Råd / Problem med plantor /

Ohyra och sjukdomar

Skriv början av artikeln om Ohyra och sjukdomar.

Olika sjukdomar och skadedjur kan drabba orkidéer. Men de går att bekämpa också. Här finner du diskussioner om problemen och om lösningarna.

Ardap (1) bakterieangrepp (1) bekämpningsmedel (3) bladlöss (12) bönsyrsa (1) falskt spinn (6) flugfälla (1) fruktflugor (2) Fruktträd Effekt (1) gift (2) gråsugga (3) Häggspinnlarver (3) insekter (2) karantänstid (1) kladdiga droppar (3) kolsyrebevattning (1) kolsyreis (2) livräddning (1) löss (6) myror (1) mögel (19) Neem-olja (1) Nemablom (1) ohyra (148) orangea kryp (1) potatisfälla (1) Provado (13) rotdöd (1) röta (20) sjukdom (19) skadedjur (9) sköldlöss (22) småkryp (5) snigel (6) snäcka (1) spindel (4) spinn (20) spinnrovkvalster (1) sprit (1) svampangrepp (5) svampinfektion (1) svart röta (1) svarta blad (2) svarta prickar (15) svavelblomma (1) trips (6) tusenfoting (4) ullöss (50) virus (21) vit ohyra (1) Vita flygare (1)

Senaste pratet inom området

En av mina brudorkidéer har kämpat för sitt liv länge nu... Först angrepp av sköldlöss. Och nu mögel/röta.
Sköldlössen trodde jag att jag hade fått bukt med - efter några veckors trixande kunde jag inte hitta några fler löss. Den började ta sig igen och efter ytterigare några veckor fick den ett nytt blad. HURRA!
MEN ICKE! För ca en månad sen upptäckte jag att komposten börjat mögla. Antagligen har den stått för fuktigt under en vecka då jag var bortrest. Försökte då att plantera om den och när jag tagit den ur sin kruka såg jag nere på rhizomet att där fanns sköldar kvar!! Jag petade bort sköldarna jag kunde hitta, skar bort ruttna/döda rötter (det blev nästan inga kvar...), diskade krukan och planterade om i ny kompost.

Har ni några tips!? Tror ni att den går att rädda?? Kan man få den att skicka ut nya rötter??? Plantan i sig är egentligen inte så speciell, men den har ett emotionellt värde och jag har redan kämpat mycket med den, så det skulle göra mig skitglad om jag kunde vinna den här kampen och slippa slänga stackaren! Bladen är i alla fall fortfarande fina!

Nyckelord: Phalaenopsis, Röta, Sköldlöss

3 maj

Jag vill oxå helst vinna. Ibland, jobbar jag dock med mig själv för att inse faktum: är det värt det? Alla kvarvarande orkisar, riskerar de smitta?! Mardrömde häromnatten att hela skåpet drabbats av rött spinn : vaknade med hjärtklappning vid 03.30... Läskigt! Nä, känn efter när det är dags att släppa taget och gå vidare .

3 maj

Mitt enda råd är Miljöboden i väl tillknuten plastpåse i restavfallskärlet! Jag har också försökt "bota", men riskerar inget längre och vill inte ha smitta, som sprids till de andra plantorna. Sköldlöss (har ännu inte träffat på dem) och ullöss (har haft) är mycket svårbekämpade, Jag har för länge sedan kommit över lusten att vinna över odjuren och ser dem numera bara som hemska inkräktare, som jag inte lägger någon energi på! Mao slänger direkt en smittad planta nästan oavsett vad det är!
Hoppas du kan bita ihop och slänga den! Du har ju gjort ett försök att rädda den, men de fanns kvar. Det är så de är, man tror de är borta, men de luras odjuren!

4 maj

Hej iikmo jag har två orchide men nästa inga rötter och jag prova semi Water teknik och det funkar för nya rötter om du vill testa. Semi Water är man tar bort kompost och låt orchide 48 timmar med vatten och en droppar näring och 5 dagar utan vatten. Lycka till.

5 maj

Tack för era svar!!
Ni har säkert rätt... det är bara jag som är sentimental och så vill jag känna mig duktig att jag lyckats rädda kraken. Hittills har inte lössen smittat någon annan växt i alla fall (peppar peppar!!!).
Men jag är nyfiken på att testa det där Semi Water! Om jag fortsätter att hålla plantan isolerad så kanske jag kan ha den att experimentera på Tack för tipset!

Ge ditt svar

Hej!
Jag fick häromdan en fråga ifrån en dam, som fått in ullöss bland sina orkidéer: Hur ska jag bli av med det som finns nere i komposten, utan att plantera om alla? Förr kunde man lösa upp Provadopinnar och vattna igenom upprepade gånger - hur gör man idag. Jag föreslog såpvatten och då såg damen mkt tveksam ut. Om det nu fungerar med såpvatten - eller kanske diskmedel- vilka proportioner ska man då ta?

Nyckelord: Ullöss

3 feb

Du/ni kan pröva med en blandning av YES och i proportionerna som hårt nedsmutsad disk, dra igenom och låt stå så en timme, sedan dränk komposten i vatten och skölj sedan ur den med vatten från flaska som stått något dygn för att slippa kloret, lycka till Det kan behövas en omgång till efter en vecka men vanligen stryker de med.

3 feb

Du hittar min hårda ulluskamp här på OP, men då pratar vi både två-gånger-dagligen manuell spritsåpekamp OCH flera månaders Fruktträd Effekt-bad (BAD, glöm duschningar). Fick betala lilla sonen extra, men hans hjälp med tops, Yes och rom (Captain Morgan, fast säg inget till min man) och jag klarade de viktigaste plantorna (övriga åkte i soporna, inte komposten)!!

3 feb

Xara, den kampen glömmer jag aldrig och så härligt att du och lilla sonen vann kriget mot ullössen!

3 feb

Captain Morgon? Skulle vilja vara en lite ulllös i din bostad men berätta inte för din man

4 feb

Dick - Då kan jag tipsa om diskmedelsdränkningen
Xara - Jag har själv behandlat med Fruktträd Effekt och tvättat av plantorna ordentligt och det är ett effektivt medel . men du hade det väl inte i komposten?

5 feb

I början sprayade jag lite lagom enligt olika rekommendationer, men i takt med att desperationen ökade, öste jag mer och mer FE över plantorna. Ofta dessutom. Plus aggressiv såpa -sprit-behandling dagligen. Märkligt nog tog inte plantorna illa upp (!!), det är tåliga saker, orkisar!

5 feb

Jag såg ett Youtube klipp där de använde hårspraj på orkidéerna, för att bli av med ohyran. Fungerade jätte bra.

Ge ditt svar

15 jan

15/1: Ullöss

Avklädd Lady Rothschildt. Från Ax.

Nej, nej, nej...min Paph Lady Rothschildt är full med Ullöss. Har strypt dem med mina bara händer, rensat bort angripna torkade bladrester runt rothalsen och badat i Provido. Inte var rötterna så fina heller så sekatören fick göra sitt. Nu blir det hårtorken, lite kanel, mossa, bark och en bön. Ny mindre kruka med många extra stoppnålshål (tack den som tipsade mig om det). Har inte använt mig av det sedan första barnets nappflaska (så var det i forntiden, inga preparerade hål i nappen).
Har aldrig haft någon blomma på Ladyn och den har blivit mindre och mindre sedan jag köpte den för ett par år sedan. Det ska nog mycket till om jag ska klara det här.

Nyckelord: Ullöss, Paph Lady Rotschildt

15 jan

Ååh vilken otur Hoppas du får bukt med krypen.

15 jan

Åh hua, styrkekramar!!

15 jan

Isolera den också och kolla alla kompisarna. Om jag ska vara ärlig, så skulle jag slänga den och inte riskera något, men sån' är jag!

15 jan

Finns inget värre än att få hem en stor fin planta och sedan se den tyna bort. Been there, done that åtskilliga gånger.

Jag och min Lady kommer hålla tummarna för er!

15 jan

Åh, hoppas att det går bra! (Skulle nog slänga själv förstås.)Stoppnålshålen - är de till för att skynda på torkningen efter vattning?

15 jan

Tack för lyckönskningar! nenne den står nu i eget rum och jag håller ögonen på de gamla kompisarna. Borde nog slänga den, men nu har jag antagit utmaningen.

15 jan

Ax, då säger jag också lycka till! Hoppas du klarar det, för min erfarenhet är att de brukar komma tillbaka!

15 jan

Nej släng den inte, blanda ihop yes/såpa och sprit i vatten och bada/doppa hela plantan, leta okulärt efter ullöss och döda dem med tops. Upprepa om tre dar och sedan en vecka efteråt. Blandningen tar bort det fettlager som ullöss måste ha på sin yta för att inte angripas av mögel etc, utan det dör de garanterat, upprepningen är för att man ska komma åt de som var ägg. Lycka till

15 jan

dick tack för goda råd. Har ju Provadobadat och planterat om så jag väntar med nytt bad om det dyker upp nya små djävlar. Ska hålla stenkoll på plantan framöver. Vill så gärna att den klarar sig. Tops är bra till mycket!

15 jan

Ingegerd15: Japp och öka luftcirkulationen i krukorna vilket de uppskattar. Jag gör så gärna till de större Papharna för att de inte ska vara kruttorra uptill i substratet och blöta i botten av krukan. Verkar uppskattas.

Ax: Ge inte upp! Tipset du fick av dick fungerar i alla fall på ett mindre angrepp. Jag hade ullöss på min hainanense, hittade ett recept på såpa/yes, vatten och T-röd och behandlade såsom rekommenderat. Har inte sett röken av en ullus sedan dess.

15 jan

Släng den! Det är inte så många som lyckas få bort dessa odjur. Många tror de är borta men efter ett halvår eller tom längre så är de tillbaka. Kan ta med ett fint nytt exemplar till dig då jag snart är på väg ner till odlare igen.
Peter

Ge din åsikt

3 jan

Vad händer

Från babsan.

Har nu flera orkidéer som har fått sådana här blad. Efter ett tag ramlar de av. Så småningom dör plantan. Sjukdom? Vad göra?

Nyckelord: Ohyra

3 jan

Vet inte vad det är, men jag skickar med en länk, som kanske kan vara användbar:
http://www.staugorchidsociety.org/cultur...

3 jan

Jag tror att endera är det köldskador eller så saknar plantan/plantorna rötter

3 jan

Länken Nenne postade är jättebra.

Det låter inte bra det där... Drabbas alla blad "samtidigt" eller dör de med de äldre först? Som en snabbare variant av naturlig växtcykel - får ett nytt blad, tappar/fäller ett gammalt, fast i det här fallet så tappar de blad snabbare än de hinner göra nya?

Hur snabbt går händelseförloppet? Det ser inte ut att vara någon form av röta eller något bakteriellt, för det har jag för mig går fort.

3 jan

Mutanten, ja den länken är jättebra och den kom ursprungligen från dig för två-tre år sedan, så jag har sparat den som favorit!
babsan, har du gjort någon "rotinspektion" på någon av de som tappat sina blad? Du måste ju börja någonstans och kanske det är en bra början. obovata är ju bl a också inne på ev rotproblem! En annan fundering är om det kan vara virus, för det verkar ju smitta på dina plantor. Men som sagt, jag är urdålig på sånt´ här.

3 jan

Teorier: köldskador (om du relativt nyligen köpt dem o de varit utomhus en stund), gravt spinn-angrepp, trips-angrepp, svampangrepp---

3 jan

Nenne: Jaha, var det jag som lade ut den? Vilket minne jag inte har.
Virus var det första som dök upp i min skalle, men det brukar inte slå till på det här viset, inte på flera plantor på ungefär samma gång. Det tyder på något annat, men vad är frågan?

Håller med Blomtjuven och övriga och vill även tillägga att det kan eventuell vara brist på något näringsämne. Bild på en angripen planta kanske skulle underlätta.

4 jan

Jag gissar på tripps men även köld är tänkbart.

5 jan

Tack för alla svar. Har slängt 5-6 plantor som alla blad har trillat av. Detta problem började i somras. Nu har jag 4 plantor i fönstret som har liknande blad och som faller av. Odlar i vitmossa. Ger vatten när mossan har torkat. Får gödning vid varje vattentillfälle. Det här är rätt gamla plantor, så de har inte varit ute. Rötterna är gröna och tjocka. " Detta kanske är så kallad naturlig avgång " Det måste nog vara någon sjukdom. Hoppas inte de andra drabbas också Skickar med bild.

5 jan

Från babsan.
Från babsan.
Från babsan.

5 jan

Se verkligen ut som ett typiskt, och långt gånget, trips eller eventuellt spinnangrepp...

5 jan

Kan säga också att gödning varje gång med vitmossa som absorberar all gödning och håller kvar mer än bark, ihop med kruka utan hål i botten blir för mycket gödning.

5 jan

Jag blir ledsen när jag ser orkidéer och även andra växter planterade i krukor utan hål i botten. Rötterna kan inte andas och det kan vara blött i botten även om du tror att mossan är torr. Vi är flera här på OP som gör hål på plastkrukornas sidor för bättre avrinning och lufttillförsel, trots att de har många hål i botten.
Frågan är om inte just detta är ditt ursprungsproblem och det är därför dina plantor har blivit sjuka. En av dina plantor har massor med luftrötter och det är förmodligen ett sätt för den att försöka överleva.
Skippa glaskrukor i fortsättningen och använd plastkrukor med många hål och ställ dem i snygga ytterkrukor, men inte av glas!

5 jan

När jag läste det som Nenne hade länkat till tänkte jag på svampinfektion. Där står det att bladen blir gula och sen brun/lila och slutligen svarta och trillar av tidigt. När man ser på första bilden är bladen gula/bruna/lila.

5 jan

Jag håller med om det med näringen i kombination med våt mossa i glaskruka som denna blir väldigt kall, så står den sedan i fönster så kan jag tänka mig att det blir för kallt för rötterna. Sedan ser det också ut att vara falskt spinnkvalsterangrepp med. Tråkigt.....

5 jan

......och för varmt på sommaren, så rötterna bränns. Enl babsan, så började plantorna få problem i somras.

5 jan

Jag har glaskrukor som ytterkrukor på någr av mina Phal, med plastkruka inuti då. Går bra... Men jag kan tänka mig att solgass inte är en fördel.

6 jan

Jag har odlat mina plantor i glaskrukor och mossa i ca 10 år, stått i samma fönster i alla år.Element under. De har vuxit och blommat varje år. Solen står inte på hela dagen. Har ett tjugotal orkidéer som ser fina ut. Att det är mitt odlingsätt tror jag inte på.
Det här är en sjukdom, men vad. Får slänga de fyra och hoppas att de andra inte har blivit smittade.
Tack för alla inlägg.

Ge ditt svar

Jag undrar om jag frågat detta förr,men igår såg jag en liten liten vit avlång (1mm) liten insekt i en av mina phal hybriders krukor. Den satt där på en barkbit och tog det lugnt- tills jag kom närmare, då hoppade han blixtsnabbt ned i komposten och gömde sig (ja jag har hök-syn). Jag kunde nog också förnimma ett par små vingar. Med den är skit smal och den liknar inte mjöllöss eller något.

Jag har träffat på en likadan förut, och det var ett väldigt hoppande på den.
Inga skador på plantan överhuvudtaget, så jag undrar om någon vet vad detta kan vara för en rackare som tagit in på orkidé kruke hotellet? Den verkar inte ha några vänner heller.

Eftersom den är så pytteliten så kan kameran tyvärr inte fånga den på bild.

Nyckelord: ohyra

5 jan

Hoppsan, hoppas på en hoppande hoppstjärt

5 jan

En hoppande hoppstjärt? Haha:D

5 jan

Skulle gissa på ett rovdjur om den är så kvick, ullöss och likn svin sitter ju mest still och gnager på plantan!

5 jan

Ja! Han hoppar snabbare än en gasell. Men verkar inte skada plantan. Ska hålla utkik och se om det blir fler eller om den bara har förvillat sig.

5 jan

Ja, de heter så, hoppstjärt

Ge ditt svar

Hittade tuggmärken på min Paph lowii och min lilla Neo igår. Vet inte om de var där innan jag behandlade dem förut, så nu hålls det noggrann koll på plantorna i fråga.

Jag snurrade runt på olika sajter (när alla andra firade nyår) för att se vad som kan vara effektivt mot dem. Jag har ju använt Natria Pyrsol, men vill helst inte använda det igen då det är rätt elakt mot orkisarna.

Har ju blivit tipsad om FruktträdEffekt och en flaska är beställd. Beställde även Neemolja då den fungerar annorlunda jämfört med FruktträdEffekt.

Av vad jag läst på dessa olika ställen är att just dessa oljor, tillsammans med insektssåpa, verkar vara det bästa alternativet till kemiska bekämpningsmedel om du har fått dessa objudna snyltgäster, särskilt då de små kräken (spinnkvalster/falskt spinn) tydligen blir resistenta mot de kemiska medlen om de används för ofta!

Det bästa är ju att se till att de inte kommer in till att börja med, men det verkar inte lätt.

Insektssåpa verkar inte gå att få tag i Sverige, i alla fall hittade jag inget, men tydligen så ska grönsåpa fungera då den med. Kankse inte lika effektivt och så måste man kontrollera att det inte innehåller parfym och annat krafs.

Ville dela med mig av ett PDFdokument jag tyckte var informativt: Control of Red Spider and False Spider Mites on Orchids

Och ett annat: Mites on Culivated Orchids

God fortsättning och må era kvalster hålla sig på mattan!

Nyckelord: falskt spinn, bekämpning av skadeinsekter, spinnkvalster

1 jan

Jag har använt FruktträdEffekt då och då. Medlet kväver de små kräken till döds. Men jag har funderat om det är så bra för plantan. Bladen har något slags porer eller klyvöppningar och oljan kanske täpper till dom. Har några Gongora och tunnbladiga som de är får det lätt spinn och jag sprayade min G histrionica ganska flitigt med FruktträdEffekt. Efter ett tag dog plantan (snyft, den var en flitig blommare, flera ggr om året).

1 jan

Man ska nog inte spraya för ofta med F Effekt, för oljan täpper säkert till bladporerna. Jag har sprayat i förebyggande syfte 2 ggr/år och det har funkat för mig. Peppar, peppar......
Skickar med en länk, dvs Råd och Röns kartläggning av växtskyddsmedel. Vet inte när den är gjord, men Provado insektspinnar och Insektsspray finns med och de förbjöds under 2013, tror jag det var.
http://www.radron.se/Upload/Pdf%20tidnin...

1 jan

Glömde säga att F Effekt finns med i den sista tabellen och är godkänt av Kemikalieinspektionen som ett "fysikaliskt verkande växtskyddsmedel". På flaskan står att det innehåller "rapsolja 96 vikt %". Jag skulle vilja veta vad de andra 4 % är för något, men det går inte att få fram! Det har mao varit lite detektivarbete här, men tyvärr resultatlöst.

1 jan

stella: Det var bra att du sade detta också för det nämns inte i någon av artiklarna eftersom de är mer allmänna och jag visste inte detta. Skulle inte bli förvånad om inte Natria Pyrsol också täpper till klyvöppningarna då det ju lägger sig som en hinna på bladen. Något jag läste någonstans angående detta så kan det vara en bra idé att tvätta av pantorna med såpavatten mellan man använder t.ex. FruktträdEffekt och då båda fungerar mot dem, så låter det ju som en ypperlig kombo.

Nenne: Precis det har jag läst är den bästa metoden för att hålla kräken borta. Jag kan tänka mig att de övriga 4% är något som ser till att oljan blir effektivare mot insekterna, kanske något hjälpämne som underlättar att oljan kommer åt bättre och absorberas snabbare.

1 jan

Dels finns ju Calypso Sprayen mot skade insekter på prydnadsväxter. Och jag köpte på mig ett par kartor av pinnarna innan de försvann från hyllorna på jobbet.
Hoppas det går bra mutanten och du blir kvitt dem.

2 jan

stella, jag har idag diskuterat spinn/Fruktträd Effekt och klyvöppningar med en trädgårdsmästare och hon tror att du har rätt, dvs att bladens klyvöppningar blir igentäppta av oljan om man använder medlet för ofta.
Mutanten samma trädgårdsmästare tror inte på en såpavattentvätt mellan sprayningarna med F Effekt, för det blir för mycket slitage på bladen. Däremot fick hon en idé att testa följande blandning istället för F Effekt och såpavattentvätt:
1/4 tsk T-röd, 1 msk såpa och 3/4 msk rapsolja eller annan matolja till 1 liter vatten och spraya plantan med detta. Hon menar att oljan kommer att lösa sig i vattnet med hjälp av såpan. Jag har inte hunnit blanda ihop "brygden", men kanske värt att testa!

2 jan

Tack för infon Nenne. Har funderat detta ytterligare med såpa och oljor. I min ungdom har jag varit i 'städbranschen' och gick några städkurser och då var såpa strängt förbjudet i städning eftersom den bildar en grå hinna på ytor. Så kan det även vara med växter men blandat med T-röd kanske det blir annat.

2 jan

Jag har ingen aning om det bli annat med såpa + T-röd. Det enda jag vet säkert är att trädgådsmästaren är väldigt ekologisk !

2 jan

Jag brukar spraya med en blandning av 1 dl såpa + 2 dl T-rödsprit till 1 l vatten. Jag har bara haft god effekt inga växter som tagit skada. Om jag ibland misslyckas (odjuren fortfarande lever)med denna blandning efter ngr sprayningar med 1 v mellanrum så får hela krukan ett bad i stark Yes lösning (diskmedel) och då tvättar jag bladen med denna lösning.

2 jan

Nenne: Tack för detektivarbetet du genomfört.
T-röd löser ju upp fett så jag undrar vad det fyller för funktion i blandingen? Använde ju något liknande mot ullössen jag hade och då var T-röd till för att lösa upp vaxhöljet de har. Fråga henne vilken påverkar etanol (T-röd) har på plantorna. Läste någonstans att man inte skulle använda det för det gjorde något som jag inte minns just nu. Hon vet säkert bättre.

2 jan

Truls, jag vet att du har nämnt din blandningsdos tidigare, dvs mängden T-röd, såpa till 1 liter vatten och jag har testat det på min kompis trädgårdsmästaren och då höll hon på att storkna!! Sorry, men så var det, dvs alldeles för starkt enl henne, men som sagt hon är väldigt ekologisk och kanske lite för försiktig ibland kan jag tycka!
Mutanten jag ska fråga om T-röd! Hon är bortrest över helgen, men jag återkommer, så fort jag får tag i henne!

2 jan

(Törs inte berätta om min 50-50- blandning av Yes och makens fin-rom följt av mat-rapsolja (man tager vad man haver), innan Fruktträd Effekt kom till min kännedom... men ullössen blev jag av med!).

Ge din åsikt

22/4 -12

Bladlus,,

Bladlus,,. Från Anett.

Jag tittade till mina nya Orkidéer igår kväll & hittade en hel drös av sådana invånare på ena plantan, Jag tog bort dom dirrekt, i morse såg jag några till, bla denna lilla lusen, Jag har sprayat Orkidéerna med provado, Men jag ska gå och köpa såpa idag & använda det i stället.. Eller om någon här har bättre förslag så jag blir av med de små fripassagerarna,,,

Nyckelord: löss, bladlöss, Ohyra

22/4 -12

Det finns många olika medel man kan använda både giftiga och ogiftiga. Man ska inte glömma behandla odlingssubstratet heller. Du kan läsa lite om olika metoder om Du klicka högst uppe på Råd om odling mm och sedan Problem med plantor.

22/4 -12

Tack Stella, Jag är så glad för att OP finns, det finns massor med hjälp & goda råd här, Jag har stoppat ner en provadopinne i vattenkannan så ska jag vattna plantorna med det sedan, Men jag funderar om jag ska plantera om så den får helt nytt bottensubstrat..

22/4 -12

Jag brukar plantera om nya plantor. Substratet är oftatast nerbrutet. Om du använder Provadopinnar så tänk på att de innehåller även gödningsmedel så att man är försiktig sedan att ha gödning i vattnet. Du kan använda "Provadodrink" som vi har haft recept här tidigare. Det borde också finnas någonstans bland Råd. Minns inte exakt om det var 4 pinnar man krossar och blandar med en liter vatten.

22/4 -12

Jag tar 4 provadopinnar till en petflaska, dvs 1½ liter och vattnar med detta några veckor. Bladlöss har jag inte haft på mina orkidéer, men däremot en hel del ullöss.
Bladlöss på andra växter behandlar jag med såpsprit - sprayar eller bara torkar av bladen.

22/4 -12

Bladlöss går bra att behandla med bladlusspray du kan köpa på gardencenters. Det finns ingen orsak att ta till provadopinnar i överflöd, bladlöss är helt enkelt inte så svåra att bli av med. De lever förövrigt på växtens gröna delar och inte i komposten.

22/4 -12

Jag har sprayat med provadp plus och endast en sprayning gör att de levande lössen dör.

22/4 -12

I morse sprayade jag med vanlig Provado, det var det enda som jag hade hemma & sedan har jag vattnat med provadopinne i vattenkannan, jag gjorde det utifall att, Men då kan jag skippa att vattna med det då? Sedan har jag varit & köpt såpa och blandat ut i en blomduschflaska, jag kör nog hellre med såpa än med provado eftersom att jag har en del djur här hemma..

20/10 -14

Jag vet inte om detta är sant men har en kompis som är utbildad trädgårdsmästare. Hon säger art ren såpa och vatten gör ingen nytta alls. De enda det gör är att skapa skridskobana för lössen så de trillar av. Vill man ta dö på dem ska msn ha en skvätt sprit i blandningen spriten i sig ska tydligen ta dö på bladlusen. Har dock sluppit dessa plågoandar och inte provat själv.

Prata om bilden