Skriv början av artikeln om mini

Nyckelord: mini

Inlägg med mini som nyckelord.

Från emaoji.

Då jag inte lyckades stå ut med att se min lilla mini-phal sådär tätt packad i mossa i sin minikruka ifrån affären så tog jag beslutet att "plantera" om den till ett glas med lite vatten istället. Efter att ha kollat runt på youtube har jag sett andra lyckats behålla blomning trots att en byter media till vatten. Ska bli spännande att se vad som händer med denna!

Nyckelord: Water culture, Phalaenopsis, Mini

18/3 -16

Gör oss uppdaterad hur det går.

Jag själv skulle inte våga ha rötter som når vatten, utan skulle fylla glasset med lecakulor och med lite vatten i botten...plantan skulle jag placera så att den inte når vattennivån. Alternativ så skulle jag låta rötter stå i vatten bara var 5-e dag.

Därför blir jag nyfiken hur din anordning kommer fungera.

18/3 -16

Absolut Dorra, ska uppdatera er! Har sett många videos på youtube angående just denna metod, "full water culture", och har redan fått mkt bra och snabba resultat på en keiki som fått två nya rotanlag och vad jag tror kan vara en blomstängel på cirka tre veckor bara....

21/3 -16

Jag har testat och det fungera alldeles utmärkt!

21/3 -16

Kul oled! Har du några fler bra tips och vet du har en gör med näring när de står i vatten?

21/3 -16

Dosera näring som vanligt och låt stå sådär 1 dag. Häll bort och fyll på med vanlig vatten. Upprepa sådär en gång per månad
Stor nackdel med denna metod är algtillväxt men det går ju att diska "vasen"

21/3 -16

tack för svar Oled angående näringen! har inte jobbat så mycket med näring tidigare. Ang. algtillväxt: jag brukar byta vatten ofta och har tiden just nu att pyssla extra så några alger hinner liksom inte komma

Ge din åsikt

Köpförbud i ett år... Jomen tjenare...

Dum som jag är så kom jag på i förrgår att jag ju totalt glömt bort den antagligen största blomsterhandeln vi har här i stan. Självklart var jag då tvungen att trotsa snöstorm och drivis för att spana in nopsisutbudet de kunde tänkas ha. Resultatet; fyra stycken nya onamande nopsishybrider... Varför så många? De är mininopsisar så då får det plats så många fler i samma korg!

Det var endast två av dem som hade liknande kompisar så jag kunde välja den mest välmående av dem (den ena av dessa hade de dessutom stoppat ned i ett plaströr så den stod i vatten - något mystiskt försök till hydrokultur måntro?) medan det endast fanns en av varje av de återstående två. Den ena av dessa liknar dessutom en miniatyrversion av min P. Wiganiae.

Dessa pluttar blev omplanterade i ny och fräsch sphagnum då den de stod i skulle man nog kunna klubba ner någon med och nu befinner de sig alla i karantän.

De är så snuttepluttegulliga att de borde vara olagliga...

Nyckelord: Inköp, Mini, Phalaenopsis

28/2 -12

Vilka små sötnosar Grattis!!

29/2 -12

Så små är ju söta per definition!

29/2 -12

Mmm så söta!!

29/2 -12

Tack! Jag ska hälsa till dem att de blivit vederbörligen beundrade. Har dessutom kommit fram till att jag anklagade den mörka mininopsisen för att vara en stinkare när det är den med fransiga petaler som är det! Skäms på mig!

Ge din åsikt

För ett tag sedan såg jag den sötaste minsta lilla orkidén. Tjejen som jobbade i butiken sa lite tyst och försiktigt att hon inte tyckte att jag skulle köpa den. Hon sa att för att de ska lyckas bli så små prepareras med kemikalier. Varken bra för blommorna, de som jobbar i växthusen, i butikerna eller för mig som kund när jag tar hand om den.

Nu är min fråga (eftersom alla verkar ha sån stenkoll här) om det är så som hon sa eller om det drivs fram "dvärg"varianter som man med gott samvete kan köpa eller titta på?

Nyckelord: mini

5/6 -09

Det där om kemikalier var alldeles nytt för mig och det låter otäckt tycker jag
Däremot har jag hört att dessa miniorkisar så småningom också kommer att bli normalstora. Jag vet inte om det är sant, äger ingen sån sötis, men jag har gett bort några stycken

5/6 -09

I många fall använder man någon typ av stråförkortingsmedel för att hålla ner storleken på planta och blomma.
Har haft ett flertal sådana minisar som alla blivit normal storlek efter ett par år.

5/6 -09

Jag har köpt några sådana små Phalaenopsis, men de blev betydligt större
efter att växt till sig ett år. De blir inte lika stora som vanliga phallar, man kan
säga att de blir lagom stora för att få plats med många.:-) De är lite svårare att
få att blomma om tycker jag.

5/6 -09

De va intressant, man sa ju något liknande om julstjärnor när jag var lite om jag inte missminner mig

5/6 -09

I januari hade vi en tråd på ämnet, du kan hitta den under nyckelord: mini-phaelonopsis, skåp, phagnum.

5/6 -09

Retarderingsmedel kan det nog också heta. Precis som du säger Tribo så används det på julstjärnor (ska även fungera om man mixtrar med ljus-temp). Även våreld/höstglöd (Kalanchoë) är en vanlig växt som man använder retarderingsmedel på för att den ska vara kompakt.

Sedan finns det ju Phalaenopsis som är verkliga "mini", till exempel P.parishii och P.lobbi med flera.

/Anders

5/6 -09

De som idag säljs och kallas för miniorkidéer är de som vi förr i odlingarna kastade. Dvs när plantorna "skolas" ur flaskorna till brätten så växer de lite olika. När det sedan är dags för att plantera dem i vanliga krukor en och en så finns det alltid ett antal som är för små för att klara av detta. År 2001 var det en en Hollänsk oldare som planterade dessa mindre plantor i småkrukor och sedan blev det succé!!!!! De var och är ofta mycket svagare plantor som vi som sagt var alltid slängde förr. Men är man duktig och planterar om dem så kan de också växa på sig och bli stora och starka till slut. Det mycket märkliga i detta är att priset har varit oerhört högt och näst intill det samma som de vanliga. Vilket har gjort att man har börjat manipulera många hybrider för at försöka få dem mindre då det blir ett mycket störra antal per kvadratmeter. Som också ger bättre vinst. Självklart tycker inte jag om detta då de flesta av dessa mindre hybrider ej klarar sig så länge men det struntar marknaden i. Det finns dock en del seriösa odlare som har förstått detta bättre och odlar Phalaenopsis hybrider med mindre blommor som de också kallar multihybrider. Dessa är ju fantastiks att blomma i långa perioder och med mängder av blommor per stängel. Men hur pass mycket det används retarderingsmedel får vara osagt. Trevlig Nationaldag på er också, hej Peter

Ge ditt svar