Råd / Problem med plantor /

Ohyra och sjukdomar

Skriv början av artikeln om Ohyra och sjukdomar.

Olika sjukdomar och skadedjur kan drabba orkidéer. Men de går att bekämpa också. Här finner du diskussioner om problemen och om lösningarna.

Ardap (1) bakterieangrepp (1) bekämpningsmedel (3) bladlöss (12) bönsyrsa (1) falskt spinn (5) flugfälla (1) fruktflugor (2) Fruktträd Effekt (1) gift (2) gråsugga (3) Häggspinnlarver (3) insekter (2) karantänstid (1) kladdiga droppar (3) kolsyrebevattning (1) kolsyreis (2) livräddning (1) löss (6) myror (1) mögel (19) Neem-olja (1) Nemablom (1) ohyra (147) orangea kryp (1) potatisfälla (1) Provado (13) rotdöd (1) röta (19) sjukdom (19) skadedjur (7) sköldlöss (21) småkryp (6) snigel (6) snäcka (1) spindel (4) spinn (19) spinnrovkvalster (1) sprit (1) svampangrepp (5) svampinfektion (1) svart röta (1) svarta blad (2) svarta prickar (14) svavelblomma (1) trips (6) tusenfoting (4) ullöss (47) virus (22) vit ohyra (1) Vita flygare (1)

Senaste pratet inom området

Från Mila.

Min Cattleya trianae blommar första gången hos mig. Köpte den föra sommaren från Elsner.

Blomman är missbildad. Är det virus? Vad tycker ni?

Ett nytt skott är på väg. Vad ska jag göra med plantan?

Nyckelord: Virus, Cattleya trianae

14 mars

Trevlig prick

14 mars

Ser mer ut som den inte orkat att "pumpa" upp sig, låt den hållas ett tag och skulle inte kasta den. Är du orolig för virus flytta den från andra och se hur det fortlöper.

14 mars

Fina färger i alla fall!

14 mars

Virusdrabbade plantor brukar få fläckiga och deformerade blommor. Denna är förvisso helt fel, men ändå symmetrisk. Skall dock alltid vara försiktig vad det gäller virus. Jag skulle spara plantan.
Mvh
Mikael

Ge din åsikt

Har läst i flera äldre odlingshandböcker att nikotin kan användas vid behandling av ohyreangrepp. Som jag förstod det brände man det i växthus. Dock blev detta förbjudet pga att det är giftigt även för människor. Min tanke är nu att man skulle kunna använda sådant nikotin som används i e-cigaretter för att få bort ohyra genom att vattna eller spraya med det. Är jag ute och cyklar? Kan det fungera? Är det så giftigt att det vore dumt att använda?

Nyckelord: Nikotin, Ohyra

19 jan

Jag som måste ta reda på allt och lära mig mera hittade denna sida när jag googlade lite. Verkar vara bra att ha tillgång till fimpar!
http://lantliv.ifokus.se/discussions/511...

19 jan

Verkar vara ett mindre trevligt arbete att hantera fimpar och jag har (som tur är) dålig tillgång på fimpar. Vore mer lätthanterligt att använda en luktlös vätska förpackad i en smidig flaska

20 jan

Jag brukar köpa en snusdosa med sådana snus påsar och lägga i vattnet. Funkar skitbra och är inte äckligt om man köper snus med vita påsar.

20 jan

Tänk på att tobak ofta innehåller tobaksmosaikvirus (TMV) vilket kan smitta orkidéerna.

20 jan

Om man köpar nikotinvätska till e-cigaretter kanske det också innehåller virus

Ge ditt svar

Är lite nyfiken om ni funnit ngt bra botemedel vid ullus-invasion?

Här om veckan upptäckte jag en hel invasion av ullöss på en orkide, i växande skott.
Vart så sur å less att jag i snabben rörde ihop en soppa likt en häxbryggd av det jag hadde hemma.

Kokade upp vatten och hällde ca 2 dl i liten kanna med flera matskedar såpa samt ngn droppe diskmedel.
Rörde ihop det och tillsatte en hel och öppnad STARK chili (som de flesta kryp inte gillar) plus ngr matskedar kanelpulver.

Brygden lät jag stå en liten stund för att svalna. Använde en tandborste som jag doppade i soppan och djorde rent orkideen. Otroligt nog sköljdes lössen bort på en gång och behandlingen fick jag upprepa en gång till....och orkideen har nu varit lusfri sen dess har testat brygden på andra plantor och det vart likaa bra resultat. Lät inte brygden bli kall utan ljummen-varm. Trodde den skulle bränna de sköra bladen som redan fått märken ef ätande löss.
Men dem brändes inte, kanelen verkade oxå göra nytta då skadorna på bladen läkte på nolltid.
Sköljde inte av plantan efteråt, utan lätt brygden vara kvar oavsett vart den hamnade. En å annan chilibit hamnade på plantan men lät den vara kvar och skapa en ovälkomnande miljö för lössen. Satte plantan i en öppen fryspåse för isolering och ef ett par dagar med bryggden var lössen borta och jag skölde av plantan. Såg att kanelen och såpablandningen torkat över hela bladen och liksom skyddat dem.

Ett oväntat bra resultat vart det och tandborsten var oxå ett nytt bra redskap som gjorde rent i bladflikar och små skott.
Kan rekomendera att prova!

Nyckelord: Ullöss

20/6 -11

Ojdå det var jo intressant, skall jag testa nästa gång jag får ullöss

20/6 -11

Hoppas inte att jag ska behöva prova din blandning,vill inte ha ullöss . Men jag ska spara receptet,bra att ha ett ekologiskt och alkoholfritt vapen hemma.

20/6 -11

Byter du substratet också eller har du bara behandlat bladverket?

20/6 -11

ja jag tyckte blandningen var toppen då den faktiskt är stark pga chilin men inte stark å frätande som bekämpningsmedel.

Sway:
Har bytt substrat tidigare på drabbade plöantor men valde att avvakta ef jag provat nya brygden, chili å alla ingredienser hamnar ju kvar i barken med o då jag inte sköljer bort den så verkar det som att jag slipper störa rötterna. men måste man byta så måste man...än sålänge experimenterar jag fram lite ideer

20/6 -11

Låter mycket bra, ekologiskt också beroendep å såpan förstås :P Själv använder jag Provado piller, sätter ned en "tablett" i substratet, långtidsverkande och aldrig mer en ullus på plantorna som fått denna behandling. Och inga plnator har dött av detta heller.

20/6 -11

Jag använder något liknande ditt. Habanero-soppa. Fungerar väldigt mycket bättre än Provado. Löser även upp slem i användarens näsa, sinusar och hals.

20/6 -11

Är det inte så med ullöss att något ogynsamt går upp i plantan, därav måste man använda medel som sugs upp med vattnet ?

20/6 -11

Oled. Riktigt så är det inte, ullöss suger växtsaft. Därför använder man ofta systematiska bekämpningsmedel som tas upp av växten. Ullöss sitter ofta på svåråtkomliga ställen och är svåra att bekämpa med direktverkande bekämpningsmedel.

5 jan

Jag har testat ditt recept och det funkade. Min orkidee är nu frisk Tack! Hade dock ingen chili hemma så det fick bli chilipilver.

Ge ditt svar

Har sett att en av Phraggarna inte är allt för fin i bladen, det är mest på insidan som bladen ser fläckvis blaskiga ut (lite som Cat.-bladen då de hade rött spinn), på andra ställen ser det fläckvis lite klibbigt ut. Jag misstänker förstås ohyra, men vet inte vad det är frågan om?
Hade tänkt lämna denna hos "orkidé-vakten" men är det ohyra på den är risken för stor att det sprider sig kanske...

Nyckelord: Ohyra

9/11 -13

Ingen som har några idéer? Sista flyttvändan avgår imorgon så måste bestämma om den lämpar sig för orkidévakt eller inte... Sättet bladen lakats ur på påminner mig om trips eller rött spinn (men då var det inte kladdigt på sina ställen?), men ser inget med blotta ögat alls.
Första gången jag såg det trodde jag bara att bladen hamnat i kläm men nu är det på för många olika ställen för att det ska vara sannolikt.

9/11 -13

Jag har inga egna idéer, men Mutanten visade för ett tag sedan bild på en Paph, tror jag det var, som hade något på bladen, som liknar ditt! Hon länkade med den här sidan, så kanske du kan hitta något där:
http://www.staugorchidsociety.org/cultur...

9/11 -13

Var du testat med att dra med ex en bomullstuss där det är rött? Visserligen har jag aldrig upplevt att rött spinn gett sådana skador, men prova för säkerhets skull.

9/11 -13

Tack för tipset, Nenne men jag hittar inget där som jag tycker stämmer helt överens med det jag ser på Phraggen...
Mia, det blir enstaka orange/rostfärgade fläckar, men jag ser inte spinn som jag gjorde när jag hade det på Catasetum, och då var det inte heller kladdigt på sina ställen. Skadorna på bladen syns på undersidan, och lite kladd finns längst med kanterna på ovansidan av bladen också.
Kanske bäst att såpakurera oavsett..

9/11 -13

Annika, har du inte Fruktträd Effekt hemma?

9/11 -13

Det finns en variant på Frukträd effekt som heter Raptol. Från samma tillverkare som Fruktträd effekt av rapsolja men har en tillsats av Pyretrum så preparatet har en direkt effekt mot de vanligaste ohyrorna. Finns troligen inte i vanliga handeln men går att beställa per tel 0430-31165 från Biobasiq i Laholm. Finns i 1l förpackning. Jag använder det och är mycket nöjd.

9/11 -13

Nenne, faktiskt inte, har inte sprungit på medlet någonstans...
bolebo, tack för tipset!

Vore ju en fördel dock om jag visste vad jag tampas med, ser ingen ohyra, och nu när jag tvättat av den var de enda missfärgningarna pga vanligt smuts, vad jag kan se.

9/11 -13

Annika, här kommer länk till Neudorff, som tillverkar Fruktträd Effekt. Gå in under återförsäljare och lägg in ditt postnummer, så kan du se var det finns i din närhet. Vad jag har förstått så finns det också på Bauhaus, men det får jag inte upp när jag lägger in mitt postnr. Köpte mitt på COOP Forum.
Måste nog skaffa Raptol också, som bolebo tipsar om! Det är guld värt att ha bra medel hemma, när ohyran slår till eller använda i förebyggande syfte, som jag numera gör!
http://www.neudorff.se/produkter/promana...

9/11 -13

Raptol Insekt Effekt köpte jag på Coop Forum för ngn vecka sedan när mitt gamla tog slut, det har röd hatt (så blir det lättare att leta bland hyllorna!). Det är ofarligt för husdjur och humlor och sådana kryp, dessutom luktar det snudd på gott oxå, iaf i jämförelse med systemiska Provado Plus... Det är de förbaskade vaxlössen som brukar härja här, men Insekt Effekt får dem under kontroll när de ger sig på orkisarna!
/Mvh, I

9/11 -13

Isis, då ska jag kolla på Coop Forum i Västerås! Det är så skönt med medel som är ofarliga för andra värdefulla djur, som t ex humlor, som är mina favvisar!

10/11 -13

Tack för länken Nenne, visade sig att Coop ska vara återförsäljare på den nya orten!
Men det känns fortfarande lite knepigt att inte kunnat lista ut vad det är med Phraggen. Eftersom orkidévakten tar över skötseln idag har jag ordinerat karantän och utvärdering

Ge ditt svar

4/10 -13

Sjukdomssmitta

Nu har det här inte hänt mig men började fundera. Om man köper en planta och den bär en, dold eller inte, sjukdom, som smittar mina andra plantor. Kan jag då kräva ersättning för förlorad egendom av säljaren eller få ut detta på hemförsäkring?

Nyckelord: Sjukdom

4/10 -13

5/10 -13

Inte en chans!

Ge ditt svar

Firat tre ullusfria veckor med rengöring av de fem drabbade plantorna och alla rötter under rinnande vatten, totalbad i Fruktträd Effekt och omplantering i rena krukor. Hoppas hoppas att den här pärsen är över nu...

Nyckelord: ullöss

20/8 -13

Håller tummarna, men kolla dem ett bra tag till och du vet ju tidsperspektivet, dvs utvecklingen från larv till lus!
Tror också att mina spinnkvalster är borta från mina Dendrobiumhybrider efter två sprayningar med Fruktträd Effekt. Jag kollar dem varje dag och de står fortfarande i eget fönster och det får de göra ett bra tag till.

21/8 -13

Det är ju en fantastisk effekt, om du blivit av med otyget efter två sprayningar! Hoppas hoppas! Själv undrar jag om det någonsin går att få rent karantänfönstret, med tanke på hur mycket jag har sprayat nästan ren rapsolja på det... .

Ja, jag har räknat på det där med ägg och larver... Om det tar 10 dagar för äggen att kläckas (om min sorts lus var sådan som alls lägger ägg) och sedan 3-8 veckor (hur kan det vara så stort spann??) för larven att utvecklas till något som kan föröka sig, borde den här tidpunkten vara bra för att ta död på alla ev. nya larver. Sedan var det riktigt trevligt att plantera om mina söta småplantor oxå, även om min man håller på att utveckla akut barkbitsallergi (eller -fobi . HUR kan det bli så mycket små barkbitar överallt i hela huset när man har orkisar, det är ju inte som att jag öser ut barken medvetet på golven även om det antyds hemma ibland!

21/8 -13

Xara Jag har också problem med barkbitar på golvet, tror de förökar sig på något sätt. Senast jag planterade om var mitt i natten och mörkt och jag råkade missa att få upp alla, mannen i huset var hyggligt sur, speciellt efter att han nystädat

21/8 -13

Har samma problem! För att inte tala om hur vanlig blomjord kan sprida sig över hela mitt köksgolv, när jag fyller på jord i pelargonkrukorna, som jag då har på diskbänken!
Xara, vad jag förstår finns spinnkvalstren inte i komposten utan "bara" på plantan ovan jord och det kanske gör att behandlingen blir annorlunda. Ja, vi får se hur det går. Har just nu en paus i fönsterputsningen. Alla fönster ,11 st, ska bli skinande rena och alla spinnrester ska bort.

Ge din åsikt

Dagens vattningsrunda tog en ände av förskräckelse! På mina nya catasetinae från Orchid Inn, samma art från Schwerter och på min Dend. polysema är det nu fullt av äckliga små-små röda figurer - kan någon hjälpa mig att kvickt identifiera dem!?

De tunna bladen på Cat. är fulla av sav, på Dend. syns än så länge de små kreaturen bara, de ränner runt över undersidan på bladen.

Hur utrotar jag bäst detta, vad det nu än är? Är smittorisken stor? De Paphar som stått i samma fönster verkar peppar-peppar inte drabbade än...

Nyckelord: Ohyra, Röda prickar

23/6 -13

Det kan vara spinn, lite svårt att bedöma storleken på dem.

23/6 -13

De är toksmå, de ter sig bara som pytteprickar... De största är nog knappt ens en mm..?
Tydligt är dock att de plågar växterna, på Cat. verkar bladen sugas ut?
Hur behandlar man om det är spinn? Såpa/t-röd-lösning?

23/6 -13

Läser nu att växter med falska spinnkvalster (som är orange-röda och pyttesmå) bör kastas

23/6 -13

Catasetinae pleier å få lett ohyra for de har så tynne og gode blader. men det er heldighvis ikke så vanskelig å bli kvitt de. Insektsåpe funker fint. jeg lager en blanding av diskmedel, neem olje og bakepulver og da tar mann både ohyra og sopp og det fungerer preventivt. Lukter litt spesielt men er effektivt. Ellers isteden for neem olje kan du bruke raps. Og de kan ikke utvikle resistens mot det. Man både vasker de fysisk av og omsluttes de med en kappe av olje og såpe slik at de ikke får puste, men da må du passe på å dekke alt. Enten vaske god med bomull eller dyppe hele planten i løsningen. Har brukt Provado noen ganger, men ser at de plantene som fikk denne behandlingen får ohyra igjenn, men de andre forblir problemfrie. Det som er greit med Catasetinae er at de mister bladene uansett og da får du neste gang friske og fine blader

23/6 -13

Kastes???? Da burde jeg kaste de fleste mine Catasetinae Smittefaren er stor hvis plantene er i fysisk kontakt for de kan ikke fly. Det jeg ville ha gjort er ta til side de plantene som er infisert og behandle de som jeg fortalte deg. Jeg ville bare tatt en sikkerhetsvask på de som står rundt også, tar ikke lang tid. Etter en uke sjekker du hvis du ser noen av disse små på plantene og ta en vask til. Spinnmidd forresten liker ikke høy fuktighet og forekommer oftest når det er litt tørt så kanskje å øke luftfuktigheten ville ha vært noe i tillegg. Og anbefaler deg å skaffe deg en slik liten lupe:
http://www.ebay.co.uk/itm/GOLD-JEWELERS-...
De er lett å bli kvitt, ingen grunn å kaste plantene eller beskymre seg for mye

23/6 -13

Olga, jag blandade vatten, såpa och lite t-röd, ska jag göra en annan blandning utan t-röd och doppa hela plantan i tycker du?

23/6 -13

Desverre vet jeg ikke hva t-rød er. Jeg personlig foretrekker å brukke bomull og vaske godt for da ser jeg at jeg vasker de av.

23/6 -13

Hela plantan åkte ner i blandningen (t-röd är en slags sprit) Även Paphinian hade spår av småkrypen, så den fick ett dopp den med.
Klarar Catastinae att stå ute tro? Det vore bästa stället för karantän, står orkidéer i alla andra fönster...

23/6 -13

Om det är spinn är det rött spinn kanske, de kan man se med blotta ögat. Falskt spinn ser man inte, de är så små.

23/6 -13

Tycker de är svåra att bli av med, rätt var det är dyker de upp någon annanstans än från början...:/

23/6 -13

Catasetinae klarer ikke temperaturer under +16 så jeg ville ikke ha satt de ute. Det trengs ikke med store avstand for å skylle de, så lenge de er ikke i fysisk kontakt. Enig med stella at falsk spinn er vanskelig å se med blott øye, men skaden kan man tydelig se. Men du tar alt med denne løsningen. Jeg hadde ikke noe problemer å bli kvitt de. Vasket alt skykkelig når de er observert til og med vinduskarmen og pottene, vaske plantene igjenn om en uke og øke luftfuktigheten. Jeg har alle mine over 50 Catasetinae i drivhuset hvor det er veldig høy luftfuktighet og jeg har ikke observert noe som helst ohyra. Og når Catasetinae mister bladene sine så er det ingen mat for de heller.

23/6 -13

stella, jag har ingen aning, men det går ju att se dem, men de är duktigt små...

Blomtjuven, vilka metoder har du använt för utrotning?

Olga, synd, då är alternativet att flytta på de Paphar som stått i samma fönster och låta de angripna stå kvar, och hoppas att de inte angripits de med. Nu när jag tvättat bladen på catasetinae syns skadorna mer tydligt.

23/6 -13

Det är mycket diskussion om gifter och sånt, men jag har använt Provado+. Det tar kål på det mesta, alltså ohyra inte växten Jag behandlar plantan ett par gånger med det hellre än att håller på i evigheter att kämpa med något annat som inte är så effektivt.

23/6 -13

Tack för alla snabba svar, när man väl upptäcker ohyra vill man ha bort den direkt!
Jag behandlade med såpa/t-röd/vatten, Dend. åkte ut på verandan, de andra står i fönstret igen och de som inte verkade drabbade fick flytta till ett eget fönster (avtvättade) för observation.
Bör man vänta runt en vecka med att upprepa tvätten?

23/6 -13

Ja, man brukar upprepa behandlingen efter 7-10 dagar.

23/6 -13

Jag behandlar alla mina, drygt 100 st preventivt med neem olja. Köper min på veda lila.se. viktigt att ta både under å ovansida. Neem olja är även antibakteriell och ett fungicid. Doftar speciellt men det går snabbt över. Plantorna blir även blanka å fina, spinn hos mig är ett minne blott.

23/6 -13

Jag använder Provado+ och soppåsen
Jag orkar bara inte med att hålla på att tvätta igen o igen o spraya flera gånger...de kommer tillbaka...eller kommer in med nya plantor.. Har ett fönster där jag haft spinn,, Har ingen möjlighet att ha många i karantän och inga fönster att ha som karantän, vilket gör att plantorna far illa av att stå i otillräckligt ljus under karantänen..

23/6 -13

Dagobell, vad består neem-olja av? Funkar det till mer än spinn?

Blomtjuven, jag håller med om svårigheten med karantän, men Catasetinae från USA måste bara räddas

23/6 -13

Jag har sagt det förr och jag säger det igen!
Frukträd Effekt!
länk

23/6 -13

Neem.olja kommer ifrån det indiska neem trädet, jag vet inte hur det utvinns. Det är en tjock bärnstensfärgad olja som doftar lökaktigt. Det är en universal olja, bra mot all ohyra och dessutom antibakteriell å svamphämmande.

23/6 -13

Man kan droppa oljan på en bommulsrondell eller använda i en sprayflaska. Jag använder båda sätten, det funkar fint.

23/6 -13

Mattias: Består det bara av rapsolja? :S

24/6 -13

Jag skiter i vad den innehåller. Det enda jag bryr mig om är att den räddade hela min samling när jag hade ett större angrepp. Jag testade både provado och rovkvalser utan framgång. Sen jag sprayade varje planta med Fruktträd Effekt har jag knappt sett till ett spinn.

24/6 -13

I min mening är allt som funkar bra, den här gången tog jag det jag hade hemma, vilket var såpa och t-röd.
Men dyker det upp igen och detta inte funkar är jag klart öppen för neem-olja (läste att den kallpressas ur träden) eller Fruktträd effekt.
Som jag förstår det när jag läst om dessa preparat är deras funktion primärt den att de är oljebaserade (=kvävande?)..?

24/6 -13

Man kan jo ta alt sammen: neem, såpe og provado jeg har gjort det og funker veldig bra. Neem brukkes jo for mennesker mor eksem og tørr hud så hendene blir myke og fine Og bladene blir så utrolig fine etter behandlingen, den brukkes jo som bladglans også. Jeg tar den noen ganger på bladene bare for estetikken

24/6 -13

Ni har inte märkt av fläckar på bladen efter att de oljebehandlats och sedan utsatts för sol? Fått för mig att det kan bli fläckar av det och att bladen inte kan andas normalt?

24/6 -13

Jag har inte märkt nått. Viss transpirering gällande fotosyntes sker nog ändå. Det är ju organiska oljor. Sen ska man ju vara försiktig att spraya oavsett med vad vid solsken pga fläckrisk.

26/6 -13

Jag skulle vara lite försiktig med att doppa hela plantorna i T röd då de kan torka ut. Jag har däremot följt Mattias recept med Fruktträd effekt och det funkar utmärkt här också.

26/6 -13

Har problem med rött spinn. Provat provado, den fungerar utmärkt men har man många plantor så är det svårt att spraya alla. Provadon tar slut fort det är så små sprayflaskor och den kostar mycket. Spinnen kommer tillbaka men jag lyckas hålla dom i schack ännu så länge.

Tack för alla tips förresten!!

26/6 -13

Frukträd effekt verkar bara inehålla rapsolja eller någon olja som är baserad på rapsolja. Måste prova den för jag är trött på de här röda jäkla spinnkvalstren som bara kommer tillbaka!!

26/6 -13

Prova ren rapsolja?

27/6 -13

För 1,5 år sedan tog jag hjälp av er här på OP som helt grön, med en totalinvasion i nya Phraggar av trips. Det bokstavligen exploderade! Innan jag på inrådan slängde alla nyinköp, så testade jag en behandling med paraffinolja och vatten. Jag minns inte blandningen, men jag sprejade på för allt jag var värd, och denna geggiga komposition gjorde ohyran klart olycklig, de blev sega och kom fram från sina gömslen. Så då tog jag dem med tops och mosade, en efter en. Efter en 60-80 kryp började det ta slut och jag tror behandlingen hjälpte en del, hur pass väl den kunde ha hjälpt vet jag i slutändan inte då plantorna åkte i soporna (vilket tack och lov funkade tilll 100%). Kontentan av detta är att det låter som att oljebaserade blandningar kan funka rätt så bra, t.ex. fruktträd effekt, eller annan olja?

27/6 -13

Markus G, det tror jag du har rätt i, men jag har haft lite tur i oturen, nu en halv vecka senare står sig alla plantor trots min behandling. Men så var det bara 0,2 dl t-röd på en liter vatten och 0,2 grönsåpa.

Petter182, jag håller med, Provado kan nog göra det som det ska, men det tar verkligen slut fort (särskilt om man även sprejar rotsystem) och är dyrt.

27/6 -13

Calypso konsentrat funker fint og er nok til mange liter. Lag en blanding av grønnsåpe, rapsolje og litt calypso om ca en ukers tid. Det burde ta det meste slik at du er sikker at alt er borte.

Ge ditt svar
Från Åsa J..
Från Åsa J..

Hej alla,

Jag fick min första orkidé, en Phalaenopsis, i september förra året.

Blomningen är över sedan en tid tillbaka, och den har nu utvecklat flera nya blad högt uppe på stängeln (keikis, tror jag).

Jag har även sett att den har bruna upphöjningar både på stängeln och på bladen (se bilder). Jag är rädd för att den har blivit sjuk.

Vet någon vad den lider av och vad jag kan göra för att behandla den?

Tack på förhand!

Hälsningar från Åsa

Nyckelord: Phalaenopsis, sjukdom, Brudorkidé

14/6 -13

Sköldlöss ser det ut som! Har sett sådana nyligen i ett fönster på en restaurang, ett riktigt skräckexempel på hur stora vissa arter av sköldlöss är och hur lätt de sprider sig, samtliga plantor i fönstret var drabbade eftersom de stod så nära varandra.
Jag hade nog slängt den om det inte är så att den ligger extra varmt om hjärtat... samt kollat på de plantor som varit i närheten av denna.

14/6 -13

Lite väl drastiskt att kasta plantan för ett sköldlössangrepp. Tag bort alla löss mekaniskt med fingrarna ev med en bomullstuss med lite Provado spray på och spraya sedan med Provado över hela plantan inkl undersidorna på bladen. Granska plantan noga, en del löss är mycket små och nästan genomskinliga. Håll koll på plantan och upprepa behandlingen efter 8-10 dagar.

14/6 -13

Tack så mycket för svar!

Jag tänkte nästan att det kunde vara något sådant. Jag ska ge mig på lössen direkt! Förhoppningsvis blir jag av med dem, men jag har förstått att de är ettriga.

Ge ditt svar

Gott folk, här kommer en fråga om ohyra. Orkidén i fråga köptes förra årsskiftet och hade då ett fåtal ljusare prickar under bladen, jag nöp bort dem och det blev som torra, ljusa gropar in i bladet. Inget mer med det. Men så planterade jag om den i förra veckan, och idag ser jag att det finns lite mer småklungor med prickarna. Jag googlade och läste om honungsdagg, undrar om det inte är det klibbet jag har under bladen nu? Det syns lite grann på övre bilden. Med andra ord - är detta sköldlöss? Ingen av de plantor som stått i närheten under året verkar drabbade av samma fenomen...

Nyckelord: Ohyra, Honungsdagg, Sköldlöss

19/3 -13

Det kan också vara edema, läs mer här:
http://www.staugorchidsociety.org/PDF/Ed...

19/3 -13

Det är INTE sköldlöss!!!...det är nån form av blåsor som man kan se på främst Phal hybrider....som Svetlana skriver

19/3 -13

Har slagits med sköldlöss hela vintern på ett apelsinträd, de såg inte riktigt ut sådär fast ja inte helt olikt heller, kanske beror på hur bladstruktur och sånt ser ut. Tycket även att sköldlössen på den satt ganska många på centrerade ställen, t ex efter en gren.
Jag gav upp efter några månaders behandling och grenarna började svartna medans sköldlössen fortsatte käka på, nu står den ute och är nog stendöd, hoppas det går bättre för dig!

19/3 -13

Elcatania, det är inte sköldlöss!

19/3 -13

De ser ut som typiska korkbildningar ( en typ av ärrvävnad ), så Svetlanas inlägg har all nödvändig info.

19/3 -13

Blomtjuven Nej, jag såg att du svarade samtidigt som mig! Ja, då var det inte konstigt att de inte såg likadana ut som mina

19/3 -13

Tack för alla svar!
Efter att ha googlat på "edema" (alltså ödem) är jag benägen att tänka att det faktiskt är det som det rör sig om...!

Ledtrådarna jag tänker på är att;
- plantan hade ett fåtal av dessa prickar då jag köpte den vid förra årsskiftet, under året har det inte blivit mycket värre än detta fåtal.
- jag nöp dessa prickar då jag köpte den, de är nu istället små ljusa intorkade gropar, vilket verkar stämma överens med sprucket "edema", eller korkbildningar som Flora skriver om.
- i vinter har jag sett att krukan haft svårt att torka upp ordentligt, så jag planterade om den i veckan som var.
- det är först under vintermånaderna som jag tycker mig sett att det kommit små klungor av mer prickar, men jag har aldrig sett några småkryp. Det låter som att man får syn på själva lusen om man har sköldlöss?
- och ingen av de omgivande plantorna, som ju stått där i runt ett år, visar (peppar-peppar) några tecken på dessa prickar.

- men, vad är då vätskan, som finns lite fläckvis på ett par, tre ställen?

Så, det kanske är ödem! Alltid lär man sig något nytt, tänk att brudorkidéer får ödem Jag ska tillägga att orkidén jobbar på en ny stängel och verkar kry i övrigt, förutom de nedersta bladen som är lite matta och rosiga i kanterna.

19/3 -13

Kan ju mycket väl vara sockerdroppar. Det är vanligt att vissa hybrider och andra sorter o arter läcker sådant för skojs skull. Har mkt sånt på en fläckig hybrid.."vahettedennuigen" och Ph cornu-cervi gör massor av sånt.

19/3 -13

Blomtjuven, jag har sett de dropparna på cornu cervi, men då kom det på stängeln, nu är det ju här och där på bladen, kan det vara sådana välmåendes-droppar ändå?

19/3 -13

ja de kommer på bladen oxå

19/3 -13

En del av mina brukar också få sockerdroppar. Jag brukar torka bort dem, om det vill sig illa kan ett nytt skott eller en ny blomknopp ruttna bort.

19/3 -13

Den genomskinliga vätskan är stärkelse. Om ni smakar på den så är det sött! Det finns olika förklaring till varför stärkelse utsöndras. Det ena är att plantan har ohyra och försöker "klibba" fast inkräktaren genom stärkelsen. Men det kan också finnas vid tillväxt eller blomning och är då inget problem. Det går oftast ej att torka bor utan det kommer tillbaka direkt.

19/3 -13

Då pustar jag officiellt ut och väljer att tänka på dropparna som ett tack för omplanteringen

19/3 -13

Peter. om man fuktar fingrarna går det att få bort.

19/3 -13

Det finns även en annan förklaring. Plantan utsöndrar dessa sockerdroppar för att locka till sig myror som skydd mot ohyran, detta är ett slags ömsesidigt fördelaktigt symbios mellan växter och insekter. Det är många orkidéer som i naturen lever i sådan symbios med myror.

19/3 -13

Myrorna kan jag också skriva under på. Ville dock inte berätta om dem då en del kanske blir rädda att det skall bli myrinvasion hemma!!!!!!!
En liten story. När jag och Anders Wigh var i Costa Rica så var vi väldigt imponerade av bladskärsmyrorna. De är oerhört häftiga krigare och det finns många härliga filmer på nätet om dem. Om de hjälper i detta vet jag ej, troligtvis inte utan det är andra myror.
Men som vanligt är det härligt i naturen och se hur krångligt eller logiskt allting är.

Ge ditt svar