Råd / Vetenskap kring orkidéer /

Skriv början av artikeln om naturhybrid

Nyckelord: naturhybrid

Inlägg med naturhybrid som nyckelord.

18/1 -07

Naturhybrider

Hej jag har en fråga angående naturhybrider. Ta tex Phalaenopsis x veitchiana dvs (equestris x schilleriana).

Uppenbarligen är alltså populationen av Phalaenopsis equestris och Phalaenopsis schilleriana överlappande och en kors pollinering kan ske i det vilda (i just detta fall på Filipinerna).

Men sedan finns hybriden Phalaenopsis Schiller's Horse dvs (schilleriana x equestris), alltså varför är det endast i det ena fallet som en pollinering kan ske i naturen?
Finns det exempel på naturhybrider som fungerar åt båda hållen?

Med vänlig hälsning

Daniel

Nyckelord: nomenklatur, genetik, naturhybrid

18/1 -07

Jag tror faktiskt att det senaste jag läst är att alla plantor med samma föräldrar ska ha samma namn. Dessutom minns jag ha läst att om det finns en naturhybrid med korsningen så ska den räknas som samma korsning (kanske i alla fall om naturhybriden upptäcktes först). Om det stämmer skulle Schiller's Horses korrekta namn vara x veitchiana.

18/1 -07

...men efter en koll i RHS's register så har dom både x veitchiana (naturlig hybrid), Veitchiana (gjord hybrid) och Schiller's Horse (gjord hybrid) registrerade...

19/1 -07

Det tycker jag är lite märkligt. Ta t.ex Paph. rothschildianum x Paph. sanderianum = Paph. Prince Edward of York Skulle man nu byta föräldrarna så borde inte hybriden se lika dan ut eftersom hybriden ärver mest anlag ifrån den planta som bär frökapseln. Alltså borde man få en Paph. Prince Edward of York med längre petaler. Kan den då ha samma namn? Visserligen är alltid primärhybrider variabla för att inte tala om sekundärhybrider, men ändå. Hur ska man annars hålla koll på vad som är korsat med vad Paph. rothschildianum x Paph. sanderianum eller Paph. sanderianum x Paph. rothschildianum?

19/1 -07

Jag tycker att det är naturligt att båda korsningarna (mamma/pappa & pappa/mamma) bör ha samma namn. och faktiskt att naturhybriden bör ha samma namn. Det är ju trots allt samma DNA i alla plantorna. Eller funkar blommors fortplantoning inte likadant som människornas (ägg och spermie har hälften av kromosomerna var)? Jag minns inte från biologin

19/1 -07

Jovisst är det så, hälften från varje förälder. Sen är dock vissa anlag starkare (dominanta) gentemot andra, som då är svagare (recessiva). Tex. den bruna ögonfärgen hos oss människor är dominant, men det tänker jag inte plåga er med att utveckla här.

19/1 -07

Visst är det så att vissa anlag är starkare än andra men då borde det ju vara så hur man än korsar de båda plantorna. Kruxet här är att du får inte samma utseende på blomman när du korsar åt ena hållet som du får åt det andra. Dessutom har jag aldrig sett någon Paph. Prince Edward of York som det står sanderianum före rothschildianum, varför då? Om det nu är så att kapselbäraren ska stå först så borde det väl gälla även om man korsat åt andra hållet?

19/1 -07

Ursäkta om jag verkar väldigt dum, men HUR får man idag en naturhybrid??? Det går ju inte att vildplocka orkidéer!

19/1 -07

Och så min Phrag Grande x pearcei - vilken av Tommys exempel liknar då den?

19/1 -07

Mia

Naturhybrid är en hybridisering som sker i naturen.
Ingen människa i laboratorier är involverad - men kanske naturfolk som ovetandes bär med sig pollen.

19/1 -07

Tommy:

Vad kul! Så vad kom ni då fram till hur de olika skulle bedömmas eller ska de bedömmas olika? Om det skulle visa sig att en person har köpt den som caudatum x longifolium men det i själva verket är en longifolium x caudatum diskas då plantan eftersom den i praktiken är felnamnad eller hur hårda är domare på det? Kan man se på blomman om det är en x grande eller en Grande (känns som en ganska dum fråga men det vore bra att veta).

19/1 -07

Bertil!
Tommy skrev att han hade en Phalaenopsis x rolfeana, dvs en naturhybrid!!

19/1 -07

Jag köpte en paph henryanum som visade sig vara en x hermannii. Upptäcktes 1995.
Säljaren, på SOS forum, var helt säker på att det var en henryanum som han sålde.

19/1 -07

Tommy - AHA då förstår jag!!!
Min equistris x schilleriana skrivs då helt enkelt för Veitchiana.

19/1 -07

Tack Tommy, då vet jag!

19/1 -07

Eftersom kloroplast DNA nedarves udelukkende fra faderen (pollen-donor) og mitokondrie DNA nedarves udelukkende fra moderen (pollen-modtager) kan der være stor forskel på planterne afhængigt af hvem der er fader og moder af de to arter.

/Maj

Björn skrev: "Jag tycker att det är naturligt att båda korsningarna (mamma/pappa & pappa/mamma) bör ha samma namn. och faktiskt att naturhybriden bör ha samma namn. Det är ju trots allt samma DNA i alla plantorna."
Du är i gott sällskap om din åsikt. Sådana är reglerna. I stort är det samma DNA men dock individuellt. Men om man professionellt kan se individuella skillnader mellan enäggstvillingar av samma kön vet jag inte?

21/1 -07

Tack för svaret Hydrazin -- då förstår jag att man kanske bör dela på sorterna.

16/2 -07

Nu har jag fått mer kött på benen när det gäller dessa korsningsvägar. Den första bilden är på Paph. Gold Dollar (armeniacum x primulinum:

Här ser man tydligt att denna ärvt väldigt mycket ifrån sin mamma (armeniacum)

Nästa bild har man korsat åt andra hållet d.v.s. att man låtit primulinum vara mamma:

Denna ser ju inte alls ut som en P. Gold Dollar! Dessutom, det syns inte på bilderna, så är armeniacum x primulinum hela 3 gånger så stor som åt andra hållet. Denna lilla skönhet mäter bara 5-6 centimeter så den är bara pyttelite större än sin mamma primulinum.

De som säger att "det är samma arvsmassa" har fel. Det är just det det inte är. Genetikens lagar är ju i stort sett desamma för blommor, bananflugor och människor. Äggcellen är större och innehåller något som kallas
mitokondrier, som alltså ej finns hos spermien. Mitokondrierna innehåller också arvsmassa. Spermien tillför endast kromosomer.

Man kan googla på "mitokondrier arv" så får man hur mycket kunskap som helst i detta ämne.

Ge ditt svar