Råd / Problem med plantor /

Ohyra och sjukdomar

Skriv början av artikeln om Ohyra och sjukdomar.

Olika sjukdomar och skadedjur kan drabba orkidéer. Men de går att bekämpa också. Här finner du diskussioner om problemen och om lösningarna.

Ardap (1) bakterieangrepp (1) bekämpningsmedel (3) bladlöss (12) bönsyrsa (1) falskt spinn (5) flugfälla (1) fruktflugor (2) Fruktträd Effekt (1) gift (2) gråsugga (3) Häggspinnlarver (3) insekter (2) karantänstid (1) kladdiga droppar (3) kolsyrebevattning (1) kolsyreis (2) livräddning (1) löss (6) myror (1) mögel (19) Neem-olja (1) Nemablom (1) ohyra (147) orangea kryp (1) potatisfälla (1) Provado (13) rotdöd (1) röta (19) sjukdom (19) skadedjur (9) sköldlöss (21) småkryp (6) snigel (6) snäcka (1) spindel (4) spinn (20) spinnrovkvalster (1) sprit (1) svampangrepp (5) svampinfektion (1) svart röta (1) svarta blad (2) svarta prickar (15) svavelblomma (1) trips (6) tusenfoting (4) ullöss (48) virus (22) vit ohyra (1) Vita flygare (1)

Senaste pratet inom området

Så slog den ut efter några veckors väntan. En stark bedövande doft som fyller hela rummet.
Den får mycket vatten och gödning under växtperioden.
Men se upp med spinn på de tunna bladen. Regelbunden bladtvätt och såpsprutan framme ständigt är ett måste.

Nyckelord: Spinn, Cycnoches loddigesii, spinnkvalster

21 aug

Veldig fin! Jeg får også lett problemer med spinnmidd på catasetinas. Må sprøyte ofte bladene med vann. jeg tar også noen ganger løsning av grønnsåpe og rapsolje. Heldighvis mister de bladene og da kan man ta de ut og vaske godt og lagre de uten potte til den nye veksten kommer ut.

21 aug

Samma procedur som jag då men vad gör man inte med så speciella växter....

22 aug

Jag tror jag kan placera doften nu....
Doftar nästan som de gamla malkulorna man lade i linneskåpet för 100 år sen ....eller finns det andra förslag??

22 aug

Doftar naftalen mao! Då har du en vacker malbekämpare!

22 aug

Den doften ligger väldigt nära som jag känner det...

22 aug

Riktigt läcker!
Mvh
Mikael

23 aug

Jättefin Sture!

24 aug

Väldigt läcker, grattis!

24 aug

Tack för alla komplimanger!
Hoppas kunna få fler stänglar och blommor till ett annat år. Har gödslat och vattnat i sommar helt enligt dina anvisningar Markus.

24 aug

stulun kan jag få ta del av Markus råd betr gödning/vattning eller kan jag hitta dem på OP? Har en Cycnoches 'Wine Delight', som jag förstås vill sköta på bästa sätt.

24 aug

Har också en sån som har vuxit till sig bra i sommar, inga knoppar på g dessvärre ännu.
Kanske bäst att fråga honom själv men på ett föredrag i vintras fick vi lära oss av honom att dra ner på vattning från mitten november och sluta vattna helt i december. Plantera om i mars. Låt stå torrt tills rötterna är ca 5-7 cm långa i mars-april ungefär. Börja med försiktig vattning då och när den kommit igång ordentligt hålla ständigt fuktig och rikligt med orkidégödning till årscykeln avslutas igen i november. Det har funkat bra för mig , så lycka till Nenne.

24 aug

Tack för goda råd! Min har också blivit riktigt stor och fin, men ingen blomning, så nu blir det mer vatten och framför allt mer näring!

24 aug

Gläder mig att höra att även plantan gillade mina råd! Jag har 7-8 olika Catasetinae som har satt stänglar just nu. Bilder kommer när de slagit ut.

24 aug

Jag är supernöjd med dina odlingsråd Markus. Både Catasetinaerna och jag mår kanon... Tack!

Ge ditt svar

12 aug

svarta prickar

jag undrar om det är någon som vet vad det skulle kunna vara för små svarta prickar som fins min dendorbium.

Nyckelord: svarta prickar

12 aug

bild på ett utav bladet. Från Pata9810.

12 aug

Kanske hittar du något att läsa här:
http://www.neovita.com/orkideer/no.cgi?g...

Prata om bilden

Hittade både ullöss och sköldlöss på min Phragmipedium Grande här om dagen. Nu står den i karantän på balkongen. Jag visste inte riktigt vad jag skulle göra så jag duschade den med på både såpa och T-sprit. Har nu ställt den i en hink med såpa, vatten och T-sprit. Har jag gjort rätt och kan jag göra något mer?

Nyckelord: Phragmipedium Grande, Ullöss, sköldlöss

5 aug

Låter som en god början, själv har jag använt YES istället för såpa. Länken är till OPs artiklar om ullöss och det finns även om sköldlöss.
http://www.neovita.com/orkideer/no.cgi?g...

6 aug

Usch, beklagar!! Hoppas några medikamenter fungerar.

Ge ditt svar

Såg idag på min Paphiopedilum Deperle White att jag hade en ganska stor ullus sittandes i ena bladvecket så nu skall odjuren utrotas! Såg redan för ett tag sedan att plantan hade något vitaktigt lite runt omkring på sig och den flyttades då genast ifrån fönsterbrädan med övriga orkidéer för att inte riskera något. Så nu tänkte jag inhandla provado, både pinnar och spray för att behandla med. Ska också köra in komposten i ugnen samt doppa fat och kruka i kokande vatten och även stryka på en såpalösning på plantan. Dom ska utrotas, vilket dom också kommer göras för jag är en riktigt envis en som inte ger mig i första taget. Det ska bli spännande att se hur det hela blir i slutändan

Nyckelord: ullöss, provado, provadodrink

7/3 -08

Det är rätt, Glenn, ge dig inte , ge dom små ulliga rackarna, vad dom tål
Du får berätta hur du lyckats med utrotningen.

8/3 -08

Hej,

Tro eller inte, men jag har blivit av med ullössen med hjälp av lite vodka. Det blev inte synd om den skvätten….
° Först tog jag ut orkidén (en Phalaenopsis) till ett annat rum. Sedan tog jag den ur komposten och torkade bladen ordentligt med tofsar, doppade med vodka. Flera gånger på varan… Jag bytte tofsarna ofta och var noga med att det inte ska droppa in i rosetten.
° Sedan sköljde jag rötterna med vatten, torkade dom med papper och med vodka tofsar därefter…
° Krukan – ren!
° Eftersom jag odlar i leca dränkte jag substratet i hett vatten två gånger.….
° När lecan hade kallnat planterade jag om orkidén.

Detta gjorde jag den 20/1
Än så länge - inga problem…

/Lina

8/3 -08

Jag gillar heller inte ren vodka utan föredrar den utblandad med något. Förstår att ullössen hade samma inställning.....

26 maj

Har använt Pyretal och undrar om de är döda när de går från ljusgröna till svarta? Jag är rätt säker på att det är bladlöss.

26 maj

Vodkabehandling minsann..dom fick säkert en rolig sista tid dom där lössen.det var nog klackarna i taket innan dom la näsan in vädret..:-)

26 maj

Lössen har nu det kanske bra, dom har ju varit i sex år på sällare jaktmarker

Ge din åsikt

28 april

Skadedjur?

Från Lärkan.

Vad kan denna cymbidium ha drabbats av? Den har stått ute i några dagar, kan det var en chock?

Nyckelord: cymbidium, skadedjur

28 april

Ser ut som att den blivit bränd.

28 april

Håller helt med.

Ge ditt svar

Jag undrar om sniglar äter guckuskor?

Nyckelord: sniglar, cypripedium, skadedjur

Ge ditt svar
Från Mila.

Min Cattleya trianae blommar första gången hos mig. Köpte den föra sommaren från Elsner.

Blomman är missbildad. Är det virus? Vad tycker ni?

Ett nytt skott är på väg. Vad ska jag göra med plantan?

Nyckelord: Virus, Cattleya trianae

14 mars

Trevlig prick

14 mars

Ser mer ut som den inte orkat att "pumpa" upp sig, låt den hållas ett tag och skulle inte kasta den. Är du orolig för virus flytta den från andra och se hur det fortlöper.

14 mars

Fina färger i alla fall!

14 mars

Virusdrabbade plantor brukar få fläckiga och deformerade blommor. Denna är förvisso helt fel, men ändå symmetrisk. Skall dock alltid vara försiktig vad det gäller virus. Jag skulle spara plantan.
Mvh
Mikael

Ge din åsikt

Har läst i flera äldre odlingshandböcker att nikotin kan användas vid behandling av ohyreangrepp. Som jag förstod det brände man det i växthus. Dock blev detta förbjudet pga att det är giftigt även för människor. Min tanke är nu att man skulle kunna använda sådant nikotin som används i e-cigaretter för att få bort ohyra genom att vattna eller spraya med det. Är jag ute och cyklar? Kan det fungera? Är det så giftigt att det vore dumt att använda?

Nyckelord: Nikotin, Ohyra

19 jan

Jag som måste ta reda på allt och lära mig mera hittade denna sida när jag googlade lite. Verkar vara bra att ha tillgång till fimpar!
http://lantliv.ifokus.se/discussions/511...

19 jan

Verkar vara ett mindre trevligt arbete att hantera fimpar och jag har (som tur är) dålig tillgång på fimpar. Vore mer lätthanterligt att använda en luktlös vätska förpackad i en smidig flaska

20 jan

Jag brukar köpa en snusdosa med sådana snus påsar och lägga i vattnet. Funkar skitbra och är inte äckligt om man köper snus med vita påsar.

20 jan

Tänk på att tobak ofta innehåller tobaksmosaikvirus (TMV) vilket kan smitta orkidéerna.

20 jan

Om man köpar nikotinvätska till e-cigaretter kanske det också innehåller virus

Ge ditt svar