Råd / Problem med plantor / · Ohyra och sjukdomar /

Nyckelord: Virus

Hej Undrar vad detta är för något... bruna små bubblor som är lätta att ta bort, men vill gärna veta om de är smittsam, har flyttat undan den i väntan på svar från er kunniga :)

Läs hela artikeln

Inlägg med Virus som nyckelord.

22/9 -17

Bruna fläckar

Från Mercury.
Från Mercury.

Undrar vad jag fått dör sjukdom. Bruna fält och fläckar sprider sig långsamt. Hämmar tillväxt men dödar oftast inte plantan. Bladen gulnar oftast och lossnar. Drabbar i synnerhet Dendrobium, Cattleya, Neofinetia m.fl. Nån säger att det är en typ av spinn andra svamp/virus. Vad är det och vad behandlar jag med??? Tacksam för svar.
Mvh/ M

Nyckelord: Ohyra, Svamp, Virus

22/9 -17

Ser ut som svamp, tyvärr. När är de är så illa som på Neofinetian på bilden så lönar det sig nog bättre att köpa en ny. Annars får du vänta flera år innan plantan blir fin igen. Fast det är ju en smaksak Iofs. Var noga med att inte vattna orkideerna med samma vatten och sprayar inte med blomspruta om du inte har god luftcirkulation så att det blir helt torrt mellan bladen innan kvällern. Det är ett par saker som sprider och ger upphov till svampangrepp. hoppas att det kan ge dig några ledtrådar:)

22/9 -17

Det kan vara så att du håller de får blött också, nu talar jag bara utefter bilden, då rötterna inte ser så bra ut som de skulle kunna vara:)

22/9 -17

Jag tycker det ser ut som typiska skador efter rött spinn. Speciellt när det drabbar bladens undersidor. Hitta en lupp eller förstoringsglas och kolla på skadorna. Är det spinn och så pass långt gånget så kommer du se en massa små röda prickar. Om set är spinn så kan du behandla med ett preparat som heter Fruktträd effekt. Akta plantan för sol bara när du behandlat, kan bli brännskador av oljeemulsionen.

22/9 -17

Tack. Är alltid noga med att plantorna torkar efter vattning och i bladvecken. De är nyvattnade på bilden. Hoppas någon har tips på bra svampmedel att testa. Någon odlare jag pratade med på en utställning sa att det troligen var någon slags ohyra och ej svamp. Kanske ska spruta mot både svamp och ohyra?

22/9 -17

22/9 -17

Tack Merwic! Då verkar det vara spinn ändå. Ska testa det! Tack för infon!

Ge ditt svar
Från Mila.

Min Cattleya trianae blommar första gången hos mig. Köpte den föra sommaren från Elsner.

Blomman är missbildad. Är det virus? Vad tycker ni?

Ett nytt skott är på väg. Vad ska jag göra med plantan?

Nyckelord: Cattleya trianae, Virus

14/3 -14

Trevlig prick

14/3 -14

Ser mer ut som den inte orkat att "pumpa" upp sig, låt den hållas ett tag och skulle inte kasta den. Är du orolig för virus flytta den från andra och se hur det fortlöper.

14/3 -14

Fina färger i alla fall!

14/3 -14

Virusdrabbade plantor brukar få fläckiga och deformerade blommor. Denna är förvisso helt fel, men ändå symmetrisk. Skall dock alltid vara försiktig vad det gäller virus. Jag skulle spara plantan.
Mvh
Mikael

Ge din åsikt

17/3 -12

mögel/ohyra?

Jag har en nyköpt phalaenopsis som jag direkt planterade om i semihydrokultur (lecakulor). Nu har jag något som ser ut som vitt ludd (mögel?) på minst två rötter och vita prickar på ett blad. Den mjölkiga slöjan på bilden ser i verkligheten mest ut som ökad glansighet. Flera knoppar har torkat och ramlat av. De övriga knopparna och blommorna verkar ha återhämtat sig.

En annan planta, som också är ganska ny, hade redan från början (slarviga mig) något som ser ut som blåsor eller vårtor på bladen. Den verkar må fint. Är det något normalt? De gröna blåsorna/vårtorna finns på flera av bladen men då inga färgändringar. Den bruna fläcken är inte lika mörk i verkligheten.

De står i varsin karantän.
Vad gör man? Vill inte slänga mina älsklingar.

Nyckelord: ohyra, mögel, virus, phalaenopsis

17/3 -12

En tanke: Vid omplanteringen kan ju rötterna ha skadats. om de sedan är konstant blöta (gröna) så kan röta uppstå i sårytorna. Efter omplantering i semihydro från vanligt substrat så bör man nog se till att rötterna blir torra emellanåt, i alla fall initialt. De nya rötter som bildas och som själva söker sig ner i vattnet klarar såklart vattenodling, men de som är vana vid luft kanske inte är lika tåliga? Mitt råd: Häll ut allt vatten ur krukan, låt den torka upp och vattna som om plantan var i vanligt substrat några veckor. Efter dess kan du låta lite, och sedermera mer, vatten stå kvar i krukans botten även mellan vattningarna.

17/3 -12

Tack för rådet! Jag ska försöka.

Ge ditt svar
fläck. Från skyeduster. Fri bild.
fläckar. Från skyeduster. Fri bild.
fläckar. Från skyeduster. Fri bild.

Jag har haft lite märkliga fläckar på några av min orkideer, men inte trott att det var något. Sen såg jag några bilder här på sjuka plantor och blev misstänksam. Sen fick en annan planta en märklig fläck som sprider sig. Ni veteraner kanske vet vad det rör sig om eller vad jag bör göra?

Nyckelord: fläckar, virus, sjukdom, parasiter

Den översta bilden tycker jag ser ut som solbränna. men någon annan kanske har någon annan gissing?

14/4 -11

Den nedersta ser ut att vara naturliga" fräknar", pigmentering i bladet.

14/4 -11

Jag tror inte det. Jag har fått brännskador förut och dom ser inte ut så. Däremot så har jag nyligen ställt orkide nr 1 bredvid orkide nr 2 och strax därefter dök den här "fläcken" upp. Den har stått bredvid andra orkideer förut utan att några fläckar uppstod, men den här måste vara något, men jag vet bara inte vad. Jag kan inte se några parasiter med blotta ögat...

Maria: Ja jag har sådana på en del Phallar , har du det med?

14/4 -11

om du är orolig så skär bort fläcken med ett sterilt verktyg nån cm marginal in på det friska gröna, och du kan strö på lite kanel på snittytan efteråt för att torka ut och förebygga vidare angrepp

14/4 -11

Jo, olika typer av pigmentering och fläckar, prickar, är ju inte helt ovanligt. Men jag önskar att det var ännu vanligare och att odlarna satsade lite på att även bladen ska vara intressanta att titta på eftersom Phal kan ta långa vilopauser mellan blomningarna. Letar lite efter just de med fläckiga blad....

14/4 -11

Pigmenteringen på nedersta bilden har nog uppkommit av mycket sol, så det är troligen ingen sjukdom. P. schilleriana är ju en som har naturligt fina blad. Sedan finns det former av P. amabilis som har mer eller mindre varigerade blad.

/Anders

Maria: Jag jagar ju bara efter blad när jag handlar, går inte på blomman längre! :P Favvisen är helt klart min Baguiox gigantea. Den är slår vilken actionrulle som helst!

14/4 -11

Jens: Skön kommentar. Wow, en sån skulle man ha Var köpte du den?

14/4 -11

Skadorna på bild 1, kan vara ett angrepp av falskt spinn. Men bilden är lite för suddig i förstorat läge, för att säga säkert.

Maria: Köpte den fr Schwerter tror jag. Finns inte många bilder på den på nätet, EN bild har jag hittat.

15/4 -11

Sway: om du skriver Baguio x gigantea, så får du fler träffar.

Fanns fler bilder nu, när jag säkte så hittade jag den bilden från det ryska forumet. Den enda bilden just då som faktiskt visade rätt planta

15/4 -11

Hybriden Baguio är en korsning mellan schilleriana och lindenii, så den har mönstrade blad.

o ja, den är vacker som få, också kallad Phalaenopsis Janet Regan

17/4 -11

Okej, vad tycker ni jag bör göra? Ska jag behandla och se om det blir bättre? Om det nu är så att det är parasiter, vad ska jag köpa och var?

Ge ditt svar
Från Annika B.
Zygopetalum. Från Annika B.
Från Annika B.
Från Annika B.

Bekymmer, bekymmer!
Någon som vet vad som drabbat dessa blad? Främst typ Brassia/Brassia-hybrider drabbas. Virus eller ohyra? Har granskat i lupp, kan inte se att det finns något som rör sig.

Och alla äldre blad på Zygopetalum ser gräsliga ut. Den sätter nya skott men när dessa vuxit till sig blir de också infekterar

Nyckelord: virus, ohyra

13/11 -10

Fler än jag som har problem! Idag så fick min Liodoro och Zygopetalum gå hädan Trist!

13/11 -10

Jag kan se, ett flertal orangeröda små ovala spinnkvalster på dina bilder. De är långsamma, väldigt långsamma, så du ska ha tur om du ser att de rör sig.

Så det blir till att bekämpa de små odjuren.

13/11 -10

Tjenamoss, där fanns det många små "kompisar" ja! Inte skoj!

Ge ditt svar
Från Calle.
Från Calle.
Från Calle.
Från Calle.

Hej orkidéevänner!

Jag har drabbats av en stort(!) problem. Förra helhen köpte jag en Ondontocidium Hansueli Iser och nu har den drabbats av svarta avlånga prickar på bladen, bild 1,3 4. Har upptäckt 2 kryp på den, men jag är tveksam till att det är det. Jag har även en Cambria bild 2 som har drabbats av samma sak. Den nyinköpta har inte vattnats än och de har inte stått brevid varandra.
Är det någon som vet vad det kan det vara? Vad kan jag göra åt det?

Jag har sökt på webben t ex några sidor som tipsats om i diskussioner, men inte hittat nåt som stämmer riktigt in.

Tacksam för hjälp!
Calle

Nyckelord: sjukdom, virus, Ondontocidium Hansueli Isler, ohyra

22/11 -09

Hittar man kryp ska man alltid bli misstänksam, finns det 2 brukar det
finnas fler, lupp eller ett bra förstoringsglas är nästan ett måste bär man
undersöker plantor. Spinn eller Trips kan orsaka fläckar på blad, men det
kan även vara någon typ av svampangrepp om det är dålig luftcirkulation.
Har Du ingen lupp eller förstoringsglas kan Du lägga råa potatisskivor
på komposten, kolla skivorna efter 6-7 timmar, och om Du ser några prickar
som rör sig snabbt eller långsamt har Du: Tripsar om de rör sig fort, rör de
sig långsamt är det troligen spinn. Leta också efter vita tussar vilket kan vara
bommullslöss.
Hittar Du inget misstänkt lusangrepp är det nog svamp, öka luftcirkulationen
runt plantan, eller i nödfall spreja med något medel mot svamp.

22/11 -09

Tack för svar letherneck. Jag ska testa med potatisen först. /Calle

Ge ditt svar

Fick på ett annat forum tips om en tysk hemsida som har en bra sammanställning över alla typer av sjukdomar, åkommor och ohyra som kan drabba orkidéer. Informationen är på engelska (eller tyska). Hemsidan är avsett för produktion av orkidéer, så t.ex. deras råd om skadebekämpning är inte så väl anpassad för hobbybruk. Men det finns ändå mycket information att hämta. Det finns information om själva skadeinsekten/bakterien/sjukdomen, hur typiska skador ser ut, hur de bekämpas samt bilder på typiska skador.

Länk: http://www.hark-orchideen.de/Pflanzensch...

Nyckelord: Sjukdomar, Ohyra, Virus

22/10 -09

Verkar användbar, mycket information! Det gäller bara att lära sig alla namnen på engelska, en gång för alla! Den gör jag till favoritprat!

Ge din åsikt

15/9 -09

Hjälp, virus??!!

Hjälp, virus??!!. Från MariaX.

Kan dessa fläckar möjligen vara virus? Bara ett blad är fläckigt, det nya bladet ser fint ut. Man ser att bladytan är lite påverkad på både över och undersidan där fläckarna är. Hjälp, kan det vara virus eller något annat? I så fall har jag nog smittat alla andra oxå, alla doppas i samma vatten...

Nyckelord: phalaenopsis pantherina, virus

15/9 -09

Maria, jag vet inte helt säkert, men jag har i alla fall inte sett några bilder där de pratar om virus som ser ut som dina blad... Jag hade en Phal som utvecklade liknande prickar då den stod för varmt i skåpet. På fönsterkarmen mår den bra, inga fler gula prickar.

15/9 -09

Jag håller med valkyrie66, jag har också ett par stycken som fått sådana
fläckar när de stod för nära söderfönstret och blev väldigt varma, de nya
bladen har inte dessa fläckar.

15/9 -09

OK, tack för svar !

Då hoppas vi på att miljön orsakat fläckarna. Den står ju i varmskåpet, kan det vara för varmt månntro? Fast borde inte flera blad ha prickar då...?

Plantan är rel nyköpt men jag minns inte om den hade fläckarna från börja... pucko mig Om det vore virus borde ju oxå flera blad än bara ett vara angripet tänker jag... Suck, hatar prickar.

15/9 -09

Nya blad har växt/acklimatiserat sig till sin omgivning, medan de gamla
bladen är mer känsliga för både mer ljus och värme, det har jag i alla fall
märkt på mina.
Sedan tar ju inte seriösa odlare in virussmittade plantor i odling, alla plantor
testas för virus innan dess.

15/9 -09

Ja jag har köpt plantan av Roellke så det borde inte vara en option, han verkar seriös.

15/9 -09

Ligner det ikke litt på dette ? http://edis.ifas.ufl.edu/PP265
Fant det på linken som Karma la ut i dagtidlig.

15/9 -09

ingse - joo det påminner lite om det men på min planta är fläckarna mer spridda och mindre påverkade lixom. Men det kanske skulle kunna vara nåt sånt...

Tack för länken !!

15/9 -09

Hmm... jag tycker inte riktigt att den diagnosen stämmer helt, dina fläckar är ju inte insjunkna som på de bilderna... eller?

15/9 -09

Nu har jag fått klarhet, tror jag

Jag skickade bilder till Lutz Roellke, tänkte att han var expert på sånt och han säger att det är stress som orsakar dem. För kallt, torrt eller vått - bara att välja Jag vet inte varför min har fått dem, jag fick den för några veckor sen och den har suttit i skåpet sen dess. Monterad på epiweb med daglig dusch, känns inte som något av ovanstående faktorer. Men de kan ju ha uppkommit av flytten kanske eller så. Jag tror jag släpper tanken på virus iaf och är glad

Tack för er input, vad skulle man göra utan OP

16/9 -09

Bra att du fick svar. Nu kan vi sova lite lugnare på nättrena. ...visst ... OP är bättre än psykolog.

Prata om bilden

Med risk för att `tröka´ ut er med mina nu ständigt kommande frågor om orkidéproblem, frågar jag ändå igen.Denna gången är det, en Phal.liodoro som fått fula blad. Se bilden.
Jag tror det är virus som gör detta, men börjar nu tveka eftersom det bara är bladen på ena sidan av bladrosetten som är drabbade.
Kan det ha något samband med att just den sidan har varit vänd mot fönstret, där luftcirkulationen är mindre än där andra halvan av rosetten varit.
Jag är så förtjust i plantan och den har nu fyra stänglar varav en är förgrenad. Nöden har ingen lag, så jag hoppas få klarhet i om den bör få vandra vidare och blomma i orkidéhimlen istället

Nyckelord: Virus, Svampangrepp

18/8 -09

Har inget svar till dig Gunsan, däremot puffar jag gärna för svar för jag har inte mindre än 2 plantor som ser ut så här, isolerade i ett eget fönster. Tycker mycket om båda, därför är de kvar. De blommar och växer men vad 17 är det på bladen?

Mina hade ngt liknande efter sommaren och de hade stått i fönster med dålig ventilation. Jag kapade av bladen (som var ännu mer tilltygade) och ansade bort...

Jag har också en del med varierande fläckar och märken men eftersom det inte är lika på alla så kastar jag inga. Den har möjligtvis inte fått en strimma sol på sig? Liodoro nöjer sig med lite ljus likt violacea, enligt min uppfattning.

18/8 -09

Oftast angrips bägge sidorna om det är virus. Mikael nämner insjukna svarta partier särskilt på nya friska blad. Ser det nyaste bladet friskt ut Gunsan?

18/8 -09

Jag tror inte det är virus, snarare värme/solrelaterat , har det sedan varit lite
vattendroppar som ju fungerar som brännglas innan de dunstar bort, kan det
bli skador som ser ut sådär.
Det var en vacker färg på Bougainvillean i bakgrunden.

18/8 -09

Jeanette, ja . Det nya bladet ser perfekt frisk ut.
Anders, Bougainvillean är helt fantastisk. Jag tror allt att den är värd att platsa här på OP bland alla vackra orkidébilder Som en OT-bild
Oupss! Glömde tacka för välkomna svar TACK!!!

Ge din åsikt

Skadedjur bland Cattleyor
Carttleya är ett släkte som tål ganska tuffa tag, tycker jag, släktet består av oftast kraftigt byggda plantor med hårda blad och bulber som tål ganska mycket sol, torka och fysisk åverkan. Känsliga delar är rötterna och då speciellt rotspetsarna som lätt går av, samt nya skott och knoppar som är spröda och de är därmed ömtåliga.

De hårda delarna på växten är inte speciellt attraktiva för den gröna bladlusen, som söker sig till skotten. Ullus och sköldlus kan dock angripa hela växten, även under substratets yta, varför man vid sådant angrepp måste vattna växten med bekämpningsmedel. Spinn och falskt spinn har inte angripit mina Cattleyor även om jag haft angrepp på andra plantor runt dem vid något tillfälle. Min erfarenhet är att Cattleyor inte är särskilt attraktiva för de sist nämnda skadegörarna. Sniglar och snäckor är ett annat gissel som kan skada rötter, nya skott och knoppar. De bekämpas med gift. Ett alternativt sätt är att plocka dem, vilket går extra bra efter vattning sent på kvällen när det varit mörkt en stund, de är då framme och kan lätt plockas. Ett gissel som jag aldrig råkat ut för är kackerlackor, de lär vara väldigt förtjusta i Cattleyarötter.

Bättre än att bota sjukdomar eller bekämpa skadedjur hos plantor är att förebygga, helt enkelt se till att hålla odlingsbetingelserna bra, se till att skadedjur inte kan komma in i odlingen och sprida sig, samt se till att sjukdomar inte kan ta sig in i och sprida sig ibland dina plantor.

Svamp och bakterier
Dessa skadegörare trivs väl under fuktiga förhållanden med dålig luftväxling och ofta låg temperatur. Om plantan är fuktiga i samband dålig luftväxling och låg temperatur så uppstår svartröta genom att svampsporer börjar tillväxa och skadar plantan. Om detta händer så skär av den skadade delen, plus ett par extra cm med en flammad kniv (och behandla eventuellt med svamphämmande medel). Glöm inte att rätta till odlingsbetingelserna. Denna svartröta kan utvecka sig i bulberna och är dödande för plantan, det är speciellt C. dowiana som är känslig mot denna. Cattleya dowiana skall därför hållas nästan helt torr under vilan, speciellt när det är lite svalare. Även bakterier kan spridas till snittytor och skadad vävnad, detta yttrar sig som en förruttnelse. Skär av angripna delar.

Virus
Detta är mitt absoluta hatobjekt. Virus räknas inte som levande organismer, ändå är de synnerligen dödliga. Viruset är en proteinkapsel som bara innehåller arvsanlag, när den kommer ikontakt med en värd så hakar den fast och injekterar sina arvsanlag som tar över cellen och ser till att cellen bara producerar nya viruspartiklar tills cellen dör. Flera olika virussorter angriper orkidéer och även släktet Cattleya. Den vanligaste är Cymbidium Mosaik virus (CyMV) som yttrar sig som mörka streck i Cattleya blommorna och ofta (men inte alltid) som klorotiska streck (ojämna streck med olika gröna nyanser) i bladen, ibland även svarta igenomgående fläckar på bladen. Det andra vanliga viruset är Odontoglossum Ringspot Virus (ORSV), vilken inte ger några symptom i bladen men väl i blommorna som får konstiga färgbrytningar och fläckar som avviker i färg. Sannolikt kan betydligt fler virussorter drabba Cattleyor.

Virus går inte att bota och plantan måste förstöras, bäst är att bränna plantan eller lägga den i en tät plastpåse och slänga den i hushållssoporna. Virus sprids främst med redskap som exempelvis en kniv som inte har flammats, där virus kan finnas i intorkad växtsaft och vara aktiva i flera år! Använd inte heller begagnade blompinnar eller krukor. Om man vill återanvända plastkrukor så måste de behandlas med klorin el dyl. Lerkrukor kan ställas i ugnen och hettas upp till 200ºC. Använder ni naglarna som mekaniska verktyg så sluta med detta och tvätta gärna händerna mellan att ni arbetar med olika plantor och som sagt flamma kniven ni beskär plantan med. Själv sköljer jag igenom plantorna och låter dom inte stå i gemensamt vatten. Jag vet inte hur känsliga Cattleyor är för virusöverföring via vattnet, men jag har läst hur man i ett experiment spred virus mellan Phalaenopsisplantor på så sätt. Jag har även läst att virus inte sprids med den gröna bladlusen, men att Cikador och Stritar sprider virus i naturen.

Att kritiskt granska sina plantor är en stor fördel och förutom nämnda symptom så kan allmänt svaga plantor väcka misstanke. Håll hygienen på hög nivå och inför gärna någon typ av karantän (till exempel ett fönster) där man har extrakoll på nyanlända plantor de första månaderna.

Härmed tackar jag för mig vad det gäller denna kurs och hoppas att ni blivit mer nyfikna på detta härliga släkte Cattleya.
mvh
Mikael

Några hemsidor med orkidevirus information och bilder.
http://www.aos.org/AM/Template.cfm?Secti...

http://plantpath.ifas.ufl.edu/pdc/Inclus...

http://www.users.on.net/~gmcorbin/BOS/vi...

Nyckelord: sjukdomar., virus, Moment 9. Cattleyakursen, svamp

8/3 -09

TACK Mikael ! !!!
Vilket arbete du har lagt ner på en mycket givande `Cattleyakurs´.
Den har gett mig många `aha-upplevelser´och med all den information om Cattleyaodling, som jag nu bär med mig i ryggsäcken, kommer jag absolut att öka på antalet Cattleyor. Kanske till och med någon ren art
Moment nr 9 fick mig att inse att jag inte har, som jag tidigare trott, skött det här med krukhygienen riktigt.
Jag har diskat använda krukor före återanvändning, antingen med bara vatten, ibland med diskmedel och vatten, men aldrig med klorin.
Björn , om Carrleya-kursens olika moment i högerkolumnen kommer att försvinna därifrån i framtiden vore det jättebra om alla momenten kunde samlas under ett Nyckelord "Cattleyakursen"
Ett nyckelord som jag tror kommer att anlitas ofta

8/3 -09

Tack Mikael för allt jobb du har lagt ner. Det har varit en jättetrevlig tråd att följa.

9/3 -09

Tackar för allt jobb Du lagt ner på kursen, mycket nyttig info, och snygga
bilder.
Gunsan OrkidéMormor, gör som jag, lägg in alla delar av kursen i Office,
då har Du det kvar oavsett. Lägg in alla bilderna också, då har Du lite att
referera till hur blommorna ser ut om Du som jag börjar välja ut plantor
för inköp.
Jag har redan köpt en Cattleya gaskelliana var. coerulea, eftersom den
växer och blommar på lämplig årstid i ljushänseende.

Underbart Mikael!! Tack för ditt fantastiska arbete. Nu kommer vi att få se massor av blomstrande cattleyor!!

9/3 -09

Mikael!
En stor eloge för ditt arbete med kursen.
Själv har jag inte haft möjlighet att ägna alltför mycken tid under kursens gång, men jag tar den med mej in i framtiden. Det är ett gediget arbete och jag är glad för din insats, känner att jag behöver ett antal månader på mej för att studera den intensivare.
Hursomhelst, jag är också övertygad om att många glada Cattleya odlare når framgång tack vare dej!
Du är värd många x-tra stjärnor i kanten, t ex gratis Guldmedlemskap, eller hur?

9/3 -09

Hej,
jag tackar för visat intresse och tycker det har varit roligt att sprida kunskap och utbyta erfarenheter av Cattleyaodling! Jag har växande knoppar på C. skinnerii och C. gaskelliana nu, så förhoppningsvis dyker de upp på forumet om några veckor.
mvh
Mikael

9/3 -09

Jättetack Mikael! Jag har lärt mig mycket.

9/3 -09

Mikael, stort tack för denna härliga kurs! Vi är många som med stort intresse sett fram emot att läsa de olika delmomenten.

9/3 -09

Vill liksom övriga passa på att tacka för det jättejobb du lagt ner med att sprida dina fantastiska kunskaper i ämnet.

9/3 -09

Tack för en jättebra kurs. Väldigt intressant och läraktigt!

9/3 -09

Tack för alla kunskaper du delat med dej av .
Mycket intressant och bra skrivet, Mikael.

9/3 -09

Fantastiskt lärorikt, tack för allt jobb du lagt ner på det här! Få se vad jag kan våga mig på så småningom!

9/3 -09

Tack så mycket Mikael! Jag har sparat hela kursen som favoritprat och har nu flera av de arter du pratade om på min önskelista!!

9/3 -09

Jag kan bara instämma med övriga.STORT TACK!! Har som Karma också lagt in kursen på favoritprat.

9/3 -09

Stor eloge för denna kurs och allt arbete bakom att sammanställa den! Trots att jag inte har någon Cattleya än så har jag följt kursen med intresse och stor behållning

9/3 -09

Jag kan bara instämma med övriga talare!

9/3 -09

Verkligt intressant att läsa, du har lagt ner mycket jobb! Blir riktigt sugen på att handla Cattleya nu!

Tack, Mikael! Jag har sparat som Word-dokument eftersom mitt minne är så kort...

12/3 -09

Tack, jag blir så glad av att läsa att intresset varit stort för detta härliga släkte. Om någon har en undran vad det gäller detta släkte så skicka mig ett pm. Är i Tandådalen denna vecka och åker skidor, idag kom brorsan med sin portabla dator så jag kan åter komma in på Neovita, gott.
mvh
Mikael

15/3 -09

Tack Mikael, för mycket intressant och lärorik läsning. Jag har gjort som Doris, sparat hela din kurs i Word, så att jag snabbt kan uppdatera mitt minne

Mikael tack för den mycket trevliga läsning hur man sköter Cattleyor hoppas den ger inspiration till många nya Cattleya vänner

30/3 -09

Tack för en bra kurs, det är bara att inse att det där med krukhygien har nog inte varit min grej, får ta och bättra mig. Jag har bara diskat de krukor jag ska återanvända med lite vatten och diskmedel. Även blompinnar har återanvänt på detta sätt. Ja alltid lär man sig något nytt. Tack!!

Ge din åsikt

24/10 -08

Virus?

Ovansidan på bladet. Från Novice.

Min nyinköpta (idag, Bauhaus) Phalaenopsis. Vad är det för fel med plantan? Kan det vara virus?

Nyckelord: Virus, Phalaenopsis, Blad

24/10 -08

Undersidan på bladet. Från Novice.

24/10 -08

jag tror det kan vara ett bakterieangrepp...jag hade inte köpt en sån planta....den ser ju inte riktigt kry ut ju.

24/10 -08

Nej, det hade jag inte heller om jag hade sett det. Blomsstängeln såg fin ut. Fick se det först när jag kom hem då plantan var inplastad.
Tack för svaret. Jag såg några vitmögel liknande fläckar på de andra bladen, det är i alla fall inte sköldlöss eller andra kryp. Känns olustigt.

24/10 -08

"Novice" Vore jag Dej skulle jag lämna tillbaka plantan. Den behöver stå i karantän för att inte smitta andra.

25/10 -08

Det e blommorna man ser först. Men det e ännu viktigare att plantan ser frisk ut när man köper en orkide

Ge ditt svar

Ja så då har det åter igen hänt
Efter att jag i flera veckor ihärdigt kämpat mot en armé sköldlöss har jag nu det här att ta strid mot.
Vad är detta?
Vad det nu än är, så har det gått med en jäklans hastighet, från gröna friska blad till detta utseende.
Alla tre plantorna är Dendr. Phal-hybrider, och har stått i samma ytterkruka.
Jag har sökt både här på OP och googlat, men med dåligt resultat.
De har nu fått respass till yttertrappan, och därifrån är det inte långt till komposten
En av de tre visar ännu inte tecken på att ha drabbats, och en har en kraftig ny bulb.
Är det lönt att försöka rädda de två och vad göra med dem i så fall?
Recept: Provadodrink över sommaren, NeemOlja?
Jag befarar starkt att det är virus?!?!

Nyckelord: Virus, Sjukdom

26/6 -08

1. Dendrobium phalaenopsis bör tappa blad - det är ju Dendrobium
2. Om det kan vara svampangrepp så skulle jag fixa fram en produkt mot svampangrepp - finns på Blomsterlandet. En vit flaska med ett par krusbär på bilden.

26/6 -08

Tack Kamila, jag hoppas du har rätt att det är den normala bladfällningen för Dendr.
Det som oroar mig är fläckarna.
Det får för säkerhets skull, bli en resa till Blomsterlandet i Värnamo i morgon
Hoppas bara de har denna produkt hemma.

26/6 -08

Ser inte alls bra ut, jag har några DendrobiumPhal som brukar tappa ett och annat blad,
men de brukar inte bli sådär fläckiga, bara gulna så sakteliga innan de ramlar av.
Det finns en sjukdom, Closteroviruses, som kan drabba just dessa hybrider, men det
har mest funnits i stora odlingar på Hawaii, några odlare i Tyskland har också råkat
ut för viruset, men några bilder på en angripen orkidèplanta har jag inte sett. Bara på
melonplanta här
Här

26/6 -08

Jag tycker med att fläckar ser onormala ut för en vanlig vissnande blad. Produkten heter Fungital av märke Bröderna Nelson.

26/6 -08

Gunsan - det finns fler dendrobier att hämta hos mig Har inga liknande problem med bladen eftersom de i min vård saknar blad efter ett tag...

27/6 -08

letherneck, tack för länkarna. Bladen på mina Dendr. påminner mycket om melonplantans blad.
Hawaii och Tyskland, det var som sjutton, då är Dendrobierna internationella
(Lika bra att skämta om de trista plantorna )
Kamila, tack. Då blir det en flaska Fungital i morron på Blomsterlandet, men inte någon orkidé
Felixan, tack. Jag är fortfarande öppen för fler adoptivorkisar.
Ju färre blad, desto bättre, och därför mindre risk att de ska bli smittade;)
Inget ont utan det har något gott med sig

27/6 -08

Gunsan kanske ses på blomsterlandet då, ska dit oxå (fast jag ska köpa en orkidé till)

27/6 -08

Vá kul om vi kunde träffas där Vilken tid tror du att du kommer vara där?
Jag kommer att ha en svart T-shirt med texten OrkidéPrat på ärmen. Kanske också en OrkidéPratknapp

28/6 -08

Tyvärr missade jag ditt inlägg jag var där vid 12tiden o en mörk cerise skönhet fick följa me hem liksom en massa plastkrukor... måste ju ha plats för mina bulbophyllum bebisar Va ju synd hade ju varit kul o prata lite med någon som förstår ler

28/6 -08

Det går säkert fler tåg ska du se
Vad roligt att du hittade en orkidé, som du tyckte om. Visa gärna en bild på den

Ge ditt svar
Suck, jag orkar inte längre komma på nya approacher för att få ordning på skiten, så nu frågar jag runt lite istället. Både efter orsak och möjlig behandling (om jag ska orka en veva till alltså).
Det började med mina dendrobium för en tid sedan, först fick de gula fläckar på bladen och gick raskt döden till mötes för det bladet efter det. Det formligen rasade blad i fönstret i vardagsrummet, notera dock - ENBART dendrobium, problemet hoppade över andra plantor på brädan och tog nästa dendro...
Nästa problembarn blev min Coelogyne salmonicolor som stod längst bort på fönsterbrädan. Den fick dessa ringliknande fläckar. Klippte bladen och pudrade med kanel och testade med provado, nene - hjälpte icke...
Och trogen stod då min Brassia hybrid och tittade på hur härligheten tuggade sig fram och tillbaka på fönsterbrädan där den stod. Så den fick också för sig att ge sig in i leken när det började lugna ner sig igen... morr Den har liknande fläckar först som dendrobium men blir sen svarta i istället och bladen dör inte.
Men men! För att inte matte ska gå sysslolös har vi fått nästa problem på halsen, nämligen fläckar på mina phallisar också. Det började med min fimbriata har jag för mig, eller nej det var en Mini Mark först som strök. Fimbriatan har jag klippt blad på och kanelat, den blir fortfarande prickig på andra blad. Uppdagade samma problem på en planta som hänger i fönstret 1-1,5 m högre upp som inte varit i kontakt med mina andra plantor på flera månader och får vatten separat. Har även fläckar på mina pallens keikis i skåpet mitt som står i ett annat rum. De har inte heller varit i kontakt med de sjuka plantorna förut eller får vatten med dem...

Behandlingsidéerna börjar ta slut, så jag hoppas på lite inspiration från annat håll...
//Åsa

Nyckelord: fläckiga blad, virus, svamp

30/4 -08

Ringarna ser ut som virus, är inte mycket att göra med det, är det över hela plantan så är det bara att slänga

30/4 -08

Väldigt tråkigt för dig ...... förstår att du är förtvivlad !
Jag vet inte vad detta kan vara ... men jag vill ge dig mina tankar !
Eftersom det verkar som om de törstigaste har blivit först sjuka ... så gick en fundering om det kanske kommer från dåligt vatten eller en dålig näring som har stått felförvarat...... själv så skulle jag då utesluta detta med att ge rent regnvatten utan näring !
Det är kanske långsökt ..... men kanske är det även grogrunden för en virusatack !
Jag hoppas verkligen det kommer in någon duktigt som kan hjälpa dig med detta .......

30/4 -08

De gula fläckanra på phallen längst ner ser precis ut som på min fimbriata. Jag skrev till Röllke, där jag köpt plantan, och fick svaret att den såg stressad ut. För mycket/lite ljust, för mycket/lite vatten, för kallt eller varmt... Jag har låtit den vara och den verkar må bättre nu. Fläckarna försvinner ju inte men det nya bladet ser fint ut och rötterna som kommer mår utmärkt.

30/4 -08

Ser ut som virus. Isolera plantorna, låt inte vatten droppa mellan plantor, flamma redskap (ex kniv) och flytta inte blompinnar mellan plantor. Det finns info och bilder på nätet. Sök på orchid virus etc.
mvh
Mikael

Ge ditt svar
Virus???. Från Monicen.

Gick över mina paphiopediulum nyss och på min Pinocchio fick jag se att de mörka prickarna hade spridit sig... buuuuh. Har försökt att bekämpa detta med Provado spray och även med pinnar i jorden men det verkar inte fungera. Min pinocchio tappade sin knopp och blev brun.

Tror ni att det är virus???

Nyckelord: Paphiopedilum, virus

30/3 -08

Är det virus så borde det finna på flera blad. Finns det bara på det där bladet så ta bort bladet.

30/3 -08

Från Monicen.

Det finns på fler blad, även på de nya. Sänder med en till bild som visar hur det ser ut på ovan sidan...

30/3 -08

Det är förmodlingen ett gammalt blad som plantan håller på att hämta alla viktiga näringsämnerna ifrån innan den torkar ut helt och hållet. Då är de oftast lätta i sån tillstånd att angripa av olika små sjukdomar. Den börjar skifta t.o.m i gult nu, så du kan ta bort den.

Den andra ser snarare ut som en mekanisk skada.

30/3 -08

Jag har avlägsnat bladet nu. Vad är en mekanisk skada???

30/3 -08

En skada som kan uppstå under transporten eller hemma: en katt, en make, ett barn som har gjort det

30/3 -08

Från Monicen.

Aha, nu är jag med. Är även detta en mekanisk skada???

30/3 -08

Det händer att man får enstaka fläckar på paphars blad. Sprider de sig inte så är det ingen fara.

30/3 -08

Jag tycker att det har spridit sig. Egentligen tror jag att det kom från en Deperle jag köpte och Pinocchion stod brevid... Pinocchion verkar inte så glad...

30/3 -08

Jag har haft liknande problem. Ett par av mina plantor fick sådana bruna fläckar efter jag på semester förra året. Så för min del måste jag erkänna att det beror på torka. Fläckarna kom inte alla på en gång utan utvecklades eftersom. Den ena var en Bulbophyllum, vilka är mycket vattenkrävande. Även de nya bladen fick dessa bruna fläckar. Den andra en Dendrobium muricatum fick bruna fläckar som spred sig på bladet, men de andra bladen blev aldrig påverkade, tack och lov. Jag var på semester bara en vecka.

Ge ditt svar

Här är den andra bilden på den andra plantan

Nyckelord: svamp, ohyra, virus

7/11 -07

Jag gissar på svampinfektion. Amputera de värst angripna bladen. Budra återstående fläckar med träkolspulver/kanel. Håll plantan torrare en tid. Sätt ev om i ny kompost, gärna med vitmossa. Undvika att spraya vatten på plantan. Se till att luften cirkulerar. Men kolla också efter skadedjur - svampinfektioner kan ibland "samverka" med ohyra som sköldlöss, ullöss, spinn och trips.

SLÄNG!!

8/11 -07

Annette - håller helt med dig!!
Inte lönt att ödsla möda på en sån planta och stor risk att det sprider sig.
Ett tillfälle att skaffa sig en ny och blommande och välmående Phalaenopsis i stället.

8/11 -07

Hur man gör beror förstås på hur förälskad man är i plantan och hur värdefull den är. Men är det nåt man absolut inte vill skiljas ifrån så går den antagligen att rädda.

Nej Lasse! Det hjälper inte hur förälskad du är i plantan. Risken är mycket stor att du mister både denna och många fler plantor. "SLÄNG SLÄNG SLÄNG!

8/11 -07

Håller med - den är nog utom all räddning.

8/11 -07

Annette det var ord och inga visor. Få se nu om Henke lyder. Själv vågar jag i alla fall inte säga emot längre

Jag skulle oxå slänga direkt med tanke på smitta ! Är det en hybrid eller en ren art ?
Monika

8/11 -07

Jag har haft alldeles för många med liknande symptom:-((((((((

8/11 -07

Men Mia du blir inte av med symptomen genom att kasta plantor. Får man återkommande svampinfektioner i sina plantor så är det nåt i odlingsbetingelserna som inte stämmer. För stillastående luft, för mycket vatten, för mycket gödning etc. Det är inte smittämnet i sig som är huvudproblemet. Svampsporer finns överallt. De som hamnar på en frisk och stark planta i sin rätta miljö har ingen möjlighet att infektera.

8/11 -07

Tyvärr er det ganska vanligt att dom renrasiga phalaenopsis arterna lätt får svampinfektioner
Min erfarenhet er att man måste använda någon form av svampmedel i förebyggande syfte
I detta fallet måste du isolera plantan och behandla den med ett bra medel så har du chans att den återhämtar sig
Låt os höra om några har ett bud på ett bra svampmedel?

8/11 -07

Jag har hittat ett inläg i det Danska orchideforumet
Skrevet: 28/6/2007 kl. 23:22 Emne: Taiwan virus

--------------------------------------------------------------------------------

Ingen tvivl om at planten er angrebet af den såkaldte Taiwan virus.
Det er dog ikke en virus, men en svampeinfection, som visse professionelle orkidedyrkere mener er tilført planten, og at asiatiske producenter med fuldt overlæg inficerer planten før den sendes på markedet, da de satser på at ca 90 % af de solgte planter dør. Ellers kan de ikke afsætte deres produktion. Når planten udbydes i blomst, er der ikke synlige tegn, men efter afblomstring viser de gule pletter sig hurtigt, og inden for relativ kort tid dør planten. Det er desuden yderst smitsomt, Tro mig, Jeg måtte kassere samtlige monopodiale planter, da de alle blev angrebet, og vente et år før jeg turde indføre nye. Som forhandler kan det nemt blive en dyr affære. Jeg har forsøgt på nogle få eksemplarer at behandle med Amistar. Et meget kraftigt virkende svampemiddel. Yderst gifigt, og bør kun bruges i yderste nød. Måske har jeg reddet min Phal violacea sumatra, en meget fin klon, som var umagen værd at prøve at redde. Den står nu med et sundt udseende blad på 5 måned uden tegn på angreb. Resten røg efter et års fortvivlede forsøg på at redde dem, på komposten.
En ting er sikkert Incecticider virker ikke på dette uvæsen.

De två plantorna som Henke har lagt in bilder på är en Phal bellina och den andra är en Phal hieroglyphica.
Jag har skurit av bladen och strött på kanel.
Gör ett försök med att rädda dem. Blir inte stora ansträngningar men ger det ändå en chans.
Pia

8/11 -07

Tack John för ditt inlägg - känns mycket bekant.

Som du skrev tidigare, så är det exemplaren av rena arter, som är känsligast.

Pia - hoppas att du kan rädda Henkes plantor... men det kan ta tid, innan du kan se resultatet.
Det känns jättesorgligt att mista fina arter - jag hade också en gång en vacker hierolyphica.

8/11 -07

Vad finns det för svampmedel på svenska marknaden som man kan använda i förebyggande syfte ?

Lasse: Åh vad skönt!! Du kommer inte att säga emot mig!!! Tror du på det själv`??
Pia: Självklart kan du försöka men för tusan se till att isolera dom ! Lycka till !
Annette

9/11 -07

Håller med om att det är lämpligt att isolera plantan. Men framförallt att också fundera på vad som kan ha orsakat problemen, så de inte återkommer.

Annette: Det gäller för närvarande bara denna tråd. Jag blev lite orolig och vill inte uppleva att nån stekpanna kommer singlande över landet

9/11 -07

Där finns svampmedel till rosor i dom flesta blomsteraffärer Jag har använt Atamon iblant (sånt man har till saft och till sylt)
Om du har kontakt till en Bonde eller en trädgårdsmästare som har certifikat kan du kanske få lite potatis svampmedel .Det er effektivt (Ock kanske lite giftig)

9/11 -07

Tack för alla svar och tips.
Vi tar bort det som är mest skadat. Skall tala med svågern om han har lite bekämningsmedel.

Dom får stå i sjukavdelningen. Ett plast terrarium med lock, skall nog duga.

Får se hur det går med de små liven....

9/11 -07

Du ska nog undvika att ha plantan instängd, om du inte har fläkt i behållaren. Stillastående fuktig luft gör att svamparna stortrivs.
Jag har alltid använt träkol eller kanel om det blir nån fläck och det brukar hjälpa.

9/11 -07

Lassse; Menar du på själva angreppet?

9/11 -07

Ja. Fukta lite först och pudra sedan så sitter pulvret kvar. Fläcken försvinner inte men spridning kan hindras.

9/11 -07

Tack John Vad får man tag på Atamon? Har sett en recept på nätet med 1-2 teskedar i en liter vatten. Kan det stämma?

9/11 -07

Atamon kan man köpa på ICA det finns bland sylt grejerna

9/11 -07

Då var det lätt - tack John

18/3 -08

Henke & Pia - Hur har det gått?
Har ni lyckats få plantorna att överleva?

Jag fick slänga min Phal bellina, den tappade alla bladen. Fanns bara ett par fina rötter kvar.
Den andra, en Phal hieroglyphica står i vårt "lilla skåp". Den har inte tappat nåt blad, men inte heller fått nåt nytt ännu. Angreppet har inte spridit sig så jag hoppas att vi har fått bukt med det.. men den får stå kvar i skåpet..

Pia

19/3 -08

John: Tack för ditt inlägg från danska orkideforumet från förra året om Taiwan virus.Skulle kunna skicka ett mail till Finska orkideföreningens tidnings postlåda och föreslå nån gör en grej om det, e de ok med dej?Jag nämner ju ej ditt namn eller så.Frågar nu bara för säkerhets skull....

Ge ditt svar