen. Jag visste inte riktigt vad jag skulle göra så jag duschade den med på både såpa och T-sprit. Har nu ställt den i en hink med såpa, vatten och T-sprit. Har jag gjort rätt och kan jag göra något mer?

Nyckelord: Phragmipedium Grande, Ullöss, sköldlöss

5 aug

Låter som en god början, själv har jag använt YES istället för såpa. Länken är till OPs artiklar om ullöss och det finns även om sköldlöss.
http://www.neovita.com/orkideer/no.cgi?g...

6 aug

Usch, beklagar!! Hoppas några medikamenter fungerar.

Ge ditt svar

Såg idag på min Paphiopedilum Deperle White att jag hade en ganska stor ullus sittandes i ena bladvecket så nu skall odjuren utrotas! Såg redan för ett tag sedan att plantan hade något vitaktigt lite runt omkring på sig och den flyttades då genast ifrån fönsterbrädan med övriga orkidéer för att inte riskera något. Så nu tänkte jag inhandla provado, både pinnar och spray för att behandla med. Ska också köra in komposten i ugnen samt doppa fat och kruka i kokande vatten och även stryka på en såpalösning på plantan. Dom ska utrotas, vilket dom också kommer göras för jag är en riktigt envis en som inte ger mig i första taget. Det ska bli spännande att se hur det hela blir i slutändan

Nyckelord: ullöss, provado, provadodrink

7/3 -08

Det är rätt, Glenn, ge dig inte , ge dom små ulliga rackarna, vad dom tål
Du får berätta hur du lyckats med utrotningen.

8/3 -08

Hej,

Tro eller inte, men jag har blivit av med ullössen med hjälp av lite vodka. Det blev inte synd om den skvätten….
° Först tog jag ut orkidén (en Phalaenopsis) till ett annat rum. Sedan tog jag den ur komposten och torkade bladen ordentligt med tofsar, doppade med vodka. Flera gånger på varan… Jag bytte tofsarna ofta och var noga med att det inte ska droppa in i rosetten.
° Sedan sköljde jag rötterna med vatten, torkade dom med papper och med vodka tofsar därefter…
° Krukan – ren!
° Eftersom jag odlar i leca dränkte jag substratet i hett vatten två gånger.….
° När lecan hade kallnat planterade jag om orkidén.

Detta gjorde jag den 20/1
Än så länge - inga problem…

/Lina

8/3 -08

Jag gillar heller inte ren vodka utan föredrar den utblandad med något. Förstår att ullössen hade samma inställning.....

26 maj

Har använt Pyretal och undrar om de är döda när de går från ljusgröna till svarta? Jag är rätt säker på att det är bladlöss.

26 maj

Vodkabehandling minsann..dom fick säkert en rolig sista tid dom där lössen.det var nog klackarna i taket innan dom la näsan in vädret..:-)

26 maj

Lössen har nu det kanske bra, dom har ju varit i sex år på sällare jaktmarker

Ge din åsikt

28 april

Skadedjur?

Från Lärkan.

Vad kan denna cymbidium ha drabbats av? Den har stått ute i några dagar, kan det var en chock?

Nyckelord: cymbidium, skadedjur

28 april

Ser ut som att den blivit bränd.

28 april

Håller helt med.

Ge ditt svar