Råd / Problem med plantor /

Ohyra och sjukdomar

Skriv början av artikeln om Ohyra och sjukdomar.

Olika sjukdomar och skadedjur kan drabba orkidéer. Men de går att bekämpa också. Här finner du diskussioner om problemen och om lösningarna.

Ardap (1) bakterieangrepp (1) bekämpningsmedel (3) bladlöss (12) bönsyrsa (1) falskt spinn (6) flugfälla (1) fruktflugor (2) Fruktträd Effekt (1) gift (2) gråsugga (3) Häggspinnlarver (3) insekter (2) karantänstid (1) kladdiga droppar (3) kolsyrebevattning (1) kolsyreis (2) livräddning (1) löss (6) myror (1) mögel (22) Neem-olja (1) Nemablom (1) ohyra (149) orangea kryp (1) potatisfälla (1) Provado (13) rotdöd (1) röta (20) sjukdom (19) skadedjur (11) sköldlöss (22) småkryp (5) snigel (8) snäcka (1) spindel (4) spinn (22) spinnrovkvalster (1) sprit (1) svampangrepp (5) svampinfektion (1) svart röta (1) svarta blad (2) svarta prickar (18) svavelblomma (1) trips (7) tusenfoting (4) ullöss (50) virus (21) vit ohyra (1) Vita flygare (1)

Senaste pratet inom området

26 nov

Fråga

Från pappilainen.
Från pappilainen.

Nu nörjar det bli riktigt irriterande så som min Eulophia Euglossa bråkar med mig. Jag får inte bukt med detta alls. Vad kan det vara? Jag har sprejat den med väteperoxid både båda blad och rötter. Jag har även provat med ytdesinfektion. Någon som kan identifiera problemet? Virus till och med?

Nyckelord: Svarta prickar, Eulophia Euglossa

26 nov

Skulle tro för mycket vatten och/eller för mycket näring. Svarta prickar brukar tyda på det. Att få virus är ganska ovanligt

i går 20:19

Okej, ja det kan nog kanske ligga något i det. jag får köra lite torrare helt enkelt. tack för ditt svar!

i går 21:29

Oftast är problemet övervattning och kallas Oedema. Rötterna suger åt sig och absorberar vattnet snabbare än avdunstningen sker genom bladen. Uppstår i regel när temperaturen blir kallare men vattenkvaliteten och/eller vattningsfrekvensen inte reduceras. Detta är inget skadligt men gör att plantan ser "ful" ut. Om inte problemet åtgärdas under den kalla årstiden kan man få problem med svart röta på rötterna och då blir betydligt större bitar av bladen svarta. Risken är stor att plantan till slut dör. God luftcirkulation förbättrar även det här. När man fått bukt med det hela så blir dom nya bladen bra igen. På drabbade blad försvinner aldrig prickarna.

Kanske skall du byta näring. Många näringar innehåller ofta något som kallas "urea" och det är något man inte bör ge sina orkidéer, då det tar lång tid för att brytas ner vid låga temperaturer. Ju mer du ger näring ju mer stannar i ditt media och i plantan och efter ett tag är plantan övergödslad. Har du möjlighet att använda RO vatten finns det en näring som heter Rain mix och är ett pulver. Den ges med samma dos vid varje vattning året om. Den är dunder för orkidéer.

Ge ditt svar

Hej. Jag har fått mögel på ganska många av min plantor i köket, ovanpå jorden och det har blivit ganska mycket. Jag har bytt ut jorden mot ny jord och sprayat med H2O2 på de som blivit angripna.
Jag ser även har börjat lite smått krypa fram på några i vardagsrummet också. Dom har jag gjort samma sak med. Det är främst de som jag har använt vitmossa i verkar det som som har möglat.
Jag har även sprayat vissa med ytdesinfektion. Någon som har några tips på vad jag mer kan göra?
Usch vad lett det är...

Nyckelord: Mögel

18 nov

Hur blött har du i komposten? Lättaste sättet att bli av med mögel borde vara att torka ut det.

18 nov

Jag vill påstå att jag inte har allt för fuktigt, men det kan vara så att det varit för fuktigt. Ska ha en torrare period nu i och med att det är vinter också.

Ge ditt svar

Mögel i komposten på en planta omplanterad enligt konstens alla regler. Märkligt nog den enda planta som står i en vanlig kruka, men med gott om luftutrymme. Alla har plastkruka, men de andra har glasytterkruka, dom står på en bädda av glaskulor och har i övrigt väldigt gott om luft för ventilation. Nu ska jag borra lufthål i alla plastkrukor, såg att någon gjort det, och hoppas undvika mer tjafs. Ska jag kanela igen eller räcker det med spolning och omplantering. Kanske Atamon? Kan det vara nåt knas med komposten? Köpte den och sp. från Peter för ett par veckor sen.

Av någon obegriplig anledning har ett nyförvärv börjat tappa blommor och knoppar, den var helt kry när jag köpte den för två veckor sen. Barken som den är planterad i är för grov och håller för lite fukt så i förrgår pillade jag ut en del av den utan att ta upp den ur krukan och pillade dit Peters kompost istället. Men problemet började flera dagar före det. Jag hade aldrig några problem när jag höll på med orkidéer för 15 år sen, nu går precis allting åt h-e. Tror att det är någon taskig voodoo inblandad. Kastar snart ut allihop och åker till IKEA, jag fick en därifrån för två år sen, den blommade i nio månader. Det är den plantan som totalt deppat ihop nu. Jag har sett plantor som stått i vanlig planteringsjord utan att ta skada men dom här..... F-N så less jag är!

Nyckelord: omplantering, mögel

19 okt

Jag har för det mesta fimpat barken. Har i en eller två krukor. Annars bara spaghnum. Bark möglar för lätt här:)

Atamon är bra:)

19 okt

Jag har köpt kompost av Peter i säkert 15 år och har aldrig varit med om att den har möglat! Hos mig funkar det med bara sphagnum till plantor i små krukor, men inte i stora t ex till Phallar 12 -14 cm krukor. Det blir för blött och rötterna ruttnar. Har räddat sådana plantor, med urdåliga rötter, genom att plantera dem i bara bark och det har gått bra.
Peter B, jag börjar undra om du håller på för mycket med dina plantor? Förstås gör du det i all välmening, men det kanske stör dem. Själv håller jag mig strikt till vattning en gång/vecka och ger näring varannan vattning året runt. Omplantering vid behov och är plantan omplanterad, så får den vara i fred.

19 okt

Tack för svaren.
Nenne, ingen av plantorna står idag i en kruka större än 12 cm, de som jag av nöd var tvungen att beskära hårdast står i ännu mindre med den framtida rottillväxte i tanke. Jag förstår din tanke med mitt pysslande och jag förstår den helt och fullt och håller med dig. Tro mig när jag säger att jag helst skulle slippa det här och bara göra en Ferdinand. Tyvärr så har även det blivit nödvändigt mot mina intentioner och önskemål. Följetongen är lång och började med en jättedålig kombination, Hasselfors Orkidéjord (som är en värdelös produkt) och att jag planterade direkt i glaskrukorna vilket alltid funkade då för 15 år sen. Det blev för blött med röta som följd men tyvärr så är min ekonomi extremt dålig och det var inte förrän nu som jag kunde köpa rätt grejor.

Till dess hade jag först fått klara mig med den rena bark som jag kunde plocka ur från Hasselfors och som höll fukten alldeles för dåligt (8 liter till 1,5 liter) till att börja med. Och när jag väl fick tag på sp. här i Sala att komplettera med så var den torkad vilket tydligen inte alls är lika bra. I samband med det så blev dom flyttade till plastkrukor. Så jag har blivit tvungen att rätta munnen efter matsäcken och hanka mig fram tills nu, flera månader senare, då jag kunde köpa rätt grejor. Men de flesta plantorna verkar ha tagit sig igenom hela pärsen ändå och börjar skjuta nya knoppar. (säger man knoppar om det som är nya grenar på en gammal stängel eller ska man säga grenar?) Men just den här är lite segstartad och behövde inte det här också. (jag skrev om den för någon vecka sen om huruvida jag ska klippa en gammal stängel som stjäl kraft från rotsättningen) Jag tror att jag provar Atamon nu, kanelningen med torkning verkar gå hårt fram och jag är rädd för att det ska bli sista spiken.

Men jag är väldigt misstänksam mot vattnet här, det har tydligen väldigt höga mineralvärden och mycket kalk och det tycker vännerna inte om. Så hur tokigt det än kan låta så ska jag göra ett försök att använda ett källvatten från ICA som jag hittade i ett test på nätet. Alla värden utom ett var lägre än det kranvatten man jämförde med. Och med bara åtta plantor än så länge så kan jag köpa väldigt många flaskor vatten för de pengar som en sån där osmos-grunka kostar. För det är för mig ett märkligt sammanträffande att en pigg och kry planta deppar ihop efter bara mindre än två veckor här. Den plantan har jag inte planterat om, bara pillat med substratet som jag skrev tidigare. Tänk att det ska vara så svårt för mig att skriva kortfattat.

Henrik.L.A.
Tror du att jag kan blanda färsk och torkad sp. om man ska plantera som du föreslår? Jag har lite ren, grov, bark som Peter skickade med, som prov antar jag, ska jag blanda i det? Eller skulle jag kunna göra en blandning med till största delen sp. och sen lite kompost för näring? Sen måste jag säga att jag är lite fundersam på kvaliteten på den sp. som jag köpte av Peter, den innehåller väldigt mycket småbitar och en hel del stänglar utan grönt. Jag har ju aldrig köpt färsk sp. (men jag beställde det i webbshoppen, inte fjolårssp.) så jag har ju å andra sidan ingen erfarenhet att luta mig mot, bara en fundering. Visst är det en tsk Atamon per liter vatten?

19 okt

Jag har bara färsk mossa. Den torkade pressade mossan blir alldeles för oluftig. Jag köpte årets mossa av Peter förut i år och den var jättefin:)
Den torkade köpte hag också- och liknar mer en annan moss art än spaghnum. Men det gick bra att blanda med bark.
Ja tror det:) det står på påsen:)

19 okt

Nu när du nämt vatten som ett problem kan jag bara säga att, det är ett mycket större problem än vilken slags odlingsmedia du använder. Mitt kranvatten här är från egen brunn med mycket kalk o det har på fullt allvar dödat många brudorkide-hybrider på 2 veckor nu har jag osmos men det var ju inget du ville lägga pengar på, men kan du inte fylla dunkar med vatten på jobbet eller hos någon vän som har bättre vatten? Istället för o köpa dyrt.
Vad du vill odla i är ju mer vad som funkar med ditt inomhusklimat o hur ofta och mycket du vattnar.
Har du kollat vad det är som möglat? Kan ju i värsta fall va en rot, sj har jag bara fått mögel i riktigt gammal nedbruten ja vet inte vad från blomsterhandlare men atamon ä lämpligt när man haft mögel i krukan. Nu vet jag också att många har kanel på alla ställen de kapar nått men sj gillar jag inte att ha det på rötterna det torkar väldigt mycket o kan sen sprida sig till friska rötter som då också torkar om man inte sköljt bort det helt.

19 okt

Har inte haft mögel någon gång i bark. Men jag köper aldrig färdiga mixar, dessa är fuktig i påsen och därmed har nedbrytningen redan startat och inne i påsen trivs svamp. Köper kruttorr hardwood bark och förvarar den torrt och luftigt i öppnar till jag ska använda dem. Mixar bark mossa perlit kol LECA och kokos i olika kombinationer beroende på vilken planta jag ska plantera.

19 okt

Tack Awa86!
Äntligen någon som är med på tåget, har pratat om det här förut men vi kom liksom ingenstans (åtminstone inte dit jag ville ). Den bästa lösningen som vi kom fram till var naturligtvis osmos, och det är ju så också. Men så länge jag bara har 8 plantor så är det för mig en extrem ekonomisk överkurs att köpa osmos, jag får som sagt väldigt många flaskor vatten för dom pengarna. Men jag kommer att köpa en längre fram, ska bara skaffa fler orkisar först. Det känns som rätt ände att börja i.
Tyvärr hjälper det inte att ta vatten på jobbet, jag bor nämligen bokstavligen på jobbet, jag jobbar som vaktmästare och gästhusvärd i ett kloster utanför Sala och bor på plats. Min egentliga boplats är utanför Gävle där vi har superfint vatten, men dit åker jag kanske varannan månad så det får bli flaskvatten tills vidare. Att vattnet här är tufft här vet jag från att många gäster, i synnerhet förstagångsbesökare, kan bli lite lösa i magen ett par dagar innan magen vant sig. Men vattnet kontrolleras enligt kommunens bestämmelser och är godkänt som dricksvatten, men det betyder ju inte att det är godkänt som dricksvatten för brudarna.

Vad tycker du att jag ska göra nu? Är det bara att gilla läget och se dom små liven gå under eller kan jag göra något? Finns det orkidérehab, tar Betty Ford-kliniken emot blommor?

Kanelen sköljde jag aldrig av från rötterna när jag planterade om dom vad jag trodde var sista gången för ett par veckor sen. Borde ha fattat det, såg ju hur mycket rötterna torkade som du så riktigt säger. Ska jag göra om hela eländet igen?

19 okt

Jag använder färdiga barkmixar och köpe-sphagnum. Har inte drabbats av mögel (hittills), däremot alger i mossan. Men det oroar inte mig: har inte upptäckt några negativa konsekvenser på tillväxt eller blomning bara för att det blir lite grönt i krukan emellanåt. Men du verkar ha drabbats av värre bekymmer!! Hoppas att det ordnar sig !

19 okt

Peter B kanske Ludisia discolor vore nåt´ för dig! Är planterad i vanlig blomjord, väldigt lättskött och har underbara blad! Den trivs både i sol- och skuggfönster, så inga konstigheter med den!

19 okt

Jörgen J - Var kan man köpa hardwood bark?

19 okt

Är det någon som vet hur jag ska hantera det här senaste problemet, vattnet?

Blir det till att plantera om en gång till för att bli fri från det som kan samlas i krukan? Får kanske beställa mer sp. och plantera om ytterligare en gång och sen köra flaskvatten så länge jag bor kvar här.

19 okt

Så klostret med ljustillverkning? (Tillhör Vadstena kommun o kloster nämt nog lite mer än genomsnittligt i skolorna där eftersom det är en stor del av stadens historia)

Tror du kan behålla median om det inte är allt för illa med möglet, sj spolar jag alltid med kranvatten när det behövs rejäl genomspolning för att få bort salter.

19 okt

Ludisa gillar föresten inte kalk... min mamma lyckas bra med porslinsblommor (hoya) som bara får kranvatten, enda jag har kranvatten till är mina röda mangrove, lite udda växt att gilla det vet jag tycker de har vackra rötter + funkar tydligen bra att typ göra bonsai av när de når den storleken mina är inte så gamla men de trivs men de trivs ju i allt... även saltvatten

19 okt

Har du fått fram några vattenvärden sedan förra inlägget?
http://www.neovita.com/orkideer/no.cgi?g...

19 okt

Varför inte samla regnvatten? Jag har också extremt kalkhaltigt vatten i kranen och vattnar samtliga orkidéer och kamelior med regnvatten. Det fungerar utmärkt och är väldigt billigt.

20 okt

Gällande alternativ till vattnet har jag sj testat att samla regnvatten i hinkar o sånt fast det gick inte så bra men fåglarna gilla ju o bada o se till att vattnet jag lyckades få in snart vart grönt skulle velat ha vatten tunna men fick inte eftersom pappa vägrar låta mig ha nån för han har sprutat rödfärg sen han börja sommarjobba (han är 3e generation målare min brorsa o nåra kusiner ä 4e jag säljer färg så slipper måla ladugårdar ? ) så att se en tunna på fritiden ä liksom inte vad han vill...

Sila genom ogödslad torv funkar hyffsat men är otroligt bökigt o kändes inte som att det fick bort allt och kändes väldigt osäkert på när torven skulle bytas. Men orkidéerna överlevde allafall med det vattnet även med visst fusk med kranvatten när jag inte orkade böka med torven.

Sen skaffa jag saltvattensakvarium o då vart det en osmos på 300L/dygn men det är ju under ideala förhållanden så fick la ca 50L dygn med den så va lite för liten för mig (kan ju inte gå o vakta den jämt), när den osmosen la av (man måste byta delar! O när membranet väl är slut är det ofta lika dyrt som en helt ny osmos, därför de flesta inte vill tillverka vatten åt andra) så vart det en på nästan 700L/dygn med boosterpump (får nog 300L om jag körde den fullt ut ett dygn tror jag men brukar bara köra 80L i taget) så nu är det mycket bättre här, men det vore ju totalt overkill för de flesta här.

Tycker du ska köra på det köpta vattnet tills du hittar nått bättre alternativ vet inte om du t.ex kan få med dig vatten från Gävle (beror ju på hur du reser, är ju svårt att släpa med sig på t.ex tåget) eller om nån du känner i närheten av klostret som du kan få hämta vatten hoss, någon kanske har en regnvatten tunna du kan få ta ur om du bara frågar (kan ju va lite svårt när det börjar frysa om du inte kan förvara en del till vintern).

Det är träligt när vattnet är som det är där man råkar bo, inne på mitt jobb har jag en ludisa som stortrivs med det kranvattnet, har en här hemma som köptes samtidigt den trivs inte alls lika bra vet inte om det är näringen jag inte får till rätt mängd på eller om den tagit för stor skada från innan jag hade osmos eller inte trivs med att bindas upp (långranglig sort ser mer ut att passa i ampel egentligen)

En lite tråkig sak är att när orkidéer får kalk överdos kan en del ha svårt att återhämta sig även när man hittar nått bättre alternativ, det är inte ditt fel om någon dör du har uppenbarligen gjort mer än de flesta för dina orkidéer

20 okt

Jag samlar regnvatten, har gjort det i 3 år nu, funkar kanon även i Norrbotten, har vatten inne i garaget i petflaskor och en stor vattentunna ute, när det börjar bli kallt tar jag in antalet petflaskor i huset ett dygn innan vattning så det inte är så kallt och min stora tunna har jag inne i garaget, mörkt och svalt, när det regnar vintertid (ja numera gör det även här) så har jag en 40 liters hink ute och får på så sätt in vatten så det räcker hela vintern, mina grannar anser nog att jag är galen men det är ju deras problem

20 okt

Odling i ren vitmossa kan vara värt att prova. Vitmossa av god kvalitet har anticeptiska egenskaper och möglar i princip aldrig, den håller rotsystemet friskt och har lång hållbarhet.
Kanel bör inte användas i krukan utan endast på blad och snittytor.

20 okt

Gör nästan som elcatania. Har en stor tunna och samlar regnvatten och när det börjar bli noll-gradigt ute fyller jag på 4-5 liters dunkar (spolarvätska, från jobbet tar jag tomma maskindiskmedeldunkar etc) och förvarar dunkarna i en friggebod. Några dagar innan vattningen tar jag in en dunk för att tina.

20 okt

Jag blir så glad att så många fortfarande vill engagera sig i alla mina frågor!
Awa86 Vi har egen ljustillverkning, så långt är det rätt, men klostret i Vadstena är Birgittasystrar. Det här klostret är ett manligt Benedictinerkloster. Tack för att någon håller med mig om flaskvatten.
Marie S Jag bestämde mig redan i början av mitt "återfall" inte använda regnvatten av samma skäl som Awa86 skriver, fåglar som förorenar samt i mitt fall hängrännor som inte är ordentligt städade sen Gustav III dagar och drar med sig "biologiskt avfall" och allt möjligt.
dick Jag har faktiskt glömt att forska vidare i det där. Men (känsliga läsare varnas) eftersom det ingår i mina arbetsuppgifter att städa fyra toaletter som används av gäster två gånger i veckan så ser jag spår av nya gäster som vittnar om deras magars reaktion på vattnets sammansättning. Själv använder jag bara det vattnet för att borsta tänderna, för drickande använder jag bubbelvatten. Jag ska försöka få fram siffrorna så att du som begriper dig på sånt där kan hjälpa mig. Och som sagt, även om det är ok för oss så verkar det inte vara ok för brudarna, vi ska vara försiktiga med vad vi stoppar i oss så det gäller väl även dom och deras välmående.
elcatania Men snälla du! Det är väl klart som korvspad att det funkar bättre i Norrbotten, allt är bättre där. Synd bara att resten av landet är så ocentralt placerat i förhållande till Malmfälten i mitt fall. Släkten är spårad tillbaka till början av 1500-talet så vi kan ju vara släkt du och jag, typ 23-männingar. Men jag har faktiskt funderat på att använda snö när den finns tillhanda, mycket renare än så blir det ju inte. Tyvärr är det normala nedfallet i Sala väldigt blygsamt i förhållande till rätt del av landet.

Men vad gäller det aktuella/senaste så har jag nu tagit ett beslut, jag kommer att göra som Henrik.L.A. och Lassse föreslår och gå över till bara sp. och jag kommer att följa Awa86 råd och använda flaskvatten om jag inte kan fixa rent regnvatten eller snö utan gula fläckar. Så med den halva påse jag har kvar nu så planterar jag om den aktuella och de som är på väg mot blomning och skaffar omgående mer av årets färska sp. Det här få bli sista gången jag stör dom, dör dom så åker jag till IKEA, det som skulle bli någonting roligt och stimulerande har bara blivit det motsatta så vi får väl se om jag åker till Västerås eller inte.

En fråga till, om en planta börjar skjuta nytt på en gammal stängel, vad kallar vi det då? Knoppar är det ju inte, grenar känns heller inte helt rätt men är det så vi säger i alla fall?

20 okt

Menade att jag bor i Vadstena ☺ inte att klostret du arbetar/bor på skulle tillhöra Birgittasystrarna, borde fått in ett jag i den meningen 😉 när man går i grundskolan ska man ju lära sig lite stadshistoria o det blir ju efter ett tag lite surt o skriva om heliga Birgitta, Gustav Vasa, Mårten Skinnare eller mentalsjukhus då hittar lärarna på lite andra uppgifter som typ "vilka andra kloster finns det i Sverige"...

Man brukar väll bara säga att en sån planta förgrenar sin stängel o kommer få nya knoppar o blomma igen tror inte det finns nåt ord för det.

Ge ditt svar

Finns det nyttodjur som ser ut som ullöss och som äter ullöss???

Nyckelord: Ullöss

15 okt

Har för mig att jag läst något sådant. Men vet också att det finns en art av nyckelpigan som också äter dom.

15 okt

Bifogar en länk, och det är nog lite besvärligt för oss som hobbyodlare att fixa detta. Men läs och begrunda:
http://www.biobasiq.se/produkter/nyttodj...

15 okt

Jag var på Ikea i Malmö idag och svängde inom en affär där, där de har en massa olika orkidéer. Och de var helt vita under bladen och på nytillväxten var det helt vitt av ullöss. Jag frågade och fick till svar att det var nyttodjur som de precis släppt in... Jag köpte inget, vågar inte..;-)

15 okt

Jag tror inte en affär släpper in nyttodjur på orkidéer som ska säljas, oavsett om de har ullöss eller inte. Har de ullöss på plantor till salu, så är det ju rena katastrofen! Verkar inte seriöst och köp inget i den affären!. Synd att du inte frågade var det var för "nyttodjur".

15 okt

Men jisses, synd att du inte tog kort hade varit intressant att se

15 okt

Jag kände lite som du.. Hon sa att de hade beställt dem och om jag hade ullöss hemma så kunde jag också beställa. (el köpa en växt av dem, fick ju nyttodjur av dem på köpet då..;-) ) Köpte an orkidé i våras av dem men då fanns det inga ullöss någonstans vad jag kunde se och sortimentet var fattigt. De hade nu fått in en massa nya orkidéer i sitt sortiment igen, så kanske de kommit med dem. De har en massa kaktusar/nattens drottning och de gillar ju ullöss också..

15 okt

Elcatania de jag såg såg ut som ullöss, små håriga äckliga.. Bilderna på det nyttodjur jag hitta var mycket större, ska se om jag kan hitta bilden.

15 okt

Från Caroline86.

Ullöss-rovskalbagge

Biologi
Den vuxna baggen är 5-6 mm lång med svarta täckvingar och brun-orange kropp. Larverna kan nå en längd på 14 mm. De är täckta av vita vaxtrådar vilket får dem att likna ullöss.

15 okt

Oähh den såg iof också äcklig ut, men var den 5-6mm så borde den ju vara ganska lätt att skilja från ullössen, kändes som att det var en butik som antingen inte visste vad de pratade om och var lurade i sin tur eller ett hemskt ställe som medvetet sålde ullössplantor

15 okt

Skalbaggen är 5-6 mm men larven 14 mm, så larven som liknar ullöss är ju mycket större. Ja jag tänkervinte handla igen, tragiskt med en sådan rolig affär.

15 okt

Har sett vad jag trodde var en gigantisk ullus på botaniska Göteborg. Var någon som skulle äta upp lusen i stället. INGEN jag hade velat ha hemma dock!

Ge ditt svar

Jag har lite rött spinn att ta hand om, med betoning på lite, tack och lov. Men ju mer jag bläddrar runt här desto mer förbryllad blir jag. Någon skriver att man ska duscha i duschen plantorna kraftigt före och låta torka innan sprayar på lösningen. Det låter vettigt och blir inget problem eftersom fem av sex plantor ska planteras om idag.

Men sen kommer det verkliga huvudbryet, proportionerna för lösningen. Jag har tex. hittat 7,5 dl vatten + 1 dl såpa + 1,5 dl T-sprit, det känns väldigt starkt rent spontant av en mugglare. Åt andra hållet på skalan: 1 l vatten + 1/2 tsk såpa + 1 msk T-sprit, det känns lite mer sansat men kanske lite fjuttigt ändå.

Så nu undrar jag vad som kan vara rimligt för phalaenopsis med bara lite rött spinn. Något "rätt" eller "det enda" finns aldrig, men en rimlig medelväg anpassad för angreppets art. Jag sprayar bladen varje morgon så det kan ju spela roll också.

Nyckelord: spinn, såplösning, såpa, spray, T-sprit, spinnkvalster

8 okt

Jag puffar det här, skulle verkligen behöva lite vägledning. // Peter

8 okt

Egentligen borde jag inte svara, för jag lär knappast ha gjort rätt när jag behandlade mina små mot ullöss. Om det fungerar mot spinn vet jag inte heller. Men jag blev av med ullössen och plantorna verkade inte ledsna på något sätt! I desperation och i brist på T-sprit och allt som rekommenderades, gjorde jag blandningar på rom och Yes (som redan fanns i hushållet). Inget vatten. Ungefär 50-50 i äggkoppen. Och behandling ofta. Ullusjakt morgon och kväll. Det finns en tråd om dessa vedermödor här på OP, men kanske svår att hitta.

8 okt

Ja, det är lite olika bud på proportionerna av blandningen. Läste på någon sida råd av någon trädgårdsmästare och hans blandning var 1 dl såpa + 1 msk T-sprit/9 dl vatten. Du kan läsa en diskussion här

8 okt

I lördags när jag kom hem från semestern upptäckte jag ullöss på min P. vitellina. Hade ingen T-sprit hemma så jag gjorde en egen häxbrygd av vatten, såpa, diskmedel, kanel och stora mängder torkad chili. Doppade hela plantan och låter chiliresterna sitta kvar på bladen. Bladen blev rätt fula pga att vaxlagret försvann, men ännu inga nya löss i sikte, peppar peppar...

8 okt

Receptet är några dl varmt vatten, några matskedar såpa, en skvätt diskmedel, några rejäla stänk kanel och MYCKET chili. Andra liknande huskurer finns att hitta på forumet om man söker.

12 okt

Vilken sorts chili använder du? Jalapeno, chipottle eller kanske den där som är formad som en kyrkklocka, stark som f-n. Plantan skulle självantända.

12 okt

Haha, jag tog torkad piri piri. Plantan har inte brunnit upp, men det hade väl varit lika bra för nu har jag fått tillbaka de sablans krypen. De verkade dock undvika de mest chilibeströdda bladen, så lite effekt hade det allt! Får väl prova med diskmedel och sprit jag med, men det känns så mycket tråkigare...

12 okt

Köp Provado Calypso.

Ge ditt svar

Jag har hittat trådar bland blommorna på en phalaenopsis, dom ser ut som mycket tunna spindeltrådar. Men jag kan inte hitta några kryp som går att se med blotta ögat och heller inga bitmärken vare sig på blommor eller blad. Är det möjligen så enkelt att den skulle kunna vara dammtrådar? Det jag ser liknar ingenting av det jag ser på bilder när jag googlar.

Nyckelord: spinn

4 okt

Jag brukar sätta mig och göra ren bladen par gånger i månaden, använder vatten, kirurgpincett och bomullsrondeller. Det är ju hanterbart när man bara har sex plantor. Jag sparade den här plantan till sist och i skarpt motljus så hittade jag faktiskt en liten röd krabat, bara en. Jag torkade rent så noga jag kunde. Självklart så får den stå i utvisningsbåset, men jag undrar vad man kan använda om det kommer tillbaka, på tomaterna använder vi vatten med en gnutta såpa och t-sprit, kan det vara något om man gnor runt med tops? Sen såg jag nåt som jag aldrig sett, eller åtminstone tänkt på, på rötterna. Rötterna som ligger ovanpå substratet vitluddiga på undersidan, inte riktigt alla men de som ligger an mot ytan. Vad är det, hänger det ihop?

4 okt

Jag brukar också föra rent bladen noggrant väldigt frekvent, men har typ 50 plantor. XD

Det på undersidan kan väl kanske vara mögel eller mycorrhiza. Svampmycel. Kanske?
Jag har aldrig haft spinn men när jag hittade en ullus så använde jag calypso. Och det ska tydligen funka på spinn också

4 okt

Misstänkte att det var nåt skumt med det luddet så jag har beställt ny kompost och levande sphagnum från Orchidéhuset ikväll. Dels har jag slut bark och så har jag bara torkad sphagnum, tror nog att det en sån här gång är säkrast att satsa på levande. Den blommar för fullt och skjuter nytt på alla möjliga ställen på stjälkarna, men det kan ju inte hjälpas en sån här gång, den måste planteras om. Men phalaenopsis är ju rätt tåliga, inte gjorda av maräng direkt, så jag har gott hopp om att den ska fortsätta frodas. Om det är nåt som satt sig på rötterna så lär den ju ändå inte må så bra så jag har inte så mycket
att förlora som jag ser det.

Men då är frågan om jag ska klippa bort det som är angripet? Det känns rent spontant som rätt sak att göra eller....?

4 okt

Nej nej. Skölj av och spruta med atamon lösning tillexempel.

5 okt

5 okt

Henrik.L.A., just det, Atamon har någon nämnt tidigare, glömde bort den. Men visst bör jag plantera om ändå? Vad det nu än är så har det väl även satt sig i substraten?

pappilainen, din text fattas, vill gärna höra ditt förslag också.

5 okt

Mjo självklart. Men ibland räcker det med att skölja ur krukan. Men om du har spinn på den så skulle jag också ha omplanterat också vidare om det var tid för det:)

5 okt

Länken nedan tar dig till inlägg om spinn och även hur det kan bekämpas
http://www.neovita.com/orkideer/no.cgi?g...

6 okt

Nu är problemet under kontroll rent praktiskt, vanliga krukväxter förvisade till tvättstugan, allting runt orkisarna noggrant tvättat två gånger, gardinerna tvättade, ytterkrukorna diskade och plantorna har fått så långt ifrån varandra som möjligt. Nu är det bara att undersöka noggrant varje dag och hoppas på det bästa.

Mitt paket från Peter G kom idag, leverans till nästa dag. Det blev lite otur med utlämningsstället, fick en extra körning på fyra mil tur och retur. Jag skrev en rad till Peter om det och förklarade också min brådska för att kunna börja kurera. Peter ringde upp mig inom mindre än en timme och förklarade hur, varför och hur vi gör nästa gång för att det ska bli rätt. Dessutom så hade han gått in här och läst vad jag skrivit och hade svaren på mina frågor innan jag ens hann ställa dom.

Det är vad jag kallar för service och engagemang, till skillnad från ett annat ställe som jag nämnt på annan plats. Sju poäng av fem möjliga till Peter G.

6 okt

Usch och fy, nu har jag plockat rent och klippt bort allt som var angripet, sen sköljde jag jättenoga. Jag lämnade fem stumpar på ca fem cm som verkade ok (något i rotväg måste väl behövas om än så lite?) och kryddade med kanel, nu ska den få ligga barfota ett par dagar innan den planteras igen. Jag är väldigt, väldigt tveksam till att den kommer att fortsätta blomma, än mindre fortsätta skjuta nya skott på stänglarna, i bästa fall överlever den. Annars är det 150:- som jag just klippt ner i sopkorgen, tack för det handelsträdgård B i Sala. Tur att det finns blompinnar som kan hålla den på rätt köl sen.

Ge ditt svar

Hittade små smala djur, några röda och några svarta, på en av mina Phalaenopsis. Blommorna har tydliga skador.

Vad är det för nåt?

Och hur blir jag av med dem?

Nyckelord: Skadedjur, Phalaenopsis

25 sep

Ser ut som tripsskador, att du nämner att de är smala tyder också på trips. Men röda brukar de väl inte vara iofs :S

25 sep

Kanske blev de röda av dieten

25 sep

Tack för svar!

Jag ska försöka bekämpa dem. Skulle ni rekommendera att klippa bort alla blomstänglarna? Även de utan synliga skador just nu? Blir också rädd att den ska smitta mina andra plantor. Försöker hålla den på avstånd så länge. Vill helst inte kassera den helt.

Ja, eftersom några var svarta så kanske de röda var välfödda. De röda bodde på den mest ätna blomman faktiskt.

25 sep

skaffa ett insektsspray o låt blommorna vara så länge, men spraya hela växten

26 sep

Tack, Blomtjuven, ska göra det!

28 sep

Valde att kassera hela plantan, vågade inte riskera att den smittade några av mina andra plantor. Och nu slipper jag osäkerheten och besväret att behandla. Men lite hjärtskärande var det.

Tack för hjälp att identifiera och tips iaf! Jag har lärt mig nåt.

28 sep

Du fattade ett mycket klokt beslut! Jag skulle också ha kastat den, men ville inte ge det rådet tidigare, eftersom du var så inställd på att rädda den.

28 sep

Usch ja det är hemskt men emellanåt nödvändigt. Bra kämpat!

29 sep

Tack Nenne och Xara.

Ge ditt svar

Har trips på en phalaenopsis i barken och plantan mår inte dåligt, men den kommer kanske börja bli dålig. Köpt provadopinnar och har letat i eran historik, vissa säger att man bara ska trycka ner och sedan finns det vissa som säger att man ska lösa upp dem i vatten. Vad rekommenderar ni?

Nyckelord: Trips, Provadopinnar

21 sep

Trips håller sällan till i barken eftersom de lever på att suga näring ur bladen. De flesta kryp som håller till nere i krukan är inte direkt skadliga för plantan.

21 sep

Pinnarna är nog inte så effektiva i barken. I vanlig blomjord gör det bättre verkan.

21 sep

Jag tyckte dom likna det.. Vad kan det då vara? De har små vita larver också, jättesmå? Själva insekterna är snabba som attan..

21 sep

Hoppstjärtar kanske???

21 sep

De är inte skadliga vad jag läst, men man kan plantera om dem för de kan var tecken på att substratet är gammalt.. Stämmer det?

21 sep

Absolut, har man mycket kryp i substratet bör man fundera på omplantering snarare än insektsgift.

21 sep

Lämnat tillbaka provadopinnar och köpt ny bark, här är vi snabba i vändningarna ..:-)

Ge ditt svar

17 sep

Ohyra?

Paphiopedilum fairrieanum x purpuratum. Från Dirfa. Fri bild (ej för kommersiell användning).
Phragmipedium Memoria Dick Clements. Från Dirfa. Fri bild (ej för kommersiell användning).

Flyttar ohyra-frågan till en egen tråd istället. Lyckades ta några halvskapliga bilder så att ni kan se hur det ser ut. Imorse innan jag gick till jobbet lade jag potatisskivor i krukorna men efter 10 timmar verkade det trots allt rätt dött. En trips i Paph. fairrieanum x purpuratum, en snäcka i Phrag. Memoria Dick Clements och två st runda små gynnare i lilla Phrag. Sedenii (som för övrigt är den planta som ser friskast ut). Jag tror att åtminstone den ena var en klothoppstjärt (ca 0,5 mm, brun). Den andra var betydligt mindre, ca 0,1 mm och rödaktigt glänsande. Klothoppstjärt eller spinnkvalster? Tyvärr har jag förlagt min 20x-lupp.

Största rosetten på Dick Clements har rätt mycket "bös" inne i bladvecken, men där kommer jag inte åt med luppen. De yngre rosetterna ser relativt friska ut.

Bästa receptet på såpdusch? Har gulsåpa och linoljesåpa hemma.

Om ni tycker jag verkar lite hypokondrisk beror det på att jag förlorade samtliga mina orkidéer i ett ohejdbart virusangrepp för fyra år sedan... Och så är det förstås intressant att lära sig mer.

Tyvärr svårt att få bra fokus med mobilkameran.

Nyckelord: Ohyra, Paphiopedilum, Phragmipedium

17 sep

Använd Raptol Insekt effekt i stället för Fruktträd effekt. Kommer från samma leverantör men är mycket effektivare. Preparatet är godkänt för ekologisk odling. Var lite försiktig när du behandlar orkidéer som har ett vaxskikt på bladen, t.ex Encyclia marie eller vittelina eftersom xaxet kan lösas upp och plantan blir ful. Den överlever dock och återtar sitt utseende när de nya skotten växer ut. Samma problem får du med såpa och T-röd.

17 sep

Paphbladet ser ut som köldskador, kanske efter kallt vatten. Phragen kan möjligen vara ohyra som spinn eller trips.

17 sep

Håller med Flora angående eventuella åkommor. Min Phrag ser likadan ut på undersidan av de äldre bladen, så hon, Elsner, verkar ha haft problem med något som tuggat på Phraggarna i alla fall. Tala om ifall du hittar något när du hittar luppen.

17 sep

Jo när det gäller Paphen tror jag på köldskador också, för den ser frisk ut i övrigt. Det blir omplantering på söndag så då får jag titta lite närmare på Dick Clements. Tack för input!

Ge ditt svar
Snigel i Cattleya-bulb. Från Isis. Fri bild (ej för kommersiell användning).
Cattleya walkeriana (forma alba) 'Kenny'. Från Isis. Fri bild (ej för kommersiell användning).

1:a händelsen - räddning av fladdermusunge på dörrmattan när jag tar ut grisen på morgonkvisten.
2:a händelsen - Cattleya walkeriana (forma alba 'Kenny' - som KEWs register säger inte finns...) har slagit ut flera blommor, snygg form den har - tack bolebo!
3:e händelsen - nu J-vlar är det krig!! Det sitter en snigel i min Cattleya walkeriana x nobilior som jag just fått hem ifrån M.Å. Ni ser det lilla äcklet försöka gömma sig upptill i hålet på bulben...
Jag plockade ut monstret med pincetten som ni ser...

Va gör jag nu - ska hela bulben skäras bort eller räcker det med kanel i hålet månne? Jag har skickat ett mail till M.Å. för råd...fortsättning följer mao.

/Mvh, I

Nyckelord: Cattleya walkeriana x nobilior, snigel, Cattleya walkeriana 'Kenny', fladdermus

10 jul

Onaturliga håligheter i alla växter ger tror jag en ökad risk och grogrund för alla typer av "angrepp". Om det är viktigt för dig att ha bulben kvar skulle du kunna testa att fylla hålet med tex ymppasta (en typ vax) Är inte bulben viktig för dig skulle jag ta bort den

10 jul

M.Å. tyckte jag kunde låta den va, hon trodde den skulle klara sig! Morfar brukade ympa äppelträd så ja, jag vet vad det är! Tack, oled.
/Mvh,I

10 jul

Varför inte testa att ympa nu när hålet är där ändå

10 jul

Ja, man ska skulle försöka ympa på ngn härlig äppelsort...åkerö, eller gravensteiner kanske...då skulle väl hela bulben gå av av tyngden ifrån äpplet!
/Mvh, I

10 jul

12 jul

Fin C. walkeriana!
Mvh
Mikael

12 jul

Nu har alla fem blommorna öppnat sig!
Ja, jag tycker jag gjorde ett riktigt kap hos bolebo!

Om någon undrar så är läppen blålila & inte åt det rosa hållet som min Firefox har fått för sig...
/Mvh, I

Ge din åsikt