Skriv början av artikeln om kalktillskott

Nyckelord: kalktillskott

Inlägg med kalktillskott som nyckelord.

16/9 -07

Kalktillskott?

Funderar på att ge mina Paphar (främst philippinense alba och charlesworthii) tillskott av kalk.
Är det någon av er som gör det och så fall i vilken form?
Toppa med krossade snäckskal eller strö lite kalkpulver (som man har till gräsmattan) över substratet...eller möjligen hitta en kalksten och lägga i botten på krukan...

Nyckelord: kalktillskott, kalk

16/9 -07

Mattias, en av våra paff-älskare, köpte snäckskal och använde, kommer jag ihåg. Jag har ganska mycket kalk i vattnet så jag ger inget tillskott.

16/9 -07

Hm, vet inte hur mycket kalk jag har i vattnet här.
Kanske det kan bli för mycket av det goda?

Fast jag vattnar ju mest med regnvatten förstås.... ja, det där med kemi är inte min starka sida

16/9 -07

Jag använder kalkgrus och kalktuff (en porös kalksten) till mina Paphar (dom som nu vill ha kalksten). Snäckskal ger viss effekt men inte tillräcklig och kalkpulver spolas snabbt bort. Kalkgrus finns att köpa på Hornbach's akvarieavdelning!

17/9 -07

Tack Magicboy!
Kan det bli för mycket av det goda tror du?
Är du mer kemiskt bevandrad än jag, vet du kanske om det behövs mer tillskott om jag använder regnvatten?
Har oxå fått ett tips om att mala sönder äggskal. (Verkar ju billigare)

17/9 -07

Jag hörde att det kan aldrig bli högre än ca. Ph 8 så jag lägger en kalktuffbit i botten och blandar ner lite kalkgrus i leca/vulcanstenen.

Äggskal är förvisso kalk men tydigen har hönan bundit ihop det så bra att det måste ligga jättelänge innan det ger någon effekt.

17/9 -07

Egentligen skulle jag låta bli att använda regnvatten till flertalet Paphar - vårt kranvatten har ett pH-värde på 8.
Tyvärr glömmer jag det ibland--:-((

17/9 -07

Mia:

Nja, man får inte glömma bort att det förutom kalk finns en massa klor och andra kemiska föreningar som absolu inte är bra i kranvatten så det bästa är ändå att använda kalsten och regnvatten eller annat kondensvatten. Sjäv använder jag dock kranvatten eftersom det vatten som jag samlade på balkongen innehöll massor med konstiga ämnen (bl. a. zink) som var helt oanvändbart till orkidéer.

17/9 -07

Förra veckan fick jag en fullständig ananlys av vattnet från vår aktuella vattentäkt. pH och hårdhet visste jag sen tidigare, men jag blev lite förfärad över att det också innehåller väldigt mycket natrium:-(
Anledningen till att jag ville ha en ny vattenanalys, var skriverierna i media om det onyttiga (och miljöovänliga) i att dricka flaskvatten. Bl a så innehåller två mycket kända märker natrium långt över livsmedelsverkets gränsvärde. Nu är vårt eget kranvatten uppe i närapå det värdet och därför får jag erkänna, att här dricks det en del flaskvatten - med lågt Na-värde!!

Ge ditt svar