Råd / Problem med plantor /

Ohyra och sjukdomar

Skriv början av artikeln om Ohyra och sjukdomar.

Olika sjukdomar och skadedjur kan drabba orkidéer. Men de går att bekämpa också. Här finner du diskussioner om problemen och om lösningarna.

Ardap (1) bakterieangrepp (1) bekämpningsmedel (3) bladlöss (12) bönsyrsa (1) falskt spinn (5) flugfälla (1) fruktflugor (2) Fruktträd Effekt (1) gift (2) gråsugga (3) Häggspinnlarver (3) insekter (2) karantänstid (1) kladdiga droppar (3) kolsyrebevattning (1) kolsyreis (2) livräddning (1) löss (6) myror (1) mögel (19) Neem-olja (1) Nemablom (1) ohyra (147) orangea kryp (1) potatisfälla (1) Provado (13) rotdöd (1) röta (19) sjukdom (19) skadedjur (9) sköldlöss (20) småkryp (6) snigel (6) snäcka (1) spindel (4) spinn (19) spinnrovkvalster (1) sprit (1) svampangrepp (5) svampinfektion (1) svart röta (1) svarta blad (2) svarta prickar (14) svavelblomma (1) trips (6) tusenfoting (4) ullöss (47) virus (22) vit ohyra (1) Vita flygare (1)

Senaste pratet inom området

Såg idag på min Paphiopedilum Deperle White att jag hade en ganska stor ullus sittandes i ena bladvecket så nu skall odjuren utrotas! Såg redan för ett tag sedan att plantan hade något vitaktigt lite runt omkring på sig och den flyttades då genast ifrån fönsterbrädan med övriga orkidéer för att inte riskera något. Så nu tänkte jag inhandla provado, både pinnar och spray för att behandla med. Ska också köra in komposten i ugnen samt doppa fat och kruka i kokande vatten och även stryka på en såpalösning på plantan. Dom ska utrotas, vilket dom också kommer göras för jag är en riktigt envis en som inte ger mig i första taget. Det ska bli spännande att se hur det hela blir i slutändan

Nyckelord: ullöss, provado, provadodrink

7/3 -08

Det är rätt, Glenn, ge dig inte , ge dom små ulliga rackarna, vad dom tål
Du får berätta hur du lyckats med utrotningen.

8/3 -08

Hej,

Tro eller inte, men jag har blivit av med ullössen med hjälp av lite vodka. Det blev inte synd om den skvätten….
° Först tog jag ut orkidén (en Phalaenopsis) till ett annat rum. Sedan tog jag den ur komposten och torkade bladen ordentligt med tofsar, doppade med vodka. Flera gånger på varan… Jag bytte tofsarna ofta och var noga med att det inte ska droppa in i rosetten.
° Sedan sköljde jag rötterna med vatten, torkade dom med papper och med vodka tofsar därefter…
° Krukan – ren!
° Eftersom jag odlar i leca dränkte jag substratet i hett vatten två gånger.….
° När lecan hade kallnat planterade jag om orkidén.

Detta gjorde jag den 20/1
Än så länge - inga problem…

/Lina

8/3 -08

Jag gillar heller inte ren vodka utan föredrar den utblandad med något. Förstår att ullössen hade samma inställning.....

26 maj

Har använt Pyretal och undrar om de är döda när de går från ljusgröna till svarta? Jag är rätt säker på att det är bladlöss.

26 maj

Vodkabehandling minsann..dom fick säkert en rolig sista tid dom där lössen.det var nog klackarna i taket innan dom la näsan in vädret..:-)

26 maj

Lössen har nu det kanske bra, dom har ju varit i sex år på sällare jaktmarker

Ge din åsikt

28 april

Skadedjur?

Från Lärkan.

Vad kan denna cymbidium ha drabbats av? Den har stått ute i några dagar, kan det var en chock?

Nyckelord: cymbidium, skadedjur

28 april

Ser ut som att den blivit bränd.

28 april

Håller helt med.

Ge ditt svar

Jag undrar om sniglar äter guckuskor?

Nyckelord: sniglar, cypripedium, skadedjur

Ge ditt svar
Från Mila.

Min Cattleya trianae blommar första gången hos mig. Köpte den föra sommaren från Elsner.

Blomman är missbildad. Är det virus? Vad tycker ni?

Ett nytt skott är på väg. Vad ska jag göra med plantan?

Nyckelord: Virus, Cattleya trianae

14 mars

Trevlig prick

14 mars

Ser mer ut som den inte orkat att "pumpa" upp sig, låt den hållas ett tag och skulle inte kasta den. Är du orolig för virus flytta den från andra och se hur det fortlöper.

14 mars

Fina färger i alla fall!

14 mars

Virusdrabbade plantor brukar få fläckiga och deformerade blommor. Denna är förvisso helt fel, men ändå symmetrisk. Skall dock alltid vara försiktig vad det gäller virus. Jag skulle spara plantan.
Mvh
Mikael

Ge din åsikt

Har läst i flera äldre odlingshandböcker att nikotin kan användas vid behandling av ohyreangrepp. Som jag förstod det brände man det i växthus. Dock blev detta förbjudet pga att det är giftigt även för människor. Min tanke är nu att man skulle kunna använda sådant nikotin som används i e-cigaretter för att få bort ohyra genom att vattna eller spraya med det. Är jag ute och cyklar? Kan det fungera? Är det så giftigt att det vore dumt att använda?

Nyckelord: Nikotin, Ohyra

19 jan

Jag som måste ta reda på allt och lära mig mera hittade denna sida när jag googlade lite. Verkar vara bra att ha tillgång till fimpar!
http://lantliv.ifokus.se/discussions/511...

19 jan

Verkar vara ett mindre trevligt arbete att hantera fimpar och jag har (som tur är) dålig tillgång på fimpar. Vore mer lätthanterligt att använda en luktlös vätska förpackad i en smidig flaska

20 jan

Jag brukar köpa en snusdosa med sådana snus påsar och lägga i vattnet. Funkar skitbra och är inte äckligt om man köper snus med vita påsar.

20 jan

Tänk på att tobak ofta innehåller tobaksmosaikvirus (TMV) vilket kan smitta orkidéerna.

20 jan

Om man köpar nikotinvätska till e-cigaretter kanske det också innehåller virus

Ge ditt svar

Är lite nyfiken om ni funnit ngt bra botemedel vid ullus-invasion?

Här om veckan upptäckte jag en hel invasion av ullöss på en orkide, i växande skott.
Vart så sur å less att jag i snabben rörde ihop en soppa likt en häxbryggd av det jag hadde hemma.

Kokade upp vatten och hällde ca 2 dl i liten kanna med flera matskedar såpa samt ngn droppe diskmedel.
Rörde ihop det och tillsatte en hel och öppnad STARK chili (som de flesta kryp inte gillar) plus ngr matskedar kanelpulver.

Brygden lät jag stå en liten stund för att svalna. Använde en tandborste som jag doppade i soppan och djorde rent orkideen. Otroligt nog sköljdes lössen bort på en gång och behandlingen fick jag upprepa en gång till....och orkideen har nu varit lusfri sen dess har testat brygden på andra plantor och det vart likaa bra resultat. Lät inte brygden bli kall utan ljummen-varm. Trodde den skulle bränna de sköra bladen som redan fått märken ef ätande löss.
Men dem brändes inte, kanelen verkade oxå göra nytta då skadorna på bladen läkte på nolltid.
Sköljde inte av plantan efteråt, utan lätt brygden vara kvar oavsett vart den hamnade. En å annan chilibit hamnade på plantan men lät den vara kvar och skapa en ovälkomnande miljö för lössen. Satte plantan i en öppen fryspåse för isolering och ef ett par dagar med bryggden var lössen borta och jag skölde av plantan. Såg att kanelen och såpablandningen torkat över hela bladen och liksom skyddat dem.

Ett oväntat bra resultat vart det och tandborsten var oxå ett nytt bra redskap som gjorde rent i bladflikar och små skott.
Kan rekomendera att prova!

Nyckelord: Ullöss

20/6 -11

Ojdå det var jo intressant, skall jag testa nästa gång jag får ullöss

20/6 -11

Hoppas inte att jag ska behöva prova din blandning,vill inte ha ullöss . Men jag ska spara receptet,bra att ha ett ekologiskt och alkoholfritt vapen hemma.

20/6 -11

Byter du substratet också eller har du bara behandlat bladverket?

20/6 -11

ja jag tyckte blandningen var toppen då den faktiskt är stark pga chilin men inte stark å frätande som bekämpningsmedel.

Sway:
Har bytt substrat tidigare på drabbade plöantor men valde att avvakta ef jag provat nya brygden, chili å alla ingredienser hamnar ju kvar i barken med o då jag inte sköljer bort den så verkar det som att jag slipper störa rötterna. men måste man byta så måste man...än sålänge experimenterar jag fram lite ideer

20/6 -11

Låter mycket bra, ekologiskt också beroendep å såpan förstås :P Själv använder jag Provado piller, sätter ned en "tablett" i substratet, långtidsverkande och aldrig mer en ullus på plantorna som fått denna behandling. Och inga plnator har dött av detta heller.

20/6 -11

Jag använder något liknande ditt. Habanero-soppa. Fungerar väldigt mycket bättre än Provado. Löser även upp slem i användarens näsa, sinusar och hals.

20/6 -11

Är det inte så med ullöss att något ogynsamt går upp i plantan, därav måste man använda medel som sugs upp med vattnet ?

20/6 -11

Oled. Riktigt så är det inte, ullöss suger växtsaft. Därför använder man ofta systematiska bekämpningsmedel som tas upp av växten. Ullöss sitter ofta på svåråtkomliga ställen och är svåra att bekämpa med direktverkande bekämpningsmedel.

5 jan

Jag har testat ditt recept och det funkade. Min orkidee är nu frisk Tack! Hade dock ingen chili hemma så det fick bli chilipilver.

Ge ditt svar

Har sett att en av Phraggarna inte är allt för fin i bladen, det är mest på insidan som bladen ser fläckvis blaskiga ut (lite som Cat.-bladen då de hade rött spinn), på andra ställen ser det fläckvis lite klibbigt ut. Jag misstänker förstås ohyra, men vet inte vad det är frågan om?
Hade tänkt lämna denna hos "orkidé-vakten" men är det ohyra på den är risken för stor att det sprider sig kanske...

Nyckelord: Ohyra

9/11 -13

Ingen som har några idéer? Sista flyttvändan avgår imorgon så måste bestämma om den lämpar sig för orkidévakt eller inte... Sättet bladen lakats ur på påminner mig om trips eller rött spinn (men då var det inte kladdigt på sina ställen?), men ser inget med blotta ögat alls.
Första gången jag såg det trodde jag bara att bladen hamnat i kläm men nu är det på för många olika ställen för att det ska vara sannolikt.

9/11 -13

Jag har inga egna idéer, men Mutanten visade för ett tag sedan bild på en Paph, tror jag det var, som hade något på bladen, som liknar ditt! Hon länkade med den här sidan, så kanske du kan hitta något där:
http://www.staugorchidsociety.org/cultur...

9/11 -13

Var du testat med att dra med ex en bomullstuss där det är rött? Visserligen har jag aldrig upplevt att rött spinn gett sådana skador, men prova för säkerhets skull.

9/11 -13

Tack för tipset, Nenne men jag hittar inget där som jag tycker stämmer helt överens med det jag ser på Phraggen...
Mia, det blir enstaka orange/rostfärgade fläckar, men jag ser inte spinn som jag gjorde när jag hade det på Catasetum, och då var det inte heller kladdigt på sina ställen. Skadorna på bladen syns på undersidan, och lite kladd finns längst med kanterna på ovansidan av bladen också.
Kanske bäst att såpakurera oavsett..

9/11 -13

Annika, har du inte Fruktträd Effekt hemma?

9/11 -13

Det finns en variant på Frukträd effekt som heter Raptol. Från samma tillverkare som Fruktträd effekt av rapsolja men har en tillsats av Pyretrum så preparatet har en direkt effekt mot de vanligaste ohyrorna. Finns troligen inte i vanliga handeln men går att beställa per tel 0430-31165 från Biobasiq i Laholm. Finns i 1l förpackning. Jag använder det och är mycket nöjd.

9/11 -13

Nenne, faktiskt inte, har inte sprungit på medlet någonstans...
bolebo, tack för tipset!

Vore ju en fördel dock om jag visste vad jag tampas med, ser ingen ohyra, och nu när jag tvättat av den var de enda missfärgningarna pga vanligt smuts, vad jag kan se.

9/11 -13

Annika, här kommer länk till Neudorff, som tillverkar Fruktträd Effekt. Gå in under återförsäljare och lägg in ditt postnummer, så kan du se var det finns i din närhet. Vad jag har förstått så finns det också på Bauhaus, men det får jag inte upp när jag lägger in mitt postnr. Köpte mitt på COOP Forum.
Måste nog skaffa Raptol också, som bolebo tipsar om! Det är guld värt att ha bra medel hemma, när ohyran slår till eller använda i förebyggande syfte, som jag numera gör!
http://www.neudorff.se/produkter/promana...

9/11 -13

Raptol Insekt Effekt köpte jag på Coop Forum för ngn vecka sedan när mitt gamla tog slut, det har röd hatt (så blir det lättare att leta bland hyllorna!). Det är ofarligt för husdjur och humlor och sådana kryp, dessutom luktar det snudd på gott oxå, iaf i jämförelse med systemiska Provado Plus... Det är de förbaskade vaxlössen som brukar härja här, men Insekt Effekt får dem under kontroll när de ger sig på orkisarna!
/Mvh, I

9/11 -13

Isis, då ska jag kolla på Coop Forum i Västerås! Det är så skönt med medel som är ofarliga för andra värdefulla djur, som t ex humlor, som är mina favvisar!

10/11 -13

Tack för länken Nenne, visade sig att Coop ska vara återförsäljare på den nya orten!
Men det känns fortfarande lite knepigt att inte kunnat lista ut vad det är med Phraggen. Eftersom orkidévakten tar över skötseln idag har jag ordinerat karantän och utvärdering

Ge ditt svar

4/10 -13

Sjukdomssmitta

Nu har det här inte hänt mig men började fundera. Om man köper en planta och den bär en, dold eller inte, sjukdom, som smittar mina andra plantor. Kan jag då kräva ersättning för förlorad egendom av säljaren eller få ut detta på hemförsäkring?

Nyckelord: Sjukdom

4/10 -13

5/10 -13

Inte en chans!

Ge ditt svar

Firat tre ullusfria veckor med rengöring av de fem drabbade plantorna och alla rötter under rinnande vatten, totalbad i Fruktträd Effekt och omplantering i rena krukor. Hoppas hoppas att den här pärsen är över nu...

Nyckelord: ullöss

20/8 -13

Håller tummarna, men kolla dem ett bra tag till och du vet ju tidsperspektivet, dvs utvecklingen från larv till lus!
Tror också att mina spinnkvalster är borta från mina Dendrobiumhybrider efter två sprayningar med Fruktträd Effekt. Jag kollar dem varje dag och de står fortfarande i eget fönster och det får de göra ett bra tag till.

21/8 -13

Det är ju en fantastisk effekt, om du blivit av med otyget efter två sprayningar! Hoppas hoppas! Själv undrar jag om det någonsin går att få rent karantänfönstret, med tanke på hur mycket jag har sprayat nästan ren rapsolja på det... .

Ja, jag har räknat på det där med ägg och larver... Om det tar 10 dagar för äggen att kläckas (om min sorts lus var sådan som alls lägger ägg) och sedan 3-8 veckor (hur kan det vara så stort spann??) för larven att utvecklas till något som kan föröka sig, borde den här tidpunkten vara bra för att ta död på alla ev. nya larver. Sedan var det riktigt trevligt att plantera om mina söta småplantor oxå, även om min man håller på att utveckla akut barkbitsallergi (eller -fobi . HUR kan det bli så mycket små barkbitar överallt i hela huset när man har orkisar, det är ju inte som att jag öser ut barken medvetet på golven även om det antyds hemma ibland!

21/8 -13

Xara Jag har också problem med barkbitar på golvet, tror de förökar sig på något sätt. Senast jag planterade om var mitt i natten och mörkt och jag råkade missa att få upp alla, mannen i huset var hyggligt sur, speciellt efter att han nystädat

21/8 -13

Har samma problem! För att inte tala om hur vanlig blomjord kan sprida sig över hela mitt köksgolv, när jag fyller på jord i pelargonkrukorna, som jag då har på diskbänken!
Xara, vad jag förstår finns spinnkvalstren inte i komposten utan "bara" på plantan ovan jord och det kanske gör att behandlingen blir annorlunda. Ja, vi får se hur det går. Har just nu en paus i fönsterputsningen. Alla fönster ,11 st, ska bli skinande rena och alla spinnrester ska bort.

Ge din åsikt