Skriv början av artikeln om handel

Nyckelord: handel

Inlägg med handel som nyckelord.

På brottsförebyggande rådet genomför jag just nu en studie om illegal handel med hotade arter. Är det någon som vet något om detta? Förekommer en sådan handel och hur går man tillväga för att få tag på sådana arter? Vilken inställning har man till detta? Skriv ett inlägg eller skicka ett mejl till johanna.hagstedt@bra.se. Jag har tystnadsplikt.

Nyckelord: hotade, handel

jag tror inte du kommer få ut så mycket mera än så här tyvär!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

9/4 -08

Varför är det så tror du?

Hei.
Ett viktigt ämne.
Kanske det finns någon här som känner till något om det, men ännu fler som känner til legal handel och import med CITES och sundhetssertifikat. http://www.neovita.com/orkideer/no.cgi?g...
Som jag uppfattat saken är det så at dom som haft orkideintressse ett tag får så småningom information om vad som gäller. Många är med i Svenska orkidesällskapet :
''Svenska Orkidésällskapet (SOS) är en riksomfattande ideell förening öppen för alla med intresse för orkidéer och orkidéodling. Föreningen bildades 1956 och har idag ca. 1500 medlemmar spridda över hela landet. SOS verkar för att popularisera och sprida kunskap om orkidéer och orkidéodling samt medverka till att såväl inhemska som utländska orkidéer och deras växtplatser skyddas i enlighet med de lagar och förordningar som finns. ''
Citat från SOS hemsida http://www.orkidesallskapet.se/
Men det förekommer nog att turister i f. eks. östen köper hem f. eks. flaskodlade hybrider i god tro då säljaren påstår det är lovligt. Vet inte om det samma gäller arter.
Lycka till.
Hälsningar Helena Wright

Hej Johanna!
En bra men en komplicerat fråga…

° Av tidigare diskussioner här på OrkidéPrat har det varit klart utryckt att man absolut inte ska, på egen hand, föra växter in utan ett separat certifikat och tillåtelse. Då gissar jag att den inställningen gäller även djur, ikoner/tavlor och andra föremål som ofrivilligt lämnar sina länder, för att hamna i händerna på spekulanter och brottslingar. Det är grundinställningen här, vad jag vet.

Sen gäller det den andra delen av din ”ursprungliga” fråga… Den delen som är förknippat med människas lust, med förälskelse, med passionen att ”beröva något” – var än det finns….
° Är man passionerad bryr man sig inte om vad som är tillåtet och förbjudet. Impulserna tar över. Lagboken förvandlas till en synonymbok. Man tar för sig, med andra ord. Sedan är det oklart vad är det för bekvämligheter/ bekymmer som verkligheten bjuder på – ja, till var och en av dom inblandade….

Du undrar om illegal handel… Jag tänker på ”hotade arter”…
°Ska jag vara ärlig så har jag tagit hitt till Sverige några inhemska ”spärrade” arter. Helt otillåtet, alltså… Tyvärr… Och arterna har tagit sig här… Dom har tom. förädlats – dom har anpassat sig mycket väl till klimatet här i landet. Jag har delat med mig friskt, så dessa plantor har nu spridids från Uppsala till Gotland och Stockholm med skärgård. Till slut fick jag även idén att ”sälja lite” av det som växte runt omkring mig till Rosendahls i Uppsala. /Inget ska kastas, förstår du.../ DET VAR FÖR SENT… Någon hade, innan mig, ”delat med sig” till affärerna och det var plötsligt mycket dyrt… Vad gör man?….
° Jag har gjort även en ”tvärtom resa”…. Jag har bjudit mina släktingar på svensk blåsippa - under tiden den var fridlyst… Ursäkta… Blåsippan har nu spridit sig där på deras gård… Blommorna och bladen är större än vad det blir här i landet och den kommer upp redan i mars…. Fast… mina släktingar vet ej att jag har brutit mot lagen…
……… Det handlar om kunskap trots allt……. Mottagarens kunskap och ett sätt att hitta ”passionsdempande” medel…….
/Lina

9/4 -08

"Johannahagstedt" ...... jag är ganska ny med orkidér, så jag har tyvärr inget "matnyttigt" att tillföra känner jag !
Men jag är lite nyfiken på vad det är för instans av detta "Brottförebyggande råd" som du företräder, är det en statlig myndighet ? ... kanske orkidéförening ? ... eller ett skolprojekt ? .... eller kanske någon media-grupp ?
Om du har tysnadsplikt ... hur skall du då kunna andvända och presentera det eventuella "material" i rådets studier ......för att något skall bli trovärdigt så måste det ju finnas en källa att hänvisa till !
Vetgirig och nyfiken ju äldre jag blir ....

9/4 -08

Djur och växter behandlas lika i SITES. Trots att det finns väsentliga skillnader mellan dem.
Tar man skinnet av ett djur så dör den och blir kanske såsmåningom utrotad i naturen.
Tar man frökapsel eller en bit vävnad (som kan meristemförökas) av en orkidé blir orkidén fler! Det finns ju arter som är så gott som helt utrotade i naturen och finns bara i orkidésamlingar, t e x cattleya aclandiae och laelia jongheana. Tänk bara om SITES funnits då de blev insamlade i naturen för förökning.
Genom att inte låta någon att ta och transportera växtdelar och växtvävnader bidrar CITES till växternats utrotning i naturen.

9/4 -08

Det stora hotet mot t ex orkidéerna är ändå skövlingen av deras naturliga livsmiljöer. Främst då de tropiska regnskogarna. Nu var det inte det frågan gällde, men vill ändå nämna problemet eftersom det är av helt andra dimensioner än handeln med hotade arter. Försvinner de naturliga växtplatserna så är alla åtgärder mot illegal handel meningslösa. Liksom alla tankar på återplantering osv.
Varje år försvinner regnskog motsvarande en tredjedel av Sveriges yta.
Inom några decennier är alla regnskogar ett minne blott - om avverkningen fortsätter som nu.
Här finns det riktigt stora hotet, både mot hotade och "ohotade" arter.

9/4 -08

Och reglerna som gör att du inte får ta tillvara på plantor innan mark ska exploateras. Tänk om någon lokal odlare fick ta hand om alla utrotninghotade plantor och odla upp och föröka för att sälja vidare. Istället för att skogsmaskiner och bränder får härja och ta med sig allt för att Cites förbjuder det. Det skulle ju även vara en möjlighet för affärsmöjligheter för befolkningen istället för att plantorna bara förstörs.

Sen är det tyvärr så att även om du har alla tillstånd och tror att det är lagligt så händer det att man ser att plantorna är plockade direkt från naturen. Det finns ju alltid de som inte är så nogräknade av odlarna.
Jag var själv på en stor marknad vid Burmas gräns i Thailand och där såldes det plantor av många utrotningshotade släkten. Man kan ju undra var marknaden finns för de plantorna och hur blir de lagliga - för jag tror ju inte att de stannar i Thailand. Måste finnas många korrumperade odlare, myndigheter osv för att få tillstånd för export.

Så sant, så sant, Lasse! Alla krafter bör riktas just mot skövlingen av regnskogen!

Carina, vad roligt att du är med i diskussionen! Tack! Ja… visst är det som du säger… men i fattiga länder är det inte precis skamligt att profitera på dom nationella resurserna… vad än det kan vara. Tyvärr…

9/4 -08

Instämmer med Lasse och Carina. Vi gör vad vi kan för att inte köpa plantor som är hämtade från naturen men ibland kan det kännas som att det har så liten betydelse då skogarna skövlas av skogsavverkning.

10/4 -08

Ewert: Du kan ju ta en titt på www.bra.se (Brottförebyggande rådets hemsida) och mer specifikt http://www.bra.se/extra/pod/?action=pod_... där du hittar information om pågående projekt (bl.a Johannas).

10/4 -08

"Poul" .... Tack för informationen om länken, nu vet jag lite mera om vad det handlar om ... och vem som ligger bakom det hela

10/4 -08

Tack för alla svar! Det är tydligt att alla är engagerade i detta!

Ewert, ja du säkert tagit reda på genom länken så är Brå en statlig myndighet. Arbetet går ut på att föreslå brottsförebyggande åtgärder för att minska brottsligheten. Inom ramen för vårt arbete mot miljöbrotten har vi bland annat undersökt den illegala jakten på rovdjur. Angående min tystnadsplikt så menar jag att jag inte har skyldighet att anmäla om någon skulle berätta att de begått brott. Inom ramen för de forskningsetiska principerna får jag heller inte skriva något som kan göra att den som berättat något för mig kan identifieras. Man har även rätt att säga till om jag inte får använda någon information i arbetet.

Korruption verkar vara en avgörande faktor för att tillstånd utfärdas för vilda exemplar av de hotade arterna.

Jag tror att de hotade arter som säljs helt öppet i tex Thailand kan säljas för att kunskpaen är mycket låg. Folk köper och tar hem dom utan att veta om att det är olagligt. Sen använder man resonemanget om att skadan redan har skett om de har plockats osv.

Svetlana, du har en intressant poäng, kan man inte däremot göra en jämförelse med att om man plockar ägg ur fågelbon och föder upp dom i fångenskap så är det samma sak? Hur många frön producerar en orkide?

Lina, jag tror att det du gjort inte är särskilt ovanligt. Är det så att man känner att man gjort gott iom att odlandet skapat många fler växter? jag vet att vissa känner att de bidragit till en arts överlevnad genom att göra detta.

10/4 -08

Förresten, för en som inte är insatt, kan någon förklara det här med flaskodlade exemplar och hybrider?
Det är många områden att sätta sig in i, alltifrån akvariefiskar till ödlor!

Ge ditt svar