Skriv början av artikeln om myt

Nyckelord: myt

Inlägg med myt som nyckelord.

Man hör ju alltid överallt att man aldrig ska plantera om en orkidé med blomm/knopp o anser man att en omplantering krävs ska man kapa av stängeln vad bygger man detta på?

Har ingen optimal karantän ett hörn i samma rum som resten under en usel akvarielampa, det blir ju inte så bra när man köper nytt nåra månader i rad, hade problem med spinn i 2 omgångar ena innan jag började plantera om o en gång när jag tyckte barken såg helt okej ut i en ny alla andra hade jag haft rätt länge då så det var inte ett återangrepp (o min nojja som ja nämt otaliga ggr var född).
När allt slängdes efter 1a spinnangreppet noterade jag att många orkidéer stod i "jord" så tänkte att nästa gång ska jag kolla mycket riktigt var den nya dålig men ville inte ha av de fina blommorna så plantera om ändå o de funka bra.

Nu planterar jag om alla mina nya plantor i värmebehandlad pinjebark, mossan är den färska från orchidehuset den fryser jag sköljer noga och plockar bort allt som inte är mossa har dock inte kört i micron än. Jag tvättar också plantan men inte själva blommorna eller knopparna (vill inte ha av dem) med mild såplösning mest för att få en riktigt ordentlig koll o se varningstecken, såpa tar ju tuvärr inte all ohyra.

Vissa rena arter har jag hittills låtit stå i min dåliga karantän om de har blomm/knopp. Tycker dock att de som stått i karantän blir mer tjuriga än de som planterats om direkt när de får flytta från den nästan inbodda platsen oavsett tjurighetsgrad. (lägger nog ner karantän snart)

Bara en phalaenopsis tappade nåra knoppar men den va lite hängig men med vacker färg redan i butik den blommade sedan i 2 månader tuvärr strök den med i spinnangrepp 2. Alla andra har blommat utan problem.

Är väldigt varsam i omplanteringen o mitt mål är alltid att inte skada en enda rot hur känslig den än är.

Vad jag vill komma till är att jag borde väll märkt om det nu är så farligt, nu vill ja ha det ordentligt utrett vad är det som gör att man hör att man inte ska göra som jag gör. Är det en myt som härstammar från nån annan slags växt?

Nyckelord: omplantering, myt

15/2 -14

Ingen som orka läsa? Förstod la det...

15/2 -14

Efter omplantering behöver plantan all energi för att rota sig. Blomning tar energi därav kapar man ofta av blommorna

16/2 -14

Plantor som står för torrt får lätt spinn, för min orkidetid hade jag andra blommande plantor, jag bor i en solig och varm lägenhet så jag fick spinn flera gånger - nu sedan jag inte köper växter från suspekta affärer som egentligen inte vet hur man sköter växterna de tar in. I längden vinner man på att inte köpa de billigaste planrorna - fast man ibland blir frestad.

16/2 -14

Av vad ja sett på mina kan ja inte hålla med riktigt om att plantan behöver ALL energi till att rota sig (förstås ovetenskapligt då det bara ä min samling) har ju sett nåra som kommit med nya rötter samtidigt som de blommat de senaste va 4 miniphalaenopsis som ja "misshandlat" 3 ggr med omplantering på ca 4 månader då ja inte blev nöjd med materialvalet de 2 första gångerna växte rötterna rätt drastiskt på mellan gångerna en av dem blommar fortfarande 8 månader sen den köptes (på sidostängel o hela plantan ser frisk ut o hela den växer).

Jag köper däremot det påståendet på plantor med rötter som lätt går av då har den ju inte möjlighet att ta upp lika mycket vatten som förr. Fast min Ikea-drobium hade ja av en hel del rötter på när den fick va tillfälligt barrotad i nån månad o den blomma rätt bra o satte sen nya bulber samtidigt som de andra den blomma dessutom redan året efter slog ut första blomman samma datum som ja köpte den.

Nu har ja inte haft de arter som ja plantera om (inte lika många som hybrider men har ju också haft hybrider längre) under blomning så länge o har inte blommat om än så kan inte säga hur det påverkades men ingen av dem visade tecken på att ha bristande energi, Haraellan som ja tappa i golvet så ja hade mossa överallt o lika gärna kunde plantera om tog inte skada roten ja fortfarande ser har växt lite (dvärgart) och den kanske är inte säker riktigt än har en ny stängel på gång, den har ja inte haft länge alls bara sen november.

16/2 -14

Spindeln: Ja spinn märks oftast när det är lite torrt (typ element under fönstret som ja har) o väldigt ofta från mer suspekta handlar (vilket de flestas första orkidéer kommer från o såklart nån man bara måste ha ibland) men det kommer ju in med nån planta o har den spenderat hela sitt liv i ett fuktigt växthus lär det inte märkas där, vet redan mer om spinnkvalster o deras livscykel än ja skulle vilja (äkta o falsk) är dessutom en av ganska få ohyror som håller till i komposten med. Men bara för att ja nu förtiden oftast håller mig till mer kvalitet (de behöver inte heller va dyrare man får oftast mer för pengarna tycker jag) även om handlarna är jättenoga med vilka odlare de tar från o så är det ingen garanti på att alla plantor är helt friska o fria från ohyra (fuktigt växthus vs torr inomhusluft) har också hittat 1 liten ullöss (singular?) bland rötterna på en blommande sedirea japonica från MÅ (glömde medela det till henne för min dator la av i samma veva o sen tog det inte så allvarligt va ju bara en så glömde liksom bort det) men den plantan såg helt frisk ut (va tuvärr oförsiktig vid vattning så den dog i röta senare) och de andra ja köpte samtidigt va ohyrsfria. Utom den har ja aldrig fått ohyra från Orchidehuset, MÅ eller någon privat, (de ja handlat av på nätet) vanlig blomsterhandel däremot har ja både fått "extra husdjur" av o valt att inte köpa då ja sett saker krypa omkring.

En annan fördel som också är viktig när det kommer till omplantering är att det är bra att veta vad man har i krukan, vet man inte hur det ser ut i mitten av komposten hur ska man då kunna vattna lagom ofta utan att försöka lyfta o känna vikten, o man kan välja material som passar sin odling o slippa försöka anpassa sig efter vad som funka bra i ett växthus.

16/2 -14

Jo visst är det så, jag har också omlanterat blommande Phalaneopsis och de har satt en ny stängel efter det att den gamla vissnat ner. Men jag är helt säker på att vissa andra orkideèr hatar att bli omplanterade, så jag tror inte man kan generalisera.

16/2 -14

Jo men en del hatar ju alltid att bli omplanterade som snödrottningen (ä ju blommtider på dem nu, har min i karantän för säkerhets skull), ja undrar mest om påståendet att man aldrig ska plantera om under blomning inte härstammar från nåt annat i växtriket, porslinsblommor t.ex de har ju en tendens o blomma ihjäl sig även utan omplantering.

Tycker liksom man alltid hittar samma argument hela tiden oavsett om det är en orkidé eller annan slags växt o ja tycker inte riktigt det känns som de stämmer in på de orkidéer ja har, så därför vill ja ifråggasätta.
Vissa saker tas ju bara som sanning o blir aldrig ifrågasatt, ja säger inte att ja gör mer rätt (eller ens har rätt) än dem som väntar tills de blommat färdigt (kan bli lång tid i karantän) men det låter på argument som att de behöver all energi till att rota sig eller att den är så känslig under blomningen, som om mina växter skulle dö direkt av ansträngning o det har de ju inte gjort
Många som säger att orkidéer är för svåra köper ju sina på "suspekta" ställen som med all säkerhet har dålig kompost i krukan om fler kollade hur det såg ut tidigare kanske fler skulle överleva (eller åtminstone bli mer krav från konsumenter på att orkidéerna vid köptillfället står i bark o inte jord).

16/2 -14

För min del sätter jag alltid om nyinköpta plantor oavsett om de blommar eller ej. Blir sällan några problem annat än att den aktuella blomningen kan kortas av något eller i värsta fall utebli. Själva växten bryr sig inte. Viktigast att få koll på rötterna och få plantan i bra kompost så snabbt som möjligt.

17/2 -14

Vad bra att man inte ä själv tur att det brukar gå bra för dig med Lassse då får ja iallafall bekräftat att fler personer inte heller lagt märke till att det skulle vara mer skadligt än att blomningen i värsta fall uteblir, det inte hänt mig än men vågade inte annat än o ställa "citrondrottningen" i karantän ville verkligen se dem blommorna o man vet ju inte hur tjurig klon man fått, men när den börjar tappa dem kommer den inte undan längre, blir nog min sista i karantän utan misstänkt ohyra eller smitta då (tills ja har bättre platts då, ser ju fördelar med en ordentlig karantän men min ä inte så bra man kan ju bara arbeta med det utrymme man har tillgång till).

17/2 -14

Jag har aldrig mina i någon slags karentän om jag inte har köpt från någon misstänkt försäljningsställe Och rötter har jag alltid haft massor av.

17/2 -14

Rätt skött är en karantän bra, vore ju tråkigt om man fick en rejäl smitta eller ohyra på hela samlingen men kan ju va svårt om man köper nytt lite då o då från olika ställen blir många karantän-platser o hålla igång då.

17/2 -14

Men ingen som har idé om varför man hör att man inte ska plantera om blomm/knopp?
Kan ja ha rätt i att det härstammar från andra slags växter (krukväxter har ju ibland hårfina rötter som går av för minsta lilla, de mår nog bäst av att få blomma klart) eller finns det nån som har en annan teori.

17/2 -14

17/2 -14

Min teori att om man omplanterar då nya rötter just har börjat växa ut så kommer plantan att boa sig ordentligt i krukan, och plantor brukar ju inte blomma då de sätter nya rötter?

17/2 -14

Jag tror att man kan se några slutsatser här. Ni som har bra hand om era orkidéer klarar nog att plantera om dem i blom. Ni bryr er ej heller om blomningen skulle förkortas eller utebli, för ni investerar för framtiden och har god insikt.
Men generellt så bör man nog ej plantera om vid knoppar eller blommor. Det finns inga odlare som gör detta utan att avbryta blomningen. De som är mest "avancerade" klipper alltid stänglarna vid sitt inköp för att plantan ska få maximal kraft att etablera sig i sitt nya hem.
Sedan är det viktigt att välja plantor som är i bra skick annars bör man nog undvika sitt inköp.

17/2 -14

Ja är inte ute efter den mest optimala tiden för omplantering just nu utan syftar på just när man får hem plantan, nästa omplantering efter det väljer ja såklart ett bättre tillfälle
Det låter ju på vissa källor som att plantan totalt skulle dö eller aldrig nånsin återhämta sig om man omplanterar med blomm/knopp o riktigt så illa ä det ju inte, visst kan man få lite sämre tillväxt den säsongen o så men det är ju inget i jämförelse med de problem en kompost som är helt nedbruten kan ge eller att en planta sprider ohyra o man får behandla flera stycken i onödan.

Tycker inte om generaliseringen att aldrig plantera om med blomm/knopp visst finns det säkert arter som inte skulle må så bra av det men många klarar det bra, kommer de med riktigt dålig kompost kan de säkert bli gladare med om det är en tålig planta.

Vad är värst skriva att alla med blom/knopp aldrig ska planteras om eller att säga att det alltid går bra? Både och är såklart lika fel.

Oled: den artickeln är bra har läst den förr gillar att den nämner vikten av hygien o att rengöra plats, verktyg, krukor o sig själv, men vill se lite mer ifrågasättaande på en del påståenden vissa saker blir tagna som sanning o blir stämplade som det för att ingen testar nått annat (i brist på att komma på bättre exempel) på 80-talet trodde man att man aldrig skulle kunna ha levande koraller i akvarium idag lyckas till o med jag ha det i mina. Jag har ju tydligt skrivit att det bara är mina observationer ja skrivit om och jag ger inga rekomendationer utan säger bara att så gör jag och jag har märkt att det gått bra.

18/2 -14

Peter Göttfert: bara tanken på o ha av stänglar skär ju i hjärtat :´( ibland känns det även lite taskigt när ja planterar om en som du uppenbarligen nyligen planterat om med men vill bara va säker på att barken är värmebehandlad, o se hur rötterna ser ut, har bara fått bra orkidéer från dig o ingen ohyra eller smitta så det är inte så att ja misstror dig vet att du är noga med o kontrollera vart du köper in från o så men jag vill bara va lite extra säker

Dåliga plantor blir mycket färre när man lärt sig hur bra plantor man faktiskt kan få om man väljer att handla från ett bra ställe o skippar Plantagens/Blomsterlandets utbud, men sen kommer alltid släktingar med en hel armé av orkidéer när man fyller trots att man bett dem att inte köpa nåra blommor (suck)

18/2 -14

Här kom svaret som jag gillar: Det viktiga är att det är en bra planta från början. Därför önskar jag att de som i handlar och skickar efter orkidéer där man ej kan se dem i förväg säger till handlaren att detta inte är bra. Annars kommer det att fortsätta finnas dåliga plantor som säljs. Jag märker en tydlig tendens att flera av de "sämre" odlarna ej säljer lika bra som förr när det bara var att sälja på. Jag vill också poängtera att om man verkligen vill sin planta det bästa så är det ett bra sätt att avbryta blomningen för att få den att acklimatisera sig på bästa sätt i sitt nya hem. Även om det känns tyngt att klippa en stängel. För min del tog det en 20 år innan jag tom kan njuta av vetskapen om detta!!!

Ge ditt svar

Grr, nu har mammas S:t Paulior knoppar igen - medan mina har blomvägrat sedan förra vintern efter att de blommat över!! Jag har tom varit inne och tittat i S:t Paulia sällskapets forum och gjort som de sagt och planterat om i mindre krukor bl.a. Jag har en som är fin fortfarande, men blomstänglarna torkar bara in innan det hinner bli något mer av dem?.. Och så har folk mage att påstå att orkidéer är svåra?! Mina orkidéer växer så det knakar och de flesta har jag blommat, de som är stora nog.
Det kommer inte några fler S:t Paulior innanför min ytterdörr. Tacka vet jag snälla orkidéer (som det dessutom finns doftande sorter bland)!

Nyckelord: lättodlat, svåra, myt, S:t Paulior

Men isis, klarar din mamma av orkidéer då?
Jag tar död på allt ifrån benjamin fikusar, kaktusar och eldglöd. Men orkidéerna de växer och frodas.

Jag har i stort sett fimpat alla andra växter. Micke har några stackare kvar, men de blir bara färre och färre.

Linda

Problemet med vanliga krukväxter tror jag ligger i att de är beroende av att man vattnar. Rätta mig om jag har fel? Sen jag gick över till självvattnande krukor av olika konstruktion, så frodas mina växter. Sorter som jag inte visste kunde få blommor började blomma. Ett tips! Man kan enkelt göra egna självvattnande krukor, så slipper man köpa dyra. Vill ni ha tips så fråga på bara!

27/3 -07

hur ofta vatnar du dina s:t Paulior det låter som om dom får för lite då dom tårkar in. annars är dom väldigt lättskötta vad jag mins men det var ett tagsen jag hade några.

27/3 -07

Jag sköter mina S:t Paulior som orchidéerna. De får samma vatten och samma närning och det har resulterat i en fantastisk blomrikedom. Först doppar jag orkisarna och sist pauliorna i samma hink. Pauliorna får toka ut mellan vattningarna (ibland blir de snustorra) och sen får de vatten igen. Varje gång jag vattnar så får de stå och dra rätt länge så hela jordklumpen blir genomblöt.

Restvattnet vattnar jag min stora palm med. : )

Så här blir resultatet

Fler bilder finns här

27/3 -07

samma här, jag är en stor saint pauliadödare tillika flitiga lisa som jag anser det vara omöjligt att lyckas med!
Jag tycker för all del att det är nån sorts merit...

28/3 -07

"Husets luft", eller kanske vatten verkar oxå spela in: innan jag flyttade hit hade jag samlat Paulior i många år, hade ett 80-tal sorter som trivdes och var fina. Visserligen gick en stor skörd småttingar åt en gång då kattungarna lämnades ensamma och just upptäckte att gardiner var utmärkta att klättra i för att kunna se sig om i världen...jag var inte glad då alla mina nya låg huller om buller med en del gamlingar på golvet, garnerade av krukskärvor, jord, lecakulor och lösa namnpinnar...Ändå hade jag en ganska stor samling med mig till det här huset. Här trivdes de inte alls. De fick plötsligt ohyra och det var jättesvårt att hitta balansen i vattningarna. Samlingen blev allt mindre, och nu har ju orkidéerna trängt undan det mesta av annan växtlighet, jag har endast några få tappra Paulia-krigare som ännu hänger i.

28/3 -07

Orkidé-Orvar: glömde att svara JA, tack, jag vill gärna ha tips på självvattnande krukor att göra själv!

Jag har inte så många S:t Paulior och jag vattnar de för det mesta genom ute krukan. Det är nästan alltid vatten i den. Jag väntar inte att de ska torka ut. Och… de blommar nästan oavbrutet.

28/3 -07

jag har två st paulior som är halvdöda... Glömmer helt enkelt att vattna dem:(

Ge din åsikt